مروری بر روزنامه های پنجشنبه ۲۶ اسفندماه
روزنامه های امروز در گزارش های اصلی خود، به موضوع انتخابات پرداخته اند. در همین حال نیز سعی کرده اند، آخرین رقابت های انتخاباتی را در تحلیل ها و گزارش های خود پوشش دهند. این در حالی است که نسیم باد نوروزی نیز در صفحات اول روزنامه ها به چشم می خورد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، روزنامه های امروز موضوع انتخابات را در کانون توجه قرار داده اند.
روزنامه شرق در گزارشی با عنوان «یک لشکر مقابل روحانی» نوشت: «برخی اصولگرایان میخواهند انتخابات را به سمت دوقطبیشدن پیش ببرند تا نامزد اصولگرایان باقی بماند و روحانی. تصور میکنند در چنین شرایطی روحانی را شکست خواهند داد. اتفاقی که شواهد حاکی از نامحتملبودن آن است. از قضا تجربه نشان داده که در فضای دوقطبی، بخت با اصولگرایان یار نیست. انتخابات ٧٦، مجلس ششم، شورای شهر اول، ریاستجمهوری ٩٢ و مجلس دهم (در تهران) این را میگوید. انتخابات سال ٨٤ هم در دور دوم، اگر به جای هاشمی رقیب دیگری در برابر احمدینژاد نشسته بود یحتمل برنده هم او بود. اما با توجه به رأی شکننده روحانی در سال ٩٢ شاید اینجا تحلیل حزب مؤتلفه درستتر باشد که تعدد نامزدها این بار به نفع اصولگرایان است. تحلیل مؤتلفه اتفاقا برخاسته از همان شرایط سال ٨٤ است که به علت تعدد نامزدهای اصولگرا و اصلاحطلب کار به دور دوم کشید و اصولگرایان در نهایت بردند. مصطفی میرسلیم، نامزد حزب مؤتلفه در انتخابات آینده گفته است: «هرچه تعداد نامزدها بیشتر باشد، مشارکت مردم بیشتر میشود که این موجب پراکندگی آرا هم میشود و ممکن است انتخابات را به دور دوم بکشاند سپس در مرحله دوم باید به فکر ائتلاف بود».
عباس عبدی تحلیلگر مسائل سیاسی در یادداشتی در روزنامه ایران با تیتر «آیا جبهه مردمی موفق خواهد شد؟» نوشت: «برگزاری نشست سراسری جبهه مردمی نیروهای انقلاب با حضور یک جمع حدود 3000 نفری انجام و در نهایت با رأیگیری از حاضران، شورای مرکزی این جبهه نیز تعیین شد. جبههای که نفر 29 آن از مجموع 30 نفر انتخاب شده، دبیرکل قدیمیترین حزب اصولگرایان است که کمتر از یک چهارم آرای حاضران را به دست آورده است و هنگامی که رأی او را در کنار رأی نفر اول که یک خانم است قرار دهیم که 90 درصد آرای صحیح را به دست آورده متوجه یک پوستاندازی شدید و ریشهای در میان اصولگرایان میشویم. اکنون این پرسش پیش میآید که آیا این جبهه میتواند تشکلهای اصولگرا را به زیر چتر واحد خود درآورد؟ در این یادداشت میکوشم که تحلیل خودم را در پاسخ به این پرسش تقدیم کنم.
پیش از هر چیز باید بگویم اتحاد و یکپارچگی جناح اصولگرا یا جناح اصلاحطلب یا هر جناح سومی، یک خبر خوش و نویدبخش برای جامعه ایران خواهد بود. جامعه ایران از نظر ساختار سیاسی، حزبی نیست و از نوعی شلختگی سیاسی در رنج است. بنابراین از هر اقدامی که موجب انسجام و اتحاد احزاب و جبههها شود باید دفاع و استقبال کرد. اگر روزی برسد که احزاب و جبهههای نام و نشاندار و ضمناً به لحاظ تشکیلاتی منسجم به 2 یا 3 و حتی 4 مورد برسد، بسیار نیکو خواهد بود. از اینرو باید از تشکیل این جبهه دفاع کرد، ولی دفاع از چنین جبههای آیا لزوماً به معنای آن است که آنان در رسیدن به اتحاد و انسجام موفق خواهند شد؟ به نظر میرسد که در کوتاهمدت تحقق چنین هدفی محتمل نیست و این هدف به انتخابات فعلی نمیرسد. به همین دلیل شاید اشتباه اصولگرایان بود که خیلی با عجله وارد این ماجرا شدند تا بلکه در انتخابات اخیر به وحدتی جدی برسند.»
روزنامه آفتاب یزد در گزارشی با عنوان «آقای حقوقدان آماده مناظره» نوشت: «روزها از پی هم میگذرند و بیست و نهم اردیبهشت ماه از رگ گردن به کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری نزدیک تر میشود. از همین روی استشمام بوی انتخابات توسط رقبا، موجب گرمترشدن بازار شایعات، شبهه افکنیها و از آن بدتر دروغ پراکنیها میگردد که البته این پدیده بیشتر در میان کاندیداهای جناح راست برای حذف رقیبان اصلاح طلب و اعتدال گرایشان ساری و جاری است. از قرار معلوم جواد کریمی قدوسی، عضو فراکسیون ولایت هم هوای انتخابات ریاست جمهوری را در ریههایش فرو داده که خط تولید کمپانی شایعه پراکنی اش را از محمد جواد ظریف به حسن روحانی تغییر داده و چند روزی است که محصولاتش شایعاتی است درخصوص رئیس دولت تدبیر و امید. جدیدترین تولیدی ذهن این نماینده عضو جبهه پایداری، تور اروپا گردی حسن روحانی است. آنطور که کریمی قدوسی گفته قرار است حسن روحانی به دلیل ترس و واهمه از نشستن پشت میز مناظرات انتخاباتی به اروپا گردی میپردازد. او در این باره گفته است:« دولت روحانی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری دوره دوازدهم، به این نتیجه رسیده که چون در عرصه داخلی کارنامه خوبی ندارد، بر روی سیاست خارجی مانور دهد. روحانی برای پیروزی در انتخابات رای ندارد و میخواهد با انجام سفرها اینگونه القا کند که روابط خوبی با اروپا برقرار شده و مشکلات در تعامل با غرب و اروپا حل خواهد شد. قرار شد تا حسن روحانی رئیس جمهور از دوره زمانی 15 فروردین تا 20 اردیبهشت به چندین کشور مهم اروپایی سفر کند و این سفرها طوری تنظیم شود که یک روز قبل از مناظرات انتخاباتی ریاست جمهوری به اتمام برسد.»
طرح از روزنامه قانون
رقابت های منطقه ای
روزنامه جوان در گزارشی با عنوان «سعودیها برای مسلمانستیزی ترامپ دلیل تراشیدند!» نوشت: «محمد بن سلمان، فرزنـــد شاه سعودی در دیدار دونالد ترامپ رئیسجمهور امریکا فرمان وی مبنی بر منع ورود اتباع شش کشور به امریکا با این عنوان که از سر اسلامستیزی نیست و با این ادعا که اطلاعاتی دارد که در برخی از این شش کشور طرحهایی برای انجام حملات تروریستی در امریکا در حال تدوین است، توجیه کرد.
مشاور ارشد «محمد بن سلمان» در بیان محتوای دیدار شب سه شنبه وی با «دونالد ترامپ» در واشنگتن، اعلام کرد که دو طرف اختلاف دیدگاههای خود را بر طرف و بر مقابله با ایران تأکید کردند. خبرگزاری رویترز به نام مشاور بن سلمان اشاره نکرد و به نقل از بیانیه او افزود: دیدار روز سهشنبه «محمد بن سلمان» با رئیسجمهور امریکا بسیار سازنده و موفق بود و یک نقطه تاریخی در روابط بین دو کشور محسوب میشود؛ به گونهای که پس از یک مدت اختلاف دیدگاهها، این دیدار موجب شد مسائل در مسیر صحیح خود قرار گیرد. مشاور محمد بن سلمان افزود: این دیدار همچنین روابط دو کشور در عرصه سیاسی، نظامی، امنیتی و اقتصادی را بسیار افزایش خواهد داد و دلیل آن به درک بالای رئیسجمهور ترامپ از اهمیت روابط بین دو کشور و نوع دیدگاه وی درباره مشکلات منطقه باز میگردد. مشاور بن سلمان به شش کشور ایران، عراق، سوریه، سومالی، سودان و یمن اشاره کرد که اتباعشان از سفر به امریکا منع شدهاند و گفت: محمد بن سلمان در این دیدار همچنین تأکید کرد که موضوع منع ورود اتباع شش کشور به امریکا، اسلامستیزی نیست اما تصمیم داخلی برای منع ورود تروریستها به امریکا محسوب میشود. او در ادامه تأکید کرد که عربستان سعودی اطلاعاتی دارد که در برخی از این شش کشور طرحهایی برای انجام حملات تروریستی در امریکا در حال تدوین است. طبق این بیانیه، «محمد بن سلمان» در دیدار با ترامپ و در رابطه با «برجام» تأکید کرد: توافق هستهای با ایران برای منطقه بسیار خطرناک و اشتباه است و صرفا موجب میشود تا نظام تندرو ایران در دستیابی به سلاح اتمی با تأخیر مواجه شود. به گفته مشاور «محمد بن سلمان» در دیدار ترامپ و فرزند پادشاه سعودی، همچنین دو طرف بر لزوم مقابله با ایران در منطقه تأکید و تهران را به حمایت از داعش و القاعده متهم کردهاند. موضوع سرمایهگذاریهای کلان دو جانبه در زمینه اقتصادی نیز از مهمترین بحثهای شکل گرفته بین دو طرف بوده است. فرزند پادشاه سعودی تأکید کرده است که اگر تلاشهای ترامپ برای بهبود وضعیت سرمایهگذاری امریکا در عربستان نبود، شاهد این حجم از همکاریهای اقتصادی تازه آغاز شده نبودیم.»
سعدالله زارعی در یادداشتی در روزنامه کیهان نوشت: «از مدتها پیش و به خصوص در فضای پس از برجام و به ویژه از آن زمانی که ناگزیر به این اعتراف رسیدیم که غرب به وعدههای خود در برجام پایبند نیست، این موضوع مطرح شد که ما سر دو راهی جنگ با دنیا و تعامل با دنیا قرار گرفتهایم و منطق حکم میکند که تعامل را برگزینیم و در چارچوب تعامل به توافقاتی بیندیشیم که مانع وقوع جنگ علیه ایران و کشیده شدن دامنه جنگ منطقه به ایران شود. کمی بعدتر و زمانی که «ترامپ» سرکار آمد همینها به بازتولید عبارتهای قبلی روی آورده و گفتند ترامپ آدم پیشبینیناپذیری است و تصمیمهای حساب نشدهای میگیرد پس بهتر است که حرفی نزنیم که ناراحت شود. امروز در یک گام جلوتر میگویند علامتهایی وجود دارد که نشان میدهد با ترامپ هم میتوانیم مذاکره و توافق کنیم بنابراین باید فضای سیاسی و رسانهایمان را در رابطه با آمریکا آرام کنیم تا به توافقاتی در مباحث منطقهای دست پیدا کنیم. وقتی این خط سیر را طی دو تا سه سال اخیر مرور میکنیم درمییابیم که همه بحث این است که ما به توافق با آمریکا و نه ادامه راهی که تاکنون رفتهایم بیندیشیم این در حالی است که در آمریکا دقیقا برعکس این فکر و عمل میشود یعنی آمریکاییها - چه دموکرات و چه جمهوریخواه، چه مجلسی و چه دولت، چه در دوره اوباما و چه در دوره ترامپ- به هیچوجه به توافق با ایران فکر نکرده و عمل نمینمایند و حسب آنچه در بحث برجام تجربه کردیم تسلیم ایران را دنبال میکنند پس حتی اگر ایران بخواهد از رویه مبتنی بر استقلالطلبی و هویتخواهی خود دست بردارد - که دست برداشتن آن تضعیف شدید ایران را در پی میآورد - باز هم به توافق با آمریکا دست پیدا نمیکند بلکه باید به تسلیمی بیندیشد که حریف را جسورتر خواهد کرد. در این میان بعضی از چهرههای سیاسی برای اینکه چنین تسلیم شدنی را توجیه کرده و از قبح آن بکاهند، میگویند آن سوی واقعه، جنگ است!»