جلالی زاده: ما هر روز در جامعه شاهد بیحجابی بیشتری هستیم/ فشار به زنان هیچ دستاوردی نخواهد داشت
نماینده مجلس ششم درباره عملکرد دولت گفت: سئله حجاب امروز یک مشکل حیثیتی شده است، زیرا هر چه به خانمها فشار بیاورند که وادار به حجاب شوند با عکسالعملهای بدتری مواجه خواهند شد. که این بیحجابی معلول است؛ اولا مشکل جامعهی ما تنها در حجاب نیست، رباخواری گناه بیشتری دارد و بازار و بانکهای ما ربوی هستند که گناه آن از بیحجابی بدتر است. چرا دولت به فکر از بین بردن گناهان بزرگتر نیست؟
به گزارش دیده بان ایران؛ یکسال از دولت رئیسی گذشت اما دولت او به اندازه سالها از شعارهایش دور شد و جامعه نیز با وضعیت کنونی و سیاستهای یکسال اخیر دولت در حوزه اقتصاد، فرهنگ و سیاست خارجی دیگر امیدی به شعارهای رئیسی ندارد. از جهت دیگر دولت در اختیار وزرایی بعضا بیتجربه است که تغییر آنها بیش از پیش وجهه دولت را مخدوش میکند. سخنان عجیب برخی اعضای دولت نیز جامعه را از حل بحرانهای موجود ناامیدتر کرده است.
به جهت بررسی عملکرد یکسال اخیر دولت رئیسی گفتگو کردیم با جلال جلالی زاده، نماینده مجلس ششم و فعال سیاسی اصلاحطلب که در ادامه مشروح آن را میخوانیم:
بنظر شما رئیسی و دولت او تاکنون توانستهاند جامعه را نسبت به اقدامات و تصمیمات اقتصادی و سیاست خارجی خود قانع کنند؟
متاسفانه تاکنون دولت رئیسی نتوانسته جامعه را نسبت به اقدامات و تصمیمات و شعارهایی که داده است قانع کند. زیرا زمانی مردم از اظهارات دولتیها قانع میشوند که توجه به مطالبات آنها صورت بگیرد و رضایتشان بدست آید. ما متاسفانه از نظر اقتصادی شاهد اقدامات متحول کننده و تغییر دهنده اوضاع نیستیم. این تورم بهترین شاهد برای ناتوانی و ناکارآمدی دولت است. همچنین مشخص است که برجام به عنوان نتیجه زحمات دولتهای مختلف به بن بست منتهی شده و آقای رئیسی در حوزه سیاست خارجی نیز موفق نبوده است.
بطور کلی ابرچالشهای پیش روی رئیسی را از آغاز چه مواردی میدانید؟ تا چه حد این چالشها در نتیجه حضور رئیسی در قدرت است؟
مشکلات زیادی پیش روی آقای رئیسی است از جمله مذاکرات هستهای، روابط سیاسی با کشورهای منطقه، مشکلات اقتصادی، سیاسی و ... که همه چالشهای مهمی هستند.
بنظر من حل مسئلهی هستهای و روابط با کشورهای منطقه مثل عربستان و حل مشکلات اقتصادی مسائل سیاسی، اجتماعی، تورم، گرانی، بیکاری، اعتیاد و ... چالشهائیست که واقعا حل آنها شهامت و قدرت میخواهد. اگر رئیسی بتواند هر کدام از این مشکلات را حل کند من معتقدم که به پیروزی مهمی دست یافته است. اما با این وضعیت و ضعفی که وجود دارد و متاسفانه با این سطح اطلاعاتی که ایشان در مصاحبهها نشان میدهند امیدی به حل مشکلات نیست.
در حوزه فرهنگ نیز نگرانیهایی از جهت نظرات رئیسی شنیده میشد که دولت او فضا را خواهد بست. بنظر شما رئیسی در حوزه فرهنگ و آزادیهای فردی و اجتماعی چه عملکردی داشته است؟
از رفتار رئیسی نمیتوان این نتیجه را بدست آورد که او میتواند مشکلات فرهنگی را حل کند، چون مشکلات فرهنگی دست دولت و رئیس جمهور نیست.
سینماگران و هنرمندان و مطبوعاتیها و گروههای مختلف هنری و فرهنگی هر کدام برای خودشان مشکلات خاصی دارند و دولتی میتواند مشکلات را حل کند که اولا تسلط کافی بر امور داشته باشد، از فشارهای جانبی نترسد و با توجه به این مسائل من معتقدم دولت رئیسی اگر بخواهد فضا را بیشتر ببندد جامعه را به سوی انفجار خواهد برد که موجب زیان بسیار خواهد شد.
اگر دولت بتواند با وجود فشارهای داخلی و خارجی و گرانی و ... حداقل در مسائل فرهنگی دخالت نکند یا فضا را بازتر کند من معتقدم که شاید مقداری از مشکلات دولت و فشار بر جامعه در این زمینه حل شود.
مسئله حجاب تا چه حد میتواند برای دولت تبدیل به یک مشکل شود؟
مسئله حجاب امروز یک مشکل حیثیتی شده است، زیرا هر چه به خانمها فشار بیاورند که وادار به حجاب شوند با عکسالعملهای بدتری مواجه خواهند شد. که این بیحجابی معلول است؛ اولا مشکل جامعهی ما تنها در حجاب نیست، رباخواری گناه بیشتری دارد و بازار و بانکهای ما ربوی هستند که گناه آن از بیحجابی بدتر است. چرا دولت به فکر از بین بردن گناهان بزرگتر نیست؟
حجاب یک مسئله عرفی است و نباید دولت وارد آن شود تا مشکل درست کند.
دولت رئیسی با شعار حمایت از مستضعفین روی کار آمد اما گویا حالا مستضعفین و اقشار کمدرآمد هم علیه او شعار میدهند. رئیسی با کدام اقشار و کدام جناحهای سیاسی بیشترین تضاد و تنش را خواهد داشت؟
درست است که رئیسی با شعار حمایت از مستضعفین روی کار آمد اما با شعار که چیزی حل نمیشود. زمان این شعارها گذشته است!
امروز مردم مستضعف از این وضعیت شرم میکنند و آن را اهانت میدانند.
مستضعف که یک واژه پسندیده نیست مستضعفین نباید در کشور اسلامی وجود داشته باشند. متاسفانه مستضعفین نیز مستضعفتر شدهاند.
گرانی و تورم و افزایش اجاره و ... منجر به بیشتر شدن فاصله طبقاتی شده است و مردم را به قشر نیازمند تبدیل کرده است.
امروز پابرهنگان در کشور ما با وضعیت بدی مواجهند کسانی هم که به واسطه رانتها میلیاردر شدهاند مشکلی ندارند. برای این قشر هم نوع حکومت فرقی ندارد چون به اهداف خود رسیدهاند. بنابراین چالش رئیسی با کسانی است که با ادعای دفاع از آنها وارد میدان شد.
با وجود عملکرد یکسال اخیر وزرای دولت آیا رئیسی در مسیر پیش روی خود ناچار به تغییر وزرا و ترمیم کابینه خواهد شد؟
برخی از وزرای دولت نالایقند، مانند وزیر کار که استعفا داد.
وزرای دیگری نیز هستند که موجب نارضایتی بیشتری میشوند و وجهه رئیسی را از بین میبرند. اگر او بتواند وزرای ناتوان را تغییر دهد به نفع او خواهد بود.
رئیسی پیش از این اعلام کرده بود که اقتصاد را به برجام گره نمیزند. بنظر شما با بدتر شدن وضعیت اقتصادی او ناچار خواهد شد از این شعار خود عقب بنشیند؟
همه این مردم میدانند که بدتر شدن وضعیت اقتصادی ما قطعا نتیجه به سرانجام نرسیدن برجام است.
درست است که ما کشور ثروتمندی هستیم و سوءمدیریت نیز برای آن مشکل به وجود آورده است اما مشکلات اساسی ما ارتباط با مسائل خارجی دارد که حل آنها موجب امید و افزایش سرمایه خارجی به کشور و آزاد شدن صادرات نفت ما میشود که منجر به توسعه اقتصادی خواهد شد.
آنچه امروز از عملکرد دولت رئیسی برداشت میشود کاهش محبوبیت شدید و عدم اعتماد عمومیست، آیا رئیسی برای بازگشت اعتبار به دولت تلاش خواهد کرد یا توجهی به رای مردم برای انتخابات بعدی نخواهد داشت؟
قطعا دولت رئیسی محبوبیت خود را از دست داده است. اینکه خود او اهداف بلندتری را در نظر دارد و میخواهد برای این اهداف مهم تلاش کند یا نیاز به رای مردم دارد یا ندارد، من معتقدم اگر رئیسی با این وضعیت پیش برود قطعا در دوره بعد موفق نخواهد بود و اگر هم رئیس جمهور شود با رای بسیار کمی روی کار میآید.
قطعا رئیسی به عنوان کسی که سالها قاضی بوده و خود را انقلابی میداند به عنوان یک روحانی اگر به وعدههایش عمل نکند آثار زیانباری برای دین و انقلاب و نظام خواهد داشت.
به هر صورت آنچه مشخص است کارنامه دولتها در زمان خودشان و بعد از خودشان مورد قضاوت قرار خواهد گرفت و جامعه آنها را میبیند و دولت رئیسی طبق قضاوت عمومی تاکنون موفق نبوده است.
منبع: مستقل