قالیباف ریاست مجلس یازدهم را میخواهد؟
بیش از یک سال به انتخابات مجلس شورای اسلامی و بیش از دوسال به انتخابات ریاستجمهوری مانده اما به نظر میرسد جریان اصولگرایی بسیار زودتر از موعد وارد گود انتخابات شده؛ تا جایی که اسم رمز عملیات انتخاباتی و برنامه خود را تا حدودی برملا کرده است.
به گزارش دیده بان ایران، روزنامه اعتماد نوشت: حزب موتلفه ایران اسلامی که از احزاب قدیمی و ریشهدار ایران محسوب میشود در جریان انتخابات سال ۹۶ به عضویت جمنا درآمد اما پس از انتخابات روابط موتلفه و جمنا کمرنگ و کمرنگتر شد. دلیل حضور کمرنگ موتلفه از سوی میرسلیم اختلاف سلیقه عنوان شده بود اما به نظر میرسد در روزهای اخیر این اختلافنظر به واسطه منافع مشترک فعلا کنار گذاشته شده است زیرا هفته گذشته محمد نبی حبیبی دبیرکل موتلفه خبر از حضور در جلسات جمنا را داد.
محمدباقر قالیباف و سید ابراهیم رییسی دو نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری به عنوان سرمایه سیاسی جریان اصولگرایی محسوب میشوند؛ از این رو به نظر میرسد در دو انتخابات آینده مجلس و ریاستجمهوری نام این دو چهره بازهم در رقابتهای انتخاباتی مطرح خواهد شد.
اصولگرایان در گام نخست فعالیت خود را برای کسب اکثریت کرسیهای مجلس آغاز کرده و هدف غایی این جریان کرسی ریاست مجلس یازدهم است. بهنظر میرسد اصولگرایان برای این کرسی فرد مورد نظر خود را نیز پیدا کردهاند و گمانهزنیها حاکی از آن است که گزینه مطلوب آنها برای ریاست مجلس محمدباقر قالیباف شهردار اسبق تهران است. هرچه به انتخابات نزدیک میشویم این سناریو به واقعیت نزدیکتر میشود.
سودای ریاست مجلس
شهردار اسبق تهران شامگاه جمعه همزمان با سالروز آغاز امامت حضرت حجت(عج) به شبکه اجتماعی فیلتر شده توییتر پیوست و نوشت: «آغاز امامت حضرت قائم، شمارش معکوس پیروزی مستضعفین است. انقلاب اسلامی نماد و نشانه راه است؛ راهی که به همه انتظارهای عالم رنگ مبارزه زده است. این روزها نیز با همه سختی و مشکلاتش، با کار و تلاش به بزرگترین جهش تاریخی انقلاب و آمادگی برای ظهور تبدیل خواهد شد.» حضور قالیباف زیاد به مذاق کاربران این شبکه اجتماعی خوش نیامد و در همان ساعات نخست درخواست ریپورت این اکانت از سوی کاربران مطرح شد.
دو دیدگاه انتقادی از سوی کاربران نسبت به حضور قالیباف در توییتر مطرح بود؛ نخست آن که معتقد بودند وقتی یک شبکه اجتماعی به هر دلیلی فیلتر است حضور مسوولان در این شبکه اجتماعی چه توجیهی دارد و دوم آنکه حضور قالیباف را امری تبلیغاتی محسوب میکردند. حضور تبلیغاتی شهردار اسبق تهران در توییتر موضوعی دور از ذهن نیست زیرا اگر به فعالیتهای شش ماه اخیر او نگاه کنیم، متوجه این موضوع خواهیم شد.
قالیباف در شش ماه گذشته بیش از ۱۰ سفر استانی انجام داده که هربار تصویری خاص از او منتشر شده است؛ هرچند انصار قالیباف در شبکههای اجتماعی سعی در ارائه تصویری مردمی از او داشتند زیرا بدون تیم حفاظت در جمع مردم حاضر و صحبت میکرد. یکی از نکاتی که حامیان قالیباف روی آن تاکید داشتند حضور سرزده او بود و این در حالی است که عکسهای منتشر شده ثابت میکند یک عکاس حرفهای او را در این سفرها همراهی میکند و این حضور بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد. چندی پیش نیز خبرسازیهایی از سوی اطرافیان قالیباف درباره ریاست او بر ستاد اجرایی فرمان امام صورت گرفت که مشخص شد این موضوع نیز شایعه است.
از مجموعه این اتفاقات و حرکتهای اخیر محمدباقر قالیباف میتوان به این برآورد رسید که او خیلی زود برای دو انتخابات آتی خیز برداشته اما احتمال حضورش در انتخابات مجلس بیش از ریاستجمهوری است. قالیباف پیش از این سه مرتبه در انتخابات سال ۸۴، ۹۲ و ۹۶ کاندیدا شده است که با احتساب انصراف او در سال ۹۶، دو مرتبه موفق به کسب اکثریت آرا از سوی مردم نشده بنابراین بسیار بعید است که او یک بار دیگر قصد کاندیداتوری ریاستجمهوری را در سر داشته باشد پس تنها گزینه پیش روی قالیباف، انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی است.
پاس گل یاران قالیباف
حضور قالیباف در انتخابات مجلس شورای اسلامی زمانی قطعی میشود که نگاهی به مصاحبه روز گذشته حسن بیادی دبیرکل جمعیت آبادگران جوان ایران اسلامی با ایسنا داشته باشیم. بیادی که از افراد نزدیک به قالیباف محسوب میشود خواسته یا ناخواسته خبر حضور او را در انتخابات مجلس شورای اسلامی تلویحا تایید کرد و با اشاره به اینکه جلسات شورای مرکزی تشکل متبوعش از ماه آینده آغاز میشود، اظهار کرد: ما انشاءالله در این جلسات برای انتخابات مجلس برنامههایی خواهیم داشت، ولی در زمینه انتخابات ۱۴۰۰ معتقدیم هنوز آغاز فعالیتهای انتخاباتی زود است.
وی با اشاره به آغاز فعالیت انتخاباتی جبهه پیشرفت، رفاه و عدالت به دبیرکلی شهابالدین صدر، اظهار کرد: همچنین در زمینه انتخابات مجلس با جبهه پیشرفت، رفاه و عدالت نیز همکاریهایی را آغاز کردهایم.
جمعیت آبادگران جوان ایران اسلامی و جبهه پیشرفت، رفاه و عدالت دو جریان بسیار نزدیک به قالیباف محسوب میشوند و از بیادی دبیرکل آبادگران که سابقه عضویت در شورای شهر تهران را نیز دارا است میتوان از حامیان اصلی شهرداری قالیباف نام برد. پازل کاندیداتوری قالیباف و نیم نگاه او به صندلی علی لاریجانی برای ریاست مجلس یازدهم تقریبا تکمیل است؛ مگر آنکه در ۱۶ ماه باقی مانده به انتخابات مجلس اتفاق ویژهای رخ دهد که سودای ریاست مجلس از سر قالیباف خارج شود.
جلسات غیر رسمی آغاز شد
جبهه مردمی نیروهای انقلاب ملقب به جمنا تشکلی است که اصولگرایان برای ایجاد اتحاد در انتخابات ریاستجمهوری سال ۹۶ تشکیل دادند و پس از انتخابات نیز به فعالیت خود ادامه داد. هرچند این تشکل نتوانست یکپارچگی خود را حفظ کند و به مرور زمان در حال شرحه شرحه شدن است اما همچنان کجدار و مریز سرپا مانده و در فکر انتخابات آتی است. از آن جهت میگوییم شرحه شرحه که دو کاندیدای اصلی این تشکل در انتخابات سال ۹۶ در جلسات جمنا شرکت نمیکنند. علاوه بر عدم شرکت ارائه مانیفست نو اصولگرایی از سمت محمدباقر قالیباف نشان داد که او قصد همکاری با این تشکل اصولگرایی را ندارد. شنیده میشود دلیل عدم همکاری قالیباف با جمنا دلخوری او بابت حمایت از رییسی است.
اما رییسی نیز در جلسات حاضر نمیشود. چهرههای تاثیرگذار اصولگرایی معتقدند که عدم حضور رییسی به معنای قطع همکاری نبوده و تولیت آستان قدس رضوی در جریان جلسات قرار دارد. دیگر غایب بزرگ جمنا، موتلفه است. حزب موتلفه ایران اسلامی که از احزاب قدیمی و ریشهدار ایران محسوب میشود در جریان انتخابات سال ۹۶ به عضویت جمنا درآمد اما پس از انتخابات روابط موتلفه و جمنا کمرنگ و کمرنگتر شد. دلیل حضور کمرنگ موتلفه از سوی میرسلیم اختلاف سلیقه عنوان شده بود اما به نظر میرسد در روزهای اخیر این اختلافنظر به واسطه منافع مشترک فعلا کنار گذاشته شده است زیرا هفته گذشته محمد نبی حبیبی دبیرکل موتلفه خبر از حضور در جلسات جمنا را داد.
اما حضور حبیبی پیوستی دارد که ثابت میکند اختلاف سلیقه به صورت موقت کنار گذاشته شده است. حبیبی به ایلنا درباره حضور در جلسات جمنا گفت: «من به عنوان عضو شورای مرکزی جمنا در جلسات جمنا شرکت میکنم ولی برای انتخابات آینده در موقع مقتضی با جمعبندی موتلفه اسلامی اقدامات انتخاباتی میکنیم.
جمنا فعالیت خود را برای انتخابات مجلس آغاز کرده و این نه یک پیشبینی که یک خبر است. از سرگیری جلسات با منتقدان این تشکیلات و همچنین اظهارات رییس شورای مرکزی جمنا شاهد این مدعا است و این تشکل اصولگرا مشغول بازیابی توان خود برای حضور پرقدرت در انتخابات مجلس شورای اسلامی است.
محمد حسن رحیمیان رییس شورای مرکزی جبهه مردمی نیروهای انقلاب در گفتوگو با فارس و در پاسخ به سوالی پیرامون تداوم فعالیتهای جبهه مردمی اظهارداشت: جلسات جبهه مