مروری بر اخبار و تحلیل های روزنامه های ۴ مرداد۱۴۰۲
صفحه نخست روزنامههای طرفدار دولت در شماره امروز ۴ مرداد به عزاداریها در آستانه فرا رسیدن تاسوعا و عاشورای حسینی و تصاویری در این زمینه اختصاص یافته و تولید محتوا در این زمینه بوده است. روزنامههای اصلی منتقد دولت به درگیری دولت با سایر قوا، توخالی بودن روابط تجاری و اقتصادی با ونزوئلا، اصلاحات در قوه قضاییه و موفق نبودن وزیر جدید کشاورزی توجه کرده و در قالبهای مختلف خبری پیگیری کردهاند.
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ صفحه نخست روزنامههای طرفدار دولت در شماره امروز ۴ مرداد به عزاداریها در آستانه فرا رسیدن تاسوعا و عاشورای حسینی و تصاویری در این زمینه اختصاص یافته و تولید محتوا در این زمینه بوده است.
روزنامههای اصلی منتقد دولت به درگیری دولت با سایر قوا، توخالی بودن روابط تجاری و اقتصادی با ونزوئلا، اصلاحات در قوه قضاییه و موفق نبودن وزیر جدید کشاورزی توجه کرده و در قالبهای مختلف خبری پیگیری کردهاند.
درگیری دولت با سایر قوا
دولت سیزدهم هر روز در حال گشودن جبهههای تنازع تازهای با همتایان اصولگرای خود در ارگانها، نهادها و قوای دیگر است؛ بازوی رسانهای این تنازعات هم به روزنامه ایران و خبرگزاری ایرنا ارگان رسمی دولت سپرده شده است؛ یک روز خبر مواجهه دولتمردان با اهالی بهارستان رسانهای میشود، روز دیگر اما دستگاه قضایی به دلیل ابطال حکم میثم لطیفی، رییس سازمان اداری و استخدامی در تیررس نقدهای جدی دولتمردان قرار میگیرد. در آخرین دست از این نوع تنازعات، دولت و سخنگویش شمشیر را برای محمدباقر قالیباف، رییس مجلس و لیدر نواصولگرایان از رو بست و رسما زبان به نقد رییس مجلس گشود. دیروز ابتدا روزنامه ایران ارگان رسمی دولت در گزارشی از نزول جایگاه رییس مجلس خبر داد و نوشت: «بررسیهای مراکز افکارسنجی نشاندهنده تضعیف جایگاه مجلس به واسطه رفتار برخی نمایندگان در میان مردم است تا جایی که بسیاری از ایرانیان حتی نام رییس مجلس را هم نمیدانند.» در ادامه این گزارش تاکید شده: «براساس یک نظرسنجی معتبر بیش از ۵۳ درصد مردم گفتهاند که اسم رییس مجلس را نمیدانند! همچنین در پاسخ به پرسش درباره رضایت از مجلس، بیش از ۶۸ درصد مردم گفتهاند اصلا از مجلس رضایت ندارند یا کم رضایت دارند. هر چند ۱۲درصد هم اعلام کردهاند که به مقدار زیاد و خیلی زیاد از مجلس رضایت دارند.»
ایران همچنین در پاسخ به اظهارات قالیباف در این خصوص که مجلس اساسا درخواستی برای برکناری معاون سیاسی نداشته، نوشت: «انداختن توپ موضعگیریهای انجام شده علیه معاون سیاسی وزیر کشور در زمین احمد وحیدی و پاک کردن صورت مساله …درحالی است که اقدامات برمبنای همین صورتمساله همچنان از سوی برخی نمایندگان در جریان است.»
به نظر میرسد که دولت با حذف همه رقبای احتمالی، مسیر خود را طی خواهد کرد. باید دید پردههای نهایی این رویاروییها، باعث خالصسازی نهادهای قدرت و مدیریتی کشور از هر آن گروه که مخالف دولت است، خواهد شد یا اینکه سایر بازیگران هم شعبدههایی تازه در آستین خواهند داشت. پاسخ به این پرسشها نیازمند گذشت زمان و رسیدن روزهایی است که در آنها دولت روبهروی عملکرد و نحوه مدیریتش قرار میگیرد.
پوچ بازی ایران در ونزوئلا
گسترش تجارت با ونزوئلا ، کشوری فقیر در قاره آمریکا که گرفتــار بالاترین نرخ تورم در جهان اســت، بارها از پشــت تریبون های کابینه سیزدهم شنیده شــد تا آنجا که گفته می شـد ایران با وجود تداوم تحریمها، توانسته سال گذشته صـادرات خود بــه ونزوئلا را بــه رقم حیرت انگیز سه میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار ارتقا دهد؛ اما اکنون گزارشهای دیگری منتشر شده است، گزارشهایی که براساس آن ظاهرا نه پالایشگاههای فراسرزمینی به جایی رسـیده است و نه کشت فراسرزمینی در ونزوئلا. از آن ســو فعالان حمل ونقل هم می ویند که هر ســه یا چهار ماه یک کشتی به سمت ونزوئلا حرکت میکند و معمولا هم امکان دریافت پول صادرات نیست و از آن سو ونزوئلا هم کالای خاصی برای تهاتر با ایران ندارد. تجارت و سرمایهگذاری ایران و ونزوئلا تنها شعار توخالی بوده است.
