کد خبر: 180446
A
دیدبان ایران روایت یک پنهانکاری سیستماتیک را بررسی کرد؛

داغ کرونا چهار ساله شد/ ۱۴۵ هزار کشته در ۲ سال

دیدبان تاریخ در گزارش امروز خود به مرور اخبار و وقایع ۴ سال پیش از زمان شیوع کرونا پرداخت. بازه زمانی گزارش تحقیقی از زمانی شروع شد که مسئولان به خاطر انتخابات مجلس یازدهم به انکار پرداختند و درست چند روز پس از انتخابات، اخبار ویروسی که از جامعه مخفی نگه داشته شده بود، فضای رسانه ای مطبوعاتی کشور را در برگرفت و دیگر چیزی برای "پنهان کاری" باقی نماند...

داغ کرونا چهار ساله شد/ ۱۴۵ هزار کشته در ۲ سال

به گزارش سایت دیده بان ایران؛ این گزارش زمانی به رشته تحریر درآمده است که چهار سال از ورود ویروس منحوس کرونا به کشورمان سپری شده و طبق آمار رسمی نزدیک به ۱۴۵ هزار هموطن تا به اکنون جان خود را بر اثر عوارض این بیماری از دست داده اند. شاید داستان همه گیری این بیماری و چگونگی ورود آن به کشورمان تکرار مکرراتی بیش نباشد اما ما در این شماره دیروزنامه قصد داریم جهت ثبت در تاریخ هم که شده از زاویه جراید کشور به مرور آنچه بپردازیم که در یکماه نخست همه گیری بر مردم سرزمینمان گذشت.

نخستین بار در شهر ووهان استان هوبئی چین پس از اینکه بدون علت مشخصی تعدادی از مردم به بیماری شبیه سینه پهلو دچار شدند، گونه جدیدی ویروس از خانواده کروناویروس ها شناسایی شد که در ابتدا نام آن را (کاو- ۲۰۱۹) نهادند و پس از اتوالی دی ان ای از میان ۴۱ بیمار مبتلا به این ویروس، مشخص شد سرمنشاء دو سوم آن به بازار عمده فروشی غذاهای دریایی هونان چین می رسد. هنگامی که قربانیان این بیماری از هزار نفر فراتر رفت سازمان جهانی بهداشت نام رسمی (کووید- ۱۹) بر آن نهاد و با افزایش تصاعدی مبتلایان، این سازمان در تاریخ ۳۰ ژانویه ۲۰۲۰ با انتشار بیانیه ای رسمی، وضعیت اضطراری بهداشتی عمومی اعلام و آنرا تهدیدی برای تمام بشریت خواند.

IMG_20240227_143017_756

بنابر گزارش دیده بان ایران؛ در داخل کشور هم نخستین بار روزنامه ارگان دولت - ایران - در روز ۶ بهمن سال ۹۸  در تیتری در صفحه نخست خود از هراس از شیوع کرونا خبر داد و اینکه میلیونها چینی قرنطینه شده اند و یکروز بعد هم در تیتری دیگر از (جهان در وضعیت اضطراری) خبر داد. کسی هم گمان نمی کرد در کمتر از یکماه، شاهد طغیان و همه گیری این بیماری در کشورمان باشیم. در روز ۲۹ بهمن رسما ورود و حضور این ویروس در کشور مورد تایید قرار گرفت. نخست قم و سپس گیلان. منشاء پخش بیماری در قم و گیلان را به بازگشت کارگران و دانشجویان چینی مربوط دانستند که از سفر تعطیلات نو چینی به کشورمان بازگشته بودند. هر چند گفته می شد از دیماه - دو ماه پس از پیدایش نخستین  و همه گیری اولیه در چین - بیمارانی با علائم کرونا ویروس به مراکز درمانی مراجعه می کردند که بعلت نوپدید بودن آن مورد شناسایی قرار نگرفته و به گفته معاون وقت وزیر بهداشت چون در مقطع اوج همه گیری آنفلوآنزا در کشورمان بودیم نظام سلامت به اشتباه آنرا آنفلوانزا تشخیص داد‌. از سوی دیگر دبیرکل سازمان جهانی بهداشت در روز دوم اسفند، مرگ ۴ نفر ظرف دو روز در ایران را بسیار نگران کننده اعلام کرد.

IMG_20240227_143017_158

 در روز سوم اسفند وضعیت کشورمان از سفید خارج و زرد شد و ظرف یک هفته مبتلایان از دو مورد به ۲۴۵ مورد رسیدند. در روز نهم اسفند وزارت بهداشت طی اطلاعیه ای اعلام کرد شیب نمودار ابتلا در کشورمان بسیار نگران کننده است و در همان هفته نخست بود که ایران به لحاظ شمار مبتلایان در جایگاه هفتم و از نظر تعداد قربانیان در جایگاه دوم بعد از چین قرار گرفت. در روز نهم اسفند سخنگوی دولت با اشاره به تصمیم ستاد ملی مبارزه با کرونا از عفونت زدایی میدانی برخی شهرها خبر داد و اینکه وزارت دفاع مسئولیت این کار را بر عهده گرفته است و بخشهایی از سه استان قم، گیلان و تهران مشمول این طرح خواهند بود.

IMG_20240227_143017_846

در ضمن وزارت بهداشت اعلام کرد مدارس همه شهرهای ایران تا ۱۲ اسفند و دانشگاهها تا ۱۵ اسفند تعطیل خواهند بود و همزمان سامانه ۴۰۳۰ با هدف پیشگیری، شناسایی و ارائه مشاوره پزشکی در خصوص این بیماری راه اندازی گردید و در ۱۵ اسفند اعلام گردید ۲۲ آزمایشگاه برای تشخیص ویروس کرونا در خدمت مردم هستند. هر چند کمبود مواد ضدعفونی کننده دست و کمبود ماسک در ابتدای همه گیری بسیار به چشم آمد اما با تلاش شبانه روزی دستگاههای مربوطه تا پایان سال، حدود بسیار زیادی وضعیت بهتر از روزهای آغازین همه گیری گردید. در روز ۲۴ اسفند رئیس جمهور روحانی اعلام کرد تقریبا همه استانهای ایران درگیر این بیماری شده اند. در روزهای پایانی اسفند سرعت ابتلا به ویروس کرونا در ایران به ۱۵ الی ۴۵ نفر و مرگ مبتلایان به یک الی دو نفر در هر ساعت رسید.

IMG_20240227_143017_328

روز ۲۶ اسفند در عرض ۲۴ ساعت، ۱۲۹ نفر از مبتلایان جان خود را از دست داده و شمار کل قربانیان به ۸۵۳ نفر و آمار کل مبتلایان به ۱۴۹۹۱ نفر بالغ گردید. هر چند آمار غیر رسمی را بسیار بیشتر از آنچه که اعلام می شد می دانستند اما هیچگاه این امر مورد تایید دستگاههای مربوطه قرار نگرفته و مورد تکذیب قرار می دادند. در آخرین روز سال ۹۸ وزارت بهداشت نرخ ابتلا به ۵۰ نفر در هر ساعت و اینکه هر ۱۰ دقیقه یک ایرانی جان خود را از دست می دهد را اعلام‌ رسمی کرد که آنرا یک فاجعه خوانده بودند. نخستین پیک کرونا از اسفند ۹۸ الی فروردین ۹۹ بود که پس از رفع محدودیتهای شدید اولیه از اواخر خرداد ۹۹ بلافاصله پیک دوم با شدت بیشتری شروع گردید.

IMG_20240227_143017_237

در واقع از انتهای بهمن با کاهش رفت و آمد شهروندان میزان مصرف بنزین در کشور ۱۰ درصد کاهش یافت و سفرهای نوروزی نیز تا ۵ فروردین ۹۹ با کاهش ۶۰ د صدی نسبت به زمان مشابه سال گذشته رسید. شیوع کرونا سبب شد برخی از اولین ها در تاریخ پس از انقلاب به ثبت برسد از تعطیلی نمازهای جماعت مساجد تا نمازهای جمعه در سرتاسر کشور و تعطیلی تمامی اماکن زیارتی که البته با واکنشهایی هم همراه بود. در سومین روز از اولین ماه سال جدید اعلام شد قرنطینه سطح سه علیه کرونا در کشورمان در حال اجراست که یک پایه کمتر از حکومت نظامی است. بسیاری از راهها بسته شد، در ورودیهای رسمی استانها مراکز تب سنجی برپا گردید که با ویزیت مسافران در صورت داشتن علائم اولیه آنها را در قرنطینه قرار داده و به شهر مبدا عودت می دادند. در سومین روز از فروردین هم اعلام شد ایران پس از چین، دومین نقطه کانونی گسترش ویروس کرونا در جهان تبدیل شده است.

IMG_20240227_143016_956

این یادداشت فشرده ای از آنچه بود که در ۳۰ روز پایانی سال ۹۸ بر مردم سرزمین‌ ما گذشت. روزهای شلوغی گورستانها و خلوتی مراکز خرید و گردشگری. و اگر نبود جانبازیهای فداکارانه کادر بهداشت و همه نیروهایی که مستقیم با این بیماران در ارتباط بودند و از جان مایه گذاشتند شاید هیچگاه جانفشانی هایشان به چشم‌ نمی آمد و تیتر یک جراید نمی شد.

تهیه و تنظیم: مصطفی رحیمی مشکله

 

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر