تقریرات آیت الله صانعی گویای اندیشه سیاسی ایشان است
مدیر موسسه فقه الثقلین قم بیت آیت الله العظمی صانعی را بیت فرزندان امام خمینی دانست و گفت: آیت الله سیدحسن خمینی و همه یاران امام در کنار مضجع شریف ایشان هم مظلوم هستند.
به گزارش سایت دیدهبان ایران؛ حجت الاسلام بیگی در همایش سالگرد آیت الله العظمی صانعی و نشست علمی «مبانی فقهی و کلامی آیتالله العظمی صانعی» و رونمایی از 4 اثر آن مرحوم تصریح کرد: ایشان همواره، فقه و فقاهتِ استادش امام خمینی(سلام الله علیه) را میستود و در استمرار، تعمیق و توسعه آن مکتب، تلاش بسیار می کرد. گرچه او فقیهی بود که عرصه فقه، جولانگاه عرضه نواندیشی و نوآوریهایش بود، لیکن اندیشه بنیادین او تنها در فقه و فقاهت، منحصر نبود. او به سراغ هرچه رفت، سعی بلیغ در رساندن کُنه معنای ذات آن مفاهیم با عیار کارآمدی برای آحاد مردم و جامعه بشری بود.
آقای بیگی تصریح کرد: مرکز تدوین و نشر آثار آیت الله العظمی صانعی در زمان حیات معظمله تأسیس گردید. فعالیت جدی و عملی این مرکز با پیگیری، تدوین و تنظیم آثار به جای مانده آغاز و با تمرکز بر تکمیل آثارِ ناتمام، به کار خود ادامه داد. آثاری چون تقریرات درسهای اصول امام خمینی(سلام الله علیه)؛ «یاد ایام» یا همان خاطرات زندگی سیاسی ـ اجتماعی حضرت آیت الله صانعی و کتاب «فوائد و لطائف» که حاوی مطالب و موضوعات متنوع و گوناگون از جلساتِ درس معظمله در طول دورههای مختلف است.
وی افزود: در این میان، تقریرات اصول به جهت جایگاه ویژه آن، در اولویت فعالیتهای این مرکز قرار گرفت و پس از تحقیق و تصحیح، به شکل وزین، در چهار جلد و با عنوان: «وسیله الوصول إلى علم الأصول»، چاپ و هم اینک در مجموعه تازههای آثار مرکز تدوین و نشر، قرار گرفته است. این کتاب دوره کامل تقریرات اصول است که مقرّر، آن را از سن هیجده سالگی تا بیست و پنج سالگی، تقریر نموده است.ایشان در مقدمه به دو ویژگیِ تقریراتش اشاره میکند: اول: مقرّر درباره روشِ نگارش جلساتِ این دروس، مینویسد: «فهذه نبذه من المطالب الأصولیه ممّا استفدت مهمّاتها و رئوسها من مجلس درس أستاذنا العلامه…». محورهای مهم و رئوس مطالب یادداشت و سپس در فرصتهای جداگانه، با تعمّق و تأمل بیشتر نوشته میشد. بنا به نقل استاد معظم، پارهای شبها، تقریر برخی جلسات درس، به چند باره مکرّر میشد تا دست آخر دقیقترین و کاملترین آن در دفتر اصلی، ثبت گردد. دوم: مقرّر علاوه بر تقریر دروس استاد، نظرات و ملاحظات خود را نیز در ذیلِ نظرات استاد یادداشت کرده و در مقدمه بدان اشاره میکند که: «یکون بعضُ جزئیاتها ممّا وصل إلیه فکری القاصر». این حواشی و تأملاتِ مقرّر، بیش از ششصد مورد است که از یک سطر تا یک صفحه و بیشتر را شامل میشود. حکایتِ این حجم از حواشی و تعلیقات، نشان از دقّت، جدیّت و علمیّت این شاگردِ محقّق و مدقّق است.
آقای بیگی گفت: یکی از حواشی خواندنی و تاریخی حضرت آیت الله صانعی در این تقریرات که حاوی نکات جالب و گویای اندیشه سیاسی ایشان در همراهی با نهضت امام خمینی، آن هم از ابتدای آغاز این نهضت است، حاشیه ایشان در ذیل بحث اصولی «اقل و اکثر ارتباطی» است.
معرفی کتابهای «فوائد و لطائف» و «چالش های حقوق زنان در فقه»
آقای بیگی گفت: کتاب «فوائد و لطائف» عنوان چهارمین تازههای کتاب مرکز تدوین و نشر است که در چهار جلد جمعآوری و از جلسات درس معظمله در طول سالهایی که از طریق کاستها و نوارهای ویدئویی ضبط شدهاند، استخراج شده و با موضوعاتی چون: علوم و تفسیر قرآن، تفسیر و تبیین احادیث، پیامبران الهی و پیامبر اسلام، اهل بیت، کلام، رجال و حدیث شناسی، فقه و اصول فقه، اخلاق، اجتماعیات، عبادات، معارفی از دین، ایران و انقلاب 57، شخصیتها، امام خمینی، حوزه و دانشگاه، سرگذشتها و خاطرات، حکایات و مطایبات را شامل میشود.
منبع: شفقنا