کد خبر: 91097
A

تحلیلگر مسائل بین الملل: حضور اسرائیل در همسایگی اصلا به نفع ما نیست/ پازل محاصره ما تکمیل‌تر می‌شود/ قطعا از این پس شاهد چالش‌هایی خواهیم بود

جودکی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی براینکه آیا ایران می‌تواند در مقابله با این شرایط گام عملی بردارد یا باید به محکوم کرد و انتقاد لفظی اکتفا کند؟ گفت: «بعید می‌دانم که بتوانیم گام عملی برداریم. چون آن‌ها این نهال را سال‌ها پیش کاشته و آبیاری کرده‌اند. ضمن اینکه خود ما هم در ثمر دادن این نهال بی‌تاثیر نبوده‌ایم. هرقدر که ما در ارتباط خود با کشورهای عربی عقب آمدیم، اسرائیل به پیش آمد.

تحلیلگر مسائل بین الملل: حضور اسرائیل در همسایگی اصلا به نفع ما نیست/ پازل محاصره ما تکمیل‌تر می‌شود/ قطعا از این پس شاهد چالش‌هایی خواهیم بود

به گزارش دیده بان ایران؛ هنوز شوک توافق اسرائیل و امارات فروکش نکرده بود که بحرین هم به این توافق پیوست. دور از انتظار نیست که قطر، عمان و دیگران هم همین راه را رفته و ایران در یک انزوای منطقه‌ای قرار بگیرد. برای همین هم بسیاری از تحلیل‌گران نگران شده و با اشاره به تبعات ادامه این رویه از سیاست‌هایی که لازم است ایران در پیش بگیرد، می‌گویند.


حجت‌الله جودکی یکی از همین تحلیل‌گران است گفت: « توجه داشته باشید که منطقه ما یک منطقه درحال تغییر از نظر مواضع سیاسی و جبهه گیری‌ها است. طبیعتا اینکه کسی از یک بلوک خارج شده و به بلوک دیگر بپیوندد، موضوعی مهم و قابل توجه است. ایران و اسرائیل دو قطب و بلوک‌های سیاسی هستند و اگر کفه ترازو به نفع یکی سنگین شود، توازن موجود به هم خواهد خورد.»


وی با اشاره به اینکه «همواره تلاش شده تا در بین کشورهای عربی اینطور جا بیفتند که ایران خطرناک‌تر از اسرائیل است» گفت: « نکته دیگر اینکه تلاش شده تا مساله فلسطین یک مساله دوجانبه بین اسرائیل و فلسطین و نه یک موضوع منطقه‌ای و بین‌الملللی تلقی شود. گذشته از آن همواره تلاش شده تا به کشورهای عربی القا شود که اسرائیل چندان هم بد نیست و از تکنولوژی مدرنی برخوردار است که به آن نیاز دارند.».


این کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: «مساله دیگر اینکه همه کشورهایی که تا کنون با اسرائیل تعامل داشته‌اند با ایران مشکل و فاصله داشته و دارد و با این رویکرد خود به این دلگرم می‌شوند که به یک قدرت بلامنازع نزدیک شده‌اند». وی تاکید کرد: «به نظر من همه عوامل پیش گفته در اینکه کشورهای عربی به سوی اسرائیل متمایل شده و به سوی آمریکا سوق پیدا کنند، دخیل است».


جودکی درباره چالش‌هایی که این رویه در منطقه ایجاد خواهد کرد نیز گفت: « قطعا از این پس شاهد چالش‌هایی خواهیم بود زیرا حاکمان کشورها به این نتیجه رسیده‌اند که به اسرائیل نزدیک کشوند و مردم این کشورها در یک رفراندم به آن رای نداده‌اند. در واقع ذهنیت مردم این کشورها همچنان در حال مبارزه با صهیونیست‌ها است. به عنوان مثال با اینکه سال‌ها از سازش مصری‌ها با اسرائیل می‌گذرد، مردم مصر به خاطر دلایل تاریخی صد ساله اخیر، از اسرائیل منتفر هستند و دلیلش هم این است که اسرائیل مرتکب جنایاتی شده است که با لبخند پاک نمی‌شود.»
این کارشناس مسائل خاورمیانه در پاسخ به اینکه همسایگی اسرائیل با ما به واسطه این توافقات چه مخاطراتی دارد؟ گفت: «این موضوع قطعا به نفع ما نیست و به ضرر ما است. آن‌ها تلاش می‌کنند که به طور مرتب محاصره ما را عمیق‌تر و بیشتر کنند و این با وضعیت فعلی برایشان راحت‌تر خواهد شد.» وی افزود: «طبیعتا عادی سازی روابط کشورهای منطقه با اسرائیل کمک می‌کند که پازل محاصره ما تکمیل‌تر شود زیرا بین اسرائیل و آمریکا در مقابله با کشور ما فرقی نیست و هر دو در یک مسیر گام برمی‌دارند.»


جودکی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی براینکه آیا ایران می‌تواند در مقابله با این شرایط گام عملی بردارد یا باید به محکوم کرد و انتقاد لفظی اکتفا کند؟ گفت: «بعید می‌دانم که بتوانیم گام عملی برداریم. چون آن‌ها این نهال را سال‌ها پیش کاشته و آبیاری کرده‌اند. ضمن اینکه خود ما هم در ثمر دادن این نهال بی‌تاثیر نبوده‌ایم. هرقدر که ما در ارتباط خود با کشورهای عربی عقب آمدیم، اسرائیل به پیش آمد و جایمان را گرفت لذا حالا که اوضاع به اینجا رسیده است، نمی‌توانیم نقش خود را در ایجاد مشکل نادیده گرفته یا بی‌اهمیت بدانیم.»


وی در پایان خاطر نشان کرد: « زمانی آقای خاتمی می‌گفت باید دشمنان خود را به خنثی و خنثی‌ها را به دوست بدل کنیم، اگر در سیاست منطقه‌ای خود چنین کرده‌بودیم و تنش‌زدایی را در بلند مدت ادامه می‌دادیم اکنون سود می‌کردیم. اکنون نیز با وجود همه مشکلات راه دیگری نداریم زیرا همسایگان ما قابل تغییر نیستند و ما ناگزیر هستیم که همیشه در کنار آنان زدندگی کنیم.»

منبع: آزادی

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر