کد خبر: 17169
A

سفیر ترکیه: نسبت به هشدارهای ایران برای سفر به ترکیه انتقادی نداریم

سفیر ترکیه در تهران در رابطه با هشدارهای داده شده از سوی وزارت امور خارجه ایران برای سفر به ترکیه گفت که این امر کاملا طبیعی است.

سفیر ترکیه: نسبت به هشدارهای ایران برای سفر به ترکیه انتقادی نداریم
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران؛ به نقل از ایسنا رضا هاکان تکین سفیر ترکیه در تهران، در رابطه با هشدارهای داده شده از سوی وزارت امور خارجه ایران برای سفر به ترکیه خاطرنشان کرد: این امر کاملا طبیعی بوده؛ زیرا احتیاط لازم است و ما انتقادی در خصوص آن نداریم.  متاسفانه ما درجهانی زندگی می‌کنیم امکان دارد در هر نقطه از دنیا حتی در یک روستای کوچک حمله تروریستی رخ بدهد.
 
وی افزود: ما چه در شهرهای محل اقامت خود و چه در مناطقی که می‌رویم باید مراقبت بیشتری از گذشته داشته باشیم و صحبت‌های وزارت خارجه در این مورد بسیار نرم‌تر از باقی اظهار نظرهایی بود که تعجب ما را برانگیخت؛ اما صحبت‌های رییس سازمان گردشگری و یا سرکنسول ایران در استانبول و همین‌طور سخنان برخی از نمایندگان مجلس ایران که در رسانه ها منتشر شد بسیار متفاوت هستند.آن‌ها خیلی رک گفته‌اند که به ترکیه نروید و بجای آن به کشورهای دیگر سفر کنید. بخصوص در چندروز گذشته و با توجه به تعطیلات نوروز و بحث سفرهای نوروزی دیدگاه‌هایی مطرح شده که من می‌خواهم نظرات خودمان را در رابطه با آن‌ها مطرح کنم.
 
رفت و آمد گردشگران دو کشور به گسترش روابط می‌انجامد
 
سفیر ترکیه با بیان این‌که « روابط ایران و ترکیه به عنوان همسایه بسیار نزدیک بوده و ما تمایل داریم روابط خود را در تمام زمینه‌ها گسترش بدهیم و پایه اصلی این روند هم تامین منافع مشترک هردو کشور است و همین موضوع در حوزه گردشگری هم صادق است.» ادامه داد: ما از روند افزایش گردشگرانی که به ترکیه می‌آیند خوشحال هستیم، ترکیه به حضور گردشگران صرفا به عنوان منبع اقتصادی و درآمدزایی نگاه نمی‌کند؛ چرا که باور داریم با افزایش روابط مردم دو کشور روابط ایران و ترکیه هم مستحکم‌تر از گذشته خواهد شد.
 
 این دیپلمات ترکیه تاکید کرد: رفت و آمد گردشگران دو کشور به گسترش روابط می‌انجامد؛ در حالی که در زمان تعطیلات نوروز که اوج مسافرت‌های شهروندان ایرانی به ترکیه است، شاهد هستیم که در ماه گذشته برخی از مسئولان ایرانی تلاش می‌کنند میزان سفر ایرانیان به ترکیه را محدودتر کنند؛ یکی از این اقدامات عدم صدور اجازه پروازهای اضافی چارتر است و فقط برای پروازهای ترکیه چنین محدودیتی اعمال شده است و پس از تلاش های بسیار، چند هفته پیش توانستیم این ممنوعیت را برای پروازهای چارتر ترکیه لغو کنیم و طبیعتاً این امر باعث شد بسیاری از شهروندان ایرانی که قصد داشتند برای تعطیلات عید نوروز به ترکیه سفر کنند مقصد گردشگری خود را تغییر دهند.
 
همواره در جهت گسترش روابط دو کشور تلاش کرده‌ام
 
هاکان تکین ادامه داد: پس از این اتفاق شاهد صحبت‌های برخی از مسئولان ایرانی در بعضی رسانه‌ها بودیم. آن‌ها عنوان کردند ترکیه امنیت ندارد، در این کشور با مسافران ایرانی رفتار خوبی نمی‌شود و در واقع آن‌ها جریان منفی علیه سفر به ترکیه ایجاد و تاکید کردند که ایرانی‌ها برای گردش نباید به ترکیه سفر کنند؛ این در حالی است که معاون وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه چندی پیش به تهران سفر کرده بود و در دیدار با همتای ایرانی خود تفاهم کرده بودند که همکاری‌ها در حوزه گردشگری دو کشور افزایش یابد.
 
وی یادآور شد: رئیس سازمان گردشگری ایران به عنوان بالاترین مقام در این حوزه شهروندان ایرانی را از رفتن به ترکیه منع می کند و این موضوع برای ما جای تعجب دارد و بعد از آن هم وزارت امور خارجه ایران در بیانیه‌ای توصیه‌ای منتشر کرد و در آن گفت که در شرایط غیر ضروری شهروندان ایرانی از سفر به ترکیه خودداری کنند. پس از آن سرکنسول ایران در استانبول مصاحبه‌ای با یک رسانه انجام داد و در خصوص ناامنی در ترکیه و حضور داعش در این کشور گفت و تاکید کرد که ایرانی‌ها نباید به این کشور سفر کنند.
 
سفیر ترکیه در تهران خاطرنشان کرد: در شرایطی که ما در میدان مبارزه با داعش هستیم و در این راه شهید می‌دهیم یک مسئول که برای انجام وظیفه مقیم کشور ما است چنین اظهاراتی را بیان می‌کند که این موضوع برای ما غیر قابل قبول است. البته او بعدا این مصاحبه را تکذیب کرد ولی رسانه مذکور فایل صوتی این مصاحبه را منتشر کرد. پس از آن هم سر کنسول ایران ادعا کرد که مصاحبه بدون اجازه او ضبط و منتشر شد، بعد صوت مصاحبه که نشان می‌داد از ظبط صدا اطلاع دارد منتشر شد. از نظر من موضع گیری سرکنسول بسیار مهم است؛ چراکه اصلی‌ترین وظیفه یک دیپلمات این است که تلاش کند در کشور محل ماموریت خود روابط را بین کشور خود و محل ماموریت اش گسترش دهد.
 
وی ادامه داد: من بیش از 2 سال است که در ایران انجام وظیفه می‌کنم و با وجود شرایط و سختی‌هایی که وجود دارد هیچ‌گاه صحبتی نکردم که اثر منفی در روابط ایران و ترکیه داشته باشد؛ بلکه همواره در جهت گسترش روابط دو کشور تلاش کردم و از مسئولان ایرانی مقیم ترکیه درخواست می‌کنم گزارش‌های عینی‌تر و واقعی‌تری را از ترکیه ارائه کنند.
 
ترکیه در راس هشدارهای وزارت خارجه ایران قرار دارد
 
هاکان تکین با بیان این‌که «این‌که مقام‌های ایرانی برای امنیت شهروندانشان در سفر به ترکیه و یا هر کشور دیگری اهمیت قائل هستند را به دیده تقدیر نگاه می کنیم» در عین حال ادامه داد: اما باور داریم گام‌هایی که در جهت حفظ امنیت شهروندانمان برداشته می‌شود نباید بیشتر از حد لازم باشد. در همین راستا باید بگویم وقتی به هشدارها و توصیه‌های وزارت خارجه ایران برای سفر شهروندانش به کشورهای مختلف نگاه می‌کنیم می بینیم که ترکیه در راس آن‌ها قرار دارد. در حالی که دو کشوری که در چند سال گذشته درگیر جنگ داخلی هستند مقصد زیارت ایرانی‌های بوده و افردا زیادی به سوریه سفر می‌کنند و تابه حال هیچ هشداری در این زمینه داده نشده است. یا کشورهای اروپایی مثل فرانسه،‌آلمان و...که در آن‌ها هم اقدامات تروریستی انجام شده است ولی وزارت خارجه ایران برای سفر شهروندانش به این کشورها هشدار مشابهی نداده است.
 
