ابتلای بیش از ۸۰۰ میلیون نفر در جهان به دیابت
آمارهای جدید نشان می دهد که چهارده درصد از مردم جهان- بیش از ۸۰۰ میلیون نفر- در حال حاضر به دیابت مبتلا هستند که دو برابر نرخ جهانی بیماری قند خون از سال ۱۹۹۰ است.
به گزارش سایت دیدهبان ایران، دیابت نوع ۲ که ۹۵ درصد موارد را تشکیل میدهد، در کشورهای فقیرتر در حال افزایش است و در سراسر این کشورهای فقیر، تنها نیمی از مردم تحت درمان قرار میگیرند.
این بدان معناست که حدود ۴۴۵ میلیون نفر از افراد مبتلا به دیابت، سطح قند خون خود را به روشهایی که میتواند آنها را سالم نگه دارد، کنترل نمیکنند.
تیمی به سرپرستی «مجید عزتی» از کالج سلطنتی لندن خاطرنشان کرد که همزمان، افرادی که در کشورهای ثروتمند زندگی میکنند شاهد افزایش نرخ درمان خود هستند.
عزتی، استاد بهداشت جهانی محیط زیست، گفت: «همه اینها نشان دهنده نابرابریهای جهانی در زمینه دیابت است و نرخ درمان در بسیاری از کشورهای با درآمد کم و متوسط که تعداد بزرگسالان مبتلا به دیابت در آنها به شدت در حال افزایش است، راکد است».
وی در ادامه افزود: «این مسئله نگرانکننده است زیرا افراد مبتلا به دیابت در کشورهای کمدرآمد جوانتر هستند و در غیاب درمان مؤثر، در معرض خطر عوارض مادام العمر از جمله قطع عضو، بیماری قلبی، آسیب کلیوی یا از دست دادن بینایی قرار دارند. برخی موارد، مرگ زودرس هم وجود دارد.»
محققان خاطرنشان کردند که تحلیل جدید اولین محاسبه جهانی از تعداد موارد دیابت و نرخ درمان است که همه کشورها را شامل میشود. این دادهها شامل ۱۴۰ میلیون بزرگسال در بیش از ۱۰۰۰ مطالعه در کشورهای مختلف بود.
به گفته عزتی و همکارانش، تخمین زده میشود که در سال ۲۰۲۲، ۸۲۸ میلیون بزرگسال مبتلا به دیابت زندگی میکردند که از سال ۱۹۹۰، زمانی که ۱۹۸ میلیون بزرگسال به این بیماری مبتلا بودند، چهار برابر شده است.
نرخ دیابت در کشورهای فقیرتر به سرعت افزایش یافته است. در حالی که برخی از کشورهای ثروتمند- ژاپن، کانادا، فرانسه، اسپانیا و دانمارک- شاهد کاهش جزئی در نرخ ابتلاء بودند. عکس این موضوع برای کشورهای با منابع پایینتر صادق بود.
به عنوان مثال، در پاکستان میزان دیابت در میان زنان از ۹ درصد در سال ۱۹۹۰ به تقریباً ۳۱ درصد در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است. بر اساس این گزارش، کشورهای جزیرهای در اقیانوس آرام دارای نرخ دیابت بالای ۲۵ درصد هستند.
اما کشورهای ثروتمندتر هم از این شرایط مصون نبودند: ایالات متحده بالاترین نرخ دیابت را در بین کشورهای ثروتمند داشت؛ ۱۱.۴ درصد در میان زنان و ۱۳.۶ درصد از مردان.
محققان خاطرنشان کردند که افزایش چاقی و رژیمهای غذایی بی کیفیت عامل اصلی افزایش نرخ دیابت نوع ۲ در سراسر جهان است.
همچنین نرخ درمان به طور گستردهای بین کشورها متفاوت است. کارآمدترین کشور جهان از لحاظ درمان، بلژیک است، جایی که ۸۶ درصد از زنان مبتلا به دیابت و ۷۷ درصد از مردان تحت درمان مناسب قرار میگیرند.
با این حال، در برخی از کشورهای فقیرتر، بیش از ۹۰ درصد افراد مبتلا به این بیماری تحت درمان قرار نمیگیرند.
عزتی در ادامه میافزاید: «یافتههای ما نشان میدهد که سهم فزایندهای از افراد مبتلا به دیابت، بهویژه مبتلایان به دیابت درماننشده، وجود دارد که در کشورهای با درآمد کم و متوسط زندگی میکنند. در سال ۲۰۲۲، تنها ۵ تا ۱۰ درصد از بزرگسالان مبتلا به دیابت در برخی از کشورهای جنوب صحرای آفریقا تحت درمان دیابت قرار گرفتند و تعداد زیادی در معرض خطر عوارض جدی سلامتی قرار دارند.»
این گزارش نشان میدهد که بیش از ۱۳۳ میلیون نفر در هند دیابت درمان نشده دارند و ۷۳ میلیون نفر در چین نیز درمان نشدهاند.
کارشناسان معتقدند که بسیاری از این افراد درمان نشده ممکن است حتی ندانند که به دیابت مبتلا هستند.
منبع: طبنا