کد خبر: 27260
A
نخستین روز کاری وزرای اقتصادی چگونه رقم خورد

اقتصادی های کابینه پشت میز

کرباسیان، آخوندی، آذری جهرمی و ربیعی در روز اول کابینه چه گفتند.

اقتصادی های کابینه پشت میز

دیده بان ایران: نخستین روز کاری وزرای اقتصادی با اخبار و حواشی متفاوتی رقم خورد. محمدجواد آذری‌جهرمی وزیر دهه شصتی روحانی بلافاصله بعد از این‌که رأی ‌اعتماد مجلس را گرفت، عکسی در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد که به زیارت حضرت شاه عبدالعظیم حسنی(ع) رفته است. او البته در همان ساعات اولیه گرفتن رأی اعتماد برای تصدی پست وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، نخستین حکم خود را صادر کرد و با حکم سرپرستی، حسین فلاح‌جوشقانی را جایگزین علی‌اصغر عمیدیان رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی کرد. جوشقانی پیش از این معاون عمیدیان بوده و تقریبا تمام سابقه اجرایی او در حوزه فناوری اطلاعات است.


 مسعود کرباسیان وزیر جدید اقتصاد بعد از گرفتن رأی اعتماد به دیدار علی طیب‌نیا سکاندار پیشین باب همایون رفت و با او گفت‌وگو کرد. هرچند مشخص نشد کرباسیان چه صحبت‌هایی با طیب‌نیا وزیر محبوب بخش خصوصی ردوبدل کرده، اما او هنوز سرفصل‌های مشخصی به‌عنوان برنامه کاری خود اعلام نکرده است. با این حال کرباسیان در نخستین روز کاری اعلامیه‌ای منتشر کرد که برای حرکت در مسیر اقتصاد مقاومتی هیچ‌کس هزینه‌ای بابت تهیه گل و آگهی روزنامه و تبریک به او انجام ندهد.


محمد شریعتمداری هم که جایگزین محمدرضا نعمت‌زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت شده است، در نخستین روز کاری خیلی خلاصه و مختصر به رسانه‌ها گفت که به دنبال آوردن فناوری‌های نو به صنعت ایران است.


در این میان، وزرای ابقاشده مثل همیشه و بدون هیچ حاشیه‌ای راهی محل کار خود شدند. عباس آخوندی وزیر راه‌وشهرسازی به یک یادداشت کوتاه تلگرامی بسنده کرده و نوشت؛ بارها برای گرفتن رأی اعتماد به مجلس رفته اما این‌بار ماجرا متفاوت بود و نمایندگان تلاش کردند بدون سیاسی‌کاری وزرای پیشنهادی را نقد کنند. این رخداد از نظر آخوندی یک حرکت مدنی مهم است. آخوندی البته مبارزه با سوداگری در بخش مسکن را برنامه خود دانسته و گفته است؛ در بخش حمل‌ونقل هم سیاست‌های پیشین خود را ادامه می‌دهد. درحالی ‌که هیچ خبری از نخستین روز کاری محمود حجتی وزیر کشاورزی در دولت دوازدهم رسانه‌ای نشد. بیژن زنگنه، وزیر نفت مفصل و با جزییات برنامه‌های خود را توضیح داد که البته به نظر می‌رسد برنامه‌های او در تداوم سیاست‌های قبلی‌اش باشد. علی ربیعی، وزیر کار هم دیروز یک نشست شبانه برای تشریح برنامه‌های خود برگزار کرد و البته توضیح داد که ایجاد سالانه ٩٧٠‌هزار شغل را در دستورکار خود قرار داده است. در این میان محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه هم از تشکیل معاونت اقتصادی در وزارتخانه‌اش خبر داده که اتفاق مهمی برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی و پیگیری مطالبات فعالان اقتصادی در آن‌سوی مرزهاست.


نخستین مصاحبه رسمی وزیر دهه شصتی


محمـــدجــــواد آذری‌جهرمـی کـه حالا به‌عنوان وزیر پشت تریبون‌ها حاضر می‌شود، دیروز در نخستین مصاحبه رسمی خود به‌عنوان وزیر از تلاش برای رفع فیلترینگ سخن گفت. آذری‌جهرمی که معتقد است؛ فیلترینگ توییتر به خاطر مسائل اخلاقی و فرهنگی نبوده بلکه مربوط به حوزه امنیت ملی است، درباره رفع فیلتر شبکه اجتماعی توییتر با بیان این‌که وزارت ارتباطات این شبکه را فیلتر نکرده است که بخواهد رفع فیلتر کند، گفت: این‌که بگوییم ما می‌توانیم توییتر را رفع فیلتر کنیم، درست نیست. نهادی که تصمیم گرفته این شبکه اجتماعی فیلتر باشد، بنابر یک ملاحظاتی این کار را انجام داده است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت دوازدهم ادامه داد: من هم از توییتر استفاده می‌کنم. این شبکه اجتماعی ابزار مناسبی برای دیپلماسی عمومی، برقراری ارتباط با مردم دنیا و اظهارنظر درباره موضوعات مختلف است.


جهرمی البته درباره تعرفه اینترنت و مناسب‌سازی آن برای مصرف‌کنندگان، نکاتی گفت. البته عکس‌هایی هم از تحویل ساختمان وزارتخانه از واعظی به جهرمی منتشر شد. محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات که بین کاربران ایرانی بسیار محبوب است، در تازه‌ترین پست اینستاگرامی خود نوشت؛ با پست رئیس دفتر رئیس‌جمهوری، همچنان با مردم در فضای مجازی در ارتباط خواهد ماند.


برای تبریک هزینه نکنید!


 مسعود کرباسیان که حالا جانشین علی طیب‌نیا وزیر محبوب اقتصاد شده، هنوز برنامه‌های روشنی از سیاست‌های خود منتشر نکرده است. اقتصاددان‌نبودن حالا بزرگترین انتقادی است که به کرباسیان وارد می‌شود. با این حال کرباسیان در نخستین روز کاری در ساختمان باب همایون، بخشنامه‌ای متفاوت با دیگر بخشنامه‌های روزهای نخست وزارت صادر کرد. مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصادی و دارایی در نخستین دستور صادره پس از استقرار در این وزارتخانه طی بخشنامه‌ای به کلیه واحدهای ستادی، سازمان‌های تابعه، بانک‌ها، بیمه‌ها و شرکت‌های دولتی خواستار خودداری مدیران از ارسال پیام تبریک و تاج گل به مناسبت انتصاب خود به‌عنوان وزیر اقتصاد شد. البته اقدامات سکاندار باب همایون به همین مورد ختم نشد و کرباسیان در نخستین حکمش فرود عسگری که پیش از این در سمت معاون فنی او مشغول به کار بود، به‌عنوان سرپرست گمرک ایران منصوب کرد.


فناوری نو را به صنعت می‌آورم


 محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت از دیگر وزرای اقتصادی بود که رأی اعتـمـــــــــــاد بهارستان‌نشین‌ها به کابینـه پیشنهادی رئیس‌جمهوری را مورد تقدیر قرار داد و اعلام کرد که در این دوره از مجلس، کار بی‌بدیلی برای بررسی برنامه وزرای پیشنهادی انجام شد.


سکاندار ساختمان سمیه که معتقد به افزایش فناوری‌های نو در دوره وزارتش است، افزود: در ٤‌سال آینده ضمن حفظ توان تولید صنایع پایه و توسعه معدنی کشور، بخشی از صنایع و فناوری‌های نو در آینده نزدیک سهم قابل ملاحظه‌ای بیش از ٤٢‌هزار ‌میلیارد دلار سرمایه‌گذاری را به خود اختصاص می‌دهد که باید در این وزارتخانه بیشتر به آن توجه شود و فناوری‌های نو در دوره تصدی بنده در حوزه صنعتی گسترش پیدا کند.


این عضو کابینه دوازدهم که پیش از انتصابش به‌عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت از لزوم تفکیک این وزارتخانه به دو بخش بازرگانی و صنعت و معدن سخن می‌گفت، حالا نظری متفاوت درخصوص عملکرد این وزارتخانه دارد. به گفته او، دولت در زمانی که تصمیم به ادغام وزارتخانه‌های بازرگانی و صنایع داشته، به‌طور طبیعی به این موضوع توجه کرده که صنعت و تجارت به هم ارتباط دارند، تجارت یا برای صنعت است یا برای بخش معدن یا برای بخش خدمات. اگر بتوانیم به نوعی مسئولیت تولید داخلی، صادرات و واردات را در حوزه واحدی جمع کنیم، یعنی ادغام واقعی در این راستا صورت گیرد، به‌طور طبیعی مشکلات بخش‌ها کم می‌شود.


ادامه راه قبلی وزیر راه و شهرسازی


 عباس آخوندی، وزیر راه و شهرســـــازی سیاســـت‌هایــش را تــداوم سیـاست‌های قبلی دانسته است. او از بخش مسکن بــــه‌عنـــــوان دستکاری‌شده‌ترین بخش در حوزه اقتصاد ملی نام برد و آماری مبنی بر اضافه شدن ٢میلیون دستگاه خانه خالی در مدت پنج‌سال و وجود ٢‌میلیون و ١٠٠‌هزار دستگاه خانه دوم در کشور به مجموع ارزش ٤٧٠‌میلیارد دلار( بیش از چهار برابر کل ارزش بازار بورس ایران) را نشان خوبی برای اقتصاد کشور ندانست.
وزیر راه و شهرسازی به اتلاف منابع در بخش مسکن اشاره کرد و اختلاف فاحش قیمت مسکن در نقاط مختلف را در راستای تحقق عدالت اجتماعی ندانست.


