رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف ایران: خرید موبایل دست دوم توسط مردم افزایش پیدا کرده است/ قیمت موبایل به نرخ دلار پس از حذف ارز نیمایی وابسته است
سید حسین سادات حسینی، رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف ایران با تاکید بر این که پس از حذف ارز نیمایی، قیمت گوشیها کاملا وابسته به نوسان دلار شده است، به دیدهبان ایران گفت: با توجه به افزایش قیمت موبایل طبیعتا مردم ترجیح میدهند که از گوشیهای دست دوم مدل بالاتر استفاده کنند. این اتفاقی است که در حال حاضر در بازار گوشی تلفن همراه کشورمان رخ داده است و هرچقدر قیمت موبایل بالاتر میرود، فروش گوشیهای دست دوم نیز افزایش پیدا میکند.
به گزارش سایت دیدهبان ایران، اگر در ساعات اولیه صبح به مراکز فروش تلفنهای همراه و وسایل الکترونیکی مراجعه کنید، احتمالا باید تا حوالی ساعت ۱۰ یا ۱۱ صبح معطل بمانید، زیرا فروشندگان ابتدا منتظر تعیین دقیق قیمت ارز بهویژه دلار میمانند و بعد از آن قیمت روز را محاسبه میکنند، چون این روزها قیمت بسیاری از کالاها از جمله موبایل و تجهیزات آن به دلار وابسته است.
به عبارت دیگر، هرگونه تغییر در قیمت دلار، باعث افزایش یا کاهش محسوس نرخ تلفن همراه در بازار میشود، زیرا موبایل و تجهیزات آن، کالاهایی کاملا وارداتی هستند. البته نکته مهم این است که افزایش قیمت بیرویه قدرت خرید مردم را کاهش میدهد، یعنی شهروندان در چنین شرایطی ناچار میشوند که برای تهیه گوشیهای همراه مد نظر خود یا از راهکارهایی نظیر دریافت وام، قرض گرفتن یا خرید اقساطی استفاده کنند یا این که موبایل دست دوم بخرند.
پیچیده شدن موبایل در تار و پود زندگی مردم
در عصر فناوری اطلاعات بسیاری از امورات زندگی شهروندی در به گوشی تلفن همراه وابسته است. برای مثال در کشورمان پیامک تاییدیه در سامانههای حاکمیتی مثل دولت من، سامانه ثنای قوه قضاییه، تهران من شهرداری و… روی شماره همراه به نام شما ارسال میشود. همچنین بسیاری از مردم از طریق گوشی همراه خود به وبگردی یا مرور شبکههای اجتماعی میپردازند تا از طریق آن کسب اطلاعات یا گذراندن اوقات فراغت و حتی کسب درآمد داشته باشند.
به همین بهانه قصد داریم که در این گزارش، تاثیر افزایش قیمت دلار در ماههای اخیر روی گران شدن قیمت گوشیها را بررسی کنیم؛ به طور کلی در تعیین قیمت یک گوشی تاریخ عرضه گوشی، امکانات سختافزاری، پشتیبانیها، امکانات و کاربردهای خاص آن (مثل ضدآب بودن) تاثیر دارند. معمولا وقتی یک گوشی خاص و لوکس بهتازگی در بازار عرضه میشود، ابتدا دارای حباب قیمتی ناشی از عرضه اولیه است. در چنین شرایطی، مشتریها برای خرید آن گوشی ناچارند هزینه بیشتری پرداخت کنند. این در حالی است که در ایران، علاوه برا این مسائل، نرخ ارز، حقوق گمرگی و سود فروشنده هم در افزایش قیمت موبایل تاثیرگذار است.
کاهش تقاضا با افزایش قیمت موبایل
از قدیم گفتهاند هر چقدر پول بدهی همانقدر آش میخورید. اما وقتی قیمت آش خیلی بالا برود، شاید شما سراغ گزینه ارزانتری بروید! کارشناسان معتقدند که با افزایش نرخ ارز، قدرت خرید مصرفکنندگان کاهش مییابد و بسیاری از افراد به خرید گوشیهای دست دوم یا مدلهای ارزانتر روی میآورند.
از سوی دیگر، کاهش ارزش ارز میتواند موجب کاهش قیمتها شود، اما تجربه نشان داده است که این کاهش معمولاً با تأخیر به بازار منتقل میشود. در حال حاضر قیمت دلار در بازار غیررسمی در کانال ۸۱ هزارتومان معامله میشود؛ بنابراین قیمت گوشی را هم باید با همین معیار بررسی کرد.
میزان واردات گوشی موبایل به ایران
طبق اعلام گمرک ایران، در هشتماهه سال جاری، ۷ میلیون و ۳۲۹ هزار دستگاه گوشی تلفن همراه به دو شیوه تجاری و مسافری وارد کشورمان شده است. ارزش این تعداد گوشی تلفن همراه وارداتی، یک میلیارد و ۶۲۰ میلیون دلار برآورد شده است. از این آمار ۷ میلیون و ۱۰۰ هزار دستگاه به ارزش یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار به شیوه تجاری و ۲۲۹ هزار دستگاه به ارزش ۱۲۰ میلیون دلار به شیوه مسافری وارد شده است.
نکته قابل توجه دیگر آن است که در سال ۲۰۲۳ میلادی، با جمعیت تقریبی ۸ میلیارد و ۲۰۰ میلیون نفری جهان، به طور متوسط به ازای هر ۸.۵ نفر یک دستگاه تلفن همراه تولید و روانه بازار شده است. این در حالی است که در ایران، با جمعیت ۸۶ میلیونی، برای هر ۲.۷ نفر یک تلفن همراه وارد بازار شده است؛ یعنی مصرف این کالا در ایران به طور قابل توجهی از میانگین جهانی بیشتر است.
کشورهایی که بیشترین واردات گوشی به ایران را دارند
درر سال ۱۴۰۲، امارات متحده عربی با ارزآوری ۲ میلیارد و ۸۶۹ میلیون دلار از طریق فروش تلفن همراه به ایران، بزرگترین تأمینکننده این محصول برای بازار ایران بوده است. کشورهای چین، ویتنام، سوریه و هند نیز در فهرست صادرکنندگان تلفن همراه به ایران قرار دارند و به ترتیب با فروش ۲۹ میلیون و ۵۸ هزار دلار، یک میلیون و ۱۲۳ هزار دلار، ۵۲۴ هزار دلار و ۳۳۴ هزار دلار در بازار ایران مشارکت داشتهاند.
در حال حاضر، برای گوشیهایی با قیمت بین ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ یورو، حقوق گمرکی ۱۵ درصد و برای گوشیهایی با قیمت بالای ۱۰۰۰ یورو، حقوق گمرکی ۳۰ درصد تعیین میشود. در خصوص سایر رویهها، تعیین حقوق گمرکی با رعایت تعرفههای فوق برعهده دولت قرار دارد. البته پس از آزادسازی واردات تلفن همراه برند اپل، تعرفه گمرکی گوشیهای آیفون در رویههای مسافری و پستی ۶۰ درصد و در رویههای تجاری ۳۰ درصد در نظر گرفته شده است.
ارزیابی صنفی درباره تأثیر دلار روی قیمت موبایل
در همین رابطه، سید حسین سادات حسینی، رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف ایران، در گفتوگو با خبرنگار دیدهبان ایران درباره تاثیر افزایش نرخ دلار روی قیمت گوشیهای تلفن همراه در کشورمان، توضیح داد: از زمانی که ارز نیمایی از صنف ما گرفته شده است، افراد با ارز حاصل از صادرات خود و دیگران اقدام به واردات گوشی تلفن همراه میکنند، بنابراین با نوسان قیمت دلار قیمت گوشی و وسایل الکترونیکی هم افزایش پیدا میکند؛ در واقع، پس از حذف ارز نیمایی، قیمت گوشیها کاملا وابسته به نوسان دلار شده است.
وی در مورد میزان فروش موبایل دست دوم با افزایش قیمت موبایل، عنوان کرد: با توجه به افزایش قیمت موبایل طبیعتا مردم ترجیح میدهند که از گوشیهای دست دوم مدل بالاتر استفاده کنند. این اتفاقی است که در حال حاضر در بازار گوشی تلفن همراه کشورمان رخ داده است و هرچقدر قیمت موبایل بالاتر میرود، فروش گوشیهای دست دوم نیز افزایش پیدا میکند.
تأثیر تشدید تحریمها روی واردات موبایل
رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف ایران درباره پیشبینیاش از قیمت موبایل تا پایان سال ۱۴۰۳، اذعان کرد: اگر افزایش قیمت دلار ادامه پیدا کند طبیعتاً قیمت گوشی هم بالاتر میرود. ما امیدواریم به لطف امام رضا (ع) و کنترل بهتر نوسان قیمت ارز، کمتر شاهد افزایش قیمت باشیم.
سادات حسینی همچنین درباره تاثیر تشدید تحریمها روی قیمت گوشی موبایل تصریح کرد: تحریمها روی قیمت گوشی و تلفن همراه تاثیر مستقیم ندارد، اما با توجه به این که تحریمهای بیشتر میتواند با اثر روانی خود موجب رشد نرخ ارز شود، این اتفاق به صورت غیرمستقیم، قیمت گوشی موبایل را هم بالا میبرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تشدید تحریمها قطعا روی واردات برندها و امکانات. تجهیزات بینالمللی که در تلفنهای همراه مورد استفاده قرار میگیرد، تاثیرگذار است؛ در واقع، اگر تحریمهای بینالمللی وجود نداشته باشد؛ امکان واردات تجهیزات و همچنین دریافت امکانات نرمافزاری و سختافزاری بیشتری برای گوشیهای موبایل وجود خواهد داشت.
منبع: دیدهبان ایران