چابهار؛ دروازه اقیانوسی منطقه
گشایش نخستین فاز از بندر شهید بهشتی، چابهار را در جایگاه دروازه اقیانوسی منطقه قرار داد؛ دروازه ای که با اتصال کریدورهای بینالمللی جنوب- شمال به خلیج فارس، کشورمان را از مزایای بسیاری در حوزه های اقتصادی و سیاسی بهره مند می کند.
**قطب ترانزیت منطقه
بهره برداری از فاز نخست بندر شهید بهشتی چابهار که دیروز با حضور رییس جمهوری در استان سیستان و بلوچستان انجام شد، در روزنامه های امروز بازتاب بسیاری داشت. روزنامه ها در تحلیل های خود از مزایای افتتاح این بندر گفتند.
روزنامه «ایران» در گزارش خود نوشت: «طرحی برای افزایش همکاریها و وحدت منطقه ای » این توصیف رئیس جمهوری از طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار بود که روز گذشته فاز نخست آن، در دومین روز سفر روحانی به سیستان و بلوچستان به بهرهبرداری رسید.
رئیس جمهوری در بازدید خود از این بندر، این روز را یک روز مبارک و تاریخی دانست و با مهم توصیف کردن اتصال کریدورهای بینالمللی جنوب- شمال به خلیج فارس و اقیانوس گفت که کشورهای همسایه در شرق کشورمان مانند افغانستان و همسایگان شمالی ما در آسیای میانه به واسطه این کریدور به جنوب ایران و آبهای آزاد و اقیانوس متصل میشوند و این از لحاظ سیاسی برای ما اهمیت داشته و روابط ما را با کشورهای شرقی، شمالی و حتی اروپایی در آینده توسعه خواهد داد.
این روزنامه در یادداشتی از تاثیر رونق چابهار بر قطع وابستگی به دوبی گفت و آورد: بندر چابهار موقعیت یگانهای در ایران دارد که باید از منظرهای مختلفی به آن توجه کرد. در حال حاضر دوبی از صادرات مجدد ما، 12 میلیارد دلار درآمد دارد.
مهمترین نکته این است که با راه افتادن بندر چابهار، وابستگی ما به دوبی و بنادر کشورهای عربی قطع میشود. در نظر بگیرید که اگر این پول را وارد کشور خودمان بکنیم، چقدر در ارکان مختلف تأثیرگذار خواهد بود. چابهار، جغرافیای منحصر به فردی دارد. این بندر از نظر موقعیت، استراتژیک بودن و اینکه تنها بندر اقیانوسی ماست، یگانه است. بیشترین عمق دریا نیز مربوط به همین بندر است. به خاطر همین عمق دریانوردی، از نظر پهلوگیری کشتی با دوبی هم قابل مقایسه نیست.
از نظر جغرافیایی، چابهار به بازار افغانستان و آسیای میانه نزدیک است و به همین دلیل حتی با بندرعباس قابل مقایسه نیست. کشتیهایی که از چین و دیگر کشورهای آسیای میانه میآیند، هزار و اندی کیلومتر طی میکنند تا به اینجا میرسند و بعد به بندرعباس میروند. وضعیت مسیر زمینی هم به همین ترتیب است و همه چیز چابهار را از نظر مسیر زمینی و عمق دریانوردی استراتژیک و خاص میکند. بندر چابهار در کریدور شمال-جنوب قرار دارد و کشور هندوستان علاقه خاصی به سرمایهگذاری در این بندر و نقش ممتاز آن دارد؛ چرا که از این طریق میتواند به بازار آسیای میانه دسترسی پیدا کند. هندوستانیها تا به حال نیز در این بندر بسیار خوب عمل کردهاند. آنها از نظر رقابتهای منطقهای موقعیت چابهار را میدانند و بهدنبال رساندن کالاهایش به بازار افغانستان و آسیای میانه هستند.
روزنامه «آرمان» هم در گزارش خود نوشت: چابهار به قطب تجاری کشور تبدیل میشود. این وعدهای است که وزیر راه و شهرسازی در مراسم افتتاح فاز نخست توسعه بندر چابهار که با حضور رئیسجمهور و مسئولان 17 کشور دیگر برگزار شد، داد.
چابهار تنها بندر اقیانوسی ایران است و به دلیل موقعیت راهبردی که نزدیکترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه (افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان) به آبهای آزاد است، از اهمیت فراوانی برخوردار است. با این وجود، توسعه این بندر استراتژیک مغفول مانده و آنطور که باید و شاید از آن استفاده نشده است.
در دولت یازدهم تلاشهایی در راستای همکاری با کشورهای ذینفع در توسعه بندر چابهار انجام شد و قراردادهایی در این زمینه به امضا رسید. توسعه بندر چابهار میتواند تا حد زیادی بر تجارت خارجی ایران تاثیر بگذارد. علاوه بر اینکه این بندر جایگاه قابل توجهی در ترانزیت کالاهای ایرانی دارد، میتواند مکان مناسبی برای ترانزیت کالاهای کشورهای دیگر باشد و به این طریق قابلیت سودآوری زیاد برای کشور ما دارد. بهرغم موقعیت مناسب این بندر، این نقطه از کشور همچنان محروم مانده و برخی از ساکنان محلی جای استفاده از مواهب آن مبادرت به قاچاق کالا میکنند؛ قاچاقی که نه تنها این افراد را به خطر میاندازد بلکه به تولید ملی نیز ضرر میزند.
در یادداشت روزنامه «جهان صنعت» هم می خوانیم: «محرومیتزدایی» یکی از برنامههایی است که در دولت فعلی ظرفیتهای خوبی برای مقابله با آن وجود دارد. برنامه محرومیتزدایی از مناطق محروم در استانی مانند سیستانوبلوچستان که یکی از استانهای محروم کشور محسوب میشود میتواند در قالب توسعه بندری و ایجاد بنادر خشک پیگیری شود. نکتهای که در توسعه این بنادر حائز اهمیت است، این است که ارتباط ریلی و جادهای در منطقه وجود داشته باشد تا امکان حمل کالا به داخل کشور فراهم شود.
از سوی دیگر اداره این مناطق به شکل مناطق آزاد از پیششرطهای توسعه و رونق بندر است. در صورتی که مجموعه این عوامل وجود داشته باشد میتوان امیدوار بود که در اطراف این مناطق رونق و آبادانی ایجاد شود؛ رونقی که از طریق ایجاد اشتغال، حضور شرکتها و تولیدیها در منطقه ایجاد میشود. بندر شهید بهشتی چابهار که به تازگی افتتاح شده از همین منظر برای مردم محروم منطقه اهمیت دارد.
در گزارش روزنامه «خراسان» هم آمده است: ندر چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی کشورمان از نقاط مهم و راهبردی ترانزیتی و ترانشیپی و حلقه واسط جنوب شرق آسیا، شرق آفریقا، افغانستان و آسیای میانه است که روز گذشته با افتتاح« فاز نخست طرح توسعه بندر شهید بهشتی »ظرفیت این بندر از 2.5 میلیون تن به 8.5 میلیون تن افزایش پیدا کرد.به این ترتیب امکان صادرات محصولات هند و کشورهای جنوب و جنوب شرق آسیا از طریق ایران به کشورهای آسیای میانه و برعکس فراهم می شود و این بندر به عنوان دروازه منطقه به اقیانوس های جهانی نقش به سزایی را در ترانزیت کالا ایفا خواهد کرد.
**تحولات تازه یمن
چرخش ناگهانی مواضع «علی عبدالله صالح» به سمت عربستان و حمله موشکی نیروهای انصارالله به تاسیسات اتمی امارات در روزنامه های امروز بازتاب زیادی داشت.
روزنامه «ابتکار» در گزارشی از چرخش ناگهانی مواضع «علی عبدالله صالح» نوشت: از زمان شروع انقلاب یمن در سال 2011 و همزمان با حمله ائتلاف عربی به رهبری عربستان به این کشور فقیر در دو سال و نیم گذشته، یمن تحولات زیادی را پشت سر گذاشته و درگیر بحرانی فراگیر در سطح سیاسی و اجتماعی بوده است. در همین راستا و در تازهترین تحولات صورت گرفته، درگیری شدید میان نیروهای طرفدار علی عبدالله صالح و انصارالله یمن در صنعا طی دو روز گذشته، تحولات میدانی یمن را وارد مرحله جدیدی از بحران کرده است. پس از این درگیریها صالح که پیش از این در کنار انصارالله با ائتلاف عربی مهاجم به یمن در حال نبرد بود، در چرخشی معنادار به سمت عربستان به صراحت اعلام کرد که همزیستی میان دولت و حوثیها وجود ندارد و دوره قدرت شبه نظامیان پایان یافته است.
وی همچنین گفت که جایگاه طبیعی یمن در کنار کشورهای عربی حوزه خلیج فارس است و علت اصلی رنجهایی که یمن از داخل و خارج متحمل میشود، حوثیها هستند!
در ادامه می خونیم: همزمان با این چرخش موضع رئیس جمهوری مخلوع یمن به سمت ائتلاف عربی که با استقبال گسترده از سوی عربستان و امارات روبرو شده است، گفته میشود که درگیریها همچنان در شمال صنعا میان نیروهای انصارالله و گارد ریاست جمهوری طرفدار صالح در جریان بوده و علیرغم اینکه ادعا میشد که برخی از مقامات بلندپایه حوثی دستگری شدهاند، خبرها حاکی از آن است که منزل علی عبدالله صالح و وزارت فرهنگ این کشور قرار دارد که تحت تصرف انصار الله است .
روزنامه «جوان» در گزارش خود آورد: کمتر از 24 ساعت پس از اینکه علی عبدالله صالح علیه انصارالله موضع گرفت و به سعودیها چراغ سبز نشان داد، نیروهای مردمی یمن با موشک امارات متحده عربی را هدف قرار دادند و همزمان طرفداران صالح را در صنعا عقب راندند و بر اکثر مناطق پایتخت مسلط شدند؛ تحولاتی که باعث شده رئیسجمهور پیشین با عقبنشینی از مواضع خود از حزبالله و ایران بخواهد تا با میانجیگری مانع از تشدید تنش شوند.
روزنامه «کیهان» در گزارش خود چنین به رشته تحریر درآورد: گان موشکی یمن همانطور که وعده داده بود به پایتخت تمام کشورهای شرکتکننده در تجاوز به یمن حمله کند، دیروز با شلیک موشک «کروز» به تاسیسات اتمی «براکه» در «ابوظبی» به یکی دیگر از تهدیداتش عمل کرد. انصارالله پیش از این با شلیک موشک به فرودگاه بینالمللی ریاض، عمل به وعدههایش را آغاز کرده بود
در یادداشت این روزنامه هم می خوانیم: این شلیک غافلگیرکننده در شرایط فعلی که موضوع یمن از چند جهت بیش از همیشه حساس و در مرکز توجهات منطقهای و فرامنطقهای قرار گرفته است، قابل تامل بوده و آثار و پیامهای مختلفی دارد. از نظر زمانی نیز هدف قرار دادن امارات مهم و قابل توجه است. این عملیات در پنجمین روز شورش علی عبدالله صالح رئیسجمهوری پیشین یمن علیه انصارالله به وقوع پیوست.
روز شنبه صالح در نطقی تلویزیونی رسماً راه خود را از مردم یمن جدا کرده و به متجاوزان سعودی و اماراتی چراغ سبز نشان داد و آنان را برادران همسایه نامید و از آمادگی خود برای ورق زدن برگی جدید- بخوانید سازش با جنایتکاران- خبر داد. موضعی که با درگیری مسلحانه تعدادی از حامیان وی با رزمندگان انصارالله همراه بود. البته تحولات اخیر صنعا و موضعگیری اخیر و صریح صالح، آخرین گام در چرخش وی به سوی متجاوزان بود و ماجرا از چند ماه پیش آغاز شده بود.
**بیانات رهبری خطاب به فرماندهان ارشد نیروهای مسلح
بیانات دیروز یکشنبه 12 آذر ماه، رهبر انقلاب در دیدار فرماندهان ارشد نیروهای مسلح و برگزیدگان جشنواره مالکاشتردر روزنامه های امروز بازتاب داشت.
به نوشته روزنامه «جمهوری اسلامی»، حضرت آیتالله خامنهای فرمانده معظم کل قوا در دیدار فرماندهان ارشد نیروهای مسلح و برگزیدگان جشنواره مالکاشتر با اشاره به خصومتهای تمامنشدنی دشمنان با ملت و نظام اسلامی، مواجهه با این معارضهها را در گرو ایستادگی و تقویت روزافزون تواناییهای نیروهای مسلح خواندند و تاکید کردند: امروز نیروهای مسلح به بهترین نیروی انسانی از لحاظ فکری، عملی، عزم و اراده احتیاج دارند تا بتوانند آسیبناپذیری ملت را در مقابل دشمنیها حفظ کنند.
به نوشته روزنامه «شهروند»، رهبر انقلاب اسلامی با ابراز خرسندی از عمقبخشیدن به حرکت پیشرونده نیروهای مسلح در بخش نیروی انسانی با برگزاری جشنواره مالک اشتر، افزودند: لازمه پیشگامی در موفقیتها، استمرار حرکت رو به جلو و بدون توقف است، بنابراین باید در هر بخش که مسئولیت و وظیفهای برعهده دارید، بیوقفه و مستمر، کار و تلاش کنید.
به گزارش روزنامه «مردم سالاری»، ایشان نامگذاری جشنواره بهنام جناب مالکاشتر از فرماندهان و یاران امیرالمومنین علی علیهالسلام را آموزنده توصیف کردند و گفتند: مالکاشتر در «بصیرت و شناخت صراط مستقیم»، «عزم راسخ»، «احساس مسئولیت و آمادگی برای مجاهدت»، «شجاعت و قدرت فرماندهی» و در عین حال در «معنویت، عبادت، تقوی و تواضع» برجسته و الگوست و فرماندهان نیروهای مسلح باید بیش از دیگران، این حالات و روحیات عالی را در خود تقویت کنند.