کد خبر: 72245
A

دادستانی آمریکا پرونده هالک بانک را مجددا به جریان انداخت

یک دادستان ارشد آمریکایی طی کیفرخواستی، بانک دولتی ترکیه‌ای "هالک‌بانک" را با شش فقره اتهام شامل پولشویی، کلاهبرداری، و نقض تحریم‌های ایران متهم کرد.

دادستانی آمریکا پرونده هالک بانک را مجددا به جریان انداخت

به گزارش سایت خبری و تحلیلی دیده بان ایران به نقل از پایگاه خبری ویک، این پرونده در دادگاهی در منهتن نیویورک به جریان افتاده است.

در کیفرخواست ارائه شده از سوی دادستان فدرال آمریکا در نیویورک، ادعا شده، این بانک بزرگ ترکیه‌ای به مشارکت در یک نقشه چند میلیارد دلاری برای دور زدن تحریم‌های آمریکا علیه ایران متهم است.

این اتفاق در حالی رخ داده که ترکیه سالها تلاش کرد تا آمریکا را وادار به کنار گذاشتن این پرونده کند. همچنین اخیرا فاش شد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا نیز پیشتر شخصا تلاش کرده بود تا وزارت دادگستری آمریکا به ترکیه برای رسیدن به هدفش در این پرونده کمک کند.

بر اساس یک بیانیه مطبوعاتی منتشر شده از سوی دفتر دادستانی ناحیه جنوبی نیویورک، پرونده مربوط به هالک‌بانک در سال 2012 و زمانی است که این بانک تلاش می‌کرده تحریم‌های آمریکا علیه ایران را "تضعیف کند".

چند روز پیش شبکه بلومبرگ گزارش کرد، دونالد ترامپ در سال 2017 تلاش کرده رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه وقت دولتش را تحت فشار قرار دهد تا او نیز وزارت دادگستری را وادار به کنار گذاشتن پرونده مربوط به رضا ضراب کند، تاجری ایرانی-ترکیه‌ای که از متهمان اصلی پرونده "هالک‌بانک" به شمار می‌رود.

در همین حال لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه آمریکایی تلاش کرده در یک گفت‌وگوی تلفنی به وزیر دفاع ترکیه بگوید، ترامپ در ماه اوت همچنان مخالف پرونده هالک‌بانک بوده است اما به نوشته پایگاه پلتیکو، این سناتور بعداً فهمیده که این تماس تلفنی نه از سوی وزیر دفاع ترکیه بلکه از جانب دو شهروند روسی است که گاهی در تماس با سیاستمداران و جا زدن خود به عنوان افراد دیگر، با آنها شوخی می‌کنند.

این در حالی است که گراهام در یک توئیت همچنین تایید کرد که او گفت‌وگوی تلفنی روز دوشنبه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و رجب طیب اردوغان، همتای ترکیه‌ای وی را بدون آن که از قبل به اردوغان اطلاع داده شود، گوش می‌کرده است. گفته شده که اردوغان با توجه به این که نمی‌دانسته لیندسی گراهام به این تماس گوش می‌کند، از او گلایه کرده است.

جفری برمن، دادستان آمریکایی در بیانیه‌ای گفت: "مقام‌های ارشد هالک‌بانک نقشه‌ای را برای جابجایی غیرقانونی میلیاردها دلار درآمد نفتی ایران، طراحی و اجرا کردند."

به گفته برمن، این جرایم ادعایی با حمایت و حفاظت مقام‌های ارشد دولت ترکیه اجرا شدند و  بعضی از این مقام‌ها برای تشویق و حفاظت از این نقشه میلیون‌ها دلار رشوه دریافت کرده‌اند.

مهمت هاکان آتیلا، از مدیران سابق هالک بانک ترکیه در ماه مه ۲۰۱۸ به اتهام ادعایی کمک به دور زدن تحریم‌های ایران به ۳۲ ماه زندان محکوم شد. او در نهایت بعد از سپری کردن ۲۸ ماه حبس در ماه ژوئیه گذشته آزاد شد و به ترکیه برگشت.

در جریان محاکمه، رضا ضراب، تاجر ایرانی-ترکیه‌ای، علیه آتیلا شهادت داد.

برمن گفت هالک‌بانک اکنون باید در دادگاهی در آمریکا در مورد رفتار خود توضیح دهد.

یک مقام سفارت ترکیه در واشنگتن که نخواست نامش فاش شود به خبرگزاری رویترز گفته که این ادعانامه گام دیگری است که به روابط آمریکا و ترکیه کمک نخواهد کرد.

هالک بانک در ماه مارس سال ۲۰۱۷ در پی دستگیری مهمت هاکان آتیلا گفته بود که تمام فعالیت‌ها و نقل و انتقالاتی که توسط این بانک صورت می‌گیرد، مطابق قوانین و مقررات ملی و بین‌المللی است.

نیویورک تایمز گزارش داده که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در یک سال گذشته بارها پرونده هالک‌بانک را با دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا مطرح و آمریکا را ترغیب کرده بود دست به اقدامات بیشتری علیه این بانک نزند.

وزارت دادگستری و کاخ سفید به سوالات نیویورک تایمز در این مورد که آیا تصمیم برای متهم کردن هالک‌بانک به اقدام نظامی ترکیه در شمال سوریه مرتبط است یا نه، پاسخ نداده‌اند.

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر