فقر اقتصادی و گرانی بر سلامت طبقات محروم میتواند «فاجعهبار» باشد/ مردم کره شمالی به خاطر سوءتغذیه قدکوتاه هستند/ با این شرایط باید منتظر انواع مشکلات سوءتغذیه، کمبود پروتئین و فقر آھن و … باشیم
یک متخصص تغذیه درباره پیامدهای گرانی برخی اقلام خوراکی بر سلامت افراد جامعه می گوید: فقر اقتصادی و گرانی برای جامعه و طبقه پایین و متوسط به پایین می تواند فاجعه بار باشد لذا انواع مشکلات سوء تغذیه، کمبود پروتئین و انرژی، فقر آھن و … در راه است. ثابت شده حتی کم خونی و و فقر آھن به تنهائی وقتی عمومیت پیدا کند، تا بیست درصد راندمان تولید را در کار می تواند کم کند. بنابراین این جامعه وارد یک سیکل معیوب میشود که در حقیقت از یک طرف بیماری ها بالا می رود و از یک طرف آسیب کار بالا می رود. بنابراین راندمان تولید و درحقیقت بازدهی جامعه پایین می آید.
به گزارش دیده بان ایران؛علی کشاورز، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در پاسخ به این سوال که علیرغم اینکه فشار اقتصادی روی جامعه ما ولی درسال جاری برخی اقلام خوراکی به نسبت قبل چند برابر شده است. فکر می کنید این وضعیت چه تاثیری بر روی سبد تغذیه ای خانوارها خواھد داشت؟ و اینکه در آینده موجب چه نوع بیماریهای در آینده خواھد شد؟ اظهار داشت: شرایط بد اقتصادی توان خرید طبقات پایین جامعه را متاثر خواھد کرد. مسلما وقتی کسی توان اقتصادی نداشته باشد در مورد تغذیه با مشکلاتی روبرو می شود. مثلا شما نگاه کنید نان درحقیقت جزو قوت مردم است و وقتی گران شود مفھوم آن این است که مردم با مصرف کمتر حداقل کالری یا انرژی را دریافت می کنند و به تبع آن اگر این کالری کافی باشد و در یک سبد غذایی متعادل باشد می توان پروتئین و ویتامین ها را هم به اندازه کافی به بدن برساند اما اغلب در طبقات پایین جامعه به علت قدرت پایین اقتصادی اگر کالری ھم در گذشته به اندازه کافی دریافت می کردند چون گوشت و مرغ و ماھی و شیر گران شده بود، توان خرید کافی نداشتند. بنابراین وقتی که شما در سبد غذایی به اندازه کافی از گروه چهارگانه غذایی ندارید که گروه اول شامل نان و برنج و رشته و ماکارونی است و گروه دوم لبنیات ،شیر، ماست ،پنیر و کشک است و گروه سوم گوشت ،مرغ،ماھی،تخم مرغ و حبوبات است و گروه چھارم سبزی و میوه است، طبیعتا” خیلی از خانواده ھا نه تنها برای خرید مقدار کافی گوشت و مرغ و ماھی امکان را نداشتند بلکه حتی برای خرید میوه ھم ممکن است به اندازه کافی امکان نداشته باشند. بنابراین این سبد،سبد نامتعادلی بود ولی الان که شرایط بد، بدتر می شود خوب طبیعتا” این وضعیت فاجعه بار می شود. به عبارتی دیگر از این به بعد ما دریافت کالری یا انرژی راھم ممکن است در خیلی از خانواده ھا به اندازه نبینیم.
وی افزود: وقتی کالری کافی دریافت نشود وقتی شما انرژی کافی دریافت نکنید و وقتی پروتئین کافی دریافت نکنید، اختلال رشد قدی و حتی مغزی کودکان و نوجوانان را داریم. گذشته از آن به انواع بیماریهای ناشی از سوءتغذیه گرفتار می شویم. بنابراین فقر اقتصادی و گرانی برای جامعه و طبقه پایین و متوسط به پایین جامعه می تواند فاجعه بار باشد و انواع مشکلات سوء تغذیه و کمبود پروتئین و انرژی و کمبود و فقر آھن و … در راه است. همینطور کمبود روی نیز از جمله مشکلات است، مصرف تک تک انواع ویتامینها ضروری است. ثابت شده حتی کم خونی و و فقر آھن به تنهائی وقتی عمومیت پیدا کند، تا بیست درصد راندمان تولید را در کار می تواند کم کند. بنابراین این جامعه وارد یک سیکل معیوب میشود که در حقیقت از یک طرف بیماری ها بالا می رود و از یک طرف آسیب کار بالا می رود. بنابراین راندمان تولید و درحقیقت بازدهی جامعه پایین می آید.
وی تصریح کرد: بنابراین اگر بخواھیم خیلی خلاصه بگوییم وقتی فقر بیاید پشت سر آن بیماریها و آسیب ها می آیند. می خواھم یک مثال ساده بزنم به کره شمالی نگاه کنید مردمانی هستند که با کره جنوبی یک ژن دارند اما اهالی کره شمالی قدکوتاه هستند و بخاطر این است که سوء تغذیه دارند. ژاپنی ھا در گذشته که وضع اقتصادی آنها خوب نبود. قدشان کوتاه بود ولی وقتی به آمریکا رفتند اندازه آمریکایی ها شدند مشخص شد که تغذیه بر رشد قدی هم موثر است بنابراین سو تغذیه و فقر پیامدھای گسترده ای می تواند داشته باشد از جمله انواع بیماریها،کاھش تولید و افزایش آسیب و کوتاھی قد، تاثیر روی رشد مغزی و آسیب بر ھوش و استعداد افراد و تقریبا خیلی خلاصه باید گفت مجموعه ای از اتفاقاتی منفی را که می تواند در جامعه اتفاق بیفتد به ھمراه دارد.
دکتر کشاورز در خصوص اینکه سوء تغذیه بر نوزادان یا حتی در مورد سقط جنین نیز تاثیر گذار است؟ تاکید کرد: بله ثابت شده است یک مادر باردار اگر سوء تغذیه داشته باشد خطر سقط جنین بالا می رود گذشته از آن سوء تغذیه دوران جنینی در دوسال اول آثار سویی بر روی رشد مغزی و جسمی جنین و کودک می گذارد که بعد از آن به ھیچ وجه قابل جبران نیست.
این متخصص تغذیه در مورد اینکه آمارھایی وجود داشت که مثلا مردم ایران چند درصد سوء تغذیه داشتند یا چقدر فقر آھن داشتند؟ گفت: بله ما بررسیهایی دوره ای داشتیم. بعضا بررسیهایی را وزارت بھداشت در سطح کشور داشت که نشان داد.
کشور در دهه ھای گذشته در چه وضعیتی و چگونه بود و تغییرات چه بوده است. به تفکیک استان ،شهر و روستا آمار ھایی در وزارت بھداشت وجود دارد.
دکتر کشاورز در خصوص اینکه با تاثیر سوءتغذیه بر روی مغز جنین و نوزادان در این صورت وضعیت فعلی باسیاست های افزایش جمعیت ھمخوانی ندارد و ما در آینده جمعیتی خواھیم داشت که ابتدا نمی توانیم آنها را سیر کنیم؟درست است؟ اظهار داشت: بله و البته خیلی طبیعی و واضح است. وقتی وضعیت اقتصادی شما خوب نباشد طبیعتا ما پاسخگوی این جمعیت نخواھیم بود این جمعیت ھرچه اضافه تر شود مشکل ما ھم بیشتر خواھد شد و در این تردیدی نیست.
منبع: شفقنا