مروری بر روزنامه های شنبه هیجدهم دی ماه
گزارش سه وزارت خانه به اضافه بانک مرکزی در پرونده بابک زنجانی و همچنین اظهارات پایانی جان کری وزیر خارجه امریکا درباره ایران در کانون توجه روزنامه های امروز قرار دارد. این در حالی است که برخی معضلات اجتماعی و فرهنگی همچنان مورد توجه است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، روزنامه های امروز گزارش عملکرد 3 وزارتخانه و بانک مرکزی درباره پرونده زنجانی را در کانون توجه قرار داده اند.
روزنامه ایران در همین رابطه در گزارشی با عنوان«4 پاسخ صرفا جهت اطلاع» با اشاره به اعلام عملکرد 3 وزارتخانه و بانک مرکزی در پرونده زنجانی؛ نوشت:
وزارت خارجه
وزارت امور خارجه با دستور مؤکد به سفارتخانهها برای کمک و ارائه تسهیلات به هیأتهای اعزامی بویژه در مذاکرات با طرفهای مقابل و خصوصاً در مقوله شناسایی اموال غارت شده از بیتالمال، درخواستهای محوله از سوی قوه قضائیه و سایر دستگاههای ذیربط را با جدیت و احساس مسئولیت انجام و از هیچ مساعدت و همکاری کوتاهی نکرده و به تمام مکاتبات پاسخ مثبت، فعال و راهگشا داده است
وزارت اطلاعات
وزارت اطلاعات درباره پرونده بابک زنجانی گزارشی از فعالیتهای اقتصادی وی و شرکتها و اشخاص مرتبط با زنجانی و برخی اموال آن تهیه و به مراجع قضایی ارائه کرده است. این وزارتخانه در دو بعد پیشگیری و عملیاتی اقدام به ردیابی مالی فعالیتهای بابک زنجانی و بانکهای وی در خارج از کشور و شناسایی 700 میلیون دلار از وجوه آنها کرده است
وزارت نفت
وزارت نفت هر سندی را که از سوی قوه قضائیه یا هر دستوری که از سوی دادستان تهران درباره اموال متهم به این وزارتخانه داده شده است، به طور جد پیگیری کرده و گزارش آن نیز به مراجع ذیربط و دادستان داده شده است. جلسات متعددی با افرادی که اموال متهم در خارج از کشور در تصاحب آنهاست، برگزار و گزارش همه اقدامات به صورت مرتب و مداوم به دادستان یا معاونانشان منتقل شده است
بانک مرکزی
کارشناسان و مدیران بخشهای مختلف بانک مرکزی، از جمله ارزی، بینالملل، فناوری اطلاعات و حقوقی، برای کمک به استیفای هر چه بیشتر حقوق ملت ایران و بازپسگیری وجوه حاصل از فروش منابع نفتی کشور، با جدیت به پاسخگویی دقیق و سریع به کلیه استعلامهای قضایی اهتمام کرده و در تمام مراحل، اسناد و مدارک لازم را برای شفاف شدن هر چه بیشتر پرونده اتهامی ارائه کردهاند»
سخنان آخر کری
روزنامه های اصولگرا سخنان روزهای آخر وزیر امور خارجه امریکا را در کانون توجه قرار داده اند.
روزنامه کیهان در همین باره در گزارشی با عنوان«هستهای را از نفس انداختیم نوبت موشکی است» نوشت:« «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا در یادداشتی که به مناسبت نزدیک شدن به روزهای پایانی حضور در کابینه آمریکا نوشته، بارها از ایران نام برده و با اشاره به توفیق مذاکرات هستهای، از لزوم ادامه فشار به تهران برای موفقیت در عقب نشاندن برنامه موشکی کشورمان سخن گفته است.
در این نامه البته به طور کلی از دستاوردهای دستگاه سیاست خارجی دولت اوباما در زمینههای مختلف گفته شده که بسط نفوذ سیاسی و اقتصادی آمریکا در مناطق مختلف دنیا و روشهای بهکار رفته برای رسیدن به این هدف، در ذیل آن مورد اشاره قرار گرفته است.بخش مربوط به ایران با این تیتر آغاز شده است: «ایران را به روشی قابل راستیآزمایی، از دستیابی به سلاح هستهای، بازداشتیم».
