چرا دولت ها با تشکیل وزارتخانه میراث فرهنگی و گردشگری مخالف هستند /آیا عمر این حیاط خلوت دولتها به پایان رسیده است؟
حیاط خلوت دولتها وزارتخانه میشود؛ این پایان ماجرای سازمان عریض و طویلی است که هر دولتی با هر سمتوسوی سیاسی، مخالف تبدیلشدنش به وزارتخانه بوده است. به همین دلیل طرح تبدیل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از دولت نهم و ریاست اسفندیار رحیممشایی بر این سازمان مطرح بود تا حالا در دولت دوزادهم، شورای نگهبان آن را تأیید کند. گفته میشود لابیهای گسترده در این سالها مانع این اتفاق بوده است. انتخاب رئیس از سوی رئیسجمهوری، پاسخگونبودن به مجلس و نظارتنداشتن بر این سازمان از شاخصههایی است که به نظر باعث مخالفت رؤسایجمهور با این تصمیم شده است. اکنون نیز بعد از اعلام نظر شورای نگهبان، دولت روحانی مخالفت خود را اعلام کرده و حسینعلی امیری، معاون پارلمانی رئیسجمهوری، از این مخالفت خبر داده است. همسویی دولت روحانی با دولتهای پیشین در این موضوع، حکایت از اهمیت این سازمان برای رؤسایجمهور دارد؛ جایی که معمولا حواریون رؤسایجمهور بر مسند آن مینشینند و گاهی هم از این حیاط خلوت راهی یکی از وزراتخانهها میشوند. البته برخی رؤسای این سازمان در کنار وزارتخانه، سر از زندان هم درآوردهاند؛ اسفندیار رحیممشایی و حمید بقایی، دور یار دیرین احمدینژاد و محمدعلی نجفی که از نزدیکترین اشخاص به روحانی در سال 92 بود. نگاهی به 10 رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شاید کمی بیشتر فضای حیاط خلوت دولتها را روشن کند؛ جایی که روحانی سه ماه فرصت دارد وزیری برای آن به مجلس معرفی کند.
آخرین سمت رسمی مرعشی
در سال 1383 دو سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با یکدیگر ادغام شدند. در آن مقطع، یعنی اواخر دولت دوم اصلاحات، رئیسجمهوری حسین مرعشی از اعضای حزب کارگزاران و افراد نزدیک به آیت الله هاشمیرفسنجانی را به ریاست سازمان جدید منصوب کرد. مرعشی که متولد 1337 در رفسنجان بود، از اوایل پیروزی انقلاب اسلامی سمتهای گوناگونی را تجربه کرده بود؛ او هشت سال استاندار کرمان و دو سال نیز در دولت ششم رئیسدفتر هاشمیرفسنجانی بود. او از همانجا به مجلس رفت و دو دوره، یعنی در دورههای پنجم و ششم، نماینده کرمان بود. مرعشی در سال 83 رئیس سازمان میراث فرهنگی شد.
جنجالیترین رئیس
اسفندیار رحیممشایی نزدیکترین شخص به رئیس دولتهای نهم و دهم بود. او فارغالتحصیل رشته مهندسی الکترونیک از دانشگاه صنعتی اصفهان است. مشایی در سال 1385 تشکیلات صنایع دستی را از بدنه وزارت صنایع جدا کرد و به سازمان میراث فرهنگی چسباند. در اینجا این سازمان بیش از پیش فربه شده بود. مشایی هم مثل رؤسای بعدی، حاشیههای زیادی داشت که حضور در مجلس رقصی در ترکیه، مراسم حمل قرآن همراه با نوای دف و ادغام سازمان حج و زیارت با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری (که با ورود مقام معظم رهبری منتفی شد) تنها بخشی از آنهاست.
رئیس در بند
بعد از مشایی، حمید بقایی رئیس سازمان میراث فرهنگی شد. او متولد سال 1348 و دارای تحصیلات جغرافیای سیاسی است. بقایی دو سال یعنی از 1388 تا 1390 ریاست را بر عهده داشت و از جمله رؤسای حاشیهدار بود. هرچند حاشیههایش در مقایسه با مشایی هیچ بود. او پیش از ریاست سازمان سابقه مدیریتی در سطح کلان نداشت و به همین دلیل تصمیمات کارشناسینشده زیادی گرفت. به طور مثال او کتابخانه و سازمان اسناد سازمان را به شیراز منتقل کرد. بعد از شش ماه و مشخصشدن عواقب این تصمیم اشتباه بنا شد کتابخانه و سازمان اسناد به تهران برگردد. اما در این بازگشت بخش زیادی از اسناد و مدارک حوزه میراث فرهنگی و باستانشناسی ناپدید شد.
نجفی محکوم به قصاص
حسن روحانی سال 92 محمدعلی نجفی را به ریاست این سازمان منصوب کرد. نجفی ابتدا به عنوان وزیر آموزش و پرورش به مجلس معرفی شده بود اما با اختلاف یک رأی از کابینه یازدهم بازماند. اما روحانی او را به سازمان میراث فرهنگی فرستاد. نجفی که گفته بود هویت سازمان میراث را باز میگرداند نزدیک به شش ماه در این سازمان بود و به دلیل مشکلات جسمی استعفا داد. بعد از این استعفا روحانی او را به عنوان مشاور رئیسجمهور و دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی منصوب کرد. نجفی دو سال بعد راهی شهرداری تهران شد. او صندلی شهرداری را هم چندماهی تاب نیاورد و بعد از دو بار استعفا در فروردین 97 از این سمت کناره گرفت. باز هم دلایل استعفا مشکلات جسمی مطرح شد اما به نظر میرسد نجفی درگیر مشکلاتی در زندگی شخصی بود. او حدود یک سال بعد همسر دوم خود میترا استاد را به قتل رساند و در دادگاه به قصاص محکوم شد.
پایان راه حیاط خلوت دولت؟
شاید باثباتترین رئیس سازمان میراث فرهنگی مسعود سلطانیفر وزیر کنونی ورزش بوده است. او نیز از نزدیکان رئیسجمهوری است و از سال 92 تا 95 رئیس سازمان بود. سلطانیفر بعد راهی وزارتخانه ورزش و جوانان شد تا زهرا احمدیپور جایگزین او شود. احمدیپور پیش از این تجربه مدیریت در سطح کلان نداشت. بعد از او آقای مونسان که رئیس منطقه آزاد کیش بود، دوباره همه مدیران احمدیپور را تغییر داد.