با افزایش متقابل گردشگران پل‌های دوستی و همکاری تقویت می‌شود
 
این دیپلمات ترکیه‌ در بخش دیگر مصاحبه با ایسنا گفت: فرقی نمی‌کند که گردشگران ایرانی باشند یا شهروندان ترکیه، هرگاه مشکلی برای آن‌ها پیش بیاید ما تمام تلاش خود را برای رفع آن انجام خواهیم داد و ترجیح می دهیم برای حل مسائل گفت‌وگو داشته باشیم .ما هرگاه با مقام‌های ایرانی صحبت می‌کنیم با این رویکرد مواجه می‌شویم که باید تعداد گردشگران ترکیه هم اندازه گردشگران ایرانی باشد که به این کشور سفر می‌کنند ما هم موافق به تعادل رسیدن میزان گردشگران ایرانی و ترک هستیم. ولی مسئولان ایرانی هم باید وظایفی که به عهده آن‌ها هست را انجام بدهند. آن‌ها باید تلاش کنند ایران را بیشتر و بهتر برای گردشگران ترکیه معرفی و سعی کنند زیرساخت‌های گردشگری در کشورشان را توسعه بدهند. فرض کنید یک میلیون گردشگر ترکیه به ایران سفر کنند. آیا هتل‌های ایران آماده پذیرایی از این تعداد گردشگر هستند؟
 
وی هم‌چنین با اشاره به اظهارات مقامات ایرانی در روزهای اخیر و ذکر ملاحظاتی در سفر به ترکیه ادامه داد: من می‌خواهم به ایرانیان عزیز بگویم با افزایش متقابل گردشگران که به کشورهای دیگر سفر می کنند در واقع پل‌های دوستی و همکاری ما تقویت و زمینه‌هایی برای گسترش همکاری‌ها در تمام بخش‌ها فراهم می‌شود.
 
آسیب‌دیدگان از کودتای نافرجام ترکیه، درخواست خسارت کنند
 
 هاکان تکین در ادامه و درپاسخ به این سئوال که چرا غرامت رانندگان کامیون ایرانی و افرادی که در شب کودتای نافرجام در ترکیه متحمل خسارت شدند پرداخت نشده است؟ گفت: در صورت اثبات حرف آن‌ها غرامت پرداخت می شود و در صورتی که دادگاه برگزار نشود ما خود وارد عمل می شویم؛ اما تا امروز هیچ شکایتی دریافت نکردیم .البته این مسائل در ایران هم پیش می‌آید و ما هم گزارش‌هایی از رفتارهای نامناسبی که با راننده های ترک می‌شود داریم و همین حرف را هم  به آن‌ها می‌زنیم که باید از طریق قانونی وارد شده، شکایت کرده و درخواست خسارت کنند.
 
وی در رابطه با بحث پرداخت خسارت به شرکت‌های گردشگری که در زمان کودتای نافرجام ادعای ضرر کرده‌اند نیز توضیح داد: ما بارها به گفته‌ایم که اسم مسافرانی که دچار ضرر شده‌اند و مشخصات کامل آن‌ها را به همراه اسناد و مدارک و میزان خسارت وارده برای ما ارسال کنند. در ماه جولای کودتای نافرجام اتفاق افتاد و الان تقریبا هشت ماه از این واقعه گذشته و در طول این هشت ماه مرتب خواستیم اعداد و ارقام و مشخصات کامل همراه با اسم شرکت برای ما ارسال شود. تاکنون چیزی دریافت نکرده‌ایم.
 
این دیپلمات ترکیه هم‌چنین با اشاره به آخرین آمار حضور گردشگران در ترکیه و تعداد ایرانیان در این آمار مدعی شد: در واقع سهم گردشگران ایرانی 5% بوده است. ما با حسن نیت برخورد کرده و گفته ایم ضررها و زیان خود را به ما منتقل کنند.
 
وی در رابطه با انتقادها از برخی برخوردهای نامناسب کارکنان ترکیش ایر با اتباع ایرانی، گفت: در رابطه با ادعای برخورد نامناسب ترکیش‌ایر باید بگویم این موضوع در دیدارهای مختلف بارها مطرح شده و ما هم خواسته‌ایم که مشخصا به ما گزارش شود که در چه تاریخی چه برخوردی شده تا مسئله را پیگیری کنیم تا اگر جرمی اتفاق افتاد آن را پیگیری و مجازات آن اعمال شود؛ اما گزارش چندانی دریافت نکردیم. مثلا چندی پیش ویدیویی در فضای مجازی منتشر شد که ماموری را در حال برخورد بد با شهروندان ایرانی نشان می‌داد. در رابطه با آن مامور بلافاصله اقدام و او را  از خدمت خلع و برایش پرونده قضایی تشکیل شد. چنین موضوعی برای ما غیر قابل قبول است. چه برخورد با شهروند ایرانی چه ترک باشد و یا هر کشور دیگری. در چنین مواردی اول خود ما ضربه می‌خوریم.
 
سفیر ترکیه خاطرنشان کرد: به صورت موردی اتفاقاتی رخ می‌دهد و خطاهایی اتفاق می‌افتد ولی باید ببینید در کلیت موضوع چه نوع رفتارهایی انجام می‌شود. اگر کسانی در مورد اتفاقاتی شکایت دارند باید آن را مستند کنند. همین مسئله در رابطه با ترکیش ایر لاین هم صدق می کند. خطوط هوایی ترکیه از طرف سازمان بین المللی مستقل به عنوان یکی از چند شرکت هواپیمایی که خدمات خوبی ارائه می‌دهند فعالیت می‌کند و در حال حاضر به 6 شهر ایران پرواز دارند؛ بنابراین به این خاطر که در برخی پروازها تاخیر ایجاد شود و یا یکی دو جا برخورد نابجا شود نمی‌توان کلیه خدمات این کشور را زیر سئوال برد؛ این برخورد با حسن نیت نیست اما اگر شکایتی هم در خصوص هواپیمایی ترکیه وجود دارد من شخصاً با مسئول این شرکت در تهران در میان خواهم گذاشت.
 
ای کاش می‌توانستیم تعداد گردشگر بیشتری از ایران داشته باشیم
 
وی در پاسخ به این‌که برخی گردشگران ایرانی با توجه به هواپیماهایی که در اختیار آن‌ها می‌گذارند، برخوردهایی که می‌بینند و هتل‌های با کیفیت پایین که برای‌شان قرار داده می‌شود این حس را دارند که گردشگران ایرانی برای ترکیه در درجاتی بعد از روسیه و آلمان قرار دارند، نظر شما در این زمینه چیست؟ گفت: من با این مسئله موافق نیستم که با ایرانی ها به عنوان گردشگر درجه دو رفتار می‌شود من دوستان زیادی دارم که در زمینه گردشگری فعال هستند و آن‌ها مرتب می‌گویند گردشگران ایرانی بسیار خوب هستند. مشکلی به وجود نمی‌آورند و ای کاش می‌توانستیم تعداد گردشگر بیشتری از ایران داشته باشیم . به خاطر همین تلاش می‌کنیم گردشگر ایرانی بیشتری را جذب کنیم و درخواست‌هایی از طرف ترکیش، ایرلاین و شرکت‌های هواپیمایی دیگر برای افزایش پروازها به ایران داشته‌ایم که متاسفانه با این درخواست‌ها موافقت نشده است.
 
هاکان تکین در ادامه در رابطه با افزایش قیمت‌های ترکیش‌ایر در حالی که رقبای اروپایی این شرکت پس از تحریم‌ها به ایران آمدند، گفت: بلیط های شرکت هواپیمایی ترکیه در قیاس با سایر شرکت ها کمی بالاتر است. اما سطح خدمات و سرویس‌هایی که در قیاس با پروازهای ایرانی ارائه می‌شود هم یک حقیقت است که باید به آن توجه کرد. شرکت‌های اروپایی بسیاری مثل لوفت هانزا شرکت های هواییK.L.Mبعد از تحریم ها به ایران آمدند و اگر با ورود این شرکت ها به ایران ترکیش ایر قیمت های خود را افزایش دهد در واقع تیشه به ریشه خود زده است و همچین چیزی امکان پذیر نیست. این موضوع تابع قوانین بازار آزاد بوده و اگر ترکیش ایر بر این اساس اقدام نکند ضرر خواهد کرد.
 
دیدار روسای جمهور ایران و ترکیه مثبت بود
 
سفیر ترکیه همچنین در رابطه با دیدار اردغان و روحانی در حاشیه اجلاس اکو و این که وزارت خارجه ایران این دیدار را کاملا مثبت ارزیابی کرده است، گفت: من هم کاملا با این نظر موافق هستم. این دیدار درفضایی کاملا مثبت و سازنده اتفاق افتاد. چندی پیش از آن با برخی از اظهارنظرها فضایی منفی بین دو کشور ایجاد شده بود اما در این دیدار روسای دو کشور اراده خود را برای گسترش روابط در همه حوزه‌ها بار دیگر مورد تاکید قرار دادند .
 
دو طرف بر این موضوع تاکید کردند که در خصوص موضوعات مختلف می‌توانند دیدگاه‌های متفاوتی داشته باشند و می‌توانند با صداقت و دوستی این اختلافات را با یکدیگر در میان بگذارند و در این دیدار هم دو طرف به این توافق رسیدند که در خصوص مسائلی که با یکدیگر اختلاف نظر دارند مذاکره کنند. همچنین در این این دیدار تصمیم گرفته شد در رابطه با مسائل منطقه به خصوص سوریه که در روند مذاکرات آستانه را هم در پیش داریم دو کشور همکاری های خود را گسترش دهند.
 
وی همچنین در مورد دور جدید مذاکرات آستانه افزود:در دیدار روسای جمهور دو کشور تاکید شد که باید تصمیمات خود را برای برگزاری هر چه سریعتر برقراری صلح در سوریه انجام دهند.
 
این دیپلمات ترکیه‌ گفت:یکی از ابعاد دیگر روابط دو کشور موافقت نامه تجارت ترجیحی، همچنین بحث استفاده از واحد پول ملی در معاملات و روابط اداری دو کشور هم مطرح شدکه قرار است در این رابطه اقدامات لازم انجام شود. همچنین شورای عالی همکاری دو کشور تاکنون سه بار نشست برگزار کردند و دیدارهای بین روسای جمهور دو کشور انجام شد که در آخرین آن قرار شد در سال جدید شمسی شورایعالی همکاری دو کشور برای تشکیل اجلاس همکاری‌های دو کشور اقدام کند که موکول می‌شود به بعد از رفراندوم ترکیه و انتخابات ریاست جمهوری ایران.
 
هاکان تکین در بخش دیگری از این گفت‌وگو  با اشاره به برگزاری رفراندوم در ترکیه، در رابطه با آینده این رفراندوم گفت: من در این زمینه نمی‌توانم هیچ پیش‌گویی داشته باشم. رفراندوم در 58 کشور دیگر و در نمایندگی‌های ترکیه برگزار می‌شود. در ایران هم این رفرادوم در سفارت ترکیه در تهران و سرکنسولگری این کشور در ارومیه و تبریز برگزار می‌شود. در هر کدام از این نمایندگی ها در تاریخ نهم آوریل یعنی یک هفته پیش از رفراندوم ترکیه یک صندوق قرار گذاشته خواهد شد.
 
منبع: ایسنا

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر