کد خبر: 216570
A
روزنامه گردی دیدبان تاریخ ۱ اسفند ۱۳۵۷؛

۴ فرمانده شاه تیرباران شدند/ آخرین جمله فرمانده گارد شاهنشاهی هنگام تیرباران چه بود؟/اسامی+ تصاویر

تیرباران چهار ژنرال دیگر دوران شاهنشاهی با حکم آیت الله خلخالی، در پشت بام مدرسه علوی اعدام شدند. ۴ ژنرال نامبرده به نام های سرلشگر پرویز امین افشار(فرمانده گارد شاهنشاهی) سرتیپ حسین همدانیان(رئیس ساواک استان کرمانشاهان)،سرتیپ معتمدی(فرمانده تیپ زرهی قزوین) و سرتیپ ملک (معاون فرمانده تیپ زرهی قزوین) به همراه تصاویر اجساد آنها پس از تیرباران، تیتر یک شماره امروز سه شنبه اول اسفند سال ۱۳۵۷ روزنامه اطلاعات است. جزئیات اعدام این ۴ فرمانده ارتش و گفت و گو با ابراهیم یزدی درباره این اعدام ها سوژه امروز روزنامه گردی دیدبان تاریخ است.

 ۴ فرمانده شاه تیرباران شدند/ آخرین جمله فرمانده گارد شاهنشاهی هنگام تیرباران چه بود؟/اسامی+ تصاویر

به گزارش سایت دیده بان ایران؛ تیرباران چهار ژنرال دیگر دوران شاهنشاهی با حکم آیت الله خلخالی، در پشت بام مدرسه علوی اعدام شدند. ۴ ژنرال نامبرده به نام های سرلشگر پرویز امین افشار(فرمانده گارد شاهنشاهی) سرتیپ حسین همدانیان(رئیس ساواک استان کرمانشاهان)،سرتیپ معتمدی(فرمانده تیپ زرهی قزوین) و سرتیپ ملک (معاون فرمانده تیپ زرهی قزوین) به همراه تصاویر اجساد آنها پس از تیرباران، تیتر یک شماره امروز سه شنبه اول اسفند سال ۱۳۵۷ روزنامه اطلاعات است. جزئیات اعدام این ۴ فرمانده ارتش و گفت و گو با ابراهیم یزدی درباره این اعدام ها سوژه امروز روزنامه گردی دیدبان تاریخ است. 

IMG_20250219_082338_013

اطلاعات از آغاز کار مدارس با پیام امام خمینی خبر داده و در تیتری دیگر به نقل از بازرگان آورده است چوب لای چرخ دولت نگذارید و اگر نفت صادر نشود پول نداریم و انقلاب از بین می رود.

سفارت فلسطین در تهران هم شروع به کار کرد و هانی الحسن اولین سفیر فلسطین در تهران‌ شد.  ضمنا هواپیمای شاه بدون وی به ایران بازگشت و کمیته ربودن شاه هم تشکیل شد.

این روزنامه همچنین در تیتری دیگر از کشف دو زندان در بندرعباس خبر داده است.

IMG_20250219_082343_363

اما گزارش خبری اطلاعات از چگونگی تیرباران چهار نظامی ارتش شاهنشاهی به شرح زیر می باشد:

ساعت ۲ و ۵۰ دقیقه بامداد امروز سرلشگر امین افشار رئیس گارد شاهنشاهی، سرلشگر معتمدی فرمانده تیپ زرهی قزوین و فرماندار نظامی این شهر، سرتیپ ملک معاون وی و سرتیپ همدانیان رئیس ساواک کرمانشاهان به جرم کشتار مردم بیگناه تیرباران شدند.

IMG_20250219_082401_480

IMG_20250219_082400_905

دقایقی از نیمه شب گذشته بود که در ستاد انقلاب برخلاف همیشه حرکت و جنب و جوش عجیبی به چشم می خورد. همه می پرسیدند چه شده؟ ولی بزودی نگاه‌های استفهام آمیز و پرس و جوها و پچ پچ ها آرام گرفت و همه آگاه شدند که امشب نیز چون جمعه گذشته چند تن به اتهام کشتار مردم به جلوی جوخه اعدام فرستاده خواهند شد.

اما هیچکس دقیقا نمی دانست آنها چه کسانی هستند؟ درها از داخل بسته بود و هیچکی از واقعیت امر خبری نداشت. ساعت حدود یک و ۳۰ دقیقه بامداد بود که برای خبرنگار ما مسلم شد اعدام شدگان از میان امرای ارتش هستند که در رژیم شاه بطریقی دستشان به خون مردم بیگناه آلوده است. بررسی ها بیشتر شد و تحقیق نشان داد که قضات کمیته انقلاب ۲۴ ساعت گذشته را روی چهار پرونده لاینقطع کار کرده اند.

در فرصتی کوتاه خبرنگار ما با دکتر یزدی تماس گرفت:

آقای دکتر چه کسانی امشب اعدام میشوند؟ پاسخ کوتاه بود؛ چهار امیر ارتش. دیگر فرصتی نشد که سوال بعدی و حتی جمله بعدی رد و بدل شود.

ساعت ۲ و ۳۰ دقیقه بامداد خبر رسید که حکم اعدام برای محکومان قرائت خواهد شد. خبرنگاران خارجی مرتبا این در و آن در می زدند تا برای مراکز خبری خود عکس و خبر تهیه کنند اما آنها نیز مثل خبرنگاران داخلی خبرهای زیادی بدست نیاوردند.

از ستاد خبر کمیته انقلاب خبر رسید که حکم اعدام بوسیله یکی از اعضاء دادگاه کمیته انقلاب قرائت شد و قضات، چهار امیر ارتش را به عنوان مفسدین فی الارض و به جرم قتل و کشتار مردم بیگناه برای حفظ رژیم دیکتاتوری شاه و حکومت غیرقانونی به مرگ محکوم کرده اند.

بعد از آنکه حکم دادگاه انقلابی برای محکومان قرائت شد چهار مرد مسلح دستهای محکومان را از پشت و چشم های آنان را نیز بوسیله پنبه و پارچه سفید بستند در حالیکه هر یک از آنان دست یک محکوم را گرفته بود محکومان از محل دادگاه به محل تیرباران برده شدند. فاصله دادگاه تا محل تیرباران ۲۵ متر بود ولی حرکت محکومان چنان با تانی صورت می گرفت که این فاصله در حدود ده دقیقه طول کشید‌.

IMG_20250219_082350_471

IMG_20250219_082350_271

محکومان در طول راه با کسی صحبت نگفتند تنها امین افشار بود که بدون آنکه کسی را ببیند به آرامی گفت دوستان خداحافظ!

محل اعدام در مجاورت محل دادگاه روی پشت بام ساختمان ستاد انقلاب بود محکومان‌ به کنار دیوار کشیده شدند و در یک صف ایستادند در برابر آنها نیز جوخه اعدام صف کشید و برای هر محکوم دو مرد مسلح در نظر گرفته شد. به جوخه آتش دستور شده بود که هر یک از آنها بیش از دو تیر شلیک نکنند سپس فرمان آتش صادر شد و در حالیکه ساعت ۲ و ۵۰ دقیقه بامداد را نشان می داد جوخه آتش بسوی محکومان تیر اندازی کرد.

IMG_20250219_082356_839

IMG_20250219_082356_634

پس از اجرای حکم اعدام، جسدها از روی تراس به داخل آمبولانس هایی که در کمیته مستقر بود قرار گرفت و بطرف اداره پزشکی قانونی برده شد.

IMG_20250219_082406_382

IMG_20250219_082405_842

تهیه و تنظیم: مصطفی رحیمی مشکله

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر