کد خبر: 117520
A
در گفت وگو با دیده بان ایران مطرح شد:

واکنش نماینده ادوار مجلس به کشته شدن دو کولبر توسط مرزبانان ترکیه/ جلال جلالی زاده: محرومیت و بی‌کسی کردها باعث شده است که خون شان اینگونه پایمال شود/ دولت نمیخواهد به خاطر مرگ دو کولبر رابطه اش با ترکیه را خدشه دار کند

رئیس مجمع نمایندگان اهل سنت در مجلس ششم گفت: کولبرهای کرد کسی را ندارند که صدای‌شان باشد. ما در وزارتخانه‌ها یک مسئول کرد نداریم. از طرفی دیگر دولت هم نمی‌خواهد به‌خاطر چنین افرادی رابطه خودش را با کشورهای همسایه به خصوص ترکیه تضعیف و یا خدشه‌دار کند. محرومیت و بی‌کسی باعث شده است که خون کردها بدین شکل پایمال شود.

واکنش نماینده ادوار مجلس به کشته شدن دو کولبر توسط مرزبانان ترکیه/ جلال جلالی زاده: محرومیت و بی‌کسی کردها باعث شده است که خون شان اینگونه پایمال شود/ دولت نمیخواهد به خاطر مرگ دو کولبر رابطه اش با ترکیه را خدشه دار کند

دیده بان ایران- «غم نان» دغدغه ای است که به نظر می رسد خیلی از مسئولین با آن غریبه‌ باشند، اما در کردستان «نان» و «کار» بزرگ‌ترین مشغولیت ذهنی افراد از کودکی تا پیری است. فرقی نمی‌کند درس خوانده باشی یا نه. در کردستان تنها راهی که برایت باقی می‌ماند نادیده گرفتن جانت در ازای 200 هزار تومان دستمزد است.

 مانی هاشمی 14 ساله باشی که برای یک تلفن همراه کولبری کنی چه آلیشان حیدری 18 ساله! به هر حال وقتی کرد وکولبر باشی محکوم به فقر، تبعیض و مرگ هستی. جوانانی که مرگ‌شان هم همانند زندگی‌شان غریبانه اتفاق می‌افتد و در نهایت خیلی سریع به فراموشی سپرده می‌شوند.

بر اساس گزارش‌ها تعداد کسانی‌که در استان‌های مرزنشین مشغول به کولبری هستند به بیش از 40 هزار نفر رسیده است و این یعنی از این به بعد  باید شاهد کُشته شدن افراد بیشتری از این قشر باشیم چرا که کولبری به خودی خود مبارزه برای در تیرس مرزبانان نبودن است.

به گزارش یک نهاد حقوق بشری در شهریور ماه 1400، پنج کولبر با تیراندازی نیروهای نظامی جمهوری اسلامی و 2 کولبر دیگر توسط ارتش ترکیه کشته شدند. از طرفی دیگر یک کولبر هم هنگام تعقیب و گریز دچار ایست قلبی شد و فوت کرد. جان‌هایی که زیر سایه سکوت مسئولین و فعالان سیاسی در ایران به خاک و پس از چند روز به فراموشی سپرده می‌شوند.

همه اینها در حالی است که مسئولان مربوطه به خصوص نمایندگان مجلس به جای پاسخگویی درباره این قشر از مردم جامعه به محض این‌که متوجه می‌شوند موضوع گفت‌وگو درباره کردها و کولبرهاست از جواب دادن یا طفره می‌روند و یا امتناع می‌ورزند.

سلمان ذاکر، نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی یک نمونه از همین مسئولان است که در واکنش به سوال خبرنگار دیده بان ایران در خصوص کُشته شدن دو کولبر به اسم‌های آلیشان حیدری 18 ساله و سوزداری احمدی 21 ساله توسط مرزبان های ترکیه با ادعای این نکته که از کجا معلوم این افراد کولبر بودند؟ گوشی خود را از دسترس خارج کرد.

جلال جلالی‌زاده،  رئیس مجمع نمایندگان اهل سنت در مجلس ششم و فعال سیاسی اصلاح طلب در رابطه با همین مطلب و در گفت وگو با خبرنگار دیده بان ایران اظهار کرد: خیلی از کولبرها سرنوشت‌شان زخمی و کشته شدن است. کشته شدن این دو جوان توسط نیروهای مرزی ترکیه بسیار دردناک است و دردناک‌تر این است که کسی پیگیر این قضیه نیست. هیچکس به مشکلات و حتی کشته شدن این‌ جوانان توجهی نمی‌کند. به‌نظر بنده این وظیفه وزارت امور خارجه است که از حق هموطنان ایرانی دفاع کند که کشورهای همسایه اینطور به خودشان جرات ندهند که جان جوانان ما را به سهولت بکشند.

جلالی‌زاده دلیل سکوت مقامات جمهوری اسلامی درباره مرگ کولبرها را ریشه در محروم بودن کردها در جامعه دانسته و می گوید: کولبرهای کرد کسی را ندارند که صدای‌شان باشد. ما در وزارتخانه‌ها یک مسئول کرد نداریم. از طرفی دیگر دولت هم نمی‌خواهد به‌خاطر چنین افرادی رابطه خودش را با کشورهای همسایه به خصوص ترکیه تضعیف و یا خدشه‌دار کند. محرومیت و بی‌کسی باعث شده است که خون کردها بدین شکل پایمال شود.

وی درباره سکوت نماینده‌های این مناطق در مجلس شورای اسلامی هم اضافه کرد:  متاسفانه ارومیه نماینده کرد ندارد و نماینده‌های دیگر زیاد این قضیه برای‌شان مهم نیست که این افراد کُشته می‌‍شوند و یا کشته نمی‌شوند. برای همین کسی برای هموطنان ما دل نمی‌سوزاند.

نماینده سابق مجلس در ادامه گفت: کسی‌که با رای 5 یا 6 هزار نفره وارد مجلس می‌شود، نماینده مردم محسوب نمی‌شود. یعنی محافظه‌‌کاری و فراهم کردن شرایط برای تایید صلاحیت برای دوره آینده را اصل قرار می‌دهند. حق کولبرها این است که زندگی مرفهی داشته باشند. کولبری یک شغل از سر ناچاری است یعنی یک فرد به‌دلیل ناچاری و فقر تن به چنین شغل پرخطر و سنگینی می‎‌دهد. چون کردها در حاکمیت هیچ جایگاهی ندارند، صدای‌شان به گوش کسی نمی‌رسد. حتی اگر صدای‌شان به گوش کسی برسد هم کسی بدان توجه نمی‌کند به همین دلیل است که این افراد همیشه فدا می‌شوند و متاسفانه این وضعیت همچنان ادامه دارد. حالا برخی از مسئولین یکسری وعده‌ها دادند که هیچوقت به این وعده‌ها عمل نشد. اگر از روز اول یک کمیته‌ای تشکیل می‌شد که ابتدا کولبرهای تحصیل‌کرده در یک اداره دولتی مشغول به کار شوند و برای بقیه افراد هم تدبیری صورت می‌گرفت ما به چنین شرایطی نمی‌رسیدیم. اگر این مناطق آزاد راه‌اندازی می‌شدند قطعاً ما شاهد کشته شدن و از بین رفتن این افراد نبودیم. این‌که کشور همسایه خیلی راحت بتواند هموطنان ما را بکشد این نشان از عدم استقلال کشور ماست و از طرفی حیثیت ما را نشانه گرفته‌اند. قسمت دردناک‌اش این است که حتی کسی پیگیر این قضیه نیست. این توهین به همه ایرانی‌هاست.

جلالی‌زاده در خصوص نگاه امنیتی دولت به کردها گفت: متاسفانه این نگاه امنیتی به کردها و از طرفی دیگر توهم توطئه و نامحرم تلقی کردن آن‌ها موجب شده است یک دلسردی نسبت به حاکمیت در کردستان ایجاد شود. در میان کردها نیروهای بسیار شایسته وجود دارد که می‌توانند در مراکز تصمیم‌گیری و تخصصی شایستگی خود را نشان دهند. حضور کردها در دستگاه اجرایی کشور می‌تواند باعث ترمیم اعتماد و همبستگی میان کردها و حاکمیت شود. اما این روندی که در کشور در قبال کردها گرفته است باعث بدبینی و مهاجرت بیشتر سرمایه‌ کردها شده است.

منبع: دیده بان ایران-نازیلا معروفیان

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر