دزدان اسناد هستهای ایران از طریق باکو به اسرائیل فرار کردند؟
هاآرتص گزارشی منتشر کرده و گفته اسرائیل در دو دهه گذشته یک اتحاد استراتژیک با آذربایجان داشته و به این کشور با اکثریت شیعه، تسلیحات به ارزش میلیاردها دلار میفروشد و در مقابل، آذربایجان، برای اسرائیل نفت و دسترسی به ایران را تامین میکند. یکی از این موارد، فرار عوامل موساد با اسناد هستهای ایران از طریق آذربایجان به سمت اسرائیل بوده است.
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ تحقیقات هاآرتص بر اساس دادههای هوانوردی که در دسترس عموم است، نشان میدهد که دهها پرواز باری توسط خطوط هوایی Silk Way آذربایجان طی هفت سال بین باکو و فرودگاه اسرائیل برای تبادل تسلیحات به ارزش میلیاردها، نفت و دسترسی اسرائیل به ایران برقرار شده است؛ تبادلاتی که با افزایش تنشها بین آذربایجان و ایران و ارمنستان افزایش یافته است.
بر اساس گزارش رسانههای خارجی، آذربایجان به موساد اجازه داده شعبهای برای نظارت بر آنچه در ایران در حال وقوع است، ایجاد کند و حتی فرودگاهی را برای کمک به اسرائیل در صورت تصمیم به حمله به سایتهای هستهای ایران آماده کرده است.
گزارشهای دو سال پیش حاکی بود عوامل موساد که آرشیو هستهای ایران را دزدیدهاند، آن را از طریق آذربایجان به اسرائیل قاچاق کردهاند. بر اساس گزارشهای رسمی از آذربایجان، در طول سالها، اسرائیل پیشرفتهترین سیستمهای تسلیحات خود از جمله موشکهای بالستیک، سامانههای دفاع هوایی و جنگ الکترونیک، پهپادهای کامیکازه و ... را به این کشور فروخته است.
سیلکوی یکی از بزرگترین خطوط هوایی باربری در آسیا است و طبق اسناد رسمی به عنوان پیمانکار برای وزارتخانههای مختلف دفاع در سراسر جهان فعالیت میکند. این شرکت سه پرواز هفتگی بین باکو و فرودگاه بینالمللی بنگوریون با هواپیماهای باربری بوئینگ ۷۴۷ انجام میدهد و سال گذشته سومین شرکت حملونقل خارجی بزرگ از نظر حجم بار در بن گوریون بود.
ارقام فاششده در هاآرتص برای اولین بار نشان میدهد که از سال ۲۰۱۶، هواپیماهای IL76 این شرکت حداقل ۹۲ بار در فرودگاه عودا، مقصدی غیرعادی برای هواپیماهای باری غیرنظامی، فرود آمدهاند. Silk Way یکی از معدود خطوط هوایی است که در عودا فرود میآید. در طول این سالها، تعداد انگشتشماری از خطوط هوایی اروپای شرقی حامل مواد منفجره و تسلیحات، در آنجا فرود آمده و برخاستهاند. یک گزارش تحقیقی در رسانههای چک در سال ۲۰۱۸ نشان داد که شرکت هواپیمایی سیلکوی سلاحهای ممنوعهای را برای فروش به آذربایجان (با وجود تحریمهای تسلیحاتی) از طریق اسرائیل حمل کرده است.
منابع صنعت هوانوردی به هاآرتص گفتند که قانون هوانوردی اسرائیل حمل و نقل مواد منفجره از فرودگاه بنگوریون را ممنوع کرده است، زیرا این فرودگاه در قلب یک منطقه پرجمعیت قرار دارد. به گفته این منابع، تنها فرودگاهی که مجاز به واردات و صادرات تسلیحات است، پایگاه نیروی هوایی اسرائیل در عودا است. در اکتبر ۲۰۱۳، «گیورا روم» رئیس سازمان هوانوردی غیرنظامی اسرائیل معافیتی را امضا کرد که طی آن به هواپیماهای سیلکوی اجازه میداد محمولههای تسلیحاتی را از اوودا به یک فرودگاه نظامی در حومه باکو ببرد. این معافیت که در آن زمان در وبسایت سازمان هواپیمایی کشوری منتشر شد.
دشمن مشترک، اتحاد استراتژیک
در طول تاریخ روابط بین آذربایجان و ارمنستان، رژیم شوروی در کاهش تنش بین جمعیت ارمنی مسیحی و آذریهای شیعه نسبتاً موفق بود، اما در سال ۱۹۸۸ پارلمان منطقه قرهباغ کوهستانی همه پرسی را برای خروج از آذربایجان و اتحاد با ارمنستان برگزار کرد. این اقدام به قتل عام ارامنه در باکو و دیگر شهرهای آذربایجان و اقدامات مشابه علیه جمعیت آذری شد.
هنگامی که اتحاد جماهیر شوروی فروپاشید، درگیری به یک جنگ آشکار و خونین تبدیل شد که در سال ۱۹۹۴ با پیروزی ارمنستان، و اعطای کنترل مناطق وسیعی از قره باغ به این کشور، به پایان رسید. درگیری شدید هر دو طرف را تحت تحریمهای شدید صادرات به اروپا و ایالات متحده قرار داد. تحریمها یک فرصت تجاری و استراتژیک برای یک شریک غیرمنتظره ایجاد کرد: اسرائیل.
این واقعیت که هر دو کشور ایران را به عنوان یک تهدید مستقیم میدیدند، هم روابط آنها را تقویت کرد. آذربایجان در اکتبر ۱۹۹۱ استقلال خود را اعلام کرد و اسرائیل که یکی از اولین کشورهایی بود که این کشور جدید را به رسمیت شناخت، در سال ۱۹۹۳ سفارت خود را در باکو افتتاح کرد.
در اسناد افشا شده ویکیلیکس در سال ۲۰۰۹، تلگرامی از «راب گاروریک» رئیس بخش سیاسی و اقتصادی سفارت آمریکا در باکو متتشر شد. او در این پیام گفته بود روابط آذربایجان با اسرائیل محتاطانه، اما نزدیک است. هر کدام از این دو کشور، دیگری را بر اساس مشکلات ژئوپلیتیکش شناسایی کردهاند و هر دو ایران را به عنوان یک تهدید امنیتی وجودی رتبهبندی میکنند.
صنعت دفاعی اسرائیل با این نگرش، مطابقت کاملی با نیازهای دفاعی اساسی آذربایجان دارد که عمدتاً به دلیل مشکلات با ارمنستان توسط ایالات متحده، اروپا و روسیه تامین نشده است. علیاف رئیس جمهور آذربایجان که مانند یک کوه یخ است، که ۹ دهم آن در زیر زمین است، با به رسمیت شناختن عملگرایانه اسرائیل به دنبال تامین نیاز سیاسی آذربایجان است.»
اقتصاد آذربایجان اساساً بر نفت و گاز استوار است و به عنوان بخشی از اتحاد استراتژیک خود با اسرائیل، به بزرگترین تامینکننده نفت این کشور تبدیل شده است. بر اساس برآوردها، حدود نیمی از نفت وارداتی اسرائیل از آذربایجان است. در اولین سالهای استقلال، ارمنستان و آذربایجان هر دو به زرادخانه تسلیحات شوروی متکی بودند، اما به گفته موسسه صلح بینالمللی استکهلم، از سال ۲۰۱۶ وضعیت تغییر کرده است و اکنون تقریباً ۷۰ درصد تسلیحات آذربایجان توسط اسرائیل تامین میشود.
گزارشها، بیانیهها و ویدئوهای رسمی متعددی از آذربایجان نشان میدهد که اسرائیل طیف وسیعی از سلاحها را به این کشور صادر کرده است؛ از تفنگهای تهاجمی تاور گرفته تا پیشرفتهترین سیستمها مانند رادار، پدافند هوایی، موشکهای ضدتانک، موشکهای بالستیک، کشتیها و طیف وسیعی از پهپادها، هم برای اهداف اطلاعاتی و هم برای اهداف حمله. شرکتهای اسرائیلی همچنین فناوریهای جاسوسی پیشرفتهای مانند سیستمهای نظارت بر ارتباطات و جاسوسافزارها را در اختیار آذربایجان قرار دادند. ابزارهایی که علیه روزنامهنگاران، جامعه دگرباشان جنسی و فعالان حقوق بشر هم در آذربایجان استفاده میشود.