چه زمانی پیوند استخوان برای ایمپلنت انجام میشود؟
ایمپلنت دندان، امروزه به یکی از بهترین روشها برای حل معضل بی دندانی، تبدیل شده است. استفاده از روش ایمپلنت دندان علاوه بر جبران دندان ازدسترفته به زیبایی لبخند، بهبود جویدن غذا و همچنین به اصلاح تکلم نیز کمک میکند.
به گزارش دیده بان ایران؛ پیوند استخوان دندان برای ایمپلنت دغدغه افرادی است که کاندید ایمپلنت دندان هستند. اینکه پیوند استخوان برای ایمپلنت چیست و در چه شرایطی انجام میشود و یا چگونه پیوند استخوان دندان انجام میشود مواردی است که در این مطلب به آن پرداخته میشود. اما در ابتدا باید بدانیم که ایمپلنت دندان چیست و شامل چه قسمتهایی است.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان، امروزه به یکی از بهترین روشها برای حل معضل بی دندانی، تبدیل شده است. استفاده از روش ایمپلنت دندان علاوه بر جبران دندان ازدسترفته به زیبایی لبخند، بهبود جویدن غذا و همچنین به اصلاح تکلم نیز کمک میکند.
انواع سرویسهای جراحی و کاشت ایمپلنت دندان:
۱. ایمپنت تک دندان
۲.ایمپلنت دندان فوری
۳. ایمپلنت دندان بر مبنای پونتیک
۴. جراحیهای لیفت سینوس
۵. جراحی بازسازی استخوان فک در ایمپلنت دندان
در واقع ایمپلنت دندان یک ریشه مصنوعی است که دندانپزشک متخصص پریودنتولوژی و جراحی ایمپلنت آن را بهمنظور نگهداشتن روکش مصنوعی یا پل جایگزین درون فک قرار میدهد. امروزه در دندانپزشکی، ایمپلنتهای دندانی بهعنوان نزدیکترین روش ترمیمی به بازیابی دندانهای طبیعی در نظر گرفته میشوند.
جالب است بدانید که در برخی از بیماران پیوند استخوان دندان ممکن است راهکار ضروری قبل از فرآیند کاشت دندان مصنوعی باشد. چراکه بهدلیل عدم ضخامت و شکل مناسب استخوان فک، دندانپزشک اطمینان لازم از محکم شدن پیچ تیتانیومی در داخل آن را ندارد. در ادامه به جزئیات بیشتری از پیوند استخوان برای ایمپلنت اشاره خواهیم کرد.
چرا انجام پیوند استخوان ایمپلنت ضروری است؟
پایه ایمپلنت دندان استخوان فک است. بههمیندلیل، برای موفقیت و ماندگاری کاشت دندان باید تراکم استخوانی کافی در فک وجود داشته باشد. اگرچه عوامل مختلفی در موفقیت ایمپلنت دندان نقش دارند، اما یکی از مهمترین آنها استئواینتگراسیون (Osseointegration) بهمعنای همبندی با استخوان فک است.
استئواینتگراسیون
در واقع استئواینتگراسیون فرآیندی است که در طی آن یک ماده زیستسازگار مانند پیچ تیتانیومی ایمپلنت بهخوبی با بافت استخوان متحد میشود. در نبود تراکم استخوانی کافی، این فرآیند نمیتواند انجام شود و ایمپلنت با شکست مواجه میشود.
تحلیل فک
مشکلیکه اغلب جراحان با آن مواجه هستند این است که بسیاری از بیمارانی که خواهان کاشت ایمپلنت دندان هستند از تحلیل و بدشکلی استخوان فک رنج میبرند. چنین مشکلاتی زمینه انجام پیوند استخوان برای ایمپلنت را فراهم میکنند. از عوامل موثر در تحلیل استخوان فک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داشتن حفرههای سینوسی بسیار بزرگ یا استخوان فک بسیار نازک
- نقایص مادرزادی هنگام تولد
- سرطان استخوان فک
- ابتلا به بیماری پریودنتال
- تجربه آسیب یا ضربه شدید به صورت یا فک
لطفا توجه داشته باشید که همه بیماران کاندید مناسبی برای پیوند استخوان دندان نیستند و این مساله باید از قبل بهخوبی توسط دندانپزشک یا متخصص ایمپلنت ارزیابی شود.
دندانپزشک چگونه وضعیت تراکم استخوان فک را قبل از ایمپلنت ارزیابی میکند؟
این مساله به عکس cbct نیاز دارد که یک روش توموگرافی کامپیوتری است. دستگاه پیشرفته آن به کمک اشعه ایکس عکسهای سهبعدی از تراکم استخوانی ارائه میدهد.
عکسcbct ، دندانپزشک را قادر میسازد تا موارد زیر را در استخوان فک در محل کاشت ایمپلنت دندان را بررسی کند. بدینشکل میتوانید با اطمینان بیشتر برای کاشت دندان با یا بدون پیوند استخوان برای ایمپلنت اقدام کنید.
- تراکم
- ارتفاع
- ساختار آناتومیک
معرفی انواع استخوان برای پیوند استخوان دندان
قبل از پیوند استخوان برای ایمپلنت لازم است که دندانپزشک با توجه به وضعیت استخوان فک و تجربه خود از یکی از انواع استخوان زیر برای پیوند استفاده کند:
- استخوان اتوژنوس (Autogenous bone): در واقع استخوان از جای دیگری از بدن مانند چانه، پشت فک یا در برخی موارد لگن گرفته میشود.
- استخوان آلوژنیک (Allogenic bone): منظور استخوان اهدایی از یک انسان دیگر یا جسد است.
- زِنوگِرَفت (Xenograft): استخوان اهدایی که از یک حیوان مانند اسب یا گاو گرفته میشود.
- آلوپلاست (Alloplast): یک ماده مصنوعی که از نظر شیمیایی شبیه به استخوان انسان است و میتواند حتی باعث تشکیل استخوان طبیعی جدید شود.
مزایای انجام پیوند استخوان برای ایمپلنت
از مزایا و فواید قابل توجه پیوند استخوان ایمپلنت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ازآنجاییکه برای قرار دادن ایمپلنت دندان در جای خود باید یک پایه حمایتی وجود داشته باشد، پیوند استخوان دندان میتواند زمینه افزایش سطح و استحکام استخوان فک را فراهم کند.
- پیوند استخوان دندان احتمال موفقیت تکنیک ایمپلنت و طول عمر اجزای آن را بهمیزان ۹۰% افزایش میدهد.
- با پیوند استخوان برای ایمپلنت میتوانید از تمام مزایای برخورداری از دندانهای مصنوعی قوی و زیبا بهرهمند شوید.
معایب انجام پیوند استخوان برای ایمپلنت
این روش در کنار مزایای عالی خود با معایب ویژهای همراه است. مواردی چون:
- احتمال مواجه شدن با التهاب، خونریزی و عفونت شدید بعد از جراحی
- پاره یا سوراخ شدن غشای اشنایدرین در حین انجام جراحی لیفت سینوس (این غشا حفره سینوس ماگزیلاری را میپوشاند و آسیب به آن خطر التهاب و عفونت سینوس را افزایش میدهد).
- عدم پیوند استخوان جدید با استخوان فک و نیاز به انجام دوباره کل فرآیند پیوند استخوان ایمپلنت
هزینه پیوند استخوان برای ایمپلنت
اصولا قیمت پیوند استخوان دندان به عوامل مختلفی مانند موارد زیر بستگی دارد:
- نوع روش مورد استفاده برای پیوند استخوان ایمپلنت (معمولا هزینه لیفت سینوس باز دو برابر لیفت سینوس بسته است و هزینه جراحی لیفت سینوس بسته از روش پیوند برنشانده بیشتر است)
- نوع استخوان مورد استفاده برای انجام عمل پیوند
- موقعیت جغرافیایی محل کلینیک
- میزان مهارت دندانپزشک
پیشنهاد میکنیم در اولین جلسه مشاوره، علاوهبر مشاهده نمونه کارها با دندانپزشک در زمینه هزینه جراحی خود نیز صحبت کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون پیوند استخوان برای ایمپلنت کلیک کنید.
منبع: mikhakdental.com
اینستاگرام: https://www.instagram.com/mikhakdental