برگزاری اجلاس تغییرات اقلیمی «کاپ۲۹» در آذربایجان/ پزشکیان: غایب، ۱۰۰ تن از رهبران جهان: حاضر
بیست و نهمین کنفرانس اعضای کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات اقلیمی (COP۲۹) با هدف رسیدگی به چالشهای اقلیمی فزاینده، امروز (دوشنبه) در «باکو»، پایتخت آذربایجان آغاز به کار کرد. در این اجلاس که مقامات حدود ۲۰۰ کشور دنیا از جمله ۱۰۰ تن از رهبران جهان حضور دارند، مسعود پزشکیان، رئیسجمهور کشورمان غایب است.
به گزارش سایت دیدهبان ایران، بیست و نهمین کنفرانس اعضای کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات اقلیمی (COP۲۹) با هدف رسیدگی به چالشهای اقلیمی فزاینده، امروز (دوشنبه) در «باکو»، پایتخت آذربایجان آغاز به کار کرد. مقامات و رهبران اغلب کشورهای جهان قرار است برای این رویداد که تا ۲۲ نوامبر ادامه دارد، در باکو گردهم آیند.
براساس اعلام سازمان ملل، با رسیدن دمای جهانی به بالاترین رکورد ثبتشده تا کنون و وقوع رویدادهای شدید آب و هوایی که زندگی مردم را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهند، کاپ۲۹ رهبران دولتها و نمایندگان کشورها را گردهم میآورد تا راهحلهای مشخصی برای حل این مساله ارائه دهند.
گزارشها حاکی است تمرکز اصلی کاپ۲۹ بر امور مالی خواهد بود، زیرا تریلیونها دلار برای کشورها لازم است تا انتشار گازهای گلخانهای را به شدت کاهش دهند و از زندگی و معیشت مردم به ویژه در مناطق آسیبپذیرتر در برابر تأثیرات بدتر تغییرات آب و هوایی محافظت کنند.
کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوایی (UNFCCC) یک معاهده چندجانبه است که در سال ۱۹۹۲ و پس از اولین گزارش ارزیابی توسط هیئت بین دولتی تغییرات آب و هوایی (IPCC) ایجاد شد. هدف اصلی این معاهده تثبیت غلظت گازهای گلخانهای است.
از زمان لازمالاجرا شدن در سال ۱۹۹۴، UNFCCC به عنوان پایهای برای مذاکرات جهانی آب و هوا عمل کرده است که منجر به توافقات مهمی مانند پروتکل کیوتو در سال ۱۹۹۷ و توافقنامه پاریس در سال ۲۰۱۵ شده است.
امروز، ۱۹۸ حزب در جلسات سالانه کنوانسیون سازمان ملل درباره تغییر اقلیمی برای ارزیابی پیشرفت و ایجاد پاسخ به بحران آب هوایی شرکت میکنند.
به گفته منابع سازمان ملل، بیش از ۱۰۰ تن از رهبران جهان حضور خود را در این اجلاس تایید کردهاند. با این حال، تعدادی از رهبران جهان به ویژه از کشورهای ثروتمندتر و مقامات دولتی اعلام کردهاند که به باکو سفر نخواهند کرد.
در حالی که این کشورها نمایندگانی را برای شرکت در این اجلاس سازمان ملل خواهند فرستاد اما غیبت مقامات و سران بلند پایه و مخصوصا مقامات کشورهای ثروتمند میتواند بر نتایج و تعهداتی که میتوانست در این اجلاس منعقد شود، تاثیر بگذارد و زمان برای انجام اقدامات جهت کاهش گرمایش زمین از دست برود.
غیبت سران دولتها در کاپ۲۹ به ویژه با توجه به اهمیت این رویداد در شرایط کنونی آسیبزاست زیرا برای نخستین بار در ۱۵ سال اخیر است که کشورهای توسعهیافته قرار است بر سر هدف جدیدی برای تأمین مالی جهانی به نفع کشورهای فقیر توافق کنند.
در این میان اما در حالی که اعلام شده بود مسعود پزشکیان، رئیسجمهور کشورمان برخلاف رؤسای جمهور قبلی ایران در اجلاس سالانه تغییرات اقلیمی (COP) شرکت خواهد کرد، گزارشها از لغو سفر برنامهریزیشده او به این اجلاس حکایت دارد.
این در حالی است که هدف اصلی کنفرانس امسال بحث در مورد بسته پیشنهادی یک تریلیون دلاری از طرف کشورهای ثروتمند برای حمایت از پروژههای مرتبط با تغییرات اقلیمی در کشورهای در حال توسعه است.
اعلام خبر سفر مسعود پزشکیان به باکو که هفته گذشته اعلام شد، برای شرکت در این اجلاس واکنشهای بسیاری به دنبال داشت و برخی رسانههای تندرو با اشاره به حضور هیئت نمایندگی اسرائیل در این اجلاس، به آقای پزشکیان هشدار داده بود که با سفر به باکو «از اسرائیل خونشویی نکند.»
اجلاس سالانه COP مهمترین نشست سالانه محیطزیستی جهان است که تا کنون هیچکدام از مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران، جز گاهی مواقع رئیس سازمان حفاظت محیطزیست به عنوان معاون رئیسجمهور در آن شرکت نکردهاند.