تعاون روستایی تایباد و نیشابور هم به جمع خریداران زعفران پیوستند
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه امسال هشت مرکز برای خرید زعفران توافقی در نظر گرفته بودیم، گفت: به دلیل استقبال کشاورزان ظرف هفته جاری در تایباد و نیشابور نیز مراکز خرید زعفران دایر خواهد شد.
وی با بیان اینکه طرح خرید توافقی در راستای حمایت از زعفرانکاران و البته بخش بازرگانی ایجاد شده، گفت: ایمان داریم اگر تجار قیمت کف بازار را رعایت کنند چه در بازارهای داخلی و چه در بازارهای خارجی زیان نخواهند دید.
مزروعی افزود: اکنون قیمت منصفانه از نظر ما قیمت پایه 43 میلیون ریال در هر کیلوگرم است که تا سقف 57 میلیون ریال نیز قابل افزایش خواهد بود.
وی همچنین گفت: از زمان آغاز خرید توافقی تاکنون (دوم آبان ماه جاری) شیوه خرید قطعی با موفقیت انجام شده و70 درصد مبلغ را پرداخت کرده ایم که این شیوه در برخی مناطق تا پایان آذر که برداشت زعفران ادامه دارد و برای برخی شهرستان ها که بعد از آذر نیز برداشت گل زعفران ادامه پیدا کند، ما هم خرید انجام می دهیم.
وی در بخش دیگری از کاهش میزان تولید زعفران در سال زراعی جاری خبر داد و گفت: علت کاهش محصول، سرمای شدید هوا در آذر پارسال، کاهش بارندگی در بهار امسال و نیز تابستان گرم است و لذا با کاهش تولید مواجه خواهیم بود و بر این اساس در شهرهای مرکزی و شمالی با 30 درصد کاهش مواجه و در شهرهای جنوبی این میزان کاهش بیشتر خواهد بود.
از مجموع 82 هزار هکتار اراضی زیر کشت زعفران استان خراسان رضوی که معادل 86 درصد سطح زیر کشت زغفران کشور و دنیاست، هشت هزار و 500 هکتار یعنی معادل 12 درصد استان به اراضی شهرستان تربت حیدریه و 12 هزار هکتار عرصه کشاورزی شهرستان زاوه معادل 17 درصد ظرفیت زیرکشت ، به کشت زعفران در این دو شهرستان اختصاص دارد.
در سطح استان 117 هزار خانوار به کشت زعفران مشغول هستند که از این میزان بین 14 تا 15 هزار خانوار به زعفران کاران تربت حیدریه اختصاص دارد و تعداد بهره برداران بخش کشاورزی زاوه نیز 17 هزار نفر است که بالغ بر 90 درصد آن ها به کشت زعفران مشغول هستند.
اکنون به ازای هر هکتار زمین زعفران، 220 نفر روز مشغول کار هستند که در کل 70 هزار نفر اشتغال مستقیم و دو تا سه برابر این رقم، اشتغال غیرمستقیم به دست می آید.
در حالی که متوسط تولید زعفران در استان چهار کیلوگرم در هر هکتار است، این رقم در شهرستان تربت حیدریه بین 3.8 تا 4.1 کیلوگرم در هکتار است که در سال تولید 32 تن زعفران خشک را برای این خطه به همراه دارد.
در شهرستان زاوه نیز همین ارقام وجود دارد با این تفاوت که سال 95 بدلیل کاهش نزولات جوی و سرمازدگی میزان برداشت زعفران با 30 درصد کاهش نسبت به سال قبل، به 28 تن رسید، اما به طور کلی متوسط برداشت در این شهرستان 40 تن در سال است.