تیغههای مرگبار به جای کلاهک انفجاری؛ موشک آمریکایی که ابوباقر السعدی را در عراق کشت چه بود؟
ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، «سنتکام»، روز چهارشنبه ۷ فوریه (۱۸ بهمن) در بیانیهای اعلام کرد که ابوباقر السعدی یک فرمانده ارشد کتائب حزبالله عراق تحت حمایت ایران را در حمله پهپادی در بغداد هدف قرار داده است.
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ پنتاگون، «کتائب حزبالله» از زیرشاخههای بسیج مردمی عراق یا حشدِ شعبی، را با کشته شدن سه سرباز آمریکایی در پایگاه نظامی خود در کشور اردن مرتبط دانسته است.
آنطور که رسانههای آمریکایی گزارش کردهاند و از بقایای خودرو در محل حادثه دیده میشود، در این حمله از یک موشک «هلفایر آر۹ایکس» استفاده شده است.
پیشتر در ۳ ژانویه ۲۰۲۰ خودروی حامل قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران نیز در نزدیکی فرودگاه بغداد هدف یکی از همین موشکها قرار گرفته بود.
ایمن ظواهری، رهبر القاعده که آمریکا برای سر او ۲۵ میلیون دلار جایزه تعیین کرده بود، یکی دیگر از قربانیان این موشک بود. او در اوت ۲۰۲۲ بیخبر در بالکن خانهاش در افغانستان ایستاده بود که یک هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی دو عدد از این موشکهای هدایت دقیق را در ساعت ۶:۱۸ دقیقه صبح به سمت او شلیک کرد.
این موشکهای هدایتشونده دقیق که میتوان آنها را بر روی هلیکوپترها و پهپادها نصب کرد، به طور گسترده در میادین نبرد و خارج از آن در سراسر جهان استفاده میشوند. تخمین زده میشود شرکت جنگافزار سازی لاکهید مارتین تا کنون بیش از ۱۰۰ هزار موشک هلفایر به ایالات متحده و سایر کشورها فروخته باشد.
در حال حاضر ۳۲ کشور از جمله استرالیا، هند، کره جنوبی و اوکراین این موشکها را در اختیار دارند. قیمت هر کدام از آنها حدود ۱۵۰ هزار دلار تعیین شده است
این موشک ضدزره و هوا به سطح، از یک سیستم لیزری بهره میبرد که به آن اجازه میدهد اهداف تا شعاع ۱۱ کیلومتری را هدف قرار دهد. هلفایر همچنین به سامانه آشیانهیابی راداری فعال (ARH) مجهز است که به آن اجازه میدهد هدف خود را به طور مستقل پیدا و ردیابی کند.
سرعت هلفایر پس از شلیک میتواند تا ۱.۳ برابر سرعت صوت (یا ۱۶۰۰ کیلومتر در ساعت) برسد.
موشک هلفایر انواع مختلفی دارد اما مدل مخصوص آن که به نام «آر۹ایکس» (R9X) شناخته میشود، بیشتر از همه برای کشتن فرماندهان گروههای شورشی توسط ایالات متحده به کار گرفته شده است. در این سری موشکها به جای کلاهک انفجاری از نیروی انرژی جنبشی استفاده میشود.
نوک این سری موشکها، که به «بمب چاقویی» و «جینسوی پرنده» معروف هستند، مجهز به شش تیغه چرخان است. این تیغهها درست قبل از اصابت به هدف از جای خود بیرون میجهند و با شتاب ۱۰۰۰ متر بر ثانیه به بدن قربانی برخورد کرده آن را برش میدهند.
استفاده از این تیغهها باعث میشود تا انجام عملیات با کمترین میزان تلفات جانبی همراه باشد و با محدود نگه داشتن دامنه حمله، از آسیب به افراد بیشتر جلوگیری شود.
به گفته کارشناسان یکی از دلایلی که باعث شد ارتش آمریکا بر روی این موشکها سرمایهگذاری کند، چند فقره مرگ غیرنظامیان در حملات پهپادی بود. مقامات آمریکایی میگویند انتخاب این موشک در عمل باعث میشود احتیاط تا حد امکان رعایت شود و جان غیرنظامیان به خطر نیفتد.
این موشکها در سال ۲۰۱۷ به طور مخفیانه و از سال ۲۰۱۹ به طور علنی در خدمت ارتش ایالات متحده قرار گرفتهاند
منبع: یورونیوز