اقدام وزارت صنعت در ایجاد ممنوعیت صادرات شیرخشک ضربه به تولید داخلی و امنیت غذایی کشور است / وزیر صمت باید پاسخگوی عملکردش در مجلس باشد
علی وقف چی: تصمیم گیری در خصوص صادرات یا عدم صادرات کالا ها باید با وزارت کشاورزی باشد نه وزارت صنعت. ما باید نقدینگی را مدیریت کنیم و صادرات محور باشیم بدین ترتیب می توانیم از تولید ملی حمایت کنیم. متاسفانه در سالی که با نام حمایت از تولید ملی نام گذاری شده است شاهد ممنوعیت صادرات شیرخشک و محصولاتی هستیم که در داخل توان تولید آن را داریم در عوض رانت واردات با ارز دولتی را در اختیار افراد و شرکت هایی قرار داده اند که هیچ نسبتی با تولید ملی ندارند. وزارت صنعت باید پاسخگوی عملکرد خود باشد. عضو کمیسیون کشاورزی مجلس تاکید کرد: ممنوعیت صادرات برای کالاهای که توان تولید آن را داریم و در اختیار قرار دادن فرصت و امتیاز برای وارد کنندگان اقدامی ضد تولید ملی و ضد امنیت غذایی است. ما با این اقدام خودسرانه وزارت صنعت، معدن و تجارت بازار جهانی خود را از دست خواهیم داد نباید به انگیزه تولید کننده داخلی لطمه وارد کنیم. وزیر صنعت باید هر چه زودتر در مجلس حاضر و پاسخگوی عملکرد خود باشد. اینکه دولت و وزیر صمت بخواهد به واسطه طرح ادعاهای مانند استعفا یا جابه جایی از پاسخگویی فرار کرده و در مجلس حاضر نشوند اقدام درستی نیست. آقای شریعتمداری باید پاسخگوی عملکرد شان باشند.
دیده بان ایران : عدم کنترل بازار، رانت ارز دولتی برای برخی شرکت های رسمی و غیر رسمی، عدم کمک به تولید ملی از جمله انتقاداتی است که نمایندگان مجلس به وزیر فعلی صمت محمد شریعتمداری دارند.
نمایندگان مجلس یکی مصداق های عدم حمایت از تولید ملی را ابلاغ دستور ممنوعیت صادرات شیرخشک و چای می دانند یک دستور عجیب که نمایندگان مجلس، تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی معتقدند بیش از هر چیز به تولید می رساند. اواخر مرداد ماه امسال محمد شریعتمداری - وزیر صنعت، معدن و تجارت - در نامهای به رییس کل گمرک ممنوعیت صادرات انواع کاغذ شامل کاغذ چاپ، بستهبندی و روزنامه، انواع پیژو، انواع شیرخشک سنتی، انواع شیرخشک اطفال، چای فله و بستهبندی و کره در بستهبندیهای بالای ۵۰۰ گرم را از ابتدای شهریورماه اعلام کرد. موضوعی که سبب شد دامداران و چایکاران اعتراض خود را به این مصوبه عجیب اعلام کنند.
علی وقفچی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس دهم در پاسخ به این سوال خبرنگار دیده بان ایران مبنی بر اینکه در حالی که تیرماه وزارت کشاورزی صادرات لیست اقلام و محصولات کشاورزی را با توجه به نیاز کشور ممنوع کرده بود. 20 مرداد وزارت صمت ممنوعیت صادرات چای و شیرخشک و کره ایرانی را ابلاغ کرده است، آیا این دستور با هماهنگی وزارت کشاورزی ابلاغ شده است؟ گفت:
خیر؛ این تصمیم با اعتراض نمایندگان مجلس هم روبرو شده است. اکنون چایکاران و گاوداران با مشکلات عدیده ای روبرو هستند هر اقدامی در جهت جلوگیری از صادرات، برای کشاورزان و دامداران ناخوشایند است چرا که ما ظرفیت تولید را داریم و قادر هستیم نیازهای داخلی را تامین کنیم؛ اگر صادرات داشته باشیم می توانیم درآمد ارزی ایجاد کنیم مسلما برای تامین درآمد ارزی نیازمند برطرف شدن موانع تولید داخلی باشیم. یکی از موانع تولید داخلی در حوزه کشاورزی؛ بخشنامه های گاه و بیگاه بقیه وزارتخانه هاست که عملا مانع اصلی فعالیت تولید کنندگان در جهت گسترش فعالیت آنهاست.
این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس خاطر نشان کرد: اگر صادرات محصولات کشاورزی نباشد صرفا یک عده ای محدودی به واسطه واردات سود خواهند برد ولی بی شک دامدار و کشاورز ما متضرر خواهند شد. متاسفانه در اثر این بخشنامه ها امکان صادرات از تولید کننده واقعی گرفته شده و در اختیار عده ای قرار می گیرد که به اسم واردات از رانت و ارز 4200 تومانی بهره می برند.
وقفچی در پاسخ به این سوال که آیا این ممنوعیت خلاف قانون انتزاع بخش کشاورزی است ؟ گفت:
تصمیم گیری در خصوص صادرات یا عدم صادرات کالا ها باید با وزارت کشاورزی باشد نه وزارت صنعت. ما باید نقدینگی را مدیریت کنیم و صادرات محور باشیم بدین ترتیب می توانیم از تولید ملی حمایت کنیم. متاسفانه در سالی که با نام حمایت از تولید ملی نام گذاری شده است شاهد ممنوعیت صادرات شیرخشک و محصولاتی هستیم که در داخل توان تولید آن را داریم در عوض رانت واردات با ارز دولتی را در اختیار افراد و شرکت هایی قرار داده اند که هیچ نسبتی با تولید ملی ندارند. وزارت صنعت باید پاسخگوی عملکرد خود باشد.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس تاکید کرد: ممنوعیت صادرات برای کالاهای که توان تولید آن را داریم و در اختیار قرار دادن فرصت و امتیاز برای وارد کنندگان اقدامی ضد تولید ملی و ضد امنیت غذایی است. ما با این اقدام خودسرانه وزارت صنعت، معدن و تجارت بازار جهانی خود را از دست خواهیم داد نباید به انگیزه تولید کننده داخلی لطمه وارد کنیم. وزیر صنعت باید هر چه زودتر در مجلس حاضر و پاسخگوی عملکرد خود باشد. اینکه دولت و وزیر صمت بخواهد به واسطه طرح ادعاهای مانند استعفا یا جابه جایی از پاسخگویی فرار کرده و در مجلس حاضر نشوند اقدام درستی نیست. آقای شریعتمداری باید پاسخگوی عملکرد شان باشند.