ترامپ و رسوایی واترگیت 2 / سیاستمدران ایرانی نباید از استعفای "مایکل فلین" مسرور باشند!
ترامپ مانند اکثر روسای جمهور تهاجمی و پرخاشگر آمریکا، مرکز ثقل تصمیمگیری در امور مرتبط با سیاست خارجی را از وزارت خارجه این کشور با ساختاری مضبوط و به دور از تندروی به شورای امنیت ملی آن منتقل کرد؛ شورایی که بر خلاف وزارت خارجه، اکثر اعضای آن را میلیتاریستها و ایدئولوگهای آمریکایی تشکیل میدهند که بر عهد هژمونی آمریکا در جهان پایبندند و با اصول دیپلماتیک و مذاکره میانه خوبی ندارند!
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، هنوز یک ماه از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید نگذشته، انواع و اقسام بحرانها به سمت او سرازیر شده است؛ بخشی از این بحرانها ناشی از تصمیمات و اقدامات شتابزده و نابخردانه اوست؛ مانند قانون محدودیتهای ویزایی و مهاجرتی که دستگاه قضایی مستقل آمریکا در مقابل آن ایستاد و رای به ابطال آن داد.
اما برخی دیگر از بحرانهای سرازیر شده به سمت ترامپ مستقیما معلول رفتارها و اقدامات او نیست بلکه از اعمال نزدیکان و مشاورانش سرچشمه میگیرد؛ مانند گاف مایکل فلین مشاور امنیت ملی ترامپ در برقراری ارتباطِ پیش از موعد با مقامات روسیه که واشنگتن پست آن را افشاء کرد و موجبات استعفای او را فراهم آورد.
*اهمیت شورای امنیت ملی آمریکا در عصر ترامپ
ترامپ مانند اکثر روسای جمهور تهاجمی و پرخاشگر آمریکا، مرکز ثقل تصمیمگیری در امور مرتبط با سیاست خارجی را از وزارت خارجه این کشور با ساختاری مضبوط و به دور از تندروی به شورای امنیت ملی آن منتقل کرد؛ شورایی که بر خلاف وزارت خارجه، اکثر اعضای آن را میلیتاریستها و ایدئولوگهای آمریکایی تشکیل میدهند که بر عهد هژمونی آمریکا در جهان پایبندند و با اصول دیپلماتیک و مذاکره میانه خوبی ندارند!
ترامپ پس از این شیفت و تغییر ساختاری – کارکردی و تبدیل شورای امنیت ملی آمریکا از نهادی مشورتی به نهادی سیاستگذار، مایکل فلین ژنرال بازنشسته ارتش و رئیس سابق اداره اطلاعات پنتاگون را به سمت مشاور امنیت ملی خود منصوب کرد؛ حتی اتاق کار فلین نیز در کاخ سفید در جوار اتاق پرزیدنت قرار گرفت تا او به لحاظ فیزیکی هم به ترامپ نزدیک باشد!
*گاف آقای مشاور
اما همکاری ترامپ و فلین سه هفته بیشتر دوام نیاورد و دوشنبه شب هفته جاری بود که فلین پس از افشای مکالمات و تماسهایش با سفیر روسیه در آمریکا، پیش از استقرار در کاخ سفید، مجبور به استعفا شد؛ طبق قوانین ایالات متحده، ارتباط گیری یک شهروند عادی با مقامات کشورهای بیگانه مغایر با اصول امنیت ملی است؛ در ماه دسامبر که فلین با سفیر روسیه سلسله مکالماتی را داشته، هنوز نه مشاور امنیت ملی که یک شهروند عادی به حساب میآمد.
اگر چه در عینیت، روسها صرفا به عنوان رقیب واشنگتن قلمداد میشوند؛ اما در ذهنیت سیاستمداران آمریکایی از هر دو جناح، روسیه کشوری متخاصم به حساب میآید؛ از اینرو ارتباط گیری پیش از موعد فلین با روسها، جرمش ثقیلتر است؛ چه آنکه برای آمریکاییها مکشوف شده وقتی رئیس جمهور سابقه شان در اواخر سال 2016 دستور اخراج 35 دیپلمات و تبعه روس را صادر کرد، واکنش خونسردانه پوتین به آن ناشی از اطمینان خاطر دادن همین آقای فلین بوده که در آن زمان صرفا یک شهروند عادی محسوب میشد و به اعتبار شغل آیندهاش با روسها ارتباط گرفته و به آنها وعده داده است.
استیضاح ترامپ؟!
البته گاف مایکل فلین، دامنگیر ترامپ نیز شده است؛ دیشب خبر رسید که برخی سناتورهای جمهوریخواه خواهان تحقیق در مورد اطلاع ترامپ از اقدامات فلین شدهاند. رسانههای آمریکایی در این رابطه گزارش دادند که اگر ترامپ از ابتدا در جریان مکالمات فلین و مقامات روسی بوده باشد، استیضاح خواهد شد و سرنوشتی مشابه ریچارد نیکسون و رسوایی واترگیت در دهه 70 در انتظارش خواهد بود.
آنچه مسلم است این است که مایکل فلین ژنرال ضدایرانی دیگر به کاخ سفید نمیرود؛ شاید این امر از هجمههای تهدیدآمیز ترامپ علیه ایران بکاهد؛ "مارتین ایندیک"، معاون اجرایی اندیشکده بروکینگز پس از استعفای فلین در توییتی نوشت: "با استعفای مایکل فلین، نخست وزیر اسرائیل یک شریک علیه ایران را در کاخ سفید از دست داد".
*چرا فلینِ صد ایرانی برای ایران خوب بود؟
البته قطعا اینکه چه فردی جایگزین فلین میشود نیز مهم و تعیین کننده است؛ ترامپ به صورت موقت ژنرال «کیث کیلوگ» مشاور امنیتیاش در دوران رقابت های انتخاباتی را جایگزین فلین در پست خطیر مشاور امنیت ملی کرده است؛ اینکه "کیث کیلوگ" به طور دائم در این پست میماند و اینکه تفکرات او نسبت به ایران و روسیه چیست، موضوعاتی است که همچنان پنهان و مکتوم است اما آنچیزی که مشخص است این است که فلین اگر چه خصم ایران بود اما قرابت و همگرایی او با کرملین و مقامات روسی میتوانست در تعدیل نظراتش نسبت به ایران موثر باشد؛ از اینرو ما در داخل چندان نباید از استعفای اجباری فلین احساس شعف و مسرت کنیم...
گزارش از نیما صداقت