ابداع یک روش تولید لباس که میتواند بدن را در گرما ۸ درجه سانتیگراد خنک کند
گذراندن وقت در خارج از خانه به هنگام گرما میتواند باعث عرق زیاد، ناراحتی و حتی بروز مشکلات برای سلامتی شود. دانشمندان حالا اما میگویند راهی یافتهاند که میتواند چارهای برای آن باشد: لباسهایی که بدن را خنک میکنند. محققان در دانشگاه ماساچوست یک پوشش انعطافپذیر مبتنی بر گچ تولید کردهاند که میتواند به جنس پارچهها اضافه شود و آنها را در مقابل حرارت مقاوم کند.
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ گذراندن وقت در خارج از خانه به هنگام گرما میتواند باعث عرق زیاد، ناراحتی و حتی بروز مشکلات برای سلامتی شود. دانشمندان حالا اما میگویند راهی یافتهاند که میتواند چارهای برای آن باشد: لباسهایی که بدن را خنک میکنند.
محققان در دانشگاه ماساچوست یک پوشش انعطافپذیر مبتنی بر گچ تولید کردهاند که میتواند به جنس پارچهها اضافه شود و آنها را در مقابل حرارت مقاوم کند.
نتایج آزمایشهایی که در گرمای شدید انجام شده است نشان میدهد این نوآوری میتواند دمای سطح زیر لباس را تا ۸ درجه در مقایسه با هوای بیرون و تا ۱۵ درجه در مقایسه با پارچههای عادی کاهش دهد.
محققان میگویند مادهای که جهت خنک کردن پارچه استفاده میشود برای محیط زیست بیخطر است. آنها برای ساخت این ماده از گچهای سنتی مبتنی بر سنگ آهک (که برای خنک کردن خانهها در مناطق گرم استفاده میشوند) الهام گرفته و نقاط مختلف پارچه را با ذرات کربنات کلسیم، اجزاء اصلی تشکیلدهنده سنگ آهک و گچ، پوشاندند.
به گفته آنان این پوشش هم میتواند انرژی خورشید را به جو بازتاب دهد و هم کاری کند که گرمای طبیعی بدن اجازه فرار داشته باشد.
دانشمندان میگویند که این پوشش را میتوان تقریباً روی هر پارچه موجود تجاری اعمال کرد. همچنین میتوان لباس به دست آمده از این روش را با ماشین لباسشویی به صورت مرتب شست بدون اینکه کارآیی آن کم شود.
تریشا ال اندرو، شیمیدان و دانشمند مواد در دانشگاه ماساچوست، در این باره میگوید: «این کار میتواند روی یک رو یا هر دو روی پارچه یک تیشرت نخی اعمال شود. پوشش کاملاً سطحی است و به الیاف پنبه نفوذ نمیکند و آن را تغییر نمیدهد.»
ایوان پاتمیا، شیمیدان در دانشگاه ماساچوست که بر روی این نوآوری کار کرده است، در این باره میگوید: «بدون هیچ ورودی برق ما میتوانیم احساس گرمای یک فرد را کاهش دهیم.»
پارچههای خنککننده ابداع جدیدی نیستند، اما طرحهای گذشته اغلب شامل ساختارهای سفت و سخت، فرآیندهای تولید پیچیده و اجزای الکتریکی بوده است.
بر اساس یک بررسی علمی که در سال ۲۰۲۳ منتشر شد، پارچههای خنککننده اغلب گران درمیآیند و پوشیدن آنها نیز آزاردهنده است.
قرار است یک شرکت دانشبنیان به زودی تولید آزمایشی این پارچه را شروع کند. محققان میگویند هزینه مواد خام برای پوشش «تا حدی قابل کنترل است»، هرچند باید پذیرفت که قیمت کلی به دلیل پرداخت پارچه اندکی افزایش مییابد.
پروفسور ژئوپینگ ژانگ، استاد رشته رطوبت حرارتی در دانشگاه دونگهوا چین، درباره این ابداع میگوید: «منسوجات خنککننده شخصی نوید آینده خوبی را برای مقابله با اثرات تغییرات آب و هوایی مرتبط با گرما میدهند.»
وی با ابراز خوشبینی به آینده این محصولات گفت: «به زودی با پیشرفت مواد و فناوری، منسوجات خنککننده شخصی برای استفاده عمومی در دسترس خواهند بود.»
منبع: یورونیوز