شرق
شرطهای ادامه افت تورم
بررسیها حاکی از آن است که عواملی نظیر «افت التهابات شاخص بازارها»، «کاهش انتظارات تورمی»، «انتشار اخبار مثبت سیاسی» و «مهار رشد نقدینگی» باعث شده است که نرخ تورم تیرماه در مسیر نزولی قرار گیرد. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطه به نقطه نخستین ماه تابستان به رقم ۴/ ۳۹درصد رسید. براین اساس در ۴ماه نخست سال، تورم نقطه به نقطه ۱۶واحد درصد کاهش یافت. تورم ماهانه نیز با ثبت رقم ۲درصد در تیرماه برای چهارمین ماه متوالی کاهشی بوده است. بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد که سطح ۲درصد، «محدوده مجاز تورم ماهانه» برای تحقق تورم هدف تا پایان سال به حساب میآید؛ به این معنا که اگر این تورم ماهانه زیر ۲درصد تا پایان سال حفظ شود، نرخ تورم نقطه به نقطه به هدف ۳۰درصدی پایان سال خواهد رسید. کارشناسان تاکید میکنند که تداوم روند نزولی تورم در ماههای پیشرو نیازمند اتخاذ سیاستهای پولی مناسب، ادامه انتظارات کاهشی تورم و تداوم اخبار مثبت از فضای سیاسی کشور است.
دنیای اقتصاد
نظرخواهی از وکلا درباره محکومیتهای مرتبط با بیحجابی
هر حکم محکومیتی باید با نوعی پذیرش اجتماعی همراه باشد و محکوم نیز به نحوی سرشکسته شود و از جانب مردم طرد نسبی شود و اگر نتایج احکام صادره متفاوت از این باشد، نشان میدهد که ارزشهای جامعه تغییر کرده است.
اکنون که برای انتصاب رئیس دیوان عالی و دادستان کل کشور از قضات دیوان مشورت گرفته شده است، پیشنهاد میشود که درباره برخی از قوانین پرسروصدای روز و از جمله حجاب و نوع پوشش نیز از آنان و حقوقدانان و وکلا نیز استمزاج شود زیرا در هر حال قانون باید به نحوی باشد که با وجدان غالب قضات هماهنگ باشد.
هم میهن
مردودی وزیر جهاد کشاورزی در اولین آزمون
هنوز مدت زیادی از زمان روی کار آمدن نیکبخت وزیر جدید جهاد کشاورزی نگذشته که حرفوحدیثها و اقدامات خارج از حیطه اختیارات او در حال نمایان شدن است. وزیر پیشین جهاد کشاورزی که به دلیل عملکرد منفی خود در عدم تامین به موقع کالاهای اساسی و دامن زدن به گرانی از کرسی قدرت کنار گذاشته شد، جایش را به فردی داده که گویا در عمل اختیاری در امور اجرایی نداشته و معاونت بازرگانی او خودسرانه وارد عمل شده و سهمیه ذرت صنایع پالایشگاهی را قطع کرده است. اقدام غیرقانونی معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در قطع سهمیه صنایع پالایشگاهی فرآوری غلات که با وجود ابلاغ کتبی مسوولان ذیربط در قوای سهگانه کشور همچنان ادامه دارد، زمینهساز بحرانی شده که بر اساس اعلام یکی از مسوولان انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان پالایشگاهی فرآوری غلات تعطیلی قطعی تعداد زیادی از صنایع مرتبط در اوایل هفته آینده را به دنبال خواهد داشت.
در این میان وزیر جدیدالورود جهاد کشاورزی نیز که با تکرار شعارهای خوش آب و رنگ اسلاف خود از نمایندگان مجلس رای اعتماد گرفت نیز صرفا تماشاگر این روند مخرب است و گویی هیچ اختیار و نقشی در مدیریت این بحران ندارد.
نتیجه بحران جاری هرچه باشد، موضوعی که از رهگذر این رخداد به روشنی مشخص شد، مردودی نیکبخت وزیر جدید جهاد کشاورزی در اولین آزمون واقعی حمایت از تولید و اشتغال است.
جهان صنعت
فروش ارزان نفت خوشحالی دارد؟
اول– برخی رسانهها هر چند روز یک بار با هیاهو و دستاوردسازی از افزایش میزان صادرات نفت ایران خبر میدهند و آن را یک پیروزی در برابر دولت حسن روحانی عنوان میکنند. آیا این رخداد را باید به فالنیک گرفت و با آنها همراه شد؟ تا جایی که رقابت سیاسی داخلی با همین شکل و محتوا ادامه دارد و قرار نیست در سیاست خارجی اتفاقی برای عبور از بنبست رخ دهد، میتوان خرسند بود، اما باید همه حقیقت روشن شود.
دوم– همه حقیقت چیست؟ اول اینکه تحریم نفت صادراتی روسیه از سوی اروپای غربی، بایدن را در وضعیتی قرار داد تا فشار تحریم نفتی ایران را شل کند و این چیزی است که دستاوردسازان میخواهند با پاشیدن خاک بر چشم مردم، آن را از دیدشان خارج کنند. نکته بعدی این است که در این وضعیت که نفت ایران با تخفیف کلی تنها به یک کشور فروخته میشود و استقلال اقتصادی ایران در چنگ چین افتاده است جای خوشحالی نداریم و هر بشکه نفت صادراتی به زیان کل مردم است که داراییشان به تاراج چین میرود.
سوم– آمریکا با ادامه این روند توانسته است ایران را از بازار جهانی نفت بیرون کند و هرگاه بخواهد کار را بر ایران سخت میکند.
منبع: رصد