داستان اعدام ها در خانواده مقامات نظام/ از فرزند آیت الله محمدی گیلانی تا فرزند محمد علی زم
بهبهانه اعدام فرزند زم مروری کردیم بر داستان اعدام سیاسی فرزندان برخی از مهمترین مقامهای جمهوریاسلامی. مانند محمدی گیلانی، جنتی، غلامرضا حسنی، مشهور به ملا حسنی، امامجمعه درگذشته ارومیه، برادر حسن شایانفر(اعضای هدایت کننده کیهان که درگذشته است) و..
به گزارش دیده بان ایران؛ یکسال پیش روحالله زم، بهاتهام افساد فیالارض، اعدام شد. او فرزند محمدعلی زم بود، از مهمترین روحانیون فرهنگی دهه اول و دوم انقلاب.
محمدعلی زم، از ۱۳۵۹ تا ۱۳۸۰، رئیس حوزههنری سازمان تبلیغات اسلامی بود؛ از مهمترین نهادهای مجری سیاستفرهنگیِ نظام که شاعران، نویسندگان و سینماگران متعهد به نظام بسیاری را تربیت کرده بود.
بنابر گزارش دیده بان ایران؛ ماجرای اعدام های فرزندان خانواده های سیاسی همیشه با حاشیه های فراوانی همراه بوده است؛ «روزآروز» مروری کرده بر داستان اعدام فرزندان و اعضای خانواده برخی از مهمترین مقامهای جمهوریاسلامی بودند.
ظن آن میرود آیتالله محمدیگیلانی، مقامقضایی عالیرتبه دهه ۶۰، که در دادگاههای دهه شصتی اعضای سازمانهای سیاسی مخالف نظام و اعدامشان نقش داشت، حکم اعدام دو پسرش، کاظم و محمدمهدی را هم که عضو مجاهدینخلق بودهاند، صادر کرده.
احمدینژاد، ٰحین تقدیر از گیلانی در دوران ریاستجمهوریاش و جامعه مدرسین حوزهعلمیه قم در اعلامیه درگذشت وی، به حکمدادن او علیه نزدیکاناش بهعنوان کارنامه مثبتاش و روزنامه کیهان هم به نقش او در بازداشت فرزندانش اشاره کردهاند.
اما برخی مورخان و روزنامه جمهوریاسلامی نوشتهاند این دو فرزند گیلانی، در ارومیه در درگیری با نیروهای امنیتی و احتمالا با خوردن سیانور کشتهشدهاند نه در زندان.
حسین جنتی لادانی فرزند احمد جنتی، دبیر شوراینگهبان و رئیس مجلسخبرگان، در سال ۱۳۶۲ در درگیری مسلحانه با نیروهای سپاه در یک خانهتیمی مجاهدینخلق در اصفهان کشتهشد.
حسین جنتی و همسرش، فاطمه سروری، از اعضای ردهبالای مجاهدینخلق و نفر اول این سازمان در اصفهان بودند و حتی در اولین دوره انتخابات مجلس پساز انقلاب، از سوی این سازمان نامزد انتخابات شد ولی رای نیاورد و بعدتر از اقدام مسلحانه علیه جمهوریاسلامی حمایت کرد.
حسین جنتی پیشاز انقلاب از هیاتهای موتلفه اسلامی به مجاهدین خلق گرایش پیدا کرد و در دهه ۵۰، حین تغییر ایدئولوژی مجاهدین از اسلام به مارکسیسم، در حکومت پهلوی بازداشت و به حبس ابد محکوم شد ولی رابطهاش را با طیف مسلمان سازمان قطع نکرد.
علی جنتی، وزیر ارشاد اسبق، و فرزند دیگر احمد جنتی یکبار به روزنامه شرق گفتهبود:« پدرم هیچوقت بابت سرنوشت برادرم حسین ابراز ناراحتی نکردند» ولی «مادرم خیلی متأثر بود. تا آخر عمر هم همواره ناراحت بود»- او گفتهبود خانواده جنتی از محل دفن حسین خبری ندارند.
فاطمه سروری، عروس خانواده جنتی، که از ایران گریخت و تا مدیریت رادیوی مجاهدین فرا رفت، در عملیات مرصاد، کشته شد.
فرزند حسین و فاطمه، محسن یا عاصف جنتی هم که به پدربزرگش سپردهشد، در قم بسیجی بود و در ۱۷،۱۸سالگی بنابر برخی روایتها در یک ماموریت گشت تصادف کرد و درگذشت.
ولی موسوی تبریزی، دادستان انقلاب در دهه ۶۰، مدعیشده عاصف در حمله دهه ۷۰ به خانه آیتالله العظمی منتظری، همراه بسیجیان دیگر روی پشت بام بود که با کابل برق برخورد کرد و کشته شد- خیابانی در تهران به نام عاصف جنتی نام گذاشته شده.
رشید حسنی، پسر بزرگ غلامرضا حسنی، مشهور به ملا حسنی، امامجمعه درگذشته ارومیه، است. ملا حسنی از محافظهکارترین امامانجمعه در دهه ۶۰ تا ۸۰ بود.
رشید اما به چریکهای فدایی خلق پیوستهبود. ملا حسنی خودش پسرش را به دادگاه انقلاب معرفی میکند. ویکبار میگوید: «وقتی خبر اعدامش را شنیدم، ناراحت نشدم چون به وظیفهام عمل کردم.»
اما حسنی سال ۹۱، سیسال پساز اعدام رشید، به خبرگزاری رسا گفت اعدام فرزندش برایش «فوقالعاده سخت» بوده و اگر برای تربیتش بیشتر وقت میگذاشت، چنین سرنوشتی پیدا نمیکرد. «الان هم رنج میبرم که پسرم که دیروز با شاه می جنگید، امروز در فهرست اعدامیها باشد.»
او در خاطراتش نوشته حکم فرزندش «حبس ابد بود» و «قاضی پرونده فلهای حکم صادر کرد». به اعتقاد وی، برخی احکام اعدام اوایل انقلاب «از سوی اعضای گروههایی که در در دستگاه قضایی نفوذ کرده بودند، صادر میشده.»
از میان چهرههای سیاسی و فرهنگی دیگر که گفته میشود وابستگان اعدامی داشتهاند، میتوان به برادر حسن شایانفر، اشاره کرد- برادرش علی(همایون) شایانفر، (از اضای شاخص تحریریه روزنامه کیهان) در دهه ۶۰ اعدام شده.
حسن شایانفر که چندسال پیش درگذشت، در دوران حسین شریعتمداری، نفر دوم روزنامه کیهان و مسوول دفتر پژوهشها و مطالعات فرهنگی کیهان بود و در خاطراتاش گفته که در دهه ۶۰ با حسین شریعتمداری با زندانیان سیاسی اوین گفتوگوی فرهنگی میکرده است. اما در همان دهه ۶۰، سال ۶۵، برادر او در اوین بابت عضویت در مجاهدینخلق اعدام شد.مجاهدین خلق مدعیاند محمود، برادر محسن آرمین، نماینده اصلاحطلب مجلس ششم، در دهه ۶۰ در زندان اوین بابت عضویت در مجاهدین خلق اعدام شد.