با این سرعت از رنگ عوض کردن آفتاب پرست را هم رو سفید کردید/ آیا علیرضا زالی باز هم چرخش میکند؟!
نکتههای گفته و ناگفته پیرامون شخصیت علیرضا زالی، رئیس فعلی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بسیار است. در این گزارش کوتاه، تمام اخبار و گزارشهای محرمانه را کنار گذاشتهایم و صرفا به جمع آوری مواردی پرداختهایم که کاملا علنی بوده و در رسانههای جمعی بازتاب یافته است. در هر مورد، استنادات و ارجاعاتی هم آمده که البته جهت رعایت اختصار، از بسیاری موارد صرف نظر شده است:
یک. دکتر علیرضا زالی، در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۴، از فعالین و چهرههای اصلی ستاد پزشکی مرحوم هاشمی رفسنجانی بود، اما بلافاصله پس از مشخص شدن نتیجه انتخابات و شکست هاشمی، در چرخشی یکباره، به سمت تیم احمدی نژاد رفت و در شهریور ۸۴ و ابتدای وزارت باقری لنکرانی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شد. او تا شهریور ۸۷ در این جایگاه باقی ماند.
دو. انتخابات دور ششم سازمان نظام پزشکی، با حواشی بسیار زیاد و رد صلاحیت برخی افراد از جمله رد شهاب الدین صدر، رئیس دوره پیشین آن سازمان روبرو بود. در نتیجه آن، ترکیب راه یافته به سازمان به گونهای رقم خورد که زالی رئیس سازمان شود. این انتخابات در اسفند ۹۱ یعنی در ماههای پایانی دولت احمدی نژاد انجام شد. با توجه به عادت همیشگی زالی که در ابتدای دولتها به شدت با آنها همراه میشود اما از یک سال مانده به انتهای دولت، تغییر ریل میدهد و سوار قطار جدید میشود، او در آن ایام به شدت از احمدی نژاد و تیم وقت فاصله گرفته بود. احمدی نژاد هم در واکنش به این ماجرا و همچنین اعتراض به مهندسی انتخابات توسط نهاد ناظر، حکم زالی برای ریاست سازمان نظام پزشکی را امضا نکرد. سه بار این حکم به دفتر رئیس جمهور وقت رفت اما او استنکاف میورزید و تا آخر دولت او یعنی مرداد ۹۲ امضا نشد.
سه. زالی از ابتدای دولت روحانی (مرداد ۹۲) به رسم همیشگی خود، بسیار به دولت و به وزیر بهداشت آن یعنی قاضی زاده هاشمی نزدیک شد. او با همین ترفند توانست امضای حکم نظام پزشکی خود را از رئیس جمهور جدید یعنی حسن روحانی دریافت کند. زالی کلا رویه را تغییر داد و مشی اعتدالی و مخالف احمدی نژاد گرفت به طوری که برای مراسم معارفه خود از مرحوم هاشمی رفسنجانی به عنوان مهمان ویژه دعوت کرد. زالی در آن برنامه در مدح هاشمی رفسنجانی سخن گفت که برای مشاهده جزئیات بیشتر و تفسیر آن میتوان به بخش مستندات ذیل (بند سوم) مراجعه کرد. ریاست او بر سازمان تا سال ۹۶ ادامه یافت.
چهار. در دولت دوم روحانی، از سال ۹۷ تا ۱۴۰۰، سعید نمکی وزیر بهداشت شد. نمکی در این دوره تا جایی پیش رفت که حتی برخی جریانات اصولگرا (از جمله پرویز سروری، نایب رئیس فعلی شورای شهر تهران و از نزدیکان زاکانی) در مصاحبه با رسانهها اعلام کرد که با تغییر دولت پس از سال ۱۴۰۰ و روی کار آمدن دولت اصولگرا، بهترین گزینه برای وزارت بهداشت همین سعید نمکی است. دوره نمکی با همه گیری بیماری کووید۱۹ همراه شد. در همین دوره و با حکم نمکی، علیرضا زالی باز هم به صحنه مدیریت بازگشت و رئیس دانشگاه علوم پزشکی بهشتی و فرمانده ستاد مقابله با کرونای شهر تهران شد.
پنج. در اواخر عمر دولت روحانی، در یک انتخابات حداقلی و با مشارکت ۴۲ درصدی در کل کشور و ۲۶ درصدی در استان تهران، مجلس یازدهم تشکیل و قالیباف رئیس آن شد. ضمن آن که معلوم بود با تداوم آن روند، دولت آینده قطعا اصولگرا و احتمالا به ریاست مرحوم رئیسی خواهد بود. زالی با وجود رویگردانی پیشین از اصولگرایان جهت دریافت حکم و مسئولیت در دوره روحانی، این بار و در سال ۹۹ (یک سال مانده به پایان دولت روحانی) به سمت اصولگرایان چرخش کرد. زالی همراه با قالیباف به بازدید از مراکز درمانی بیماران کرونایی رفت که به جنگ لفظی روحانی و قالیباف هم منجر شد. زالی تمام قد پشت قالیباف ایستاد و عملا علیه رئیس جمهور رو به اتمام یعنی حسن روحانی موضع گرفت.
شش. با پایان دولت روحانی و آغاز دولت مرحوم رئیسی، در مرداد ماه ۱۴۰۰، زالی علیه دولت روحانی دست به افشاگری بسیار سنگینی زد. او در مصاحبه با رسانهها گفت که دولت روحانی واکسن کووید۱۹ نمیخرید چون اعتقاد داشت گران است، همچنین تاکید کرد تنها برای ۵ روز واکسن در کشور مانده، علاوه بر آن به دستگاه دیپلماسی وقت (به ریاست ظریف) تاخت که پیگیر سلامت مردم و تامین واکسن نبوده است، تا جایی که ظریف واکنش نشان داده و در جواب نوشت: آقایانی که به دستگاه دیپلماسی در مورد واکسن توهین میکنند فقط به یک سوال پاسخ دهند: «بیش از ۲۴ میلیون واکسنوارداتی تا کنون و بیشتر نیازهای تولید داخلی را کدام دستگاه علیرغم تحریم و همه کارشکنیها و… وارد کشور کرده است؟». ظریف حتی تهدید کرد که نگذارید از سکوتمان پشیمان شویم.
اظهارات زالی مورد استقبال بسیار شدید تمام رسانههای خارجی از جمله بیبی سی، دویچه وله، ایران اینترنشنال و راشاتودی قرار گرفت. زالی تاکید کرد که آمار واقعی کشتههای کرونا خیلی بیشتر از آمار اعلامی است. دست پاچگی زالی در تخریب دولت روحانی تا جایی پیش رفت که حتی خبرگزاری اصولگرای فارس که وابسته به سپاه است، علیه سخنان ضد امنیت ملی زالی، کارزار رسانهای تشکیل داد. (زالی نشان داد برای حفظ قدرت حاضر است همه چیز را قربانی کند حتی منافع ملی را)
هفت. علیرضا نظری، نماینده مجلس وقت به این مصاحبه دیرهنگام واکنش نشان داد. او گفت: آقای زالی! شما دو سال است رئیس ستاد کرونای تهران و رئیس دانشگاه بودهای و با تمام سیاستهای دولت همراهی کرده ای، حال چه شده که با تغییر دولت علیه دولت گذشته افشاگری میکنی؟! حرفهای نظری بسیار منطقی به نظر میرسید.
اگر سیاست دولت روحانی در مورد کرونا غلط بود، چرا زالی هیچ نمیگفت تا رئیس بماند و با تغییر دولت، علیه آن افشاگری کرد تا مجددا رئیس بماند. این چرخش عجیب آن هم برای بار چندم داد بسیاری را درآورد.
هشت. سیاست زالی و افشاگری علیه دولت روحانی، در دولت رئیسی جواب داد و او در دوران وزارت عین اللهی، به دولت رئیسی نزدیک شد تا همچنان رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بماند. گفتنی است او در این ایام خوش خدمتیهای خاصی هم به عین اللهی کرد. از جمله آن که دختر و داماد عین اللهی را از استان سیستان و بلوچستان که با کمبود چشم پزشک مواجه بود، به تهران منتقل کرد. کافیست حواشی این تصمیم را با جست و جوی عبارت «دختر و داماد وزیر بهداشت» در گوگل مطالعه کنید. این اقدام که با انتقال به دانشگاه ع. پ. بهشتی و با پیگیری خاص زالی صورت گرفته بود به شدت مورد انتقاد واقع شد اما زالی در یک مصاحبه به شدت پشت آن ایستاد، عین اللهی را از این اتهامات مبرا کرد و با تغییر صورت مسئله اعلام کرد ما به خدمات این دو نفر نیاز داشته ایم.
نه. با پایان زودهنگام دولت مرحوم رئیسی و ریاست جمهوری مسعود پزشکیان، زالی دوباره چرخش کرده است. او ۱۹ مرداد ۱۴۰۳ یعنی یک ماه پس از انتخاب پزشکیان، با چرخش از طرف رئیسی و اصولگرایان به سمت پزشکیان و اصلاح طلبان، در رسانهها اعلام کرد که انتخاب یک رئیس جمهور پزشک، فرصت بزرگی برای نظام سلامت کشور است! او همچنین پس از وزارت ظفرقندی، به او تبریک گفت و این روزها به گوش میرسد که تحرکات بسیاری برای حفظ جایگاه و ریاست خود آغاز کرده است. زالی در متنی که خطاب به ظفرقندی در رسانهها منتشر کرده نوشته است:
"قطعا حضور جنابعالی در راس نظام سلامت کشور با عنایت به تجارب ارزنده، نگاه کارآمد و آشنایی با ظرفیتها و دغدغههای نظام سلامت، موجب پویایی، بالندگی و ارتقای سطح سلامت کشور میشود.
امید است که با همت والای حضرتعالی و با بهکارگیری نیروهای متعهد و متخصص زمینه تحول و ارتقای نظام سلامت کشور فراهم شود.
ضمن اعلام آمادگی خانواده دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برای تحقق اهداف بلند نظام سلامت، تداوم توفیقات جنابعالی و سایر عزیزان را در کابینه دولت وفاق ملی از خداوند منان مسئلت دارم. "
ده. خلاصه ماجرا: علیرضا زالی که امروز ۶۰ساله است، تا به حال چندین چرخش داشته، از ستاد مرحوم هاشمی به تیم احمدی نژاد، از احمدی نژاد به سمت روحانی، از روحانی به سمت قالیباف و رئیسی و امروز هم از رئیسی و اصولگرایان به سمت پزشکیان و اصلاح طلبان.
یازده. علیرضا زالی به طور رسمی عضو تشکل اصولگرای انجمن اسلامی پزشکان ایران است. (دقت شود که با انجمن اسلامی جامعه پزشکی تفاوت دارد) دبیر کل این تشکل حسینعلی شهریاری است واعضای شاخص آن ولایتی، مرضیه دستجردی، شهاب الدین صدر و امروز افرادی همچون ریاض، عباس مسجدی، موید علویان، وحیدی، هنردوست، قناعتی و… هستند.
شرح مستندات موارد فوق حدود ۲۵ صفحه است که به جهت رعایت اختصار لینکهای آن در زیر آورده شده است. جهت مطالعه کامل هر بند، روی لینکهای مرتبط با آن کلیک کنید.
مستندات:
یک. جست و جو در سوابق زالی: پیشینه او حاکیست در دوران ریاست جمهوری مرحوم هاشمی و در آغاز جوانی، معاون فرهنگی و دبیر کمیته انضباطی و مسئولیت گزینش در دانشگاه ع. پ. شهید بهشتی داشته است.
دو.
https://www.google.com/amp/s/www.mehrnews.com/amp/2050016/
سه.
https://www.iranmedical.net/medical-news-network/medical-council/medical-council-election/1949.html
چهار.
پنج.
https://www.google.com/amp/s/www.mashreghnews.ir/amp/1127299/
شش.
هفت. جواد ظریف به زالی واکنش نشان داد
https://www.google.com/amp/s/www.isna.ir/amp/1400052014941/
هشت:
نه.
https://www.google.com/amp/s/www.mehrnews.com/amp/6190221/