حاشیهنگاری ورود رسمی زنان به ورزشگاه بعد از 40 سال به صرف هندوان+ عکس
تماشاگران زن با لحن شوخی به ماموران می گفتند؛ «نه به فرش قرمز الان، نه به 40 سال ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاه.»
به گزارش دیده بان ایران؛ هرگز قانونی مصوب نشد؛ اما از 38 سال قبل تا ساعت 13 روز پنجشنبه 18 مهر 98 زنان ایران بهطور رسمی حق ورود و تماشای بازیهای فوتبال مردان را در استادیومها نداشتند. هرچند در این مدت شمار کمی از زنان دو بار موفق به نشستن روی سکوهای ورزشگاه آزادی شده بودند اما ماجرای دیروز متفاوتترین تجربه حضور زنان طی حدود 4 دهه گذشته را رقم زد.
4 هزار بلیت سهم زنان بعد از 38 سال انتظار
زنان بلیت به دست تا قبل از ورود به ورزشگاه 3 بار چک و بازرسی بدنی شدند. مانند مشکلات اخیر که سر راه ورود تماشاگران مرد به ورزشگاهها وجود داشته، دستگاه بارکد خوان برای بلیتهای زنان هم چند بار ارور داد و در اینجا هم دخترانی پنهانی موفق به حضور در آخرین گیت و نزدیکی صندلیها شده بودند اما در آخرین مرحله از ورود بدون بلیتشان جلوگیری شد و افراد بدون بلیت تحویل انتظامات ورزشگاه شدند.
این زنان اما بعد از ورود به ورزشگاه خوشحال بودند و بهطور مداوم با خواندن شعارهای جمعی و زدن شیپور مشغول ابراز احساسات بودند.آنها حتی بعد از خروج از ورزشگاه و داخل اتوبوسها هم ریتمیک و غیر ریتمیک تیم ملی فوتبال ایران را تشویق کردند و بابت دستیابی بهحق تضییعشده خود طی سالهای گذشته بارها یکدیگر را در آغوش گرفتند و این موفقیت را تبریک گفتند.تبریکات صمیمانهای که عموما با گرفتن عکس و فیلم و اشتراک لحظهای با مخاطبانشان در شبکههای اجتماعی همراه بود.
عکاسان؛ پشت به زمین رو به زنان
یکی از موارد جالبتوجه بازی روز گذشته تیم ملی ایران و کامبوج عکاسان و فیلمبرداران پرشمار در بیرون و داخل ورزشگاه بودند. برخلاف پذیرش تماشاگران زن،فدراسیون فوتبال اجازه حضور عکاسان زن در کنار زمین را صادر نکرد. اما عکاسان مرد حاضر در ورزشگاه پشت به زمین بازی و عملکرد 22 بازیکن، دوربینهایشان را رو بهجایگاه 10 استادیوم آزادی تنظیم کرده بودند تا شادی و تشویقهای 4 هزار زنی که موفق به حضور در ورزشگاه شده بودند را به تصویر بکشند.
«ارزش خبری و تصویری» دیروز نه داخل زمین که روی سکوهای جنوب غربی ورزشگاه آزادی وجود داشت. حتی وقتی ایران در حال ثبت یک رکورد با زدن 14 گل به دروازه کامبوج بود. به همین دلیل تعداد خبرهای مخابره شده با محوریت تماشاگران زن و عکسهای برداشتهشده از این تماشاگران، چند برابر تعداد خبرها و عکسهایی است که از گل زنان و شادیهای بعد از گل و تماشاگران مرد ثبتشده است.
ترکیبی از حسرت روزهای رفته و خوششانسی
روز پنجشنبه در ورزشگاه آزادی زنانی حضور داشتند که در آستانه 60 سالگی و بیشتر بودند. آنها بعد از ورود به ورزشگاه مانند دختران نوجوان و جوانی که اشک شوق میریختند،گریستند.اما بر روزهای رفتهای که هرگز برنمیگردد.
خانوادههای شماری از فوتبالیستهای حاضر در زمین هم در همین طیف قرار داشتند. ازجمله آنها همسر و دختر خردسال علیرضا بیرانوند دروازهبان تیم ملی ایران بود.
همسر بیرانوند در حالی شانس پوشیدن پیراهن هواداری تیم ملی به نام همسرش و تشویق بیرانوند در کنار صدهها زن و مرد دیگر را داشت که همسران دروازهبانان بزرگی مانند مرحوم ناصر حجازی و احمدرضا عابدزاده طی حدود 4 دهه گذشته هرگز چنین فرصتی روی سکوهای ورزشگاههای ایران را نداشتند. موضوعی که چند باری باعث شد آنها زبان به گلایه باز کنند. تراژدی ترین بخش این ماجرا مربوط به زمانی بود که ناصر حجازی دروازهبان بزرگ استقلال و هادی نوروزی کاپیتان پرسپولیس درگذشتند.
دود سیگار و زنانی که زباله نریختند
وقتی بازی تیم ملی ایران و کامبوج تمام شد برخلاف تصاویری که از ورزشگاههای ایران مخابره میشود، کمتر صندلی و سکویی در ورزشگاه کثیف بود.
البته مانند هر تجمع انسانی دیگر ورای جنسیت، در ورزشگاه آزادی هم زنانی بودند که بهطور مخفیانه و روی صندلیها یا راهروی دستشویی سیگار میکشیدند. انتظامات ورزشگاه با مشاهده این موارد به زنان سیگار به دست تذکر میدادند که ورزشگاه جای سیگار نیست.
تذکر،حجاب و عکس سلفی
البته تعداد این تذکر بهاندازه درخواست به رعایت حجاب روی سکوها نبود. کار وقتی برای دو طرف کمی سخت شد که ایران حریفی آسان مقابلش میدید و تماشاگران زن 14 بار برای گلهای ایران و یکبار برای پنالتی مهارشده توسط بیرانوند به آسمان پریدند و شالهای روی سر از حد معمول عقبتر رفت. هرچند باری که زنان حاضر در ورزشگاه تذکر گرفته باشند نشانه آن نیست که در بین زنان علاقهمند به تماشای فوتبال، افرادی با حجاب کامل و چادر حضور نداشتند. برای پیدا کردن زنانی با این پوشش اصلا نیازی به چشم چرخاندن نبود. چون در هر ردیفی چند دختر جوان و زن میانسال و سالمند با پوشش دلخواهشان که شامل روسریهایی که کاملا موهایشان را پوشانده بود و چادر مشغول تشویق تیم ملی فوتبال ایران و عادیتر از تشویق در جایگاه 10 ورزشگاه آزادی، یعنی گرفتن عکس سلفی بودند.
در بین هر دو طیف زنان کسانی بودند که با چشمان اشکبار ورزشگاه را ترک کردند.چون مطمئن نبودند بازی بعدی که شانس ورود به ورزشگاه به آنها داده میشود هفته بعد است یا سالهای آینده.
همراهی مردان با زنان
یکی از لحظات به یادماندنی روز گذشته حمایت و حضور مردان خانواده از زنان مشتاق ورود به ورزشگاه بود. شماری از آنها تا وقتی اطمینان پیدا نکردند همسر،خواهر، دختر یا دوستانشان روی سکوها ننشستهاند پشت در ماندند و حتی علیرغم داشتن بلیت برای دیدن بازی به داخل ورزشگاه نرفتند.
حدود 500 زن هم که موفق به خرید بلیت برای حضور در این رویداد تاریخی برای تعدادی از زنان ایرانی، نشده بودند هم تا دقایقی قبل از پایان سوت بازی با ماموران پشت نردههای آهنی برای ورود به ورزشگاه مشغول چانهزنی بودند. و به دفعات طرفین باورهای یکدیگر را به چالش کشیدند.
برخی از مردانی که کنار زنان بدون بلیت پشت در ورزشگاه بودند هنگامی که فضای بین ماموران و زنان پرتنش میشد در دفاع از زنان وارد گفتوگو میشدند و تلاش داشتند ماموران را راضی کنند تا شاید درِ قفل شده به روی آنها باز شود.
جای خالی «دختران ریشدار و دختر آبی» در آزادی
طی سالهای گذشته زنانی که موفق به ورود به ورزشگاه نشده بودند دست روی دست نگذاشته بودند. تعدادی از آنها بارها پشت در ورزشگاهها رفتند و علیرغم آنکه مطمئن بودند نهتنها راهی به داخل نخواهند داشت و با برخوردهای خشن و بازداشت هم مواجه میشوند،دست از تلاش برای رسیدن به یک حق تضییعشده برنداشتند.
ماجرایی که بازتاب وسیعی در شبکههای اجتماعی پیدا کرد و فیفا که از آبان 97 و همزمان با بازی فینال لیگ قهرمانان آسیا بین پرسپولیس و کاشیماانتلز ژاپن به فدراسیون فوتبال ایران شدیدا متذکر شده بود زنان ایرانی باید آزادانه وارد ورزشگاه شوند را مجاب کرد باید جدیتر از تمام 3 دهه گذشته ناظر بر پروسه ورود زنان هواداران فوتبال ایران به ورزشگاه باشد. هرچند روز پنجشنبه حدود 4 هزار زن ایرانی با بلیت وارد ورزشگاه شدند اما هنوز روند موجود منتقدان زیادی دارد.
شیپورت را زمین بگذار
سالهاست دمیدن در شیپور به فرهنگ هواداری تیمهای ورزشی ایران گرهخورده است. فرقی نمیکند بازی در ورزشگاه باشد یا سالن.همیشه عدهای هستند که در شیپور بدمند. حتی وقتی در سالهای اخیر بازیهای مهم در سینماها و ورزشگاهها به صورت خانوادگی روی پرده و تلویزیونهای شهری به نمایش درآمد باز هم عدهای شیپور بر دهان داشتند.
اولین تجربه رسمی زنان مانند رسم ورزشگاههای مردانه ایران طی سالهای اخیر گذشت. جایی که عموما تماشاگران ایرانی شعارهای زیادی برای تشویق ندارند و مدام در شیپورها میدمند. با چه هدف انگیزشی برای بازیکنان تیم؟ روشن نیست.
زنان در گوشه ورزشگاه
جایگاهی که برای اولین حضور رسمی زنان در ورزشگاه در نظر گرفتهشده بود گوشهای از ورزشگاه بود که از نظر دیدن اتفاقات زمین بازی و سکوهای کناری وضعیت مناسبی نداشت. اما زنان حاضر در ورزشگاه نهایت تلاش خود را کردند تا در چند مورد انگشتشمار تشویق جمعی و موج مکزیکی و تشویق ایسلندی با مردان حاضر در ورزشگاه همراهی کنند. یکی از خوشحالترین لحظات زنان حاضر در ورزشگاه هم وقتی بود که بازیکنان تیم ملی بعد از بازی برای تبریک و تشکر به سکوهای زنان نزدیک شدند و برای تماشاگران دست تکان دادند و دو طرف با تشویقهای ممتد از یکدیگر تشکر کردند.
مدیرانی که بیتفاوت نبودند
روز گذشته شماری از مدیران زن و مرد هم برای تماشای بازی ایران و کامبوج در ورزشگاه حضور داشتند.چند تَن از آنها بعد از مطلع شدن از حاشیههای بیرون و داخل ورزشگاه بهطور لحظهای پیگیر حل مشکلات شدند تا اگر تماشاگری با غضب مواجه میشد با مدیریت و مدارا روی سکوها برگردانده شود یا از ونهای انتظامات مستقر در ورزشگاه پیاده شود. طاهره طاهریان، نایبرئیس بانوان کمیته ملی المپیک و مشاور معصومه ابتکار معاون رئیسجمهوری و حمیدرضا گودرزی معاون امنیتی و انتظامی استانداری تهران و خانم سلیمانپور یکی از مدیران وزارت ورزش و جوانان از جمله این افراد بودند.
در کنار این افراد علی ربیعی سخنگوی دولت حسن روحانی هم تاکید کرد که به نمایندگی از رئیسجمهوری در ورزشگاه حاضرشده تا بگوید دولت حامی ورود زنان به ورزشگاه است. تعداد دیگری از مدیران دولت روحانی هم طی 24 ساعت گذشته با خشنودی از جو مثبتی که بین تعدادی از زنان ایرانی ایجادشده از تمایل به تداوم حضور زنان در ورزشگاهها سخن گفتند و یادآور شدند هرچند سالهاست دولتها و افراد مختلفی از حق ورود زنان به ورزشگاه میگویند اما این دولت روحانی بود که با تکمیل زیرساختها و ایجاد ورودی و امکانات بهداشتی جداگانه علاوه بر توجه به دغدغههای افراد متشرع جامعه،تلاشهای عملی برای احقاق حق شماری از زنان علاقهمند به فوتبال را به سرانجام رساند.
درهای آزادی باز میماند؟
اینکه زنان علاقهمند به حضور در ورزشگاه طی هفتههای آینده میتوانند برای دیدن بازیهای ملی و باشگاهی راهی ورزشگاه آزادی تهران و استادیومهای شهرهای دیگر ایران شوند یا خیر یکی از پرتکرارترین سوالات شماری از کاربران شبکههای اجتماعی و رسانهها در ساعات اخیر است. زنان علاقهمند به فوتبال امیدوارند که فدراسیون فوتبال خیلی زود جواب این سوال را بدهد و آنها به آینده دور ارجاع نشوند.
ایستگاه صلواتی برای پذیرایی از زنان در بدو ورود به ورزشگاه
منبع: عصرایران