سریال معمای شاه را 60 درصد پسندیدم/ در قسمتی که روایتگر فعالیتهای من است، تحریفی صورت نگرفته است/ در 80 سالگی همچنان به نواب صفوی عشق میورزم اما در تحلیل تاریخ بیطرفم
وی با اشاره به روایت جنبههای مبارزاتی شهید نواب صفوی در سریال معمای شاه، گفت: کارگردان این سریال نسبت به شخصیت شهید نواب صفوی و اقدامات مبارزاتی وی اهتمام خوبی داشته است، اما در بیان جزئیات و تشریح علل پیدایش برخی وقایع تاریخی نظیر پیمان بغداد، ناتوان بوده است که البته باید توجه داشت پرداختن به همه امور و جزئیات سیر حوادث تاریخی در قالب یک سریال تلویزیونی نمیگنجد.
محمد مهدی عبدخدایی دبیرکل جمعیت فدائیان اسلام در گفتوگو با پایگاه خبری تحلیلی دیدهبان ایران، با اشاره به انتقاداتی که اخیرا نسبت به سریال معمای شاه صورت میگیرد، اظهار داشت: در قسمتی از این سریال که روایتگر فعالیتهای من است، تحریفی صورت نگرفته است.
وی با اشاره به روایت جنبههای مبارزاتی شهید نواب صفوی در سریال معمای شاه، گفت: کارگردان این سریال نسبت به شخصیت شهید نواب صفوی و اقدامات مبارزاتی وی اهتمام خوبی داشته است، اما در بیان جزئیات و تشریح علل پیدایش برخی وقایع تاریخی نظیر پیمان بغداد، ناتوان بوده است که البته باید توجه داشت پرداختن به همه امور و جزئیات سیر حوادث تاریخی در قالب یک سریال تلویزیونی نمیگنجد.
دبیر کل جمعیت فداییان اسلام تصریح کرد: به طور کلی کارگردان و دست اندرکاران سریال معمای شاه، زحمات زیادی کشیدهاند اما رضایت من از پرداخت این سریال به جمعیت فداییان اسلام، 60 درصد است.
عبدخدایی با اشاره انتقاداتی که اخیرا از سوی فرزندان حضرات آیات کاشانی و طالقانی، نسبت به تحریفات صورت گرفته در سریال معمای شاه مطرح شده است، گفت: اصولا نوع نگاه به وقایع تاریخی و تفسیر تاریخ متفاوت است؛ باید دید که کارگردان سریال معمای شاه از چه دریچهای به تاریخ نگریسته است؛ برخی منابع یک رویداد تاریخی را برجسته کردهاند و برخی منابع دیگر همان رویداد را انکار کردهاند؛ شاید یکی از معضلات تاریخنگاری هم همین باشد.
وی با اشاره به برداشتها و نظرات متفاوتی که جریانات سیاسی و دینی پیرامون یک رخداد تاریخی دارند، اظهار داشت: در زمان صدارت دکتر مصدق، جریان فداییان اسلام معتقد بود جبهه ملی و دولت مصدق آنطور که شایسته است به پیاده سازی احکام اسلام نپرداختهاند؛ در مقابل در آن مقطع نزدیکان مصدق چنین مطرح میکردند که موضوع نفت اولویت دارد؛ فداییان اعتقاد داشتند که توافقی بین مصدق و دربار صورت گرفت که قربانی این توافق جمعیت فداییان بود؛ در این رابطه حزب توده هم دیدگاهی مجزا دارد.
عبدخدایی تصریح کرد: فیلمساز طبیعتا نمیتواند نوع نگاه و تفسیر همه کنشگران، شخصیتها و جریانهای تاریخی را در فیلم خود لحاظ کند، بنابراین دست به گزینشگری میزند و خود به یک دیدگاهی تاریخی دست مییابد و آن را در اثرش لحاظ میکند.
وی بیان داشت: من معتقدم در عین حال که آقای ورزی در سریالشان به جمعیت فداییان لطف و محبت داشتهاند، نسبت به تشریح برخی رخدادهای تاریخی اثرگذار مانند پیمان بغداد اهتمام کمی داشتهاند.
دبیرکل جمعیت فداییان اسلام افزود: من در زمانیکه تاریخ را روایت و تفسیر میکنم، آن عبدخداییِ عضو فداییان اسلامِ به قول آقایان تندرو نیستم؛ من سعی میکنم، دیدگاههای مختلف در باب رخدادهای تاریخی را لحاظ کنم و معتقدم اعمال تمامی این تفسیرها و برداشتها در قالب یک سریال تلویزیونی امکانناپذیر است.
عبدخدایی با اشاره به ارادتش به شهید نواب صفوی، گفت: من در حال حاضر که 80 سال سن دارم به نواب صفوی که در 31 سالگی به شهادت رسید عشق میورزم اما در تحلیل تاریخ اصل بیطرفی را همواره مدنظر دارم.
دبیرکل جمعیت فداییان اسلام با اشاره به انتقاد محمود کاشانی فرزند آیت الله کاشانی از سریال معمای شاه، گفت: آنطور که به من گفته شده است، ظاهرا آقای محمود کاشانی از اینکه در سریال معمای شاه چنین نشان داده شده که حسین علاء نخست وزیر وقت در مجلس ترحیم مصطفی کاشانی ترور شده ، مکدر شده است؛ اما روایت سریال معمای شاه از این واقعه صحیح است.
عبدخدایی خاطرنشان کرد: مصطفی کاشانی پسر آیت الله کاشانی بود که ایشان به وی خیلی علاقه مند بود؛ مصطفی کاشانی بعد از 28 مرداد نماینده مجلس شد؛ وی در شبی که به قتل رسید در خانه دختر "محمد مسعود" مدیر روزنامه "مرد امروز" به سر میبرد که توسط تودهایها ترور شده بود؛ این موارد باید ریشه یابی شود که چه اتفاقی افتاده که در ختم مصطفی کاشانی سوء قصد نسبت به علاء صورت میگیرد؛ علائی که قصد مشارکت در پیمان بغداد و الحاق ایران به بلوک غرب را دارد؛ این مواردی است که باید در فیلم معمای شاه ریشه یابی میشد.