آخوندی به یارانه‌های پرداختی بانک مرکزی در بخش مسکن اشاره کرد و گفت: بانک مرکزی هم‌اکنون ٢٢‌هزار ‌میلیارد تومان یارانه در بخش مسکن پرداخت کرده و این نتیجه سوادگری و فساد در بازار مسکن و ساختمان در ایران بوده است.
وزیر راه و شهرسازی در برنامه‌های دوره جدید فعالیتش در وزارت راه و شهرسازی، افزایش سهم ریل در حمل‌ونقل جاده‌ای مسافر و بار را محور قرار داده است.
آخوندی گفت: در ایران بیش از ٢١٧‌هزار کیلومتر راه وجود دارد، در برابر آن ما تنها ١٣‌هزار کیلومتر شبکه ریلی داریم.


شغل، مهمترین دغدغه ربیعی


 اشتغال که حسن روحـــانـــــــی، رئیس‌جمهوری آن را بزرگترین وظیفه دولـت دوازدهــم برشمـــرده است، به‌عنوان محور اصلی نخستین نشست ربیعی مورد بررسی قرار گرفت تا نخستین گام برای ایجاد سالانه ٩٧٠‌هزار شغل در‌ سال برداشته شود. در این نشست که نخستین جلسه کاری ربیعی به‌عنوان سکاندار وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی دولت دوازدهم است، آیین‌نامه‌ها، طرح‌ها و برنامه‌های این وزارتخانه در حوزه اشتغال بررسی شد.


زنگنه: برای منافع ملی هم‌صدا باشیم


 رکورددار رأی اعتماد از بهارستان‌نشین‌ها در میان وزرای نفتی هم روز گذشته بیکار نمانـد و به تشــریح چالش‌ها و برنامه‌های ٤‌سال سکانداری‌اش در ساختمان خیابان طالقانی پرداخت. بیژن زنگنه در رابطه با نخستین دستور کار وزارت نفت در دولت دوازدهم می‌گوید: برنامه‎های کلی را به مجلس شورای اسلامی ارایه داده‎ام و در گام نخست، این برنامه‎ها در قالب برنامه‎های کوتاه‌مدت و ضربتی و برنامه‎های بلندمدت طبقه‎بندی و پیگیری خواهد شد.


او با بیان این‎که رئوس برنامه‎ها مشخص است و باید زمان‌بندی عملیاتی آنها نیز مشخص شود، ادامه داد: رئیس‌جمهوری، مردم و نمایندگان ملت مطالباتی دارند و باید با زمان‌بندی درست برنامه‎ها، پاسخگوی این مطالبات باشیم.
پیگیری امضای قراردادهای جدید نفتی با هدف جذب سرمایه خارجی به منظور توسعه میدان‎های مشترک و افزایش ضریب بازیافت مخازن، مهمترین اولویت وزارت نفت در دولت دوازدهم است که شیخ‌الوزرا بدان اشاره کرده و توضیح می‌دهد: اگر به افزایش ضریب بازیافت توجه نکنیم، بسیاری از ذخایرمان را از دست می‎دهیم و تولیدمان به وضعی بحرانی دچار خواهد شد.
به گفته وزیر نفت، برای توسعه میدان‎های جدید و افزایش ضریب بازیافت در میدان‎های درحال بهره‎برداری، به سرمایه و فناوری نیاز داریم و تولید صیانتی نیز با افزایش ضریب بازیافت محقق می‎شود.
آن‌گونه که این عضو کابینه دوازدهم اعلام کرده، هم‎اکنون میانگین ضریب بازیافت مخازن نفتی کشور کمتر از ۳۰‌درصد است. این میزان ضریب بازیافت به این معناست که اگر حدود ۷۰۰‌میلیارد بشکه نفت در اختیار داشته باشیم، تنها حدود ۲۰۰‌میلیارد بشکه آن قابل استحصال است. وزیر نفت درباره این‌که صنعت نفت به چه میزان سرمایه‌گذاری نیاز دارد، گفت: آنچه در برنامه ششم توسعه کشور آمده و به‌طور رسمی اعلام شده، این است که باید ۲۰۰‌میلیارد دلار در بخش بالادستی و پایین‌دستی صنعت نفت سرمایه‌گذاری شود که از این میزان باید ۷۰‌درصد از منابع خارجی تأمین شود.
او افزود: تلاش می‌کنیم امسال ۵۰ تا ۶۰‌میلیارد دلار قرارداد فراهم کنیم، منتهی یک طرف قرارداد ما هستیم و طرف دیگر شرکت‎هایی هستند که می‌خواهیم با آنها کار کنیم، ضمن این‌که باید از فضای بین‌المللی ایجاد شده مراقبت و آن را حفظ کنیم.
زنگنه با بیان این‌که ما دشمنان سرسختی داریم و برای انجام کارها باید با هم همدل باشیم، تصریح کرد: اگر همه با هم همدل باشیم دشمن خارجی کاری نمی‌تواند بکند، اما اگر هر کسی به یک سمت برود، به اعتبار ضعف داخلی ما، اثرگذاری دشمن بیشتر می‌شود. ما باید همدل و یکدل باشیم و منافع ملی برایمان اصل باشد، باید با هم مذاکره کنیم نه مخاصمه.

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر