از پیوستن پالایشگاه آبادان به اعتصاب های سراسری تا خروج روزانه ۵۰ میلیون دلار پول از ایران توسط ثروتمندان کشور
صفحه نخست روزنامه ۲۰ صفحه ای کیهان امروز دوشنبه ۸ آبان ۱۳۵۷ را مشاهده می نمایید. تیتر اول روزنامه به مرحله جدید مذاکرات حساس رهبران جبهه ملی، نهضت آزادی، بازار و گروههای چپ در پاریس اختصاص دارد که از سخت تر شدن موضعگیری مخالفان گزارش داده و به نقل از دکتر کریم سنجابی آمده است که اعلامیه ۶ ماده ای آیت الله العظمی خمینی را پذیرفته است. تظاهرات و اعتصابات در سرتاسر کشور ادامه دارد همچنین خبری از آیت الله العظمی شریعتمداری منتشر شده که گفته اند؛ حکومت استبداد باید تبدیل به نظام ملی و اسلامی شود. تصفیه عناصر خشن ساواک و افزایش حداقل دریافتی کارمندان تا ۵۰ درصد و بازداشت فریدون تنکابنی و باقر پرهام از دیگر تیترهای مهم دیگر این روزنامه هستند.
به گزارش دیدبان تاریخ؛ صفحه نخست روزنامه ۲۰ صفحه ای کیهان امروز دوشنبه ۸ آبان ۱۳۵۷ را مشاهده می نمایید. تیتر اول روزنامه به مرحله جدید مذاکرات حساس رهبران جبهه ملی، نهضت آزادی، بازار و گروههای چپ در پاریس اختصاص دارد که از سخت تر شدن موضعگیری مخالفان گزارش داده و به نقل از دکتر کریم سنجابی آمده است که اعلامیه ۶ ماده ای آیت الله العظمی خمینی را پذیرفته است. تظاهرات و اعتصابات در سرتاسر کشور ادامه دارد همچنین خبری از آیت الله العظمی شریعتمداری منتشر شده که گفته اند؛ حکومت استبداد باید تبدیل به نظام ملی و اسلامی شود. تصفیه عناصر خشن ساواک و افزایش حداقل دریافتی کارمندان تا ۵۰ درصد و بازداشت فریدون تنکابنی و باقر پرهام از دیگر تیترهای مهم دیگر این روزنامه هستند.
اما گزارشی از خبرگزاری فرانسه درباره حوادث داخلی کشور که ۵۰ میلیون دلار هر روز از کشور خارج میشود را برای این شماره دیدبان تاریخ انتخاب کرده ایم که از نظر می گذرانید؛
تهران - خبرگزاری فرانسه:
در جریان هفته ای که گذشت ایران باز هم بیشتر در اغتشاش فرو رفت و هیچ نشانه ای در دست نیست که در روزهای آینده چاره ای قابل قبول همگان برای بحرانی که کشور را از حدود ۵ هفته پیش فلج کرده و به آتش و خون کشیده پیدا شود. پس از تظاهرات و راهپیمایی های عظیم اوایل شهریور که به استقرار حکومت نظامی و کشتار جمعه سیاه منتهی شد، برای نخستین بار شورش به تهران نیز سرایت کرده است. احساسی از ترس در میان خارجیان و ثروتمندان ایرانی ساکن تهران گسترش یافته و این ثروتمندان روزانه حدود ۵۰ میلیون دلار از دارایی خود را از کشور خارج می کنند.
از یک ماه پیش بازتاب ناآرامی های قابل ملاحظه شهرستانها به دلیل دوری مسافت و ضعف دستگاههای خبری بطور ناقص به تهران می رسد. این گزارشها حاکی است که در شهرهای بزرگ کشور وضع بشدت مغشوش است و برخوردها، آتش سوزی ها و غارت ها این شهرها را در هم کوبیده است. روزانه حدود ده نفر در این رویداد کشته میشوند. اما تهران که مرکز عصبی کشور است آرام مانده بود. امروز ناآرامی در شهرستانها بالا میگیرد و پایتخت نیز به نوبه خود دستخوش بی نظمی و خشونت میشود.
از آغاز هفته جاری و علیرغم مقررات سخت حکومت نظامی که اجتماعات را ممنوع می سازد هر روزه برخوردهایی میان هزاران تظاهرکننده و ارتش صورت می گیرد اما آرامشی که خاص روزهای پیش از شورش است در بعضی از محلات پرجمعیت حکمفرماست. برپا کنندگان این اغتشاش ها دانش آموزان دبیرستانی و دانشجویان هستند که بسته بودن دانشگاهها به دامن زدن به اغتشاشات آنها کمک می کند. با این حال افراد مسن تر که همچنان نسبت به اعلامیه ها و دعوت های حضرت آیت الله العظمی خمینی به قیام حساسیت دارند به اعتقاد ناظران خسته شده و خواهان بازگشت نظم هستند. اما دولت که از رویدادها عقب افتاده و ظاهرا شاهنشاه به آن اختیارات کامل نداده اند توانایی آنرا ندارد که به عملیات چشمگیری دست بزند.
حضرت آیت الله العظمی شریعتمداری رهبر مذهبی داخل کشور نیز در روز شنبه تلویحا اعلام داشتند که مهلتی که به جعفر شریف امامی نخست وزیر داده بودند رو به پایان است.
در حالیکه اعتصابات اقتصاد کشور را پا در می آورد اکنون به تقریبا تنها ممر درآمد یعنی پالایشگاه آبادان و تولید نفت خام سرایت کرده است.
تهیه و تنظیم: مصطفی رحیمی مشکله