روزنامه جوان نیز در گزارشی با عنوان« کری: حالا وقت فشار ترامپ علیه برنامه موشکی ایران است»نوشت:« جان کری دو هفته مانده به پایان کارش به عنوان وزیر خارجه امریکا گزارشی 21 صفحهای، در 12 هزار کلمه با عنوان «یادداشت خروج (Exit Memo)» درباره عملکرد چهار ساله خود و سیاست خارجی هشت ساله اوباما ارائه کرد؛ گزارشی که دستاوردهای سیاست خارجی امریکا را تشریح میکند. وزیر خارجه امریکا یکی از مبسوطترین بخشهای عملکرد سیاست خارجی خود را به نتیجه مذاکرات هستهای ایران اختصاص داده و بدون اشاره به ترامپ، به دولت بعدی امریکا توصیه میکند که به رغم توافق هستهای، فشار خود را بر ایران حفظ کند تا ایران را به دلیل «برنامه موشکی، حمایت از تروریسم، نادیده گرفتن حقوق بشر و مداخلات بیثبات کننده در امور همسایگان» عقب بزند. »
حفرههای مرگ زیرپای تهران
روزنامه شهروند در گزارش اصلی خود با عنوان« حفرههای مرگ زیرپای تهران» خبر از رخداد هولناکی داده است. این روزنامه در بخشی از این گزارش نوشت:« زیر پوسته ٢٨ کیلومتر اتوبان تهران- قم و ٢١ کیلومتر جاده ساوه خالی شده و ٢٥ کیلومتر از کمربندی آزادگان در معرض فرونشست قرار دارد باند فرودگاه مهرآباد، راه آهن، پمپ های بنزین در کام فرونشست قراردارند مناطق ١٦ تا ٢٠ تهران بیشترین خطر فرونشست را دارند
مرکز تحقیقات راه و شهرسازی با همکاری اتاق بازرگانی نقشه فرونشست دشت تهران را آماده کرده است و براساس این نقشه هشداردهنده نهتنها جادههای منتهی به پایتخت در معرض یک تهدید هولناک هستند که زیر لایه پوستی زمین در محل راه آهن شهر، پمپ بنزینها و باند فرودگاه مهرآباد خالی شده است. برداشت بیرویه آب از سفرههای زیرزمینی مهمترین عامل این فاجعهای است که تا چند قدمی تهرانیها قرار گرفته است. علاوه بر آن فرسوده بودن لولههای آبرسانی شهر و نشت از آنها یکی دیگر از عوامل این تهدید بزرگ است.
عمر شبکه آب تهران در برخی مناطق به بیشتر از ٣٠سال میرسد و حالا لولههای منسوخ و از رده خارج شده به خطری بالقوه در زیر زمین تهران تبدیل شدهاند. علاوه بر آن حفاریهای غیراصولی مترو در شهر، موضوع دیگری است که گزارش مرکز تحقیقات راه و شهرسازی نسبت به آن هشدار داده است. تهران که حالا تبدیل به یک بمب مرگبار شده است، بزرگترین راه نجات خود را در اجرای طرح تعادل بخشی و احیای سفرههای آب زیرزمینی میبیند. طرحی که همچنان درگیر اما و اگرهای تأمین اعتبار برای آن و کسریهای بودجه است.»
روزنامه قانون نیز در گزارش دیگری به معضل اجتماعی اعتیاد و کمپ های ترک اعتیاد اشاره می کند. این روزنامه در این گزارش با عنوان« معتاد های آزمایشـگاهی» نوشت:« نگاهی به سخنان سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور،نشان از آن دارد که اکنون در مراکز ترک اعتیاد، آنطور که باید خدمات متناسب با نیاز معتادان برای ترک مصرف داده نشده و این مساله زیر سایه نظارت غیر موثر بر مراکز، سبب مرگ معتادان پس از خروج از مراکز شده است. از طرفی، استفاده از مواد مکشوفه مخدر برای کارهای تحقیقاتی، از معتادان در برخی مراکز ترک اعتیادموش آزمایشگاهی ساخته و سرنوشت آنها را در باتلاق اعتیاد، سیاه تر کرده است. اکنون بیش از هفت هزار مرکز درمان اعتیاد در سراسر کشور فعالیت میکنند که پیشتر ، مشکل ساماندهی، رتبهبندی بر اساس کیفیت و رقابتی کردن فضا میان آنها برای ارائه بهترین خدمات مطرح بود و اکنون واگذاری نظارت بر آنها دردسر آفرین شده است. طبق قانون برنامه ششم توسعه (ماده 39 الحاقی) نظارت امری حاکمیتی است و وزارت بهداشت مجازنیست وظیفه ذاتی خود را به غیر واگذار کند. حال آنکه سلب کردن اختیار نظارت برمراکز که پیشتر به دانشگاههای علوم پزشکی واگذارشده بود نیز ایراد قانونی دومی است که بروز کرده است. اگر به سیاستهای کلی سلامت که سال پیش رهبر انقلاب آن را ابلاغ کردند و مبنای نگارش برنامه ششم توسعه نیز قرار گرفت، نگاهی بیندازیم خواهیم دید که نظارت به عهده وزارت بهداشت گذاشته شده، طوری که این وزارتخانه فقط میتواند تصدیگری خدمات را به بخشهای دیگر واگذار کند. البته باید توجه داشت که فرآیند نظارت بر چرخه درمان اعتیاد کشور نمیتواند محدود به عملکرد مراکز درمان اعتیاد باشد و باید تمامی مراحل تولید، توزیع، تجویز و مصرف دارو، در یک چرخه مراقبتی و نظارتی کامل قرار گیرد زیرا شواهد نشان میدهد بسیاری آسیبها در نتیجه فقدان نظارت موثر در بخشهای غیردرمانی بهوجود آمده است. اعتیاد یک بیماری است و نباید نگاه متهم به افراد معتاد داشت لذا لازم است برای درمان آنها به موقع اقدام کرد و مانع از بازگشت مجدد آنها به دامان اعتیاد شد. مبارزه با اعتیاد تنها با اقدامات یک دستگاه دست یافتنی نیست و از خانواده تا همه مسئولان نهادهای دولتی و غیردولتی در انجام این عمل سهیم هستند.
