کد خبر: 159379
A

تفاوت انواع چاه فاضلاب در چیست؟

فاضلاب یکی از مهم ترین ویژگی های زندگی جمعی و فردی است فرقی نمی کند که این زندگی در یک شهر صنعتی بزرگ باشد یا یک خانواده که در یک کلبه روستایی زندگی می کنند ، از طریق فاضلاب دفع زباله انجام می شود .

تفاوت انواع چاه فاضلاب در چیست؟

به گزارش سایت دیده‌بان ایران؛ فاضلاب یکی از مهم ترین ویژگی های زندگی جمعی و فردی است فرقی نمی کند که این زندگی در یک شهر صنعتی بزرگ باشد یا یک خانواده که در یک کلبه روستایی زندگی می کنند ، از طریق فاضلاب دفع زباله انجام می شود .

درست است که امروزه پیشرفت های عظیمی در زمینه آب و فاضلاب حاصل شده و برای دفع زباله از شبکه های سراسری فاضلاب استفاده می شود ، اما از آنجایی که در برخی از اماکن ، امکان ایجاد این بستر وجود ندارد بنابراین برای دفع زباله در این مکان ها باید چاه فاضلاب حفر شود .

انواع چاه فاضلاب

به طور کلی چاه های فاضلاب شامل دو نوع هستند که عبارتند از:

1. چاه فاضلاب جذبی

هنگامی که امکان رساندن زهکشی به مکانی با سطح پایین تر وجود ندارد، یک چاه فاضلاب جذبی بدلیل فیلتر کردن و جذب فاضلاب در خود ایده آل است . . قطر چنین چاهی معمولاً 1.5 متر، عمق آن حدود 2 متر است، سنگ، آجر شکسته یا قلوه سنگ بزرگ در کف چاه ریخته می شود و از بالا همه چیز را می پوشانند.

پس از ورود به چاه، آب فیلتر می شود و پس از آن به لایه های عمیق خاک می رود.چاه های جذبی برای استفاده در ماسه ها و لوم های شنی با مقدار کمی فاضلاب - حداکثر یک متر مکعب در روز - ایده آل هستند.

یک چاه فاضلاب جذبی مستطیلی باید تقریباً 2  در 2.28 متر بوده و عمق آن باید حدود 2.5 متر باشد. برای یک چاه گرد در همان عمق، قطر 1.5-2 متر تعیین می شود. همچنین باید سنگ خرد شده، شن و غیره در قسمت بیرونی چاه، نزدیک دیوارها و پایه با همان مواد پاشیده شود .

این نوع چاه های فاضلاب جزء اولین چاه ها هستند که دارای اجزای مختلفی هستند که عبارتند از :

میله

هنگام حفر چاه فاضلاب جذبی مغنی برای آنکه نفوذ پذیری خاک بیشتر شود باید بخش میله چاه را به قطر ۸۰ تا ۱۰۰ سانتی متر ایجاد کند.

انباره

در قسمت انتهایی میله که خاک جذب بالایی دارد دو طرف چاه فضایی که شامل انتهای چاه است حفرمی شوند تا حجم چاه افزایش یافته و علاوه بر بالا رفتن جذب آب محلی برای دفع فضولات و جداسازی آنها از آب ایجاد شود که به آن انبار می گویند‌ . حجم انباره به عمر چاه، تعداد حمام و دستشویی هایی که در محل وجود دارند، میزان نفوذپذیری خاک و افراد ساکن در آن محل بستگی دارد.

برای ایمن سازی چاه و جلوگیری از ریزش آن از سازه ای بنام کول استفاده می کنند. با توجه به اینکه قیمت کول سیمانی ، نسبتا پایین است و دوام زیادی دارد انواع کول میله ای و کول انباری در حر انواع چاه فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد .

گلدانی

پس از حفر چاه برای آن که از تماس آب با میله و آسیب و تخریب آنها جلوگیری شود در دهانه چاه یک سازه مخروطی شکل به نام گلدانی از جنس سفال ،  بتن یا پلاستیک قرار می دهند و روی آن را با بتن می پوشانند تا از آسیب به دهانه چاه جلوگیری کنند.

عملکرد چاه فاضلاب جذبی بر اساس جذب آب از محیط اطراف بوده و آب موجود در داخل آن توسط دیواره چاه جذب می شود.

برای اینکه چاه فاضلاب جذبی عملکرد مناسبی داشته باشد و بتواند فاضلاب را بخوبی از محیط جذب نموده آب فاضلاب از دیواره های چاه جذب شود ، چاه باید فقط باید در زمینی که خاک آن نفوذ پذیر است حفر شود. در غیر این صورت و در صورتیکه این چاه در زمینی با خاک رس حفر شود از آنجایی که این نوع خاک توانایی جذب آب را ندارد فاضلاب در آن روی هم انباشته شده و در مدت زمان کمی چاه پر می شود.

اجزای دیگر چاه جذبی شامل هواکش و طوقه می باشند.

تفاوت انواع چاه فاضلاب در چیست؟

2. چاه فاضلاب سپتیک

نوع دیگر چاه های فاضلاب که شبیه چاه نبوده اما به آنها چاه می گویند چاه های فاضلاب سپتیک هستند که برخلاف چاه های جذبی باعث نفوذ آب و فاضلاب در زمین نشده و آنها را درون خود حفظ می کنند تا زمانی که چاه پر شده و توسط تخلیه چاه تخلیه شوند به چاه های فاضلاب سپتیک معروف هستند.

به عبارت دیگر از آنجایی که چاه فاضلاب سپتیک همانند انباری برای فاضلاب عمل می کند باید برای جلوگیری از خروج فاضلاب از داخل چاه مقاوم ساخته شده و در برابر خوردگی ایمن باشد ، به همین دلیل باید از مواد و مصالح مقاومی مانند بتن ساخته شود.

برای انتخاب نوع چاه فاضلاب باید به عوامل مختلفی در محیط مانند نوع زمینی که چاه در آن حفر می شود، میزان آب های زیرزمینی و جنس خاک توجه شود.

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر