کامبیز نوروزی: سیستم مالیاتی چگونه میخواهد از درآمد صفحات اینستاگرامی مطلع شود و از آنها مالیات بگیرد؟!
یک حقوقدان در واکنش به مصوبه مجلس در خصوص دریافت مالیات از اینفلوئنسرها گفت: من به شکل اصولی معتقدم که این بخش از قانون بودجه سال ۱۴۰۰ که درآمدهای محیط وب را مشمول مالیات دانسته، از نظر حقوقی درست است اما غیرقابل اجرا است. امکان اجرای آن تقریبا نزدیک به صفر است.
به گزارش دیده بان ایران؛ کامبیز نوروزی، حقوقدان در خصوص مصوبه مجلس مبنی بر مالیات بر رسانههای کاربرمحور یا همان دریافت مالیات از اینفلوئنسرها، گفت: اگر به صورت اصولی نگاه کنیم هر درآمدی باید مشمول مالیات قرار بگیرد. شخصا اشکالی نمیبینم که درآمدهای ناشی از فعالیت از صفحات محیط وب مشمول مالیات شوند.
وی ادامه داد: در سال های اخیر با توسعه انواع امکانات در محیط وب، به خصوص اینستاگرام، اشخاص اقدام به فعالیتهای اقتصادی میکنند. برخی از این فعالیتها به طور مشخص و دقیق فعالیت اقتصادی است؛ مثل پیجهایی که اقدام به عرضه کالا و یا خدمات میکنند، مثلا فعالیتهای آموزشی میکنند و یا کالایی را میفروشند. برخی پیجها هم ظاهر کاری نیستند مثل پیج کسانی که اصطلاحا به آنها اینفلوئنسر و یا طبق آنچه در فارسی متداول شده است، “شاخ اینستاگرامی”، میگویند. اینها پیجهای پرطرفداری هستند که در خلال فعالیت اینستاگرامی خود، انواع و اقسام تبلیغات میگیرند و درآمدهایی دارند که گاهی این درآمدها هنگفت است.
نوروزی اظهار داشت: قاعدتا اینها هم باید مالیات پرداخت کنند. دلیلی ندارد که مثلا یک مؤسسه تبلیغاتی که آشکارا کار تبلیغاتی انجام میدهد، مالیات بدهد اما صفحه یک اینفلوئنسرِ اینستاگرامی که درآمدهای هنگفتی هم کسب میکند، مالیات ندهد. همچنین خیلیها فعالیت آموزشی می کنند، دلیلی ندارد که یک آموزشگاه رسمی، مالیات بدهد و آنها که در فضای وب همان کار را انجام میدهند، مالیات پرداخت نکنند.
این حقوقدان گفت: اما نکته مهم آنجاست که قانونگذار ایرانی هیچ گاه به امکاناتِ عملیِ قوانین خود توجه نمیکند. اینکه چنین مقرراتی چقدر امکان اجرایی دارد؟ دوره فعلی مجلس هم از این جهت بسیار بیتوجهتر از دوره گذشته مجلس است.
وی خاطرنشان کرد: کشف میزان درآمدهای صفحات اینستاگرامی کار تقریبا ناممکنی است. در حال حاضر سازمان مالیاتی کشور به قدری ناتوان و ضعیف است و به قدری در کار خود مشکل دارد که قادر به کشف درآمد واقعیِ شرکتهای تجاری که فعالیت رسمی آشکار دارند، نیست. تقریبا بخش خصوصی، یا به خاطر نفوذی که در دستگاه حکومتی دارند و یا به دلایل دیگر، هیچ وقت مالیات واقعی خود را پرداخت نمیکند.
وی ادامه داد: در زمانی که سیستم مالیاتی تا این اندازه ناتوان است و نظام اقتصادی اینقدر از هم گسیخته است که قادر به اخذ مالیات واقعی از کسب و کارهای تجاری نیست، چگونه میخواهد از درآمد صفحات اینستاگرامی مطلع شود و از آنها مالیات بگیرد؟! آنها به این قسمت قضیه توجه نمیکنند و به شکل ذهنی چیزهایی میگویند و میگذرند.
کامبیز نوروزی تأکید کرد: من به شکل اصولی معتقدم که این بخش از قانون بودجه سال ۱۴۰۰ که درآمدهای محیط وب را مشمول مالیات دانسته، از نظر حقوقی درست است اما غیرقابل اجرا است. امکان اجرای آن تقریبا نزدیک به صفر است. یک سیستم مالیاتی که برای کارهای سنتی و خیلی عادی به شدت ناتوان و ناکارآمد است، یک سیستم اقتصادی بسیار آشفته که بخش اعظم آن، چه در شرکتهای دولتی و چه بخش خصوصی، پشت پرده میگذرد و پر از انواع و اقسام رفتارهای غیرقانونی است، قادر به اجرای چنین قانونی نیست.