عباس عبدی: صداوسیما بجای رسانه تبدیل به بوق شده است/ محمد فاضلی: ریشه نارضایتی و ناخرسندی در جامعه ایران ناشی از رزم درونی است/ ابراهیم فیاض: دشمنی با فضای مجازی ناشی از جهل است
اگر دشمنی با فضای مجازی و رسانههای اجتماعی وجود دارد ناشی از جهل است. وقتیکه نسبت به مسئلهای جهل وجود داشته باشد و آن را درک نکنیم نسبت به آن ترس ایجاد میشود و درنتیجه با آن دشمنی میکنیم.
به گزارش دیده بان ایران، تاثیر فضای مجازی بر لبههای گسست اجتماعی موضوعی بود که در هجدهمین جلسه از سلسله جلسات نقد و اندیشه موردبررسی قرار گرفت. حاضران در این جلسه بیعدالتی، آزاد نبودن رسانهها و فیلتر بودن رسانههای رسمی بهویژه رادیو و تلویزیون را عامل اصلی اقبال مردم به فضای مجازی دانستند به همین دلیل هم معتقد بودند در چنین جامعهای فضای مجازی تبدیل به مسئله و حتی تهدید میشود.
به گزارش عصر ایران به نقل از خبرآنلاین هجدهمین جلسه از سلسله نشستهای نقد و اندیشه به همت روابط عمومی وزارت ارتباطات برگزار شد و موضوع تاثیر فضای مجازی بر لبههای گسست اجتماعی با حضور عباس عبدی، روزنامهنگار و پژوهشگر اجتماعی، محمد فاضلی، جامعهشناس و عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید بهشتی، ابراهیم فیاض، جامعهشناس و استاد دانشگاه تهران و با اجرای احسان محمدی، روزنامه نگار موردبحث و بررسی قرار گرفت.
عباس عبدی: رسانه آزاد مانع از دو قطبی شدن جامعه میشود
عباس عبدی در ابتدای این جلسه در پاسخ به این سؤال که اگر از «گسست اجتماعی» سخن میگوییم دقیقا از چه سخن میگوییم گفت:
او افزود: اما در جامعه مدرن قضیه کاملا متفاوت میشود. در جامعه مدرن آدمهای شبیه به هم ندارید.
این پژوهشگر اجتماعی با بیان اینکه توزیع تفاوتها در جوامع مدرن بهصورت یک متغیر با «توزیع نرمال» است گفت: در جوامع مدرن اینگونه نیست که همه یکجور فکر کنند. تقریبا و تحقیقا همه متفاوت فکر میکنند و اصولا تفاوت نهتنها در این جوامع ارزش محسوب میشود بلکه ضرورت هم هست.
او افزود: اگر این منحنی توزیع نرمال به یک دلیلی دو کوهانه شد؛ یعنی دو منحنی ایجاد شد و نیروهای میانه به اقلیت برسند، نیروهای گریز از مرکز چه از چپ و چه از راست اکثریت پیدا میکنند. در این شرایط با یک جامعه دو قطبی شده مواجه هستیم.
عبدی با بیان اینکه در چنین جامعهای انسجام و همبستگی لازم وجود ندارد و نیروهایی که افراد جامعه را به سمت وحدت و مرکز منحنی نزدیک کنند گفت: ما باید در جامعه خودمان بررسی کنیم که چه عناصری باعث میشود که آن انسجام اجتماعی در آن توزیع نرمال تبدیل به توزیع دو قطبی میشود.
او افزود: بر اساس تحقیقی که بیش از دو دهه پیش انجام دادهام، در ایران دو عنصر برای دو قطبی شدن جامعه مستعدتر بودند. یکی دین و دیگری دولت. جامعه از طریق این دو عنصر به سمت دو قطبی شدن سوق مییابد و رسانه این فرآیند را تشدید میکند.
فضای مجازی در جامعهای که رسانه آزاد وجود ندارد تهدید میشود
این پژوهشگر اجتماعی ادامه داد: بنابراین باوجود رسانههای مدرن در جامعی که رسانه رسمی آزاد وجود نداشته باشد فضای مجازی میتوان تبدیل به تهدید شود و به دو قطبی شدن جامعه دامن میزند و شکاف جامعه را تعمیق میبخشد.
محمد فاضلی: رزم درونی، ریشه نارضایتی و ناخرسندی در جامعه ایران است
در ادامه این جلسه محمد فاضلی در تشریح اصطلاحی که چندی پیش در ارتباط با جامعه ایرانی تحت عنوان جامعه رزمنده بکار برده، جامعهای که شهروندانش دائم احساس میکنند حقوقشان تضییع میشود و دائماً در رزمی درونی با کسانی هستند، و اینکه آیا رسانهها و فضای مجازی به افزایش این رزم کمک کردهاند یا میکنند گفت:
او افزود: در هر جامعهای بههرحال بر اثر سیاستها یک عدهای میبازند و یک عدهای میبرند. محور تئوریزه کردن این برنده و بازنده هم میشود عدالت. در برخی جوامع تعداد برندهها بیش از بازندهها است؛ اما اگر جامعهای به وضعیتی برسد که هر گروهی چیزی برای باختن داشته باشند و برندگان اقلیتی باشند درنهایت اکثریت احساس یک رزم درونی میکند، یعنی دائم در این گفتوگو و کشمکش درونی است که عدهای حق بقیه را ضایع کرده و افراد به حقوقی که شایستهاش هستند نمیرسند.
این جامعهشناس ادامه داد: در چنین وضعیتی جامعه، جامعه رزمنده میشود؛ یعنی هرکسی با یک موجودیت واقعی یا موهوم میجنگد.
این استاد دانشگاه گفت: بهاینترتیب بهجای اینکه جامعهای داشته باشیم که بهواسطه مکانیسمهای همبستگی ارگانیک به هم پیوند بخورند و رسانه در اصل کانال و مسیر ارتباطی همه این نیازمندیهای ارگانیک باشد، رسانه تبدیل بهجایی میشود تا این چیز باختگیها و رزمها را در عرصه عمومی بازنمایی میکند.
او ادامه داد: علت روییدن گندم چیست؟ ممکن است شما بگویید خاک، آب یا هوای مناسب است؛ اما فلسفه رئالیسم میگوید علت روییدن گندم قابلیت درونی خودش است؛ یعنی وقتی گندم را در خاک و آب مناسب قرار میدهیم آن ظرفیت بالفعل میشود. جامعه ایران ظرفیت بالقوه شکاف خوردن بر محوریت چیز باختگی و رزم درونی دارد.
فاضلی تاکید کرد: اگر این جامعه دارای ظرفیت شکاف خوردگی را در معرض رسانه قرار دهیم، رسانه هم میتواند بارورش کند و هم میتواند تعامل دو سویهای با چیز باختگان برقرار کند؛ اما واقعیت این است که مسئله بالفعل از رسانه شروع نمیشود. رسانه در اصل یک نوع تشدیدکننده است.
این جامعهشناس ادامه داد: درعینحال رسانه میتواند نقش خیلی مهمی داشته باشد در اینکه جلوی فزاینده شدن شکافهای اجتماعی را بگیرد. یکی از دلایلی که جامعه ما دوقطبی میشود این است که رسانههای ما قادر نیستند که به ایجاد همبستگی ارگانیک کمک کنند و گاهی حتی خودشان عامل انشقاق میشوند.
ابراهیم فیاض: دشمنی با فضای مجازی ناشی از جهل است
درادامه این جلسه ابراهیم فیاض در پاسخ به اینکه رسانهها چقدر میتوانند گسست در جامعه را تعمیق ببخشند و آیا رسانههای مجازی در زمینه پیوستکار میکند یا در زمینه گسستها گفت:
او افزود: بنابراین ارتباطات میشود مکانیسم پویایی فرهنگ. این ارتباطات را هم رسانه ایجاد میکند. هرچقدر تکنولوژی در جوامع بیشتر شود ارتباطات هم بیشتر و بهروزتر میشود و درنتیجه زندگی هم پویاتر میشود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: اگرچه از ارتباطات رسانهای مجازی بهعنوان آسیب یاد میشود اما در اصل بنده معتقدم که این نه آسیب بلکه بحران است.
فیاض ادامه داد: مردم در حال زندگی با فضای مجازی هستند و بهشدت هم در آن در حال رشد کردن هستند؛ بنابراین ایجاد نگرانی و ترس از فضای مجازی یک موضوع بیهوده و بیفایدهای است. وقتی سوگیری نسبت به این فضا هم ایجاد میشود به معنای دشمنی با تکنولوژی است که این دشمنی درنهایت محکوم به شکست است.
او ادامه داد: بنابراین اگر دشمنی با فضای مجازی و رسانههای اجتماعی وجود دارد ناشی از جهل است. وقتیکه نسبت به مسئلهای جهل وجود داشته باشد و آن را درک نکنیم نسبت به آن ترس ایجاد میشود و درنتیجه با آن دشمنی میکنیم.
این کارشناس گفت: گرفتاری ما در مواجه با فضای مجازی و رسانههای اجتماعی این است که درد را نمیشناسیم.
ریشه بحران اجتماعی ما به رسمیت نشناختن آزادی رسانهها است
در ادامه این نشست عباس عبدی در ارتباط بااینکه آیا دوقطبیها و گسستهای اجتماعی ممکن است به جنبشهای اجتماعی تبدیل شود گفت:
او افزود: ما یک رسانه رسمی داریم یک رسانه غیررسمی. رسانه رسمی رادیو و تلویزیون و تا حدی مطبوعات هستند. اینها واقعیت را به یکشکل خاص میبینند و برای یک عدهای مطلوبیت دارند. درحالیکه رسانه غیررسمی که فضای مجازی باشد دارد مسیر دیگری را میرود. این دو نوع رسانه دو گرایش متفاوت ایجاد میکنند و همین مسئله جامعه را قطبیتر میکند.
عبدی با تاکید بر اینکه «بحران رسانهای در ایران باید حل شود و حل آنهم با کم شدن فاصله بین شبکههای اجتماعی و رسانههای رسمی ممکن میشود» گفت:
او افزود: اگر رادیو و تلویزیون و رسانه رسمی آزاد باشند کار به اینجا نمیرسید که یک شبکه و کانال تلگرامی تعیینکننده خط دهی رسانهای بخش مهمی از جامعه شود.
صداوسیمای ما بزرگ شبکهداران است
در ادامه این جلسه فاضلی درباره اینکه فضای مجازی تا چه اندازه تهدید است و تا چه اندازه فرصت گفت: ما وقتی شکافهای جامعه و ظرفیتهای ذاتی جامعه را نادیده میگیریم به یک نوع ارادهگرایی در قبال رسانه میرسیم.
او ادامه میدهد که مسئولان با همان نگاه ارادهگرایانه که ظرفیت رسانههای خارجی و مخالف را زیاد برآورد میکنند، به همان میزان نیز از رسانههای داخلی انتظار دارند که با نیروی رسانهای در مقابل نیروی رسانهای خارجی ایستادگی کنند. وی افزود: تقریباً اطمینان را دارم هیچ نظام سیاسی بهاندازه ما شبکه دولتی ندارد.
فاضلی ادامه داد: گندم ظرفیت روییدن دارد، اما اگر در خاک تیله شیشهای بکارید از این تیله درخت گردو رشد نمیکند. برخی انتظار دارند تیلههای کشتهشده با کمک رسانه به گردو تبدیل شوند. حتی باورشان شده است که برخی کاشتهها که درواقع تیله هستند، گردو شدهاند.
این جامعهشناس تاکید کرد: فوبیای تکنولوژی از همینجا برمیآید. اگر اطمینان داشته باشید که گردو کاشتید اصلا نگران نیستند که هرروز یک عدهای بپرسند که حال تیلههایتان چه طور است. میدانید یک روزی این گردوها ثمر میدهد؛ اما وقتی تیله کاشتهاید و میدانید که نمیروید روز و شبتان را با ترس بر ملا شدن تیله بودن گردوها به سر میبرید؛ و از رسانه انتظار دارید دائماً درگیر گردونمایی تیلهها باشد.
کشوری که اقتصادش درست باشد درج قیمت در سایت دیوار را عامل نابسامانی معرفی نمیکند
این استاد دانشگاه تصریح کرد: وقتی اقتصادی بنا میکنید که در آن رانت توزیع میشود و... بعد دائم فشار میآورید از دل این اقتصاد شکوفایی اقتصادی به وجود بیاید، آنوقت است که از درج قیمت در سایتهای اینترنتی میهراسید.
وی ادامه داد: تصورشان این است قیمتها در عرصه رسانه بالا و پایین میشود و بعد عامل افزایش نقدینگی، عامل پایه پولی در حال افزایش، عامل کسری بودجه و... را حذف میکنند و یقه رسانه را میگیرند و فشار میآورند که مثلاً سایت دیوار قیمتها کالاهایش را حذف کند.
اگر سواد رسانهای داشتیم شاهد چنین دعواهایی بر سر فضای مجازی نبودیم
در ادامه فیاض درباره اینکه آیا مردم ابزاردست رسانههای اجتماعی شدهاند یا خیر گفت:
راه جلوگیری از شکاف اجتماعی آزاد شدن صداوسیما است
سپس عباس عبدی در پاسخ به این سؤال که گسست اجتماعی از سطح کلان به سمت خرد درحالیکه حرکت است یا خیر گفت: واقعیت این است که جامعه در بلندمدت در حال تجزیه است و رسانهها و شبکههای اجتماعی این فرآیند را شکل میدهند و این خیلی خطرناک است. شرط لازم مقابله با آنهم آزاد شدن رسانههای رسمی بهویژه صداوسیماست.
او با بیان اینکه سیستم موجود در کشور مسئلهاش به رسمیت شناختن واقعیت است گفت: مثلا در مسئله حجاب خیلی صریح میگویند که در خانه هر کاری که خواستید بکنید اما در خیابان حجاب را رعایت کنید.
مشکل ما این است که نمیخواهیم تن به واقعیتها بدهیم
عبدی افزود: اساسا سیستم ما شجاعت برخورد با واقعیت را ندارد. مثلاً با نظرسنجی به خاطر برملا شدن واقعیتها و رسمیت بخشیدن به آن مخالفت میشود.
در ادامه فاضلی با تاکید بر اینکه بحث به رسمیت نشناختن خیلی جدی است گفت: گاهی در به رسمیت نشناختن منافعی وجود دارد. من هر هفته هم در روزنامهها مطالبی را مینویسم و هم در کانال تگرامیام. من اغلب مطالبی را در کانال تگرامیام منتشر میکنم که روزنامه رسمی معمولاً آن را چاپ نمیکند.
او افزود: بهاینترتیب کانال تلگرامی من محصول عدم انتشار آن در روزنامه رسمی است. وقتی فضای رسانه، رسمی شود دیگر ضرورتی ندارد که در فضای غیررسمی حضورداشته باشیم.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه کشورهایی پیشرفت کردهاند که بخش غیررسمی خود را رسمی کردهاند گفت: همه آدمها باید اجازه داشته باشند که در یک فضای آزاد و درعینحال رسمی در محدوده قانونی که با سازوکار دموکراتیک بنانهاده شده باشد زندگی کنند.
حصارها و بستنها تولید منفعت کرده است
فاضلی افزود: ما با جامعهای مواجه ایم که واقعیتها را به رسمیت نمیشناسد، دائماً فرآیندهای غیررسمی شدن را تقویت میکند، یک عدهای از این غیررسمی شدن منفعت میبرند.
شفافیت و اقتصاد دو کلیدواژه مهم و اصلی برای گذر از گسست اجتماعی است
در ادامه فیاض با بیان اینکه سیستم رسانهای تغییر کرده است گفت: سیستم رسانهای به این شکل است که مغزش میشود کتاب، دو دستش میشود مطبوعات و سینما و دوپایش میشود رادیو و تلویزیون.
او افزود: بهترین راهکار حل مشکلات در کشور ایجاد شفافیت و اقتصادی کردن - نه تجاری کردن- موضوعات است. صداوسیمای جمهوری اسلامی الان بههیچوجه اقتصادی نیست؛ یعنی نهتنها ارزشافزوده ندارد بلکه ضد ارزشافزوده و ضد منافع ملی و ضد امنیت ملی است و نبودش بهتر از بودنش است.
نیازمند جامعهای هستیم که همه در آن احساس برنده بودن کنند
فاضلی در خاتمه و در جمعبندی سخنانش گفت: ما نباید رسانه را غول کنیم. نباید ترس از رسانه و فناوری رسانهای درست کنیم و ارادهگرایانه به رسانه بیندیشیم.
عبدی هم در خاتمه گفت: حکومت در جاهایی نقش هدایتگری برای خود قائل است درحالیکه خودش بیشتر از مردمش نیازمند هدایت است.