مهارت پرکردن صندلی های گردشگری
ر سالهای 2018و 2022 دو جام جهانی فوتبال در همسایگی ما برگزار می شود که باتوجه به شرایط اقلیمی قطر با دمای هوای حدود 44درجه در فصل برگزاری مسابقات و عدم برخورداری این کشور ازاماکن وفضای طبیعی تفریحی مناسب، می توان بهره برداری شایانی را از این دو رویداد جهانی داشت.در همین راستا چنانچه به میزان ارز آوری دوجام اخیر در کشورهای انگلستان و برزیل نگاهی داشته باشیم انگیزه ما برای استفاده ازقابلیت های توریسم ورزشیوهمایش های منطقه ای و جهانی اینچنینی باهدف درآمد زایی ورونق کسب و کار بیشتر می شود.
دیده بان ایران: اسماعیل دهقانی گردشگری پس از نفت و خودروسازی سومین صنعت بزرگ درزمینه ی اشتغال زایی و کسب درآمد ویکی از محدود مشاغل سبز و سازگار با محیط است. مطابق آمار سازمان جهانی گردشگری از هر 12 تا 15 شغل یکی به حوزه ی گردشگری مربوط است .درحال حاضردست کم حدود 260 میلیون نفر دردنیا از این صنعت و صنایع مرتبط تامین معیشت می کنند بطوریکه در آمد حاصل از آن ،حدود 9درصد تولید ناخالص داخلی کشورهای جهان را بخود اختصاص داده است.
براساس گزارش سازمان مذکور، ایران نیز از نظر منابع توریستی در ردیف 10 کشور برخوردار جهان قرار دارد اما متاسفانه میزان در آمد حاصل از جذب توریست در کشورمابیشتر از نیم درصد تولید ناخالص ملی نیست.
جهت استفاده از فرصت های بکر گردشگری کشوردر سند چشم انداز 20ساله 1404 جذب 20 میلیون گردشگر ودر آمد25میلیارد دلاردرسال پیش بینی شده است که درسال پایانیسهم درآمد حاصل از بازار جهانی گردشگری از 7صدم درصدمیبایست به 2درصد برسد.
مطابق زمان بندی سند فوق مقرر شده بود تعداد ورود گردشگرتا پایان سال 95 به 8میلیون نفر برسد اما بانگاهی به آمار پلیس مهاجرت بعنوان تنها داده های قابل اتکای این حوزه،در سال 95 بیشتر از 5/5میلیون نفر به ایران سفرنکرده اند کهحتیاگرحدود یک ونیم میلیون نفر گردشگر مذهبی حوزه خلیج فارس که پس از اتفاقات سفارت عربستان از سفر به ایران منصرف شده اند را با رقم فوق جمع ببندیم درحاصل می بینیم که یک میلیون نفر از سند چشم انداز در حوزه ی گردشگری عقب هستیم.
هرچند در5/3ساله ی اول دولت یازدهم تعداد گردشگران از سه میلیون هفتصد هزار نفر به بیش از پنج میلیون و پانصد هزار نفر رسیده استکه درمقایسه با هشت ساله دولتهای نهم و دهم علی رغم همه ی ادعاههاتعداد گردشگران از دو میلیون و سیصد هزار نفردرسال 83 تنها به سه میلیون و هفتصد هزار نفردر سال92افزایش یافت که با توجه به اینکه ایران از نظر رقابت پذیری و هزینه های سفر در رتبه های نخست قرار دارد علت این عقب ماندگی چه می تواند باشد؟
براساس آخرین گزارش (رقابت پذیری سفر و گردشگری)سال 2015سازمان جهانی گردشگری کشور ما در شاخصه های آمادگی محیطی _شرایط قانونی _ زیرساخت در رده هایبسیارپایین جدول جای گرفته است که مطابق این گزارش توریسم برای دولت از اولویت ام 135برخوردار بوده و آموزش به کارکنان این حوزه نیز رتبه 134 ام را دارابوده است که نشان از عدم توفیق دولتهای گذشته در زمینه جذب گردشگر دارد،هرچند که پس از برجام در سایه ی تنش زدایی دولت شاهد گشایش های خوبی در زمینه ی حمل و نقل و سرمایه گذاری خارجی و تسهیل صدور ویزا و روادید هستیماما حرکت توسعه ی توریسم بازهم کند است.
در سالهای 2018و 2022 دو جام جهانی فوتبال در همسایگی ما برگزار می شود که باتوجه به شرایط اقلیمی قطر با دمای هوای حدود 44درجه در فصل برگزاری مسابقات و عدم برخورداری این کشور ازاماکن وفضای طبیعی تفریحی مناسب، می توان بهره برداری شایانی را از این دو رویداد جهانی داشت.در همین راستا چنانچه به میزان ارز آوری دوجام اخیر در کشورهای انگلستان و برزیل نگاهی داشته باشیم انگیزه ما برای استفاده ازقابلیت های توریسم ورزشیوهمایش های منطقه ای و جهانی اینچنینی باهدف درآمد زایی ورونق کسب و کار بیشتر می شود.
در راستای نیل به این منظور تقویت مناسبات با کشورهای برگزار کننده و شناساندن قابلیت های توریستی منحصر بفرد به جهانیان مثل کویرنودی، غواصی، اماکن تاریخی و مذهبی و دیگر جاذبه های طبیعی_ فرهنگی و ایجاد بازارچه های صنایع دستی در محل برگزاری مسابقات از اهمیت بالایی برخوردار است.
مطابق شاخص های پیش گفته برای تبدیل منابع_ اماکن و تفرج گاههای کشور نیازمند ایجاد زیرساختهایی است تا این منابع تبدیل به جاذبه توریستی شده و ازاولویت سفر برای جهانگردان برخوردارگردد .
انقلاب در این صنعت ضمن اینکه به بهسازی در سه حوزه ی حمل و نقل – ترافیک و اقامت توجه جدی دارد، نیازمند تغییر نگرشها و انعطاف پذیریدر همه ی مدیران درگیر این قلمرو البته تک تک شهروندان است تا به توریست به چشم میهمان نگاه کنند نه مشتری ای مزاحم، هرچند که کسب و کار و مشتری مداری نیز در دنیای پررقابت جدید اخلاق و منش خاص خود را می طلبد.
در این راستا دولت مکلف است ضمن فراهم آوردن امکانات سخت افزاری نظیر حمل و نقل و اقامت ،زمینه ی آموزش شهروندان و مدیران را برای استفاده از این موهبت فراهم نماید.واز آنجایی که کار در این حوزه عملی فرهنگی – فنی و اقتصادی و البته چند مهارتی است خوشبختانه به این آسانی تکنولوزی نمی تواند جای انسانها را در اینگونه مشاغل تسخیر کندبه همین دلیل مهارت آموزی به شهروندان می تواند نقش مهمی را در توسعه و ترویج این صنعت و اشتغال زایی ناشی از آن در آینده ایفا نماید .کهبدین منظور علاوه بر دانشگاهها ، سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشورنیز به برگزاری دوره های آموزشی، نظیر هتل داری صنایع دستی و دیگر مهارتهای عمومی و فنی مورد نیاز حوزه ی گردشگری مبادرت می نماید وبا توجه به اینکه درآموزش های مربوط به این حیطه می بایست برخلاف دیگر صنوف و صنایع، علاوه بر کیفیت کالای ارایه شده به کیفیت ارایه آن کالا و خدمات نیز توجه و تاکید ویژه ای شود. در رونداجرای آموزش های سازمان این امکان برای مهارت آموختگان فراهم می شود تاخدمات سنتی را به شیوه ای مدرن برای همه ی اقشار و سنین به طور مکرر با صبر و شکیبایی و خوشرویی و صمیمت انجام دهند.که این شیوه ی مهارت آموزی ممکن است دردیگر مراکز آموزشی دست یافتنی نباشد. در نتیجه برای توسعه و بالندگی این صنعت نیاز بهسرمایه گذاری جدی در سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشوربرای فراگیر کردن این آموزش ها در بین شهروندان است که موجب مرتفع شدن خلاء های مهارتی و برطرف کردن کمبودهای ارتباطی در امر گردشگری خواهد شد، تا انشالله با برنامه ریزی مناسب شاهد جان گرفتن بازارنحیف کارایران در نتیجه ی توسعه گردشگری باشیم.