۶۳درصدِ بیکاران در دوران کرونا، سرپرست خانوارند
براساس نظرسنجی موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی از افراد متقاضی بیمه بیکاری، 21 درصد از متقاضایان بیمه بیکاری «مجرد» و 78 درصد «متأهل» هستند. همچنین 63 درصد پاسخگویان، «سرپرست خانوار» بوده و 27 درصد پاسخگویان بیان کردهاند که فرد دیگری در خانواده آنها «حقوقبگیر» است.
به گزارش دیده بان ایران؛ براساس نظرسنجی موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی از افراد متقاضی بیمه بیکاری، 21 درصد از متقاضایان بیمه بیکاری «مجرد» و 78 درصد «متأهل» هستند. همچنین 63 درصد پاسخگویان، «سرپرست خانوار» بوده و 27 درصد پاسخگویان بیان کردهاند که فرد دیگری در خانواده آنها «حقوقبگیر» است.
اقتصاد ایران تاکنون از بخش بزرگی از ظرفیت اشتغالزایی خود استفاده نکرده و تلاطمها و نوسانهای موجود در اقتصاد ایران درکنار موانع کسبوکار و همچنین قدرت گرفتن بخش غیرمولد اقتصاد، سبب شده تعداد اشتغالهای ایجادشده و مهمتر از آن، اشتغالهای پایدار بسیار پایین باشد. همه اینها از ناحیه بار تکفل، فشار را بر سرپرستان خانوار بیشتر کرده و این موضوع درکنار نرخهای بالای تورم که طی دودهه اخیر میانگین آن بالای 15 درصد بوده، مصرف و قدرت خرید خانوار را بهشدت تضعیف کرده است.
مقایسه نرخ بیکاری در ایران با دیگر کشورها تا قبل از شیوع کرونا نشان میدهد در بین 10 کشور، به جز نرخ بیکاری در برزیل و ترکیه، نرخ بیکاری ایران از همه کشورها بالاتر بوده و حتی در مقایسه با اقتصادهایی همچون مکزیک، آمریکا، انگلیس، آلمان، فیلیپین، مالزی و کرهجنوبی حدود 2.5 تا 3 برابر است. این نرخ بیکاری تا قبل از شیوع ویروس کرونا بوده، اما بررسیها نشان میدهد بعد از شیوع ویروس کرونا اتفاقات متفاوتتری در اقتصادهای مختلف رخ داده است، بهطوری که نرخ بیکاری ایران در فصل تابستان امسال به 9.5 درصد رسیده و اقتصاد ایران کمترین نرخ بیکاری را در 14 فصل اخیر تجربه کرده که نرخ بیکاری در آمریکا پس از شیوع کرونا از 5.3 درصد قبل از کرونا به 13.3درصد در نیمه اول سال 2020 رسیده است. طی مدت مذکور در کانادا نیز این میزان از 5.5 به 13 درصد، در استرالیا از 5.3 به 6.4 درصد، در فرانسه از 8 به 8.7 درصد، در آلمان از 3.4 به 3.8 درصد و در کرهجنوبی نیز از 3.3 درصد به 3.8 درصد رسیده است.
براساس آمارهای سازمان تامین اجتماعی تا مهرماه 750 هزار متقاضی بیمه بیکاری بودهاند، این موضوع موید این نکته است که حداقل 460 هزار نفر از افرادی که در اواخر زمستان 98، بهار 99 و تابستان سال جاری شغل خود را از دست داده، به واسطه فعالیت در بخش غیررسمی اقتصاد و نداشتن بیمه بیکاری از حمایتهای اجتماعی محروم ماندهاند.
این موضوع زمانی حائز اهمیت و توجه میشود که براساس نظرسنجی موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی از افراد متقاضی بیمه بیکاری، 21 درصد از متقاضایان بیمه بیکاری «مجرد» و 78 درصد «متأهل» هستند. همچنین 63 درصد پاسخگویان، «سرپرست خانوار» بوده و 27 درصد پاسخگویان بیان کردهاند که فرد دیگری در خانواده آنها «حقوقبگیر» است. طبق این نظرسنجی 58.4 درصد افراد متقاضی بیمه بیکاری «مستاجر» و 41.6 درصد نیز «مالک» هستند. این موارد نشان میدهد به واسطه کرونا معیشت و قدرت خرید برخی از خانوارها بهشدت آسیب دیده است و لزوم اعمال سیاستهای حمایتی بهویژه از افرادی که در بخش غیررسمی اقتصاد فعالند، کاملا ضرروی است.