کد خبر: 212378
A
۳۰ سال پیش در چنین روزی؛

روغن نایاب شد

در این شماره " گزارش دیروز" به سی سال قبل سفر کرده ایم، دی ماه سال ۱۳۷۳ و گزارشی از کمبود روغن نباتی در بازار به نقل از روزنامه همشهری روز پنجشنبه ۱۵ دی همان سال، که نگاهی است دوباره بر مجموعه مشکلات توزیع و کمبود یکی از مهمترین اقلام مصرفی مردم که هنوز هم که هنوز است داستان آن ادامه دارد‌. این شما و این مشکل کمبود روغن نباتی در آنروزها

روغن نایاب شد

 

به گزارش سایت دیده‌بان ایران؛ در این شماره " گزارش دیروز" به سی سال قبل سفر کرده ایم، دی ماه سال ۱۳۷۳ و گزارشی از کمبود روغن نباتی در بازار به نقل از روزنامه همشهری روز پنجشنبه ۱۵ دی همان سال،  که نگاهی است دوباره بر مجموعه مشکلات توزیع و کمبود یکی از مهمترین اقلام مصرفی مردم که هنوز هم که هنوز است داستان آن ادامه دارد‌. این شما و این مشکل کمبود روغن نباتی در آنروزها؛

 در ابتدای این‌ گزارش می خوانیم: «کمبود روغن‌ نباتی در بازار هنگامی تشدید شد که‌ مبارزه با گرانفروشی در دستور روز مسئولان مربوطه قرار داشت. این نقیصه همراه با افزایش قیمتها، عطش خرید روغن نباتی را در بازار مصرف بالا برد و جامعه را دچار التهاب کرد، بطوری که بر اساس گزارش بانک مرکزی شاخص بهای کالاها و خدمات همگانی تا ۷ ماه اول امسال ۲۳ درصد افزایش نشان داد. که بیشترین رقم آن با ۷۲ درصد مربوط به روغن نباتی بود. 

حال چرا بازار خرید و فروش روغن نباتی تا این اندازه ملتهب است؟ این مساله ریشه در کاستی هایی دارد که برخی از آنها چنین اند:

الف: از ۸۰۰ هزار تن روغن مصرفی کشور تنها ۱۴ درصد آن در داخل کشور تولید می‌شود و بقیه از خارج می آید.

ب: میانگین مصرف روغن نباتی در کشور بسیار بالا است.

ج: نقش شبکه توزیع در کمبود واقعی و تصنعی روغن‌ نباتی و نیز در افزایش التهاب جامعه بسیار موثر است.

پس از این‌ مقدمه کوتاه، در ابتدای گزارش فوق آمده است؛

خبر توزیع روغن‌ نباتی با قیمت تعادلی در فروشگاه‌های بزرگ و مغازه ها، این سوال را برای بسیاری از مردم مطرح کرد که آیا به راستی مسئله کمبود روغن حل خواهد شد؟ در حالی که برخی مغازه داران، روغن سهمیه ای را در اختیار مصرف کنندگان قرار نمی دهند چگونه و با چه برنامه ای می‌توان توزیع سالم‌ روغن‌ را تضمین کرد؟

photo_2025-01-12_12-05-39

یک کارمند خیابان‌ شهدا به گزارشگر ما گفت؛ 

برای کوپن تعادلی ۱۱۸ که به تازگی اعلام‌ شده هیچ جا روغن پیدا نکردم حتی در یکی از فروشگاه‌های بزرگ‌ هم پاسخ این بود که باید منتظر توزیع سری دوم روغن باشم. 

وی می افزاید: وقتی فروشگاه‌ها روغن می دهند صف ها چنان شلوغ می‌شوند که ارزش ندارد برای یک یا دو کیلو روغن، این همه وقت بگذاریم و در صف بایستیم. به ویژه برای ما کارمندان این مساله مشکل آفرین است. بنابراین مجبوریم روغن جامد ۴/۵ کیلویی را از بازار سیاه با قیمت ۱۹۰۰ تومان تهیه کنیم. ما گاهی اوقات به جای روغن، دمبه مصرف می کنیم که قیمت آن هم‌ ارزانتر در می آید کیلویی ۵۰۰ تومان. 

یک خانم‌ خانه‌دار ساکن خیابان نواب هم می گوید:

 من برای تهیه روغن نباتی کوپن ۱۱۸ به فروشگاه رفتم ولی چون تنها قوطی ۴/۵ کیلویی موجود بود و کوپن ۱۰ نفره مورد نیاز بود نتوانستم روغن بگیرم. دفعه پیش هم که با دختر  کوچکم به فروشگاه ارتش اسکندری رفته بودم خیلی در صف ایستادم یعنی از ۸/۵ صبح تا ۲ بعدازظهر در صف بودیم. چون در آن روز بچه من به دلیل خستگی و گرسنگی زیاد بیمار شد دیگر شوهرم اجازه نمی دهد برای تهیه روغن در صف بایستم‌. ما روغن‌ را از بازار آزاد تهیه می کنیم در واقع یک قوطی ۴/۵ کیلویی را ۱۷۰۰ تومان می خریم البته پرداخت این پول برایمان مشکل است اما بهرحال چاره ای جز این نداریم. 

از سوی دیگر دبیر شورای توزیع روغن نباتی درباره علت نبود روغن در فروشگاه‌ها می گوید: 

ما هر بار در حدود ۳۰ هزار تن‌ روغن توزیع می کنیم که باید سهمیه مورد نظر را به همه مغازه ها و فروشگاه‌ها برسانیم. در همین تهران در حدود ۷۵۰۰ عامل فروش اعم از تعاونی و آزاد وجود دارد که چند روز طول می کشد تا به همه آنها روغن‌ بدهیم. 

برنامه چیست؟

انبوهی از مردم به دلیل نگرانی از وضعیت نابسامان روغن نباتی تنها به فکر نیازهای روزمره شان نیستند و با حرص و ولع خاص خرید می کنند. آنها می گویند  چه تضمینی وجود دارد که این حداقل توزیع نیز تداوم یابد؟ آیا مسئولان برنامه ای برای حل جدی مساله کمبود روغن تدارک دیده اند؟ 

فردی که خود را جانباز انقلاب معرفی می کند میگوید:

من فکر می کنم مشکل کمبود روغن در صورتی حل می‌شود که از طریق دفترچه های بسیج به شکل سهمیه بندی توزیع شود یعنی برای توزیع کالا روشی انتخاب شود که بطور قطع روغن بدست همه برسد و کوپن کالا به دلایل مختلف خرید و فروش نشود. طبیعی است وقتی من هیچ اطمینانی نداشته باشم که دو ماه دیگر نیز روغن در بازار هست همین امروز که دستم‌ به روغن می رسد هر چه میتوانم می خرم. باید راه حلی مورد توجه مسئولان قرار گیرد که مشکل کمبود روغن و دغدغه آن به طور کلی از بین برود. 

photo_2025-01-12_12-05-43

دبیر شورای توزیع روغن نباتی در این زمینه می گوید؛

جلوی این بازار سیاه را به این زودی ها نمی توان گرفت. آنها که مصرف بیشتری دارند به هر قیمتی شده آن را تهیه می کنند. عده ای نیز آتش بیار معرکه هستند که در مجموع چنین وضعیتی بوجود می آید اما برنامه ما بدین گونه است که از بعد از توزیع، ۹۰۰ گرم دیگر روغن توزیع کنیم. با توزیع این مقدار روغن، یعنی اعلام یک کوپن در ماه، امیدواریم بتوانیم مشکل کمبود روغن‌ را تا شب عید برطرف کنیم. 

حال بسیاری از مردم می پرسند چرا هنوز با همه اقدامات دولت، بازار سیاه برای روغن نباتی وجود دارد؟ آیا امیدی هست که مساله کمبود روغن در سطح شهر به نوعی حل شود؟

 

تهیه و تنظیم: مصطفی رحیمی مشکله

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر