پشت به نمایش آمریکایی
هیأت تجاری بی توجه به سیاست های آمریکا به ایران آمد وزیر اقتصاد فرانسه نامه امضای شده وام ٧٠ میلیون یورویی را به تهران فرستاد عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی: ممنوعیت فروش هواپیما به ایران اقدام نمایشی آمریکاست
دیده بان ایران: درست در شرایطی که خط و نشان مجلس نمایندگان آمریکا سرنوشت قراردادهای هوایی ایران را نقل محافل کرده است، فرانسویها دو هواپیمای ATR را تا ١٠روز آینده به ایران تحویل میدهند. بیتوجهی اروپا به بداخلاقیهای آمریکا به همینجا ختم نمیشود و دیروز نامهای از وزیر اقتصاد فرانسه به ساختمان دادمان وزارت راهوشهرسازی رسید که در آن وامی به ارزش ٧٠میلیون یورو برای ایران امضا شده بود. عباس آخوندی وزیر راهوشهرسازی دیروز میزبان مدیران ١٤ شرکت فرانسوی و ژان باتیست لوموئن دبیر دولت فرانسه در امور اتحادیه اروپا و امور خارجه بود. او که حامل پیام دولت فرانسه و نامهای از وزیر اقتصاد این کشور بود، به وزیر راهوشهرسازی اعلام کرد: فرانسه تعهد خود را به برجام اعلام میکند و آماده هر نوع همکاری با ایران است.
هیأت فرانسوی به دیدار با آخوندی بسنده نکرد و به پارلمان بخش خصوصی ایران هم سر زد. غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران در این نشست اعلام کرد؛ سفر اکتشاف و بررسی هیأتهای تجاری فرانسه به ایران تمام شده است و آنها وارد فازهای عملیاتی پروژههای اقتصادی ایران شدهاند. شافعی در این دیدار به افزایش سطح تجارت بین ایران و فرانسه اشاره کرد و گفت: ارزش مبادلات تجاری ایران و فرانسه تا پایان سال آینده به ۴میلیارد و ۸۰۰هزار دلار میرسد.
آغاز دور جدید اعطای اعتبارات مالی بین فرانسه و ایران
فرانسویها دیروز به ساختمان دادمان بلوار آفریقا و ساختمان اتاق ایران در طالقانی سر زدند. آن هم در شرایطی که آمریکاییها بحث تحریم دوباره ایران را مطرح کردهاند.
وزیر راهوشهرسازی دیروز در جلسه مشترک خود با مدیران ۱۴ شرکت فرانسوی به تشریح پروژههای عمرانی اولویتدار ایران پرداخت و در عین حال خبر داد که در آستانه تفاهمی مشخص با دولت فرانسه بر سر تأمین مالی پروژهها هستیم، گفت: اعطای وام ۷۰میلیون یورویی پاریس به تهران، شروع دوره جدیدی از جهت اعطای اعتبارات مالی بین فرانسه و ایران است.
آخوندی دراینباره توضیح داد: خوشبختانه طی مذاکراتی که با دولت فرانسه صورت گرفت، درخصوص تأمین مالی پروژهها در قالب وامهای خزانهداری فرانسه به نتیجه رسیدهایم و پاریس دراینباره طرح روشنی را به ما ارایه خواهد داد.
بیتوجهی فرانسه به اقدام نمایشی آمریکا
او به تشریح حوزههای مورد اولویت ایران پرداخت و از حوزه هوایی بهعنوان نخستین اولویت برای نوسازی خبر داد و گفت: در حوزه هوایی اعم از فرودگاه، هواپیما، موتور و تمام بیزینسهای مرتبط با صنعت هوانوردی به دنبال نوسازی و ارتقای سیستمها هستیم. حوزه دوم که بشدت برای ما مهم است، بحث ریل است که خوشبختانه شرکتهای فرانسوی اکنون با مقامات ریلی ما مذاکرات مستقیمی را دارند.
وزیر راهوشهرسازی نوسازی ناوگان و ارتقای فناوری و سطح تکنولوژی را مورد اشاره قرار داد و گفت: با توجه به اینکه سرمایهگذاری در ریل یک سرمایهگذاری سبز است و با کنفرانس پاریس همراستاست، فرانسه میتواند به کمک ایران بیاید؛ ما هدف بسیار بزرگی مبنی بر افزایش سهم حملونقل ریلی از بار به ۳۰درصد و از مسافر به ۲۰درصد داریم و به همین خاطر نیازمند حجم سرمایهگذاری زیادی در شبکه راهآهن و در بخش نوسازی واگن هستیم.
آخوندی حملونقل حومهای و حملونقل ریلی اطراف تهران و همچنین ریل پایهکردن بندر امام و شهید رجایی را ازجمله پروژههای مشخصی دانست که میتوان با کمک فرانسه آغاز کرد و گفت: برقیکردن برخی محورهای مهم شبکه حملونقل ایران و همچنین راهآهن تهران- تبریز نیز دیگر پروژه مهمی است که علاقهمندیم از جهت پشتیبانی مالی با دولت فرانسه دراین خصوص مذاکرات مشخصی را داشته باشیم.
وزیر راهوشهرسازی به اقدام اخیر مجلس آمریکا در ممنوعیت فروش هواپیما به ایران اشاره کرد و گفت: این اقدام هرچند بیشتر درحد یک اقدام نمایشی است و هیچ ارزش اجرایی تا این لحظه ندارد اما از نظر روانی بر بازارهای دنیا تأثیر میگذارد و لذا ما علاقهمندیم در سطح قراردادهای هوایی ایرباس و ای.تی.آر به فوریت علامت واقعی را به بازار در سطح دنیا دهیم. خوشبختانه ٢ فروند ای.تی.آر تا ١٠روز آینده به ایران میآید و این علامت خوبی است.
او همچنین از پیشرفت مذاکرات قراردادی با ایرباس خبر داد و گفت: پنجشنبه گذشته فخریهکاشان (قائممقام وزیر در امور بینالملل) در فرانسه بود و نمایندگان ایرباس به ایران میآید تا بتوانیم مسائل باقیمانده را نهایی کرده و تصمیم آخر را اعلام کنیم.
افزایش مبادلات ایران و فرانسه
رئیس اتاق بازرگانی با بیان اینکه مبادلات تجاری ایران و فرانسه تا پایان سال آینده به ۴ میلیارد و ۸۰۰هزار دلار میرسد، گفت: سفرهای اکتشافی هیأتهای خارجی تمام شده و کار وارد مرحله عملیاتی شده است.
هیأت تجاری فرانسه در سفر دیروز خود به تهران بخش خصوصی اقتصاد ایران را نادیده نگرفت و به خیابان طالقانی هم سر زد. غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران در این مراسم توضیح داد: ایران و فرانسه از دیرباز دارای روابط اقتصادی ژرف و مستحکمی بودهاند که طی سالهای اخیر تحتتأثیر عوامل سیاسی و موضوع هستهای قرار گرفته است، اما با توجه به شرایط کنونی پیشآمده در اقتصاد ایران، این امیدواری به وجود آمده است که بتوان روابط دو کشور را توسعه داد.
او افزود: با توجه به شرایط کنونی به وجود آمده در اقتصاد ایران از سال ۲۰۱۵ میلادی، همکاریهای اقتصادی ایران و فرانسه مجدد افزایش پیدا کرده و همین امر سبب شده است که بتوانیم نسبت به آینده امیدوار باشیم.
وی تصریح کرد: طی سالهای اخیر هیأتهای تجاری و اقتصادی بلندپایه میان دو کشور تبادل شده و تفاهمنامههای بسیاری میان بخش خصوصی و دولتی دو کشور به امضا رسیده است که بخش عمدهای از آنها به قراردادهای تعهدآور تبدیل شده که ازجمله آن میتوان به تفاهمنامه خرید هواپیمای مسافربری ایرباس، خودروهای پژو و رنو با شرکت توتال فرانسه اشاره کرد.
شافعی به پتانسیلهای اقتصادی ایران هم اشاره کرد و گفت: درحال حاضر یکی از اهداف مشترک دو کشور ارتقای حجم مبادلات تجاری از سطح کنونی ۲میلیارد و ۴۰۰هزار دلاری به حداقل دوبرابر در سال آینده است که امیدواریم این امر با تلاشهای بخش خصوصی کشور در آینده نزدیک محقق شود.
رئیس پارلمان بخش خصوصی تأکید کرد: پس از سفرهای متعدد هیأت اقتصادی مدوف بینالملل به ایران و حضور هیأت تجاری اقتصادی ایران در پاریس به همراه رئیسجمهوری، درحال حاضر سفرها حالتهای اکتشافی را پشتسر گذاشته و وارد مراحل عملیاتی شده است که بر این اساس به نظر میرسد افزایش حجم مبادلات تجاری دو کشور رخ دهد.
شافعی افزایش حجم مبادلات تجاری دو کشور را مستلزم رفع موانع بانکی، مشکلات گمرکی، ترانزیتی و ارایه تسهیلات پیرامون صدور روادید تجاری دانست و ابراز امیدواری کرد، در آینده نزدیک بتوان بستر مناسبی برای تعامل دو کشور و توسعه همکاریهای تجاری و اقتصادی بین دو کشور رقم زد.