کد خبر: 46674
A
'پیتر جنکینز' سفیر اسبق انگلیس در سازمان بین‌المللی انرژی اتمی:

منافع ایران از طریق پایبندی به برجام، بدون آمریکا هم قابل تأمین است

بیانیه نشست روز جمعه وین نشان داد که اروپا به همراه چین و روسیه همچنان به برجام متعهد است و تمایل دارد تا ایران را متقاعد سازد که منافع این کشور از طریق پایبندی به برجام، حتی بدون آمریکا هم قابل تأمین است.

 منافع ایران از طریق پایبندی به برجام، بدون آمریکا هم قابل تأمین است

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی دیده بان ایران 'پیتر جنکینز' سفیر سابق انگلیس در سازمان بین المللی انرژی اتمی که در سال‌های 2001 تا 2006 این سمت را بر عهده داشته است روز دوشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بیانیه نشست روز جمعه وین نشان داد که اروپا به همراه چین و روسیه همچنان به برجام متعهد است و تمایل دارد تا ایران را متقاعد سازد که منافع این کشور از طریق پایبندی به برجام، حتی بدون آمریکا هم قابل تأمین است.

وی افزود: البته اروپا قادر نخواهد بود تا تحریم‌های ثانویه آمریکا را به‌طور کامل خنثی کند اما می‌تواند این اطمینان را ایجاد کند که منافع ایران بهتر از سال‌های پیش از برجام تأمین شود. 

کمیسیون مشترک وزرای خارجه برجام روز جمعه گذشته برای نخستین بار پس از خروج غیرقانونی آمریکا از توافق اتمی ایران تشکیل شد. در این نشست راه‌حل‌های عملی برای مقابله با تحریم‌های آمریکا و گسترش همکاری‌های تجاری با ایران موردبررسی قرار گرفت. 

در بیانیه پایانی این نشست طرف‌ها متعهد شدند تا در 11 مورد، ازجمله استمرار کانال‌های مالی، تداوم صادرات نفت، محصولات نفتی و میعانات گازی ایران و همچنین روابط مربوط به حوزه‌های کشتیرانی و بیمه، اقدامات عملی صورت دهند.

این برای اولین بار بود که وزیران خارجه کشورهای عضو برجام در نشست کمیسیون مشترک گرد هم آمدند. اظهارات روز جمعه «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران هم مؤید همین موضوع است. وی پس از شرکت در نشستی با همتایان خود، در جمع خبرنگاران گفت: تعهداتی که مطرح‌شده است از سوی هر پنج عضو کمیسیون مشترک و نماینده اتحادیه اروپا ارائه‌شده که این مساله خود حائز اهمیت است.

وی افزود که نشست روز جمعه 'یک گام به‌پیش' بود. 'امروز جامعه بین‌المللی از این اراده سیاسی اعضای باقی‌مانده برجام در سطح وزرا مطمئن است. آن‌ها آمادگی دارند از شرکت‌های خود حمایت کنند؛ منابع مالی در اختیار شرکت‌هایشان قرار بدهند و مسیرهای تبادلات بانکی را هموار کنند. به نظر من این‌یک پیام مهم برای جامعه اقتصادی است.'

اردیبهشت‌ماه گذشته دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا بی‌اعتنا به خواست‌های مکرر متحدان اروپایی خود از توافق هسته‌ای که حاصل 12 سال مذاکره بود، خارج شد و اعلام داشت که تحریم‌ها علیه ایران را که پس از برجام لغو شده بود، بازمی‌گرداند. بااین‌حال سران انگلیس، فرانسه و آلمان در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که در برجام باقی خواهند ماند و به تعهدات دولت‌های خود در آن پایبندند. چین و روسیه دو کشور دیگر امضاکننده برجام نیز بر ادامه پایبندی خود به این توافق بین‌المللی تأکید کرده‌اند. 

نشست روز جمعه همچنین ازآن‌جهت حائز اهمیت بود که با تعمیق شکاف در روابط فرا آتلانتیکی طی هفته‌های اخیر، اروپا موضع روشن‌تر و حمایت آشکارتری را در قبال حفظ توافق هسته‌ای از خود نشان داد. در بیانیه پایانی نشست کمیسیون مشترک آمده است: طرف‌ها تعهد کردند تا از شرکت‌ها در برابر آثار فرامرزی تحریم‌های ایالات‌متحده حمایت کنند. در همین پیوند، پارلمان اروپا طرحی را تأیید کرده است که به‌موجب آن «بانک سرمایه‌گذاری اروپا» می‌تواند با ایران تجارت کند. این اقدام در راستای غلبه بر موانع بانکی و زنده نگه‌داشتن توافق‌ هسته‌ای با ایران صورت می‌گیرد.

پیتر جنکینز در ادامه این گفت وگو، درباره تعمیق شکاف در روابط فرا آتلانتیکی اظهار داشت که 'این رابطه در حال دگرگونی است'. این دیپلمات اسبق انگلیسی گفت: بسیاری از رهبران اروپایی تلاش می‌کنند تا کم‌محلی ترامپ به اروپا را با ضرورت بازنگری در روابط فرا آتلانتیکی پیوند زده و سیاست خارجی اروپا را از کاخ سفید جدا کنند.

یک نشریه آمریکایی به نام 'لوبلاگ' دیروز در گزارشی نوشت: برای اتحادیه اروپا مبارزه برای حفظ برجام به چیزی بیش از یک توافقنامه منع گسترش تسلیحات هسته ای با ایران تبدیل شده است. این نبردی است برای نجات نظم جهانی چند جانبه در برابر هجوم کسانی که به دنبال نابودی آن هستند.

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر