صادرات 41 میلیون دلاری استان مرکزی در بخش کشاورزی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: میزان صادرات بخش کشاورزی استان مرکزی در سال گذشته 41 میلیون دلار بوده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، منطقه مرکزی، بابایی در نشستی با اصحاب رسانه افزود: بخش کشاورزی استان مرکزی جایگاه ویژهای در کشور را به خود اختصاص داده و از این لحاظ جزو 10 استان اول در تولیدات محصولات کشاورزی است. نزدیک به سه درصد تولیدات بخش کشاورزی کشور مربوط به استان مرکزی است.
وی افزود: استان مرکزی حدود 1.8 درصد جمعیت کشور را به خود اختصاص داده است. این استان در محصولات کشاورزی مختلف مازاد تولید دارد و به همین سبب آنها را به استانهای همجوار و کشورهای آسیای میانه و عربی صادر میکند.
بابایی بیان کرد: حدود 2.1 درصد شاغلین بخش کشاورزی کشور مربوط به استان مرکزی بوده و 19.8 درصد شاغلین استان در بخش کشاورزی فعالیت میکنند. همچنین 82هزار بهرهبردار این بخش در استان فعال هستند.
وی ادامه داد: مجموع اراضی زیر کشت استان 670 هزار هکتار است که 53درصد این رقم اراضی دیم و 47درصد اراضی آبی است، همچنین 2.96درصد ارزش افزوده بخش کشاورزی در سطح ملی مربوط به تولیدات استان مرکزی است.
بابایی اظهار کرد: در تولید محصولات مختلف و با کیفیت از جمله گل و گیاهان زینتی، انار، گندم، جو، ماهیان زینتی و سردابی، گوشت سفید و قرمز، پسته و سایر محصولات، استان مرکزی دارای رتبه است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: بهترین و با کیفیت ترین پسته ارگانیک کشور در شهرستان زرندیه تولید میشود، همچنین انار ارگانیک از دیگر محصولات ویژه استان است.
وی افزود: در سال 95، کشاورز نمونه در تولید محصولات ارگانیک از این استان برخاست و برای اولین بار در سال 95، 6نفر نمونه بخش کشاورزی در سطح ملی داشتیم که از افتخارات این بخش است. از نظر تعداد نمونههای بخش کشاورزی در سطح کشور این استان دومین رتبه را به خود اختصاص داده است. کشاورز نمونه در حوزه استفاده بهینه از آب نیز از استان مرکزی بود.
وی با بیان اینکه تنها مجتمع پرورش شترمرغ کشور در قالب 97 واحد مربوط به استان مرکزی است، تصریح کرد: بزرگترین شهرک گلخانهای بخش خصوصی در استان مرکزی مستقر بوده و یک واحد گلخانهای بخش خصوصی نیز سال گذشته به مساحت 95 هکتار کلنگ زنی شد که به طور کامل توسط بخش خصوصی در شهرستان زرندیه در دست احداث است.
بابایی گفت: در خصوص ماهیان زینتی رتبه اول در تنوع همچنین رتبه اول صادرات ماهیان زینتی کشور مربوط به استان مرکزی است.
وی تصریح کرد: مراکز تحقیقاتی و علمی فراوانی در ارتباط با بخش کشاورزی در استان مرکزی فعالیت میکنند. ایستگاه تحقیقاتی انار ساوه، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی محلات، ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین، شعبه ششم موسسه تحقیقات، واکسن و سرمسازی رازی و ایستگاه ملی تحقیقات ماهیان زینتی شهرستان محلات و مرکز تحقیقات کشاورزی استان در ارتباط با مباحث علمی تحقیقاتی بخش کشاورزی استان فعال هستند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی در ادامه با اشاره به عملکرد این بخش افزود: وزارت جهاد کشاورزی در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص شعار سال 95 تحت عنوان اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل برنامه اقتصاد مقاومتی خود را طراحی و عملیاتی کرد و برش استانی آنرا ابلاغ کرد و در استان نیز برش شهرستانی ابلاغ شد.
وی بیان کرد: برای اینکه برنامههای خاص اقتصاد مقاومتی عملیاتی شود برای هر کدام از پروژههای اقتصاد مقاومتی یک مدیر مسئول به عنوان ناظر و مدیر اجرایی پروژه دیده شد.
بابایی گفت: سه موضوع ارتقای امنیت غذایی، تامین نهادههای کشاورزی و تامین ذخایر مطمئن محصولات راهبردی بخش کشاورزی در برنامه های تحقق اقتصاد مقاومتی این بخش مورد تاکید قرار گرفته است.
وی ادامه داد: یکی از موضوعاتی که در بخش کشاورزی دنبال میکردیم موضوع خوداتکایی گندم بود که در برنامه اقتصاد مقاومتی 346 هزار تن برای این مهم هدفگذاری شده بود، اما 435 هزار تن محقق شد یعنی به 26درصد بیش از هدفگذاری اقتصاد مقاومتی دست یافتیم.
بابایی اظهار کرد: این موفقیت به برکت نزولات آسمانی، تامین بذور اصلاح شده و معرفی 17 رقم گندم آبی مقاوم به خشکی حاصل شد، همچنین ترویج روشهای کاشت، داشت و برداشت مناسب به این پیشرفت کمک کرد.
وی مصرف سالانه گندم در استان را 150 هزار تن عنوان کرد و افزود: میزان تولید گندم نیز 435 هزارتن است و نزدیک به نیاز سه سال استان تولید گندم داشتهایم. خوشبختانه 350 هزارتن گندم در استان ذخیره شد که در این خصوص ظرفیت سازی مناسبی نیز صورت گرفته است. حدود 750 هزارتن ظرفیت سازی برای نگهداری و ذخیره گندم انجام شده که حدود 500 هزار تن از آن مربوط به بخش خصوصی و 250 هزار تن نیز مربوط به تعاون روستایی و اداره کل غله است.
بابایی ادامه داد: خوداتکایی در زمینه دانههای روغنی از مباحث جدی اقتصاد مقاومتی و در اولویت دولت است که در این حوزه در سال 94، 1160 هکتار کشت کلزا در استان صورت گرفت که این رقم در سال 95 با رشد 245درصدی در کشت دانه های روغنی به عنوان یک محصول استراتژیک به چهار هزار هکتار رسید.
وی افزود: در زمینه فرآوردهها و کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و ایجاد صنایع تبدیلی بخش کشاورزی نیز میزان تعهد این سازمان برای سال 95 شامل ظرفیت سازی برای 185 هزار تن جذب محصولات کشاورزی خام بود که 377 هزار تن یعنی 104 درصد بیشتر از هدفگذاری محقق شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: میزان سرمایهگذاری این صنایع 76 میلیارد تومان بود که شامل آورده بخش خصوصی و تسهیلات بانکی است و حدود 38 هزار تن کاهش ضایعات را با احداث این صنایع تبدیلی و ظرفیت سازی برای جذب محصولات کشاورزی خام شاهد بودیم.
بابایی در ادامه بیان کرد: یکی از برنامههایی که جهاد کشاورزی پیگیری میکند، موضوع احداث گلخانهها در راستای صرفهجویی در مصرف آب است که 20 هکتار هدفگذاری ما بود و 22 هکتار محقق شد. در اصلاح و بهسازی گلخانهها نیز 10 هکتار متعهد شده بودیم که 11 هکتار محقق شد.
وی ادامه داد: در زمینه اجرای سیستمهای نوین آبیاری به عنوان اولویت جهاد کشاورزی در استان اقدامات خوبی انجام شده است. در زمینه مذکور حدود 4700 هکتار طرح اجرا شده و در دست اقدام از سال 95 داریم و به ازای هر هکتار 4400 مترمکعب صرفهجویی در مصرف آب را شاهد هستیم.
بابایی اظهار کرد: مجموع سیستمهای نوین آبیاری در استان تاکنون 57 هزار هکتار شده که با اقداماتی که آغاز شده است، امسال جهش خوبی در اجرای سیستمهای نوین آبیاری خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه در تجهیز ناوگان ماشینی اقدامات مطلوبی به عمل آمده، تصریح کرد: افزایش ضریب مکانیزاسیون به افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی کمک میکند. این مهم در اولویت وزارت و سازمان جهاد کشاورزی استان قرار گرفته و تسهیلات بانکی سال 95 در بخش ماشین آلات کشاورزی حدود 34.7 میلیارد تومان بوده که 647 دستگاه تراکتور، 390 دستگاه کمباین، 503 دستگاه ادوات کشاورزی به بخش کشاورزی استان تزریق شد و کمک خوبی برای افزایش این ضریب به شمار میرود.
بابایی گفت: برای افزایش ضریب مکانیزاسیون اعتبارات خوبی تخصیص داده شده است و امید است با پیگیریهای جدی امسال هم بتوانیم ماشین آلات را به بخش کشاورزی تزریق کنیم. سال گذشته جذب تسهیلات بانکی 130 درصد و بیشتر از میزان اختصاص داده شده به استان مرکزی بود.
وی ادامه داد: تعهد جهاد کشاورزی در خصوص ضریب خوداتکایی شیر و گوشت قرمز و مرغ و تخم مرغ 100درصد محقق شده است.
بابایی گفت: در افزایش ضریب خوداتکایی جو نیز هدفگذاری انجام شده برای استان حدود 154 هزار تن بوده که با رشد 17درصدی 180 هزارتن تحقق یافته است.
وی با بیان اینکه کشت و معرفی هفت رقم جو مقاوم به خشکی با عملکرد بالا را شاهد بودیم، افزود: یکی از علل افزایش این تولید مربوط به معرفی ارقام و اقدامات ترویجی بوده است. در ضریب خوداتکایی سیب زمینی هم اهداف استان 118 هزار تن بود که 119 هزار تن محقق شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی اضافه کرد: در ارتباط با تسهیلات رونق تولید در سال 95 در راستای ایجاد ظرفیتهای جدید مخصوصا فعال کردن واحدهای نیمه فعال در بخش کشاورزی 195 طرح با تسهیلات 46.5 میلیارد تومان به واحدهای بخش کشاورزی پرداخت شده است که افزایش تولید و اشتغال در بخش کشاورزی را به همراه داشت.
وی با اشاره به اینکه صادرات بخش کشاورزی رو به رشد بوده است، ادامه داد: در سال 95، 41 میلیون دلار صادرات بخش کشاورزی انجام شده که البته ما معتقدیم صادرات بیش از این بوده است و بخشی از محصولات استان از طریق استانهای دیگر صادر میشود. ایجاد پایانههای صادراتی انار در ساوه و پسته در زرندیه جزو برنامههای این سازمان است.
وی افزود: طرح نظام نوین ترویج در چهار استان به صورت پایلوت در سال 94 اجرایی شد و در سال 95 به کلیه استانها ابلاغ شد که طی آن سه موضوع ساماندهی مراکز جهاد کشاورزی، مدیریت دانش کشاورزی و سامانه پهنه بندی و مدیریت دادههای کشاورزی دنبال میشود.
بابایی بیان کرد: در نظام نوین ترویج، واگذاری امور تصدیگری به بخش خصوصی در اولویت قرار گرفته و واگذاری در هر کار با نظارت جهادکشاورزی بر عهده خود مردم است چراکه این سازمان در مراکز به دنبال پرداختن به وظایف حاکمیتی خود همچون حضور در مزرعه است. کشاورز نباید دغدغهای جز تولید داشته باشد و باید بیشترین وقت وی برای کشاورزی و تولید اختصاص یابد برای این منظور برنامهریزی جهت حضور بیشتر در مزرعه دیده شده است.
وی ادامه داد: مسائل کشاورز باید در مزرعه حل و مباحث علمی و فنی به آنها ارائه شود که این مهم را امسال عملیاتی کردهایم که قطعا این امر در افزایش کمی و کیفی محصولات تاثیر بسزایی خواهد داشت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: پهنهبندی روستاها و تعریف مسئول ترویج از دیگر اقدامات است و در این راستا مروج روستاها تفویض اختیار شده تا از نزدیک مسائل بخش کشاورزی را بررسی و حل کند یا به مراکز بالاتر انتقال دهد.
وی با اشاره به نامگذاری امسال تحت عنوان اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال نیز بیان کرد: علاوه بر اهداف اقتصاد مقاومتی، امسال موضوع تولید و اشتغال نیز با جدیت دنبال میشود. استان مرکزی در زمینه اقتصاد مقاومتی از استانهای پیشرو بوده و هدفگذاری وزارت جهاد 100درصد تحقق یافته است.
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی نیز در این نشست در رابطه با خسارات بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان بیان کرد: پرداخت خسارت به سه شکل بیمه طیور، دامپزشکی و مدیریت بحران کشور است که مرغداران در حال پیگیری آن هستند.
محسن شانقی گفت: در بخش خسارت دامپزشکی، به تمام روستاهایی که معدوم سازی در آنها صورت گرفت خسارت پرداخت شد. بیش از 700 میلیون تومان در سطح استان به واحدهای مرغ تخمگذار و مرغهای بومی خسارت پرداخت شد. در مورد خسارت از طریق مدیریت بحران دولت هنوز مبلغی پرداخت نشده است.
وی تصریح کرد: کل خسارت حدود 10 میلیارد تومان با 450 هزار قطعه معدومی برآورد شد_ایسنا