زگیل تناسلی به چه علت ایجاد میشود؟
زگیل تناسلی از جمله شایعترین بیماریهای مقاربتی است که در سالهای اخیر افراد زیادی را درگیر کرده است. بر اساس آمارها از هر ۳ نفر که با بیمار مبتلا به زگیل تناسلی، رابطه جنسی برقرار میکنند، ۲ نفر از آنها دچار این بیماری میشوند. متاسفانه آمار ابتلا به زگیل تناسلی در سالهای گذشته در ایران نیز افزایش یافته و به یکی از نگرانیها تبدیل شده است. یکی از سوالات مهم درباره این بیماری این است که زگیل تناسلی به چه علت ایجاد میشود؟ برای یافتن پاسخ این سوال، ادامه مطلب را دنبال کنید.
به گزارش سایت دیدهبان ایران؛ زگیل تناسلی از جمله شایعترین بیماریهای مقاربتی است که در سالهای اخیر افراد زیادی را درگیر کرده است. بر اساس آمارها از هر ۳ نفر که با بیمار مبتلا به زگیل تناسلی، رابطه جنسی برقرار میکنند، ۲ نفر از آنها دچار این بیماری میشوند. متاسفانه آمار ابتلا به زگیل تناسلی در سالهای گذشته در ایران نیز افزایش یافته و به یکی از نگرانیها تبدیل شده است. یکی از سوالات مهم درباره این بیماری این است که زگیل تناسلی به چه علت ایجاد میشود؟ برای یافتن پاسخ این سوال، ادامه مطلب را دنبال کنید.
زگیل تناسلی چیست؟
زگیل تناسلی (condyloma acuminatum) در دسته عفونتهای مقاربتی (STI) قرار دارد. شیوه انتقال این بیماری برقراری رابطه جنسی با فرد آلوده است که انواع روابط جنسی واژینال، مقعدی و دهانی را شامل میشود. این بیماری بهصورت زائدههای پوستی زگیل مانند در نواحی تناسلی خانمها و آقایان بروز میکند.
به طور کلی افرادی که از نظر جنسی فعالتر بوده و روابط جنسی متعدد با افراد مختلف را تجربه میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به زگیل تناسلی قرار دارند.
زگیل تناسلی به چه علت ایجاد میشود؟
عامل ایجاد و ابتلا به زگیل تناسلی نوعی ویروس به نام ویروس پاپیلومای انسانی (human papillomavirus) است که بهطور مخفف با نام HPV شناخته میشود. این ویروس پس از ورود به بدن، در سلولهای پوستی نواحی تناسلی مانده و با ایجاد تغییرات در این سلولها، موجب بروز زگیلهای تناسلی میشود.
البته از زمان ورود ویروس به بدن تا بروز علائم زگیل تناسلی یک فاصله زمانی چند هفته تا چند ماهه وجود دارد.
انواع ویروس HPV
برخلاف چیزی که برخی افراد تصور میکنند، ویروس HPV تنها بهعنوان عامل زگیل تناسلی شناخته نمیشود. ویروس پاپیلومای انسانی در حدود ۳۰ تا ۴۰ گونه مختلف داشته که نواحی تناسلی را درگیر میکنند. سویههای مختلف این ویروس را میتوان در ۲ دسته ویروسهای کمخطر و ویروسهای خطرناک طبقهبندی کرد که در ادامه درباره آنها صبحت میکنیم.
گونههای کم خطر HPV
عامل ابتلا به زگیل تناسلی، سویه ۶ و ۱۱ ویروس HPV است و باید بدانید که این دو گونه، بهعنوان سویههای کم خطر HPV شناخته میشوند. ابتلا به این دو ویروس تنها موجب بروز زگیلهای تناسلی خواهد شد. جالب است بدانید که در اغلب افراد عفونت ناشی از زگیل تناسلی در فاصله ۱ تا ۲ سال، به صورت خودبهخود از بین میرود و به همین دلیل این دو سویه، خطرناک تلقی نمیشوند.
گونههای خطرناک HPV
برخی از گونههای ویروس HPV بسیار خطرناک بوده و بهعنوان پیشسازهای اصلی ابتلا به سرطان دهانه رحم و مقعد محسوب میشود. سرطان دهانه رحم را میتوان از جمله انواع شایع سرطان در خانمها دانست. گونههای ۱۶، ۱۸، ۳۱، ۳۳، ۳۵، ۳۹، ۴۵، ۵۱، ۵۲، ۵۶، ۵۸ و ۵۹ نمونههای خطرناک این ویروس و عامل سرطان هستند. البته گونه ۱۶ و ۱۸ نیز خطرناکترین این ویروسها محسوب میشوند.
گونههای خطرناک HPV عامل سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد، سرطان آلت تناسلی، سرطان اوروفارنکس (در پشت گلو)، سرطان فرج و سرطان واژن هستند.
علائم زگیل تناسلی
درباره علائم زگیل تناسلی ابتدا باید بدانید که تنها گونه ۶ و ۱۱ ویروس HPV منجر به بروز علائم پوستی زگیل مانند میشوند و گونههای پرخطر این ویروس که عامل سرطان هستند، علائم پوستی به دنبال ندارند.
اصلیترین نشانه زگیل تناسلی، زائدهها و برجستگیهای سطح پوست است که معمولا علامت دیگری ندارند. البته گاهی ممکن است زگیلها با سوزش یا خارش همراه شوند، بهویژه اگر در اطراف محل خروج ادرار یا مقعد باشند که فرد در هنگام ادرار و اجابت مزاج احساس ناراحتی میکند. تفاوت علائم زگیل تناسلی در خانمها و آقایان شامل محل ایجاد زگیلها بوده که به شرح زیر است:
-
محل زگیل تناسلی در خانمها: داخل و خارج واژن، اطراف و داخل مقعد، دهانه رحم و محل خروج ادرار
-
محل زگیل تناسلی در آقایان: آلت تناسلی، کیسه بیضه، اطراف و داخل مقعد و کشاله ران
علائم بر نواحی تناسلی، زگیلها ممکن است روی لبها، دهان، زبان یا گلو نیز دیده شوند که عامل ایجاد آنها، برقراری رابطه جنسی دهانی با فرد آلوده به ویروس است.
درمان زگیل تناسلی
آنچه موجب افزایش خطر ابتلا به زگیل تناسلی میشود، این است که دارویی برای درمان و از بین بردن ویروس HPV در بدن وجود ندارد. آنچه تحت عنوان روشهای درمان زگیل تناسلی مورد استفاده قرار میگیرد، حذف زگیلها از سطح پوست است. البته با درمان زگیلها ممکن است بیماری مجددا نیز بازگردد، چراکه ویروس همچنان در بدن وجود دارد. روشهای درمان این بیماری را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
-
دارودرمانی: داروهای موضعی ایمیکیمود، پودوفیلین و پودوفیلوکس و تری کلرواستیک اسید یا TCA
-
کوتر الکتریکی (electrocautery): سوزاندن زگیل با جریان الکتریکی
-
انجماد (cryotherapy): فریز کردن و نابودی زگیل با نیتروژن مایع
-
درمان لیزری (laser treatment): روش مناسب از بین بردن زگیلهای سرسخت
-
جراحی زگیل: برش زگیلها با کمک ابزارهایی مانند حلقه سیمی و بار الکتریکی
عوارض ابتلا به HPV
درباره گونههای پرخطر زگیل تناسلی، عوارض و نگرانی مهم، بروز سرطانهای همچون سرطان دهانه رحم و مقعد است. همچنین ویروس ممکن است موجب تغییرات پیش سرطانی در سلولهای دهانه رحم با نام دیسپلازی شود. البته از زمان ابتلا به ویروس HPV تا ایجاد سرطان ممکن است فاصلهای ۱ تا ۲ ساله و حتی یک دهه زمان طول بکشد.
ابتلا به گونههای کم خطر HPV یعنی زگیل تناسلی هم عوارض احتمالی زیر را به دنبال دارد:
-
جلوگیری از کشش واژن در زایمان طبیعی
-
انتقال زگیل تناسلی از مادر به گلوی نوزاد
-
درد و خونریزی زگیلها
پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی
همانطور که گفته شد زگیل تناسلی در پی رابطه جنسی منتقل میشود، پس با کنترل روابط جنسی میتوان از ابتلا به زگیل تناسلی پیشگیری کرد. از برقراری روابط جنسی کنترل نشده با افراد مختلف خودداری کرده و روابط خود را به یک پارتنر محدود کنید که از سلامت و تعهد او مطمئن هستید. در طی رابطه جنسی از وسایل محافظتی مانند کاندوم و محافظ دهانی استفاده کنید، اما توجه داشته باشید که این وسایل ایمنی کامل و ۱۰۰ درصد ایجاد نمیکنند.
تزریق واکسن HPV احتمال ابتلا به این ویروس را کاهش داده و بسیار موثر است. ۲ نوع واکسن، دارای تاییدیه رسمی برای تزریق هستند:
-
واکسن گارداسیل (Gardasil): دارای دو نوع گارداسیل ۴ و ۹ است که بدن را برابر عوامل زگیل تناسلی و برخی از گونههای پرخطر HPV مقاوم میکند. این واکسن برای هر دو جنس خانمها و آقایان تزریق میشود.
-
واکسن سرواریکس (Cervarix): امکان تزریق این واکسن تنها در خانمها وجود دارد و تزریق آن برای ایجاد مقاومت در برابر سویههای HPV زگیل تناسلی و عوامل سرطان دهانه رحم موثر است.
دریافت مشاوره پزشکی درباره بیماری زگیل تناسلی
باتوجه به شیوع بالای زگیل تناسلی و خطرات جدی ناشی از ابتلا به گونههای پرخطر HPV، پزشکان توصیه میکنند تا روشهای مراقبتی و پیشگیری از زگیل تناسلی را جدی بگیرید. با برقراری روابط جنسی ایمن و انجام آزمایشهای غربالگری دورهای مانند تست پاپ اسمیر، میتوان با ویروس HPV مقابله کرد.
در صورتی که اخیرا رابطه جنسی کنترل نشدهای داشته و علائم زگیل تناسلی را مشاهده میکند، در اولین گام باید به پزشک مراجعه کنید. دریافت مشاورههای پزشکی برای از بین بردن زگیلها اهمیت زیادی دارد. یکی از آسانترین روشها برای ارتباط با پزشک، دریافت مشاوره پزشکی آنلاین و تلفنی است که در سایت تلفن خونه ارائه میشود. تلفن خونه امکان دسترسی سریع و راحت شما به بهترین پزشکان متخصص را فراهم کرده است.