محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه: هدف عربستانی ها از برقراری رابطه با ایران؛ کاهش هزینه رابطه با اسرائیل بود/ رابطه با اسرائیل برای بن سلمان اهمیت بیشتری از رابطه با ایران دارد
یک کارشناس سیاست خارجی در تحلیل خود از حواشی مربوط به بازی دو تیم الاتحاد و سپاهان به دیدهبان ایران گفت: این از جمله پارادوکسهایی است که در سیاست خارجه و مناسبات ما با کشورهای عربی وجود دارد. بحث بر سر مسئله سیاست و ورزش است. درواقع آنچه از آن به عنوان تقابل سیاست و ورزش یاد میکنند.باید تصمیم جدی باید گرفته شود که دو مسئله ورزش و سیاست از یکدیگر جدا شوند. در همه جای دنیا به همین شکل است که مناسبات خارجی باید بر اساس احترام متقابل باشد و هر دو طرف باید به حساسیتهای یکدیگر احترام بگذارند.
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ اسفند ماه سال گذشته بوده که تهران و ریاض با میانجگری پکن عادیسازی روابط را آغاز کردند. پس از این اتفاق اصولگرایان و تندروهایی که به سفارتخانه عربستان در ایران حمله کردند و هفت سال منجر به قطع روابط این دو کشور شدند، آغاز شکلگیری این رابطه را یک دستاورد برای دولت محسوب و در تریبونهای خود از این اتفاق حمایت کردند. حال اما با جدیتر شدن احتمال برقراری رابطه عربستان با اسرائیل و حواشی که بر سر تندیس قاسم سلیمانی در ورزشگاه اصفهان پیش آمد، ورق برگشته و روابط ایران و عربستان در حالت شکنندهای قرار گرفته است.
قاسم محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه در پاسخ به اینکه برای عربستان حفظ رابطه با ایران مهمتر است یا با اسرائیل به دیدهبان ایران گفت: «عربستان به دنبال این است که یک مجموعهای متوازن و چند جانبه در روابط خارجیاش برقرار کند و از امتیازات این ارتباط به خصوص در رابطه با غرب برای دریافت تکنولوژیهای سطح بالا در چه در سطح صنعتی و چه در حد نظامی و امنیتی بهره ببرد. همچنین از طریق عادیسازی رابطه با اسرائیل امتیازاتی را از اسرائیل در رابطه با فلسطینی ها بگیرد و در افکار عمومی جهان عرب و فلسطینیها هم محبوبیتش را ارتقا دهد.»
رابطه با اسرائیل برای بن سلمان اهمیت بیشتری از رابطه با ایران دارد
وی ادامه داد: «بن سلمان صراحتا در مصاحبه سال گذشته عنوان کرد که رابطه با اسرائیل برایش اهمیت فراوانی دارد. او گفته بود که این زمینه برایمان وجود دارد که اسرائیل به عنوان یک متحد باشد ولی با ایران به عنوان یک همسایه ارتباط داشته باشیم.»
محبعلی همچنین در پاسخ به پرسشی مبنی براینکه چرا ایران باوجود اطلاع از حساسیت طرف عربستانی به سردار سلیمانی باز هم دست روی این نقطه میگذارد، بیان کرد: «این از جمله پارادوکسهایی است که در سیاست خارجه و مناسبات ما با کشورهای عربی وجود دارد. بحث بر سر مسئله سیاست و ورزش است. حضور زنان در ورزشگاهها یا رقابت با ورزشکاران اسرائیلی ازجمله مسائلی است که همزمان میتواند در مسئله ورزش مشکل داشته باشد. درواقع آنچه از آن به عنوان تقابل سیاست و ورزش یاد میکنند.»
این کارشناس سیاست خارجی افزود: «عربستانیها هم زرنگ هستند و از این مسال سواستفاده میکنند. آنها میدانند هم ما حساسیت داریم و هم کشورهای عربی از این موضوع بهرهبرداری میکنند. به هر حال باید تصمیم جدی باید گرفته شود که دو مسئله ورزش و سیاست از یکدیگر جدا شوند. در همه جای دنیا به همین شکل است که مناسبات خارجی باید بر اساس احترام متقابل باشد و هر دو طرف باید به حساسیتهای یکدیگر احترام بگذارند.»
محبعلی درباره واکنش ایران درصورت برقراری توافق میان اسرائیل و عربستان به دیده بان ایران گفت: «فکر نمیکنم واکنشی فراتر از آنچه درمورد آذربایجان، ترکیه، امارات و بحرین داشتیم، صورت گیرد. درحال حاضر کشورهایی مثل روسیه، چین و هند که با ایران رابطه دارند، روابط بسیار گستردهای حتی در سطح راهبردی با اسرائیل دارند. بعید است در ایران شرایط به گونهای باشد که عکسالعمل حادی نشان دهد. اگر عکسالعمل حادی هم نشان دهد تاثیر چندانی در مواضع آنها نمیگذارد. البته یکی از دلایلی که عربستانیها روابط خود را با ایران تلطیف کردند همین بوده که میخواستند حساسیتهای ایران را کاهش داده و هزینه رابطه با اسرائیل را پایین بیاورند.»
هدف عربستانی ها از برقراری رابطه با ایران؛ کاهش هزینه رابطه با اسرائیل بود
این تحلیلگر مسائل بینالملل در پاسخ به اینکه آیا ممکن است عادیسازی روابط عربستان و اسرائیل به قطع رابطه ایران با این کشور منجر شود، تصریح کرد: «بعید میدانم؛ چراکه حمله به سفارت عربستان در ایران هیچ دستاوردی برای ایران نداشت. اگر قرار بر قطع رابطه باشد باید با ترکیه، آذربایجان، روسیه، چین، امارات و... هم قطع رابطه کند. اگر عربستان با اسرائیل رابطه برقرار کند باید منتظر باشیم که همه کشورهای عربی حتی عراق هم در صف برقراری رابطه با اسرائیل باشند.»
منبع: سایت دیدهبان ایران