توصیههای مهم برای جلوگیری از سکته مغزی
سکته مغزی یکی از عوامل مهم در مرگ و میر افراد جامعه است، موقعیتی که علاوه بر مرگ و میر می تواند با آسیب های جدی که به بیمار وارد می کند. باعث شود تا بیمار برای مدت طولانی به عوارض شدید مبتلا شود بنابراین یک عامل مهم برای رفع خطرات ناشی از سکته مغزی شناخت عواملی است که باعث ایجاد آن شده تا قبل از رخداد سکته، موارد لازم برای پیشگیری انجام شود
سکته مغزی زمانى رخ می دهد که جریان خون به بخشی از مغز شما قطع مى شود و یا شدیدا کاهش می یابد و بافت مغز از اکسیژن و مواد مغذی محروم مى ماند. این حالت می تواند در اثر انسداد رگهای مغز اتفاق بیافتد و یا در اثر پارگی رگها، که در هر صورت پس از آن، در عرض چند دقیقه، سلول های مغزی شروع به مردن می کنند، در این فاصله بیمار یک زمان طلایی برای درمان و پیشگیری از عوارض آن دارد، هرچه این زمان بیشتر و طولانی تر شود بیمار شانس کمتری خواهد داشت و اینجاست که باید خود بیمار و یا همراهان او سریعا با اورژانس تماس بگیرند و یا بیمار را به مراکز درمانی مناسب منتقل کنند
انواع سکته مغزی
حدود 85 درصد سکته هاى مغزی از نوع سکته هاى مغزی ایسکمیک هستند. سکته مغزى ایسکمیک زمانی اتفاق می افتد که شریان های مغز شما تنگ یا مسدود شده و باعث کاهش شدید جریان خون (ایسکمی) شوند، بایستی به این موضوع توجه کنید که اگر بیمار قبل از رسیدن به مرحله انسداد عروق تشخیص داده شود و با کمک روشهای کنونی از جمله استنت گذاری در مغز شریان باز شود این بیمار سکته را تجربه نخواهد کرد، هم اکنون با کمک دستگاههایی مانند سونوگرافی داپلر مغزی یک پزشک به راحتی می تواند وضعیت شریان های مغز را بررسی کرده و در صورتی که انسدادی وجود دارد با استفاده از شیوه هایی از قبیل دارو درمانی، استنت مقزی با هدایت دستگاه آنژیوگرافی مغز و یا روشهای دیگر به درمان آن بپردازد.
شایعترین سکته های مغزی ایسکمیک عبارتند از:
سکته مغزی ترومبوتیک
سکته مغزی ترومبوتیک زمانی اتفاق می افتد که یک لخته خون (ترومبوز) در یکی از شریان هایی که خون را به مغز می رساند، تشکیل شود، افرادی که دچار چربی خون بالا هستند، افراد سیگاری، کسانیکه رژیم غذایی نامناسب دارند و نیز کسانی که دچار کهولت سن شده اند از جمله افرادی هستند که بیشتر در معرض لخته شدن خون و سکته مغزی قرار دارند، رسوب چربی ها و برخی دیگر فاکتورهای موجود در رگ باعث ایجاد تنگی و گرفتگی شریان شود و اگر این گرفتگی از حد بگذرد بیمار دچار ترمبوز خواهد شد.
سکته مغزی آمبولیک
سکته مغزی آمبولیک زمانی اتفاق می افتد که لخته خون یا سایر ضایعات دور از مغز شما شکل گرفته و از طریق جریان خون به شریان هاى مغزى رسیده و باعث تنگى آن ها می شوند، در مواردی مانند بیماری واریس که درون رگها لخته ایجاد می شود، فشار خون می تواند با کندن لخته و آوردن آن به شریانهای مغزی باعث سکته شود، در چنین شرایطی بیمار اگر فورا به مراکز درمانی منتقل شود احتمال بالایی برای درمان شریان مسدود شده داشته و پزشک می تواند با کمک روشهایی مانند تزریق tpa از ایجاد عوار ماندگار و دائمی جلوگیری کند.
سکته مغزی ایسکمیک گذرا یا خفیف
سکته ى مغزى خفیف یک دوره ى کوتاه از علائمى شبیه به علائم سکته مغزى را دارد. کاهش موقت جریان خون به بخشی از مغز شما سبب ایجاد سکته خفیف شده که اغلب کمتر از پنج دقیقه طول می کشد. همانند سکته مغزی ایسکمی، سکته خفیف نیز زمانی اتفاق می افتد که لخته یا مواد دیگر، ورود جریان خون را به بخشی از مغز شما مسدود کنند، تحقیقات نشان داده است بسیاری از افرادی که سکته خفیف مغزی را تجربه می کنند به زودی و در زمانی نزدیک سکته گسترده را تجربه می کنند بنابراین بسیار مهم است که بیمار ایسکمیک مغزی حتی اگر علائم کوتاهی را تجربه نموده باشد به پزشک ارجاع نموده و از شرایط شریانهای مغزی وی مطمئن شد.
علائم قبل از سکته مغزى
برخی علائم هشدار دهنده ی قبل از سکته ی مغزی عبارتند از: اشکال در صحبت کردن و فهمیدن، فلج یا بی حسی صورت، دست یا پا به خصوص در یک طرف بدن، مشکل در دیدن در یک یا هر دو چشم، تارى یا دوبینى، سردرد ناگهانى و شدید به همراه استفراغ، سرگیجه یا کاهش هوشیاری، مشکل در راه رفتن و عدم تعادل
علائم سکته مغزى در زنان
ممکن است علایم سکته ى مغزى در زنان مشابه علائم سکته ى معزى در مردان نباشد. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
حالت تهوع یا استفراغ تشنج سکسکه مشکل در تنفس درد غش کردن یا از دست دادن هوشیاری ضعف عمومی |
از آنجایى که این علائم منحصر به زنان است، ممکن است به سرعت تشخیص داده نشود و درمان به تاخیر بیافتد. رفتارهای عجیب و غریب، مانند خواب آلودگی ناگهانی، نیز می تواند نشان دهنده ى یک سکته مغزی باشد. پزشکان این علائم را وضعیت ذهنی متغیر می نامند.
این علائم عبارتند از:
-
عدم پاسخگویی
-
بى هوشى
-
گیجی
-
تغییر رفتار ناگهانی
-
توهم
پیشگیری از سکته ى مغزى
بسیاری از استراتژی های پیشگیری از سکته مغزی همانند راهبردهای پیشگیری از بیماری هاى قلبی هستند. به طور کلی، توصیه های شیوه زندگی سالم عبارتند از:
کنترل فشار خون بالا
یکی از مهمترین کارهایی که می توانید برای کاهش خطر سکته مغزی خود انجام دهید، این است
که فشار خونتان را کنترل کنید. اگر سابقه ى سکته مغزی دارید، فشار خونتان را پایین بیاورید تا از سکته ى ایسکمیک یا خفیف جلوگیری شود.
ورزش، کنترل استرس، حفظ وزن سالم و محدود کردن مقدار مصرف سدیم و الکل همه راه هایی هستند که مى توان فشار خون بالا را در کنترل کرد. کاهش میزان کلسترول و چربی اشباع در رژیم غذایی خود که مى تواند باعث کاهش پلاک در شریان ها شود.
ترک دخانیات
دخانیات خطر ابتلا به سکته مغزی را برای افراد سیگاری و غیر سیگاری در معرض دود سیگار افزایش مى دهد.
کنترل دیابت
شما می توانید دیابت را با رژیم غذایی، ورزش، کنترل وزن و دارو کنترل کنید.
حفظ وزن سالم
داشتن اضافه وزن به سایر عوامل خطر سکته مغزی، مانند فشار خون بالا، بیماری قلبی عروقی و دیابت کمک می کند.
رژیم غذایی غنی از میوه ها و سبزیجات
رژیم غذایی حاوی پنج عدد میوه یا سبزى در روز ممکن است خطر سکته مغزی را کاهش دهد. همچنین روغن زیتون، آجیل و غلات کامل نیز می توانند مفید باشند.
ورزش منظم
ورزش های هوازی موجب کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی می شوند و می توانند فشار خون را نیز کاهش دهند. ورزش سطح کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا را افزایش مى دهد و سلامت کلی عروق خونی و قلب را بهبود مى بخشد. همچنین به شما در کاهش وزن، کنترل دیابت و کاهش استرس کمک مى کند .
اجتناب از مصرف مواد مخدر غیرقانونی
بعضی از مواد مخدر خیابانی مانند کوکائین و متامفتامین، فاکتورهای خطر براى سکته مغزی هستند. کوکائین موجب کاهش جریان خون و تنگى شریان ها مى شود.