سیاستهای اتحادیه اروپا/ انتخابات پارلمان اروپا نزدیک است؛ مردم کدام کشورها نقش پررنگتری در این انتخابات دارند؟
از ۶ تا ۹ ژوئن ۲۰۲۴، میلیونها اروپایی برای شکل دادن به آینده دموکراسی اتحادیه اروپا در انتخابات پارلمان این بلوک شرکت خواهند کرد. اما مردم کدام کشورها تصمیمسازتر هستند و تاثیر بیشتری در این انتخابات دارند؟
به گزارش سایت دیدهبان ایران؛ انتخابات پارلمان اروپا سرنوشت نه تنها این منطقه بلکه روابط این بلوک با سایر دنیا را هم تعریف میکند. پارلمان اروپا قوانینی را تصویب میکند که همه را از جمله کشورهای بزرگ و جوامع کوچک، شرکتهای قدرتمند و استارتآپهای جوان، جهانی و محلی را تحت تاثیر قرار میدهد.
اتحادیه اروپا با ۲۷ کشور عضو، بزرگترین بازار واحد اقتصادی در جهان است و به عنوان یک صادر کننده و وارد کننده بزرگ در سطح جهانی نقش ایفا میکند. این بلوک همچنین با تولید ناخالص داخلی (GDP) حدود ۱۶.۷ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۲، دومین اقتصاد بزرگ جهان پس از ایالات متحده بوده است.
این منطقه همچنین با جمعیت حدود ۴۴۸ میلیون نفر در سال ۲۰۲۳، سومین منطقه پرجمعیت جهان پس از چین و هند بوده است.
بزرگترین و کوچکترین کشور اتحادیه اروپا کدام کشورها هستند؟
فرانسه بزرگترین کشور اتحادیه اروپا است و بیش از ۱۵ درصد از کل مساحت اتحادیه اروپا را اشغال میکند. در مقابل اما کشور مالت کوچکترین کشور این بلوک است. این کشور فقط ۰.۰۲ درصد از کل مساحت اتحادیه اروپا را اشغال کرده است.
اما وقتی صحبت از جمعیت میشود، آمارها برای بزرگترین کشور اتحادیه اروپا تغییر میکند. در واقع آلمان با جمعیت حدود ۸۴ میلیون نفری در سال ۲۰۲۳ پرجمعیت ترین کشور اتحادیه اروپا بوده است. این کشور تقریباً ۱۸.۸ درصد از کل جمعیت اتحادیه اروپا را تشکیل میدهد.
در بحث کمجمعیتةرین کشور اتحادیه اروپا همچنان کشور مالت دیده میشود. این کشور با جمعیت حدود ۵۴۲ هزار نفری در سال ۲۰۲۳ کم جمعیتترین کشور اتحادیه اروپا بوده است. مالت فقط ۰.۱۲ درصد از کل جمعیت اتحادیه اروپا را به خود اختصاص داده است.
مهمترین اقتصاد اروپا کدام کشورها هستند؟
سال ۲۰۱۸، تولید ناخالص داخلی اتحادیه اروپا با ۲۷ کشور عضو، معادل ۱۸.۶ درصد از کل تولید ناخالص داخلی جهان بوده است (بر اساس قیمت های جاری). ایالات متحده و چین به ترتیب با سهم ۲۴ درصد و ۱۵.۹ درصد، دیگر اقتصادهای بزرگ جهان بودند.
اما در خود اتحادیه اروپا، به ترتیب ۵ کشور آلمان، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و هلند بزرگترین اقتصادهای اتحادیه اروپا هستند که حدود ۶۰ درصد از کل تولید ناخالص داخلی اتحادیه اروپا را تشکیل میدهند.
در حال حاضر ۶ کشور در اتحادیه اروپا با نوع حکومت سلطنتی اداره میشوند. لوکزامبورگ، سوئد، بلژیک، دانمارک، هلند و اسپانیا کشورهای دارای نظام سیاسی سلطنتی هستند.
در این کشورها، پادشاه یا ملکه به عنوان رئیس دولت عمل میکند، اما معمولا قدرت سیاسی چندانی ندارد. اگر بریتانیا هنوز عضو اتحادیه اروپا بود، ۷ کشور در این بلوک با حکومت سلطنتی اداره میشدند.
در طرف مقابل هم ۲۱ کشور در اتحادیه اروپا به صورت جمهوری ریاستی یا پارلمانی اداره میشوند. بلغارستان، کرواسی، جمهوری چک، استونی، یونان، مجارستان، ایرلند، لتونی، مالت، اسلواکی، اسلوونی، اتریش، آلمان، فنلاند، ایتالیا، فرانسه، لیتوانی، لهستان، پرتغال، رومانی و یونان این ۲۱ کشور را تشکیل میدهند.
هرکشور چند نماینده در پارلمان اروپا دارد؟
در مجموع ۷۲۰ نماینده در انتخابات ژوئن ۲۰۲۴ برای پارلمان اروپا انتخاب خواهند شد که ۱۵ نفر بیشتر از انتخابات قبلی است.
بیشترین نماینده در پارلمان اروپا را کشور آلمان با ۹۶ کرسی دارد. بعد از آن فرانسه با ۸۱ نماینده قرار دارد. ایتالیا با ۷۶ نماینده در رتبه سوم قرار گرفته است.
بعد از آن به ترتیب اسپانیا (۶۱)، لهستان (۵۳)، رومانی (۳۳)، هلند (۳۱)، بلژیک (۲۲)قرار گرفتهاند. کشورهای یونان، چک، سوئد، پرتغال، مجارستان هرکدام ۲۱ نماینده در پارلمان اروپا دارند.
اتریش با ۲۰ نماینده در رتبه چهاردهم نشسته است و پس از آن بلغارستان با ۱۷ نماینده قرار دارد. دانمارک، فنلاند و اسلواکی هرکدام ۱۵ نماینده به مقر دموکراسی اروپا میفرستند.
۹ کشور باقی مانده با کمتر از ۱۵ کرسی در پارلمان اروپا هم عبارتند از ایرلند (۱۴)، کرواسی (۱۲)، لیتوانی (۱۱)، اسلوونی (۹)، لتونی (۹)، استونی (۷)، قبرس (۶)، لوکزامبورگ (۶) و مالت (۶).
منبع: یورونیوز