۳۰ خاصیت گیلاس از کنترل قند خون تا افزایش درخشندگی پوست+دستور تهیه ماسک گیلاس
فواید گیلاس، آن را به یکی از سالم ترین غذاها برای بشر تبدیل کرده است! گیلاس، میان وعدهای کم کالری، مملو از آنتی اکسیدان و مواد مغذی است. بنابراین بدون ترس از اضافه وزن میتوانید از طعم دلنشین آن لذت ببرید. دیدبان ایران در این مقاله، اهمیت و خواص گیلاس برای بدن پرداخته است
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ دیدن دسته های قرمز گیلاس، هر کسی را به خوردن این میوه آبدار و شیرین ترغیب می کند؛ که علاوه بر خوشمزه بودن، دارای خواص فراوانی برای بدن شما است. به عبارت دیگر فواید گیلاس، آن را به یکی از سالم ترین غذاها برای بشر تبدیل کرده است! گیلاس، میان وعدهای کم کالری، مملو از آنتی اکسیدان و مواد مغذی است. بنابراین بدون ترس از اضافه وزن میتوانید از طعم دلنشین آن لذت ببرید. در این مقاله، اهمیت و خواص گیلاس برای بدن را خواهیم آموخت.
انواع گیلاس
نهال گیلاس یا (cherry) متعلق به خانواده میوه های آلویی یا هسته دار است. این میوه در آب و هوای سرد و معمولاً در کشورهای آمریکا، اروپا و بخشی از آسیا رشد میکند. بسته به شرایط کاشت، مزه آن میتواند از ترش تا شیرین باشد. این میوه خوش رنگ، در تهیه آب میوه، اسموتی، دسر، کیک، پای و محصولات آرایشی – بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرد. این میوه انواع مختلفی دارد، اما معروف ترین گونه های آن عبارتند از:
نوع سفید (اصفهان و همدان)
نوع فرنگی
نوع سیاه (مشهد، کرج، شبستر و قزوین)
نوع قرمز (ارومیه و کرج)
فواید گیلاس برای حفظ سلامت بدن:
خواص گیلاس؛ را میتوان به صورت خام، یا برای تهیه انواع شیرینی و دسر مانند کیک، تارت، پای و کیک پنیری استفاده کرد. این میوه جذاب به همراه یک کاسه ماست یا غلات صبحانه یک وعده غذایی فوق العاده است؛ اما بسیاری نمیدانند که این میوه خوشمزه دارای خواص بیشماری است که برای سلامتی شما مفید است.
خاصیت گیلاس؛ همچنین سرشار از آنتی اکسیدان و ترکیبات ضدالتهاب بوده و در پیشگیری و درمان نقرس مفید است. به علاوه یکی از معدود میوههای حاوی ملاتونین است که میتواند به درمان بی خوابی کمک کند؛ از این رو به عنوان یک منبع دارویی مفید نیز شمرده میشود.
به طور کلی خواص گیلاس در حوزههای اصلی سلامت (سلامت عمومی بدن، تنظیم وزن و متابولیسم، سلامت اعصاب) به شرح زیر است:
سلامت عمومی بدن
منبع غنی ترکیبات سلامت
گیلاس یک میوه معروف با طعم خوب و تغذیه غنی است. تحقیقات نشان داده این میوه سرشار از مواد مغذی طبیعی از جمله آنتوسیانینها، کوئرستین، کامپفرول، پارا-کوماریک اسید، گالیک اسید، پریلیل الکل و ملاتونین، با خواص بالقوه در مبارزه با بیماریها است.
ضد التهاب
از دیگر خواص گیلاس؛ می توان به ضد التهاب و ضد درد بودن آن اشاره کرد. این میوه که سرشار از ویتامین (ویتامین C) است، درد آرتریت و نقرس را کاهش میدهد.
پیشگیری از بیماریهای قلبی
از جمله فواید گیلاس می توان به عنوان منبع غنی آنتوسیانین (نوعی آنتی اکسیدان) قادر است بدن را در برابر بیماریهای قلبی و عروقی مانند نارسایی قلب محافظت کند.
تنظیم فشار خون
خواص گیلاس به همین موارد ختم نمیشود. وجود مقادیر مناسب پتاسیم در این میوه، به حذف سدیم اضافی از بدن کمک میکند و میزان پتاسیم و سدیم را متعادل مینماید؛ که به طور خودکار به حفظ سطح فشار خون شما کمک میکند.
پیشگیری از سرطان
پیشگیری از ابتلا به برخی از انواع سرطان، به دلیل وجود مقادیر بالای آنتی اکسیدانی در این میوه نیز از دیگر فواید گیلاس است.
کنترل قند خون
فواید گیلاس؛ خطر ابتلا به دیابت و سندرم مقاومت به انسولین را کاهش دهد. به عبارت دیگر، این میوه به میزان قابل توجهی شاخص قند خون پایینی دارد. به این معنی که پس از مصرف یک فنجان آن، هیچ گونه افزایش یا افتی در سطح قند خون و انسولین نخواهید داشت.
آنتی اکسیدان
در حقیقت این میوه منبع غنی از پلی فنولها و ویتامین C است که دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند. آنتی اکسیدانها خطر ابتلا به پیری زودرس و آسیبهای چشمی را به میزان قابل ملاحظهای کاهش میدهد.
خاصیت گیلاس در کاهنده دردهای عضلانی:
طبق تحقیقات انجام شده، این ترکیب مغذی توانسته است درد عضلانی ناشی از ورزش و از دست دادن قدرت بدن را در 90 درصد کیسهای مورد مطالعه کاهش دهد.
فواید گیلاس در کاهش استرس:
کاهش میزان هموگلوبین (Hgb)، لیپوپروتئین با چگالی پایین (VLDL) و نسبت تری گلیسیرید به لیپوپروتئین با چگالی بالا (TG/HDL) در زنان دیابتی و افراد چاق، خاصیت گیلاس است. طبق تحقیقات، مصرف انواع شیرین یا ترش آن میتواند با جلوگیری یا کاهش استرس اکسیداتیو، سلامت را ارتقا دهد.
خواص گیلاس در کاهش خطر سکته مغزی:
آنتی اکسیدان آنتوسیانین موجود در چری به کاهش سطح کلسترول بد، تنظیم فشار خون و مبارزه با رادیکالهای آزاد که ممکن است باعث التهاب شوند، کمک میکند. این امر خطر سکته مغزی را کاهش میدهد.
حفظ تعادل pH و جلوگیری از مشکلات گوارشی:
دیگر خاصیت گیلاس، طبیعت قلیایی آن است. هر زمان که محتوای اسیدی بدن افزایش یابد، با خنثی کردن آن علاوه بر جلوگیری از مشکلات معده مانند اسیدیته یا سوء هاضمه، سطح PH را نیز متعادل میکند.
اعصاب و خواب
پیش گیری احتمالی آلزایمر
یکی دیگر از فواید ترکیبات سرشار از آنتی اکسیدان، جلوگیری از زوال حافظه و بیماریهایی مانند آلزایمر است.
درمان بی خوابی
ملاتونین هورمونی است که توسط غده صنوبری در مغز تولید شده و چرخه خواب و بیداری را تنظیم میکند. ملاتونین همچنین ساعت داخلی بدن را کنترل کرده و خواب راحت و آرام را تسهیل میکند. وجود مقادیر فراوان این هرمون، از دیگر فواید گیلاس، شمرده میشود.
وزن و متابولیسم
تقویت متابولیسم
تقویت متابولیسم از دیگر خواص گیلاسِ مملو از ویتامین است.
افزایش سطح انرژی بدن
اعتقاد بر این است که cherry یکی از میوههای تقویت کننده انرژی است. این میوه میتواند به ساخت سلولهای خونی کمک کند، به طور خودکار گردش خون را تسهیل و سطح انرژی ما را افزایش دهد.
تسهیل روند کاهش وزن
اگر قصد کاهش وزن دارید، فراموش نکنید که این منبع سرشار را به رژیم غذایی خود اضافه نمایید. کالری کم، تأمین آب کافی و بنابراین دفع سموم بدن را نیز میتوان از خواص گیلاس برشمرد.
بنابراین، اگر بیماری خاصی ندارید، میتوانید نصف فنجان گیلاس را به وعدههای غذایی روزانه خود اضافه کنید تا علاوه بر لذت بردن از طعم این میوه آبدار در تابستان، از همه مزایای آن نیز بهره مند شوید.
خواص گیلاس برای داشتن پوستی صاف و درخشان:
خاصیت گیلاس؛ علاوه بر اثراتی که بر سلامت بدن خواهد داشت، تأثیر بهسزایی نیز در زیبایی افراد دارد:
افزایش درخشندگی پوست
به دلیل وجود ویتامین C، به پوست شما درخششی طبیعی میبخشد.
رفع لکههای پوست
تحقیقات ثابت میکند که آب نوع ترش این میوه، میتواند به روشن شدن و رفع لکههای پوستی، کمک کند. به عبارت دیگر، از بین بردن لکههای تیره پوست، که ممکن است به دلیل آسیب ناشی از نور خورشید ظاهر شده باشند، از فواید گیلاس است.
حفظ لطافت مو
فواید گیلاس حاوی ویتامینهای A، B، C و E است که شامل:
از آسیب، شکستگی و ریزش مو جلوگیری میکند.
باعث رشد مو میشود.
پوست سر را هیدراته و به موها آبرسانی میکند.
باعث گردش خون در پوست سر خواهد شد.
جوانسازی پوست
و…
این میوه قرمز رنگ، سرشار از آنتی اکسیدان است و همانطور که میدانیم آنتی اکسیدانها با رادیکالهای آزاد که باعث کدر شدن پوست میشوند، مبارزه میکنند و همین امر باعث میشود پوست شما جوانتر و سالمتر شود.
روش تهیه چند ماسک صورت جهت بهره بردن از خواص گیلاس:
مخلوط گیلاس، زرد چوبه و یک قاشق چای خوری عسل:
این خمیر را به مدت 10-15 دقیقه روی پوست صورت خود بمالید و سپس بشویید. این ماسک لکههای تیره را کاهش داده و رنگ پوست شما را نیز بهبود میبخشد.
مخلوط گیلاس، عسل و چند قطره آب لیموی تازه:
این ترکیب جادویی چنانچه به مدت 15-10 دقیقه روی پوست بماند، میتواند اثرات قرمزی پوست را کاهش دهد.
مخلوط گیلاس، توت فرنگی و گلاب:
این ماسک نیز باید به مدت 15-10 دقیقه روی پوست مانده و سپس با آب گرم شسته شود. بدین ترتیب پس از مدتی تأثیر خاصیت براق کنندگی و جوانسازی آن را، روی پوست خود حس خواهید کرد. علاوه بر این، ماسک بالا به دلیل استفاده از گلاب، باعث شفافیت پوست شما نیز میشود.
مخلوط گیلاس، ماست و دانههای درشت شکر:
ماساژ دایرهای شکل این ترکیب، میتواند نقش یک لایه بردار خوب را ایفا کند. به خاطر داشته باشید که در نهایت پوست خود را فقط با کمی آب گرم بشویید و از صابون یا سایر شویندهها استفاده نکنید.
مخلوط دو پیمانه آب گیلاس و یک پیمانه آرد جو دوسر:
خمیر حاصل، در صورت استراحت روی پوست (15-10 دقیقه) ، طراوت و شادابی پوست را افزایش داده و لکههای پوستی را از بین خواهد برد.
مخلوط 8 عدد گیلاس، 1 عدد هلو و 1 قاشق غذاخوری روغن زیتون خالص:
این مخلوط، پس از ترکیب شدن، به صورت خمیر یکدستی در میآید؛ که در صورت مصرف دوره ای، پوست خشک شما را کاملاً شاداب و لطیف خواهد کرد.
مخلوط سفیده تخم مرغ زده شده، آرد ذرت، عسل و گیلاس:
این ماسک، مناسب پوستهای چرب بوده و علاوه بر حفظ لطافت، چربی اضافه سطح پوست را از بین میبرد. به علاوه سفیده تخم مرغ زده شده، خاصیت پاکسازی نیز دارد.
از دیگر خواص گیلاس غافل نشوید:
یک فنجان از این میوه ی جادویی به طور کلی فاقد کلسترول، سدیم، چربی ها، و دارای مواد مغذی زیر است:
آهن
بور
پروتئین
کلسیم
ملاتونین
3 گرم فیبر
آنتوسیانین ها
آنتی اکسیدان ها
کمتر از 90 کالری
260 میلی گرم پتاسیم
16 درصد از ویتامین C مورد نظر بدن در هر روز
و همچنین مقادیری از ویتامینهای A، B و E
بنابراین مصرف روزانه این ترکیب مغزی میتواند مزایای بیشماری داشته باشد. اما از آنجا که میوه تازه گیلاس، فقط در فصل تابستان یافت میشود، مصرف آن به روشهای زیر میتواند جایگزین مناسبی برای تأمین خواص گیلاس تازه، در سایر فصلهای سال باشد:
فواید گیلاس را به صورت یخ زده یا فریز شده نگهداری کرده و در شبهای طولانی زمستان به عنوان یک دسر میوهای میل نمود.
میوه خشک شده آن هم، خوراکی مناسبی برای کودکان مدرسهای و کارمندان است. به علاوه انواع ترش گیلاس را میتوان به صورت نمک سود شده نیز نگهداری کرد.
در برخی کشورها گیلاس خشک شده را به صورت پودر در آورده و از پودر پر خاصیت گیلاس در تهیه اسموتی استفاده میکنند.
روش دیگر استفاده از این میوه مفید، به عنوان تاپینگ در تهیه ماکتلها یا مخلوط آبمیوههای مختلف است.
تهیه مربا یا مارمالاد cherry هم امکان استفاده از این میوه لذیذ را در وعده صبحانه، به همراه خامه، کره یا پنکیک فراهم میکند.
گیلاس یکی از انواع میوههای محبوب در تهیه سالاد میوه است. به خاطر داشته باشید که میتوانید نوع یخ زده آن را قبل از سرو سالاد کمی در دمای محیط قرار دهید و به این روش در هر فصل سال، از این سالاد دلچسب لذت ببرید.
در تهیه ماست میوه ای هم میتوانید از آن استفاده کنید. این خوراکی خوش طعم عصرانه مناسبی هم برای کودکان است.
این میوه میتواند به صورت خشک یا تازه و به عنوان افزودنی در غلات صبحانه هم استفاده شده و بدین صورت نیز شما را از فواید گیلاس تازه، بهره مند کند.
آبمیوه یا نوشیدنیهای چری هم روش پر مصرفی برای بهره بردن از این خوراکی غنی است.
برخی افراد گیلاس ترش مزه را نیز مانند سایر میوههای ترش (انار، آلبالو، چری و…) برای تزئین سالاد یا سبزیجات پخته استفاده میکنند.
برای تهیه انواع کیک، شیرینی و پای نیز میتوان از میوه تازه، مارمالاد یا مربای آن استفاده کرد.
در نهایت برای تهیه خوراکیهای مختلف، مثل دسر گیلاس و شکلات، یا گیلاس و کره آجیل ها، نیز میتوان انواع ترش و شیرین این میوه افسانهای را به کار برد.
امیدواریم از مطالعه ی این مقاله ی خواص گیلاس؛ بهره مند شده باشید و در صورت داشتن هرگونه سوال یا نظر، از طریق گذاشتن نظرات خود در این متن ما را در اغنا کردن این مطلب یاری نمایید.