عماد افروغ: چه کسی میتواند بگوید که خانمی که حجاب ندارد عفیفه نیست؟/خانمها با حجاب به حق شهروندی خود رسیدهاند
نماینده سابق مجلس شورای اسلامی ضمن اشاره به این که در مسئله حجاب به کرامت انسانی بها داده نمیشود گفت: گر حجاب را کنار بگذاریم خیلی از خانوادهها مانع میشوند از اینکه دخترانشان به راحتی وارد عرصه عمومی شوند.
به گزارش سایت دیدهبان ایران؛ عماد افروغ جامعهشناس و سیاستمدار ایرانی در بخشی از یک گفتوگوی رسانهای درباره حجاب به افرادی را که بعضا تند رفتهاند و حرفهای ناشایستهای در موضوع حجاب مطرح کردهاند، خطاب قرار داده و میگوید که «نمیشود با استفاده صرف از قانونهای سلبی و بدون توجه به قانونهای ایجابی و فرهنگ سازی ضروری و کرامت بخشیدن به انسان شاهد نشر حجاب باشید.» از نظر او «حفظ وضع موجود اصولا امکان ندارد. همه چیز در حال تغییر است منتها شما باید جهت تغییر را عوض کرده و شدت تغییر را بیشتر کنید.»
وی افزود: اگر الان به من بگویند که به کرامت انسان تا چه اندازه بها داده میشود؟ و رهایی انسان تا چه اندازه اتفاق افتاده، متأسفانه نمره خوبی نمیدهم. برای اینکه استفاده ابزاری از ارزشها و انسانها سکه رایج شد و آن کرامتی که باید در مورد انسانها اتفاق نیفتاد. ببینید اگر قرار است انسان کریم باشد در نظام ما، باید معاشش تامین میشد. وقتی مراجعه میکرد به ادارات، حرمتش پاس داشته میشد؛ این حرمتها فقط در لفظ نیست، ممکن است که ما در لفظ شاهد حرفهای خوب و بخشنامههای متعددی باشیم. برای من این بخشنامهها مهم نیست و مهم این است که ما تا چه اندازه در عمل شاهد تحقق بخشیدن به این دستورالعملها باشیم.
افروغ گفت: باید به کرامت انسان هم توجه داشت؛ اگر کسی نماد نامربوط داشت، بلافاصله به دینداری او، جهانبینی او و ارزشهای او تعمیم ندهید. این درست نیست اصلا. حتی خانمی که حجاب ندارد، چه کسی میتواند بگوید که این خانم عفیفه نیست؟ چه کسی میتواند بگوید که این خانم حجاب باطن ندارد؟ و برعکس، اگر کسی حجاب ظاهر دارد، چه کسی میتواند بگوید که الزاما عفیف است؟ این داوریها را نکنید تا زنان و مردان ما خودشان متوجه بشوند که اگر باحجاب باشند هم زیباترند هم کریمتر و هم ارزشمندتر و هم به لحاظ ارزش فرهنگی جامعه، مقبولترند و قدرت کلام و نفوذ کلامشان بیشتر است.
وی ادامه داد: این یک واقعیت است. در انقلاب اسلامی حجاب باعث شد انرژی عظیم زنان آزاد و در عرصههای سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی فعال شود. ما این را در قبل از انقلاب نداشتیم؛ حداقل به لحاظ حساسیتهای خانوادهها. خانوادهها به دلیل اینکه حساسیت دینی داشتند، اجازه نمیدادند که دخترانشان به راحتی وارد عرصه عمومی شوند اما بعد از انقلاب به این دلیل که حساسیتها عوض شد و احساس امنیت کردند، این انرژی عظیم آزاد شد. قدر این حجاب را باید دانست. اگر شما این فرهنگسازیهای دینی را لحاظ نکرده، احساسی برخورد کنید و به یکباره بگویید که باید حجاب را کنار بگذاریم و توجه به این لایههای پیچیده نداشته باشیم، آن وقت حساسیتهای دینی دوباره برمی گردد و خیلی از خانوادهها مانع میشوند از اینکه دخترانشان به راحتی وارد عرصه عمومی شوند و این تضییع حق خانمهاست. خانمها با حجاب به حق شهروندی خود رسیده و تبعیضات تاریخی را پشتسر گذاشتهاند.
منبع: آرمان ملی