کد خبر: 73566
A

مالکان اسنپ چه کسانی هستند؟ / از بنیاد مستضعفان تا اعراب جنوب خلیج فارس

🔅«۶۰درصد شرکت اسنپ، از آنِ شرکت‌های مخابراتی ایرانی ایرانسل است. 🔅۵۱ درصد مالکیت ایرانسل هم از آن شرکت گسترش‌الکترونیک‌ایران است که از شرکت‌های بنیادمستضعفان است و ۴۹ درصد مالکیت ایرانسل هم با ام‌تی‌ان، شرکت مخابراتی آفریقای جنوبی است. 🔅۳۰ درصد سهم‌های اسنپ از آن شرکت آلمانی «اینترنت راکت» است‌که در حوزه فنآوری‌های نو کار می‌کند و مهم‌ترین مالکان آن عیاد الکثر و محمود الفوز، دو عربستانی، هستند. 🔅 ۱۰ درصد باقی‌مانده سهم‌های اسنپ‌ هم ازآنِ هایپراستار، است؛ فروشگاهی زنجیره‌ای است که از مجموعه فروشگاه‌های کارفور فرانسه و از سوی یک سرمایه‌دار اماراتی به خاورمیانه آمده؛ یعنی ماجد الفطیم. 🔅مالک اصلی شعبه‌های هایپراستار در ایران هم همین اماراتی است.» 🔅بنابراین بخش عمده سهم‌های اسنپ بنیاد مستضعفان از ایران و خارجی‌هایی ازآفریقای‌جنوبی‌، آلمان-عربستان و امارات رسیده است.

مالکان اسنپ چه کسانی هستند؟ / از بنیاد مستضعفان تا اعراب جنوب خلیج فارس

به گزارش سایت خبری و تحلیلی دیده بان ایران ؛ پس از سال‌ها گمانه‌زنی سرانجام مدیرعامل اسنپ تصمیم گرفت به طور دقیق اعلام کند که سهامداران این مجموعه چه کسانی هستند. بر اساس صحبت‌های علاقه‌مند، ایرانسل و شرکت MTN اصلیترین سهامداران اسنپ هستند.

این دو شرکت از اواسط دهه 80 که رسما مجوز راه‌اندازی دومین اپراتور تلفن همراه در ایران را دریافت کردند با یکدیگر شریک بوده‌اند. بر اساس اطلاعاتی که از ایرانسل منتشر شده، این شرکت با سهامداری 51 درصدی شرکت گسترش الکترونیک ایران و 49 درصدی شرکت ‌MTN که اپراتور اصلی مخابراتی در آفریقای جنوبی است، آغاز به فعالیت کرده است. ابتدا بنا بود، سهم شرکت آفریقایی بالاتر باشد اما با مخالفت مجلس شورای اسلامی، سهم طرف ایرانی بیش از سرمایه‌گذار خارجی تعیین شد. شرکت گسترش الکترونیک ایران به عنوان سهامدار اصلی اسنپ بنا بود، سال‌ها پیش در صف خصوصیسازی قرار گیرد که این اتفاق در عمل رخ نداد. بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی بنیاد مستضعفان این شرکت متعلق به بنیاد است. بنیاد مستضعفان در پاییز سال 96 جزییاتی از صورت‌های مالی خود در سال 95 را منتشر کرد که در میان شرکت‌های سودده این بنیاد نام ایرانسل نیز قید شده بود. در این گزارش آمده بود:«بیشترین سهم از درآمدهای عملیاتی مربوط به ارایه خدمات است. نزدیک به 80 درصد درآمد ارایه خدمات به دو بخش بانکداری و ارتباطات تعلق دارد. بنیاد در حوزه بانکداری مالک بانک سیناست و در حوزه ارتباطات نیز سهامدار شرکت ایرانسل است و در سال 95 ایرانسل جزو شرکت‌های سودده بنیاد بوده است.»

شرکت ‌MTN نیز که در آفریقای جنوبی کار خود را آغاز کرده در زمینه ارایه خدمات ارتباطی در بسیاری از کشورهای آفریقا و خاورمیانه فعال است و از زمان آغاز به کار ایرانسل در ایران به عنوان یکی از دو سهامدار اصلی شرکت به کار خود ادامه داده است. بنا بر صحبت‌های حمیدرضا عارف پسر محمدرضا عارف، معاون اول رییس‌جمهور در دولت هشتم، تلاش‌های او بود که پای ‌MTN را به ایران باز کرد. تا آن زمان قرار بود، اپراتور دوم تلفن همراه به وسیله شرکت «ترک‌سل» در ایران راه‌اندازی شود؛ اما حضور این شرکت در ایران ‌با تلاش جریان محافظه‌کار حاضر در مجلس هفتم و به رهبری احمد توکلی و حمیدرضا کاتوزیان، نمایندگان وقت تهران در مجلس منتفی شد. به این ترتیب بنیاد مستضعفان و شرکت ‌MTN بخش عمده‌ای از سهام اسنپ را نیز در اختیار دارند.

دیگر سهامدار اسنپ که بر اساس اظهارات مدیرعامل آن 30 درصد از سهام این مجموعه را در اختیار دارد یک شرکت آلمانی است. شرکت «راکت اینترنت» که در آلمان تاسیس شده و در تلاش است در حوزه فناوریهای نوین خدمات ارایه کند از سال‌ها قبل یکی از اصلیترین اهداف خود را به خاورمیانه اختصاص داده و در بسیاری از کشورهای این منطقه فعال شده است. مدیران اصلی این شرکت آلمانی دو فرد عربستانی هستند. همانطور که مدیرعامل اسنپ نیز اعلام کرده، نام یکی از این افراد عیاد الکثر است. الکثر در آلمان بزرگ شده و دکترای علوم کامپیوتر دارد. از زمانی که او به عنوان مدیرعامل وارد شرکت راکت اینترنت شده این شرکت چند مجموعه جدید را پایه‌ریزی کرده که رشدی صدها میلیون دلاری داشته‌اند و برخی از آنها جزو بزرگ‌ترین شرکت‌های خاورمیانه در حوزه تکنولوژی به شمار میروند. عیاد پایه‌گذار شرکت اسنپ(بزرگ‌ترین شرکت اینترنتی خاورمیانه است و در کنار آن یک درگاه خرید اینترنتی پوشاک و کفش را به نام «نمشی» راه‌اندازی کرده که فقط به کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و شمال آفریقا خدمات میدهد.

هر چند مدیرعامل ایرانی اسنپ گفته که شرکت آلمانی تنها یک نماینده در هیات‌ مدیره دارد و تصمیم‌گیرنده اصلی اسنپ، ایرانسل و MTN هستند اما با توجه به محوریت این فرد در تشکیلات کلان اسنپ در خاورمیانه احتمالا در مرحله طراحی تز و پیگیری آن در سال‌های بعد نقش این دو سهامدار عربستانی را نمیتوان

نادیده گرفت.

از مجموعه اسنپ 10 درصد از سهم نیز به مجموعه هایپراستار رسیده است. هایپراستار، فروشگاه زنجیره‌ای است که از دل طرح فروشگاه‌های کارفور در فرانسه بیرون آمد و از سوی یک سرمایه‌دار اماراتی وارد خاورمیانه شد. سهامدار اصلی شعبات هایپراستار در ایران نیز همین فرد اماراتی یعنی ماجد الفطیم است. به این ترتیب سهامدار این 10 درصد نیز یک فرد غیرایرانی است.

هر چند مدیرعامل اسنپ تنها از سهامداران اصلی این شرکت یاد کرده اما به نظر میرسد با همین اطلاعات نیز میتوان به این نتیجه رسید که بخش قابل توجهی از سهام اسنپ در اختیار شرکت‌های خارجی است. 60 درصد اصلی در اختیار ایرانسل است که در کنار مجموعه زیر نظر بنیاد مستضعفان، 49 درصد از سهام آن به‌ MTN آفریقای جنوبی تعلق دارد، 30 درصد از سهام در اختیار یک شرکت آلمانی است که دو فرد از عربستان سعودی آن را اداره میکنند و 10 درصد باقیمانده نیز متعلق به هایپر‌استار است که صاحب اصلی آن یک تاجر از امارات متحده عربی به شمار میرود. هر چند ژوبین علاقه‌مند گفته که هیات مدیره اسنپ از ایرانیها تشکیل شده و تنها یک عضو خارجی دارد ‌اما باید دید که در عمل و در شرایطی که بخش عمده‌ای از سهام را خارجیها در اختیار دارند، اداره این مجموعه چگونه انجام میشود.

منبع: اعتماد

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر