کلیشههای ذهنی اشتغال زنان با کاپیتانی زن ایرانی شکسته شد/ همچنان گرفتار کلیشههای ذهنی در مورد اشتغال زنان هستیم
معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهوری ضمن مسرت بخش خواندن اخباری همچون کاپیتان اول شدن بانوی ایرانی، گفت: همچنان گرفتار کلیشههای ذهنی در مورد اشتغال زنان هستیم که انتشار این گونه اخبار، میتواند بسیاری کلیشههای ذهنی را تغییر دهد.
به گزارش سایت خبری و تحلیلی دیده بان ایران ، به نقل از سایت معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری (اینجا ) چند صباحی است در میان هیاهوی خبرهای مختلف از جنجالهای تحدید، تحریم و تهدید، خبر اعطای درجه کاپیتانی به «نشاط جهانداری» که به تازگی مفتخر به دریافت امتیاز رتبه چهار شده و به عنوان دومین بانوی کاپیتان ایرانی، نخستین پرواز مستقل خود را انجام داده است، انگشت حیرت و لبخند رضایت بر لبان عموم مردم نشانده است.
حیرت از اینکه چطور زنی میتواند در فراز ابرها، فرمان هواپیما را به سمت مقصد مشخص بچرخاند؛ اما روی زمین نمیتواند در خیابانهای شلوغ و پر رفت و آمد از وسیله نقلیهای که به هوای شهر کمک میکند بهره ببرد و مجوز موتوری سواری یا دوچرخه سواری را دریافت کند.
رضایت از اینکه چهل سال تلاش زنان برای حضور بیشتر در اجتماع جواب داده و ثابت کردهاند شغلها مردانه نیستند و زنان هم میتواند فرا از جنسیت، پا به عرصه ظهور بگذارند.
موضوعی که «معصومه ابتکار» معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده، در گفت و گو با خبرنگار حوزه زنان و خانواده ایرنا، به آن اشاره کرد و درباره خبر مسرت بخش دریافت عنوان کاپیتانی به بانوی ایرانی گفت: اینکه زنان در رشتههای مختلف پیشرفت میکنند و به مراتب عالی میرسند، نخست از توانمندی و استعداد زن ایرانی حکایت دارد و سپس نشان میدهد هیچ عاملی نمیتواند مانع حضور او شود.
وی ادامه داد: از ابتدای تأسیس جمهوریاسلامی ایران و در دوران انقلاب، امام راحل همواره بر این موضوع تاکید داشتند که ما حدود و چارچوبهایی داریم ولی در آنها ممنوعیتی برای پیشرفت زنان وجود ندارد و پیشرفت زنان در عرصههای مختلف نه تنها امکان دارد و باید زمینه آن فراهم شود بلکه در بسیاری موارد لازم است؛ زیرا زنان با عملکرد خود، الگو سازی و امید و تحول ایجاد میکنند.
معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده با اشاره به اینکه دریافت نشان کاپیتانی خانم نشاط جهانداری هم از همان موارد و اتفاقهای خوب و الگوسازی است، خاطرنشان کرد: گرفتار کلیشههای ذهنی هستیم مبنی بر اینکه زنان اگر قرار است شاغل باشند باید خود را محدود به حوزههای سنتی درون خانگی کنند.ما گرفتار کلیشههای ذهنی هستیم مبنی بر اینکه زنان اگر قرار است شاغل باشند باید خود را محدود به حوزههای سنتی درون خانگی کنند.
وی افزود: وجود این حوزهها خوب و لازم است اما نباید این موضوع که زنان در بسیاری از رشتهها از جمله پزشکی، استادی دانشگاه، استار تاپ ها، فناوریهای نوین و سایر عرصههای اشتغال و کارآفرینی تحصیلات و تخصص پیدا کردهاند را نادیده گرفت. بلکه باید برای زنان، فضا و شرایط پرداخت زکات علم و دانش و حضور کامل و جامع را فراهم کرد.
ابتکار در پاسخ به این پرسش که دریافت مدرک کاپیتانی این بانوی ایرانی چه تأثیری در تغییر ذهنیت جامعه ایرانی نسبت به حضور اجتماعی زنان دارد؟ تصریح کرد: مهمترین نقش و اثری که این خبر دارد این است که میتواند بسیاری کلیشههای ذهنی را تغییر و نشان دهد که ما نسبت به موضوع زنان و نقش آفرینی آنان نباید کلیشهای فکر کنیم.
این مقام مسئول یادآور شد: کمااین که از زمانی که خانم «فرزانه شرف بافی» به عنوان رئیس هیأت مدیره و مدیر عامل هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران «هما» منصوب شد بسیاری از این کلیشهها شکست.
وی با ابراز خرسندی از اینکه در زمینه پیشرفتها و دستاوردهای حضور زنان، خیلی راه باز شده است، گفت: این باز شدن راهها به مفهوم نفی ارزشها و نادیده گرفته شدن حدود شرعی نیست بلکه با رعایت همه آن حدود است که این دختران در حال رشد و پیشرفت هستند و دستاورد خوب دارند.
معاون رئیس جمهوری تاکید کرد: خوشبختانه دولت تدبیر و امید همواره در این راستا گام برداشته و تلاش میکند از محدودیتهای مطلق در مورد زنان بکاهد تا تفسیر وسیعتری از احکام الهی ارائه دهد. به نحوی که محدودیت کمتری ایجاد کند تا برخوردهای سلبی به نگاههای ایجابی و مثبت ختم شود چرا که در این صورت بهتر میتوانیم حدود، ارزشها و موازین دینی و اسلامی و اخلاق را در جامعه ترویج کنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا زنان میتوانند در آسمان سکاندار باشند اما در روی زمین برای دوچرخه سواری و موتورسواری همچنان اخطار میگیرند، گفت: متأسفانه در زمینه دوچرخه سواری و موتورسواری هم دچار تناقض و کلیشههای ذهنی هستیم و به همین دلیل زنان را از بخش مهمی از حمل و نقل محروم کردهایم. تناقض آنجا خود را نشان میدهد که زنان بر ترک موتور مردان سوار میشوند و موتورسواری میکنند و کسی هم نمیتواند جلوی آنها را بگیرد اما به تنهایی حق سوار شدن بر آن را ندارند.
معاون رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: این قانون نانوشته و سلیقهای است که متأسفانه از این نوع برداشتها و قوانین نانوشته زیاد داریم.
دومین بانوی سکاندار هواپیما کیست؟
نشاط جهانداری ۲۹ ساله از دوران کودکی، علاقه خاصی به هواپیما داشته و بر عکس بیشتر دخترکهای هم سن و سالش که عروسک بازی تمام دنیای کودکی آنان بود، هواپیما را دوست داشته است.
کار او با شرکت یک هواپیمایی در سال ۸۹ و در حیطه ایمنی پرواز و باز خوانی دادههای اطلاعاتی پرواز Flight Data Monitoring شروع شد و حدود ۳ سال و نیم بعد که شرکت نیازمند نیروی خلبان بود، آزمون داد و با رتبه ممتاز قبول شد.
مراسم کاپیتانی جهانداری که نزدیک به ۵ سال به عنوان خلبان دوم پرواز میکرد، در واپسین روزهای تیرماه برگزار شد و این خلبان بیستونه ساله چهارمین خط سردوشی که نشان «کاپیتانی» است را دریافت کرد و نخستین پرواز مستقل خود را انجام داد.
بنا بر گزارشها، در حال حاضر حدود پنجاه خلبان در شرکتهای هواپیمایی فعالیت میکنند اما از این میان تنها تعداد بسیار معدودی «کاپیتان» شده و اجازه هدایت کامل هواپیماهای مسافربری را دارند.