البته ستاد مبارزه با مواد مخدر باید برنامه ریز اصلی باشد و سهم همه دستگاه ها را در مبارزه با اعتیاد تعیین کند.اما به دلیل اینکه نظارت بر مراکز درمان اعتیاد ضعیف است، بسیاری مواقع این مراکز به شایستگی اقدامات موثر را انجام نمیدهند. در حالی که دستگاههای ارائه دهنده مجوز به مراکز درمان اعتیاد باید نظارتهای دقیقی بر آنها داشته باشند. دستگاههایی چون شهرداری، بهزیستی، پلیس، ستاد مبارزه با مواد مخدر و وزارت بهداشت میتوانند و باید پروتکل های لازم را در مورد معضل اعتیاد و نظارت بر حسن اجرای راهکارهای مقابله با آن داشته باشند تا اینچنین جان معتادها بی ارزش قلمداد نشود.»
سرنوشت حزب اعتماد ملی
روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان« رای « اعتماد ملی» به دبیر کل غایب» نوشت:« حزب اعتماد ملی به استعفای مهدی کروبی از دبیرکلی این حزب نه گفت و با آن مخالفت کرد. این تصمیمی بود که از همان یازده روز پیش که دبیرکل محصور اعتماد ملی استعفانامه نوشت میشد انتظارش را داشت. هرچند کروبی در نامه به هم کیشان حزبیاش، چرایی جدایی از «اعتماد ملی» را شرایط حصر و پایان نامعلوم آن و کمخبری از امور سیاسی و حزبی اعلام کرده بود و بر همین اساس درخواست استعفا داده بود اما این دلیلی نشد تا اعضای شورای مرکزی حزب اعتماد ملی، پشت شیخ محصورشان را خالی کنند و به راحتی با خداحافظی آقای دبیرکل شان موافقت کنند. اگرچه شورای مرکزی اعتماد ملی در جلسه ٩ صبح دیروز خود که با ریاست رسول منتجبنیا و مدیریت الیاس حضرتی و اسماعیل دوستی برگزار شد توصیه کروبی که تقاضا کرده بود «بدون دخالت عواطف و احساسات و بهخاطر مصالح مهمتر حزب، درخواست استعفا را قبول و تصویب کنند» دو واکنش متفاوت داشت. آنها برای اتخاذ تصمیم غیرعاطفی که خواسته دبیرکل شان بود از هفته قبل و در دعوتنامه ارسالی شان برای شورای مرکزی اعتماد ملی مشخص کرده بودند که چهار موافق و چهار مخالف استعفای آقای دبیرکل در این جلسه از دلایل شان سخن خواهند گفت. همین اتفاق هم افتاد و به گفته محمد جواد حقشناس بعد از استماع سخنان ٤ نفر از موافقین استعفای دبیرکل و ٤ نفر از مخالفین موضوع به رای گذاشته شد که نتیجه آن چیزی نبود که مهدی کروبی تقاضایش را کرده بود. حق شناس در گفتوگو با اعتماد آنلاین خبر داده که موافقین استعفای دبیرکل اعتماد ملی درخواست مهدی کروبی را یک تصمیم تشکیلاتی ارزیابی کرده و با استناد به آشنایی کروبی از فضای عمومی و سیاسی کشور و آگاهی او از مصالح ملی و جریان اصلاحات خواستار پذیرش تقاضای کروبی برای جدایی از حزب اعتماد ملی شدند اما حاضرین در این جلسه حزبی پس از بحث و بررسیهای درون تشکیلاتی به اتفاق آرا با این درخواست مخالفت کردند تا نظر حزب اعتماد ملی به مهدی کروبی اعلام شود.»