کد خبر: 67778
A

جزئیات جدید فساد در سازمان غذا و دارو

مدیرکل روابط عمومی وزارت بهداشت در پاسخ به اینکه وزارت بهداشت چگونه متوجه ایجاد رانت و فساد در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی شد، توضیح داد: باتوجه به اینکه آمارهای بانک مرکزی نشان می‌داد دریافت کنندگان ارز دولتی برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی و کالاهای خاص ثبت سفارش کرده و ارز گرفته بودند اما اسناد نشان می‌داد دارو و وسایل پزشکی وارد شده در چرخه توزیع قرار نگرفته است. به گفته کیانوش جهانپور، نشت ارز دولتی برای واردات کالاهای غیر از دارو و تجهیزات پزشکی از سوی کارشناسان نهادهای نظارتی صورت گرفته و در این خصوص ۳ نفر از کارشناسان سازمان غذا و دارو متهم به فساد شده‌اند.

جزئیات جدید فساد در سازمان غذا و دارو

به گزارش سرویس سلامت سایت خبری و تحلیلی دیده بان ایران ؛ اظهارات وزیر بهداشت درباره سرنوشت نامعلوم ۱.۳ میلیارد دلار ارز تجهیزات پزشکی در حالی مطرح می‌شود که بانک مرکزی به‌طور مرتب فهرست گیرندگان ارز دولتی را رصد می‌کند حال سؤال اساسی این است چه بلایی بر سر ارزهای دولتی که قرار بود برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی استفاده شود آمده است؟

آنطور که مدیر کل روابط عمومی وزارت بهداشت به «ایران» خبر می‌دهد: بخش زیادی از نهادهای اجرایی و نظارتی اعم از سازمان غذا و دارو، گمرک، بانک مرکزی و… در سرنوشت ارزهای دولتی زیر سؤال رفته‌اند و عملاً متهم به فساد هستند.

به گفته کیانوش جهانپور، نشت ارز دولتی برای واردات کالاهای غیر از دارو و تجهیزات پزشکی از سوی کارشناسان نهادهای نظارتی صورت گرفته و در این خصوص ۳ نفر از کارشناسان سازمان غذا و دارو متهم به فساد شده‌اند.

وی درباره فرآیند نظارت بر واردات دارو و تجهیزات پزشکی گفت: سیستم نظارت‌ها بر ارز دولتی تخصیص یافته به دارو و تجهیزات پزشکی در اختیار نهادهای مختلفی است و تخلف و انحراف ارزی در واردات دارو از سوی کارشناسان نهادهای نظارتی‌ صورت گرفته است، چراکه قسمت اعظمی از نظارت‌ها الکترونیکی نیست و از سوی افراد انجام می‌شود. بنابراین هر جایی که اشکال به‌وجود بیاید باید کارشناسان نظارتی پاسخگو باشند.

او افزود: نهادهای امنیتی و وزارت اطلاعات از حدود ۴ ماه پیش درگیر این موضوع هستند. اطلاعات به‌دست آمده از باندهای فساد نشان می‌دهد، فساد به شکل شبکه‌ای اتفاق افتاده و افراد متخلف در حلقه‌های مختلف اقدام به تخلف کرده‌اند. آنها با تطمیع افراد ناظر و سندسازی از فرآیندهای نظارتی عبور کرده‌اند و در دو حالت تخلف انجام داده‌اند؛ در حالت اول، آنها ارز دولتی را به جای واردات دارو و تجهیزات پزشکی برای کالاهای دیگر هزینه کرده‌اند و در حالت دوم، دارو و تجهیزات پزشکی را با ارز دولتی وارد کرده‌اند اما در بازار آزاد فروخته‌اند.

مدیرکل روابط عمومی وزارت بهداشت در پاسخ به اینکه وزارت بهداشت چگونه متوجه ایجاد رانت و فساد در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی شد، توضیح داد: باتوجه به اینکه آمارهای بانک مرکزی نشان می‌داد دریافت کنندگان ارز دولتی برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی و کالاهای خاص ثبت سفارش کرده و ارز گرفته بودند اما اسناد نشان می‌داد دارو و وسایل پزشکی وارد شده در چرخه توزیع قرار نگرفته است.

برای مثال رصدهای ما از بیمارستان‌ها و داروخانه‌ها نشان می‌داد با وجود تخصیص ارز دولتی و ثبت سفارش همچنان در این دوحوزه کمبود وجود دارد و نیازها با آمار کالاهای ثبت سفارش شده متناسب نبود.

او در ادامه افزود: بازه زمانی کمبود کالاهای حیاتی در کشور چند ماه طول کشید و همین مسأله وزیر بهداشت را به شک و شبهه وا داشت که چرا به رغم نظارت‌های دقیق همچنان کمبود دارو و تجهیزات پزشکی در چرخه توزیع وجود دارد؟ بعد از ۴ ماه بررسی که از سوی نهادهای امنیتی انجام شد مشخص شد که ما با یک شبکه فساد مواجه هستیم. به‌طوری که مشخص شد دریافت‌کنندگان ارز دولتی، دو میلیون یورو از بانک مرکزی گرفته‌اند اما به جای واردات استنت قلبی، کابل برق وارد کرده‌اند.

جهانپور در پاسخ به اینکه تخلف در چه ابعادی صورت گرفته است، گفت: وقتی پای سلامت مردم به میان می‌آید حتی یک مورد تخلف پذیرفتنی نیست با این حال سه نفر از کارشناسان سازمان غذا و دارو به اتهام فساد دستگیر شده‌اند اما گزارش‌های دریافتی نشان می‌دهد، موارد مشابه تخلف زیاد است و حرف‌های وزیر فتح بابی برای بیان واقعیت شده است.

او در ادامه اظهار داشت، بعد از اظهارات اخیر وزیر بهداشت، برخی افراد از سوی شرکت‌های متخلف اطلاعات افراد متخلف را به ما ارسال می‌کنند.

در واقع بنا به اطلاعاتی که برخی افراد صالح از وجود رانت، احتمال احتکار و جعل و تخلف در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی در اختیار وزارت بهداشت و نهادهای امنیتی قرار می‌دهند امیدواریم بزودی افراد مرتبط دیگری با پرونده‌های فساد و رانت ردیابی و دستگیر شوند. ما احتمال می‌دهیم حلقه‌های فساد فراتر خواهد بود و تخلفات به‌صورت شبکه‌ای انجام شده است.

جهانپور به نکته دیگری هم اشاره کرد: چندگانگی نرخ ارز زمینه بروز فساد و انگیزه تخلف را ایجاد می‌کند بعد از آنکه ارز دولتی با فاصله زیاد با ارز آزاد به وارد کننده‌ها تخصیص پیدا کرد قاعدتاً انگیزه و تمایل افراد را برای تخلف افزایش داد چنانکه پیش‌بینی می‌شد چند نرخی بودن ارز بستر فساد را بیشتر از قبل فراهم می‌کند و همین عامل حتی قاچاق معکوس را نیز زیاد کرد. به‌طوری که دارو و تجهیزات پزشکی وارد شده دوباره از کشور با نرخ بالاتری خارج شدند. مدیر کل روابط عمومی وزارت بهداشت با بیان اینکه زمینه بروز تخلف در حوزه ۴۰۰ قلم داروی بیماران خاص و گران قیمت به دلیل نظارت الکترونیکی بسیار کاهش یافته است، اظهار داشت: ما نیازمند نظارت الکترونیک هستیم باید از فرآیندهای نظارتی وابسته به انسان خارج شویم.

او در ادامه از صدور پرفرم ها(فاکتور) غیرواقعی واردات تجهیزات پزشکی و مواد اولیه دارو نیز خبر داد و افزود: تعدد شرکت‌های واردات و تولید کننده مواد اولیه دارو و دریافت کننده ارز موجب شد صدور و تحویل پرفرم غیرواقعی شروع شود متخلفان در این حوزه نیز شناسایی شده‌اند.

واردات داروهای تاریخ مصرف گذشته

سعید نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در جمع خبرنگاران افزود: حدود چهار ماه است که گروه‌هایی به صورت چراغ خاموش در زمینه ارزهایی که توسط شرکت‌های واردکننده تجهیزات پزشکی گرفته شده است، کار می‌کنند. در زمینه اینکه این ارزها کجا مصرف شده و چه کسانی دریافت کرده‌اند، عده‌ای تخلفاتی داشتند که در حال رسیدگی هستیم و با این موارد برخورد قانونی می‌کنیم. وی ادامه داد: داروهای تاریخ مصرف گذشته در برخی موارد وارد شده است. با این موضوع‌ها برخورد می‌کنیم. همچنین با ۲ میلیون یورو ارز دریافتی، به جای استنت قلب، کابل برق وارد شده است. مواردی نیز وجود دارد که با دریافت ارز دولتی، تجهیزات وارد شده و به بخش خصوصی منتقل شده است. در تجهیزات پزشکی سامانه به‌روزی ایجاد می‌کنیم تا مشاهده شود چه کسی ارز دریافت و چه چیزی وارد کرده است. درباره دارو نیز ثبت و ضبط درست نبوده است. این قول را می‌دهم که برای حمایت از بیت المال از هیچ کاری کوتاهی نمی‌کنیم.

چرا دانشجویان پا به رکابِ رفتن هستند؟

وزیر بهداشت ادامه داد: یکی از دلایلی که دانشجویان ما پا به رکابِ رفتن هستند این است که دچار بی‌خویشتنی شده‌اند. آنها نه مولانا و سعدی می‌شناسند و نه دوران دفاع مقدس را. اگر جوان ما با این دیرینه ارزشمند آشنا شد، هرگز نمی‌تواند از این آب و خاک دل بکند و این وظیفه‌ ما است که جوان امروز را با غیرتمندی مردان بزرگ این سرزمین آشنا کنیم که با دست خالی جلو بسیاری از فتنه‌ها ایستادند.

مدت‌هاست خواب از چشمم رفته

وی با بیان اینکه آنها امروز دارو و درمان مردمان بی‌پناه ما را مورد هجمه قرار می‌دهند، تأکید کرد: من به عنوان وزیر بهداشت مدت‌هاست که خواب از چشمم رفته تا بتوانم برای مردم داروهای اساسی را تهیه کنم. همه اینها زیر سر کسانی است که ادعایی می‌کنند در حوزه اقدامات انسان دوستانه کمک می‌کنند اما در واقع این اقدام را انجام نمی‌دهند.

وزیر بهداشت با بیان اینکه امروز دیگر کسی به مرزهای جغرافیایی ما حمله نمی‌کند به جز گروه‌های کم خردی که گاهی به صورت ایضایی کارهایی را انجام می‌دهند و در نطفه نیز خفه می‌شوند، افزود: بزرگ‌ترین تهدید امروز این است که سرمایه عظیم اجتماعی که در دوران دفاع مقدس داشتیم دارد به بی‌اعتمادی عمومی و فروپاشی سرمایه اجتماعی بدل می‌شود؛ آن هم به دلیل وجود یک سری افراد فزون‌خواه که تا خرخره از بیت‌المال پُر هستند و باز هم سیر نمی‌شوند. ما امروز به جای افرادی مانند مالک اشتر و مسلم بن عقیل به ابوذر نیاز داریم تا از مرز اخلاق و معنویت در جمهوری اسلامی پاسداری کنیم.

کشف ۷ پالت داروی تاریخ گذشته بدنسازی در گمرک

وی ادامه داد: ما طی روزهای اخیر ۷ پالت داروی تاریخ گذشته در گمرک گرفتیم که قرار بود به عنوان داروی بدن‌سازی به جوانان این مملکت تزریق شود. این سم است. اینها را از کجا می‌آورند با چه کسانی هماهنگ هستند. چرا امروز نباید به یکدیگر کمک کنیم و این شبکه مافیایی را که خوره‌ نظام است از بین ببریم؟

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر