چرا ایرانیان در ۲۵ بهمن ماه سوگواری می کنند؟/ آیین پُرسه از کجا آمد و چطور برگزار می شود؟
زرتشتیان مراسمی دارند به نام پُرسه (پرسیدن درباره درگذشتگان و حال و احوال خویشان درگذشتگان) و البته دو پرسه همگانی دارند یکی در ۲۹ خرداد و دیگری در ۲۵ بهمن ماه. از آنجایی که در بخش هایی از تاریخ ایران، شمار درگذشتگان به دلیل جنگ های بسیار بوده است، برگزاری آیین پرسه برای تکتک آنان بسیار دشوار میشود. از اینرو نیاکان مان با برگزاری دو پرسه همگانی در سال، درگذشتگان را یاد میکردند. یکی برابر ۲۹ خرداد ماه به یاد کشته شدگان جنگ ایران وتوران ودیگری اورمزد ۲۵ بهمن ماه به یاد کشته شدگان و دلاوران جنگ نهاوند با اعراب.
![چرا ایرانیان در ۲۵ بهمن ماه سوگواری می کنند؟/ آیین پُرسه از کجا آمد و چطور برگزار می شود؟](https://cdn.didbaniran.ir/thumbnail/CV5wJUsy8qmK/fUQ4pqCksNO-W7mJ87HQnq6TSFPk9zFFcyvzdIkhy21kx29E9nmhjIv4cNprBo2zKTmMYdp5wb7AleQNFGO5UiPgCHyAF45aoVWSSBSI2Cb94yn-VZfnJIzhhw_zWMJp5ySHBX7xx6WpOR34i32qzF9yxBm15cbpL2DcQEL0JgFuzTAFw7GHizZwbwO5rwiMspFa9TUuLkk,/IMG_20250213_165444_633.jpg)
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ پُرسه آیینی است که با کوشش بازماندگان و حضور خویشان و آشنایان برای گرامیداشت یاد شخص درگذشته برپا میشود و نوعی مراسم سوگواری، ترحیم و ماتمپُرسی است.
بنابر گزارش دیده بان ایران؛ پُرسه، در زبان فارسی از ریشۀ پرسیدن، و به معنی پرسش، تفقد، عیادت و احوالپرسی از بیمار و جز آن است. این واژه که از کهنترین الفاظ فارسی است، به معنی سوگ، ماتم، سوگواری، عزاداری، انجمن و ختم در محل های عزاخانه برای عزاپرسی و ماتمپرسی که به غیر از زردشتیان، در بیشتر نقاط ایران پرسه را به همین معنی به کار میبرند و برنامه برگزار می کنند.
از آنجایی که در زمانهایی از تاریخ ایران، شمار درگذشتگان به دلیل جنگ، بیماری و … بسیار بوده است، برگزاری آیین پرسه برای تکتک آنان بسیار دشوار میشود. از اینرو نیاکانمان با برگزاری دو پرسه همگانی در سال، درگذشتگان را یاد میکردند. زرتشتیان در هر سال، دو پرسه همگانی برگزار میکنند. یکی اورمزد و تیر ماه (برابر ۲۹ خرداد ماه) و دیگری اورمزد و اسفندماه (برابر ۲۵ بهمن ماه) که این پرسهها به یاد هماروانان و درگذشتگان بهویژه جانباختگان ایران زمین برپا میشود.
در پرسهی تیرماه یاد سربازان جان بر کف ایران که در راه ماندگاری میهن در هنگامه ستیز با تورانیان جان خویش را از دست دادهاند، گرامی داشته میشود.
ایرانیان بر این باورند که در چنین روزی گروه بسیاری از ایرانیان باستان در راه پاسداری از ارزشهای دینی و میهنی خود، جانشان را فدا نمودهاند. زرتشتیان در این پرسه یاد و نام آرش کمانگیر را نیز گرامی میدارند.
اما در پرسه ۲۵ بهمن ماه یاد دلاوران کشته شده نبرد نهاوند (۲۵ بهمن برابر با ۱۴ فوریه سال ۶۴۲ میلادی) را گرامی می دارند.
در روز پرسه همگانی چه کارهایی انجام می شود؟
در ۲۵ بهمن زرتشتیان به تالار آدریان میروند و در مراسمی که با گاتها و اوستا خوانی موبدان و سخنرانی فرزانگان همراه است، شرکت کرده و با میل نمودن قهوه با نبات به روان درگذشتگان درود میفرستند.
زرتشتیان در پرسه همگانی اورمزد و اسفند ماه یاد و خاطره درگذشتگان و شهدای راه ایران به ویژه جان باختگان و شهدای جنگهای تازیان علیه ایران مانند قادسیه ونهاوند را گرامی می دارند همچنین خانواده هایی که در طول یک سال گذشته یکی از افراد خود را از دست داده اند.
در این روز سفره ای به یاد درگذشتگان می گسترانند. در این هنگام سایر زرتشتیان همگام با حضور در تالار ها و اماکن مختلف به روان درگذشتگان آن سال درود میفرستند و از اهورامزدا خواستار آرامش روان آنها هستند. آیین پرسه همگانی اورمزد و اسفند ماه از تاریخ در ۲۵ بهمن گرامی داشته میشود.
بیشتر بخوانید: ۲۵ بهمن سالروز جنگ نهاوند/ روایت طبری و بلاذری از فتح الفتوح اعراب مسلمان، پایان ساسانی و غنیمت ها
گفتنی است ۳۰ روز از هر ماه نام ویژه ای دارد که نخستین روز از هریک از این ۳۰ روز بانام اورمزد که به معنای خداوند دانای بزرگ است آغاز میشود با توجه به اینکه در ماههای کنونی ۶ ماه از سال ۳۱ روز دارد. اولین روز از اسفندماه در ۲۵ بهمن موکول میشود که روز گرامیداشت فداییان راه ایران زمین در طول تمامی این قرن هاست.
منبع: سایت دیده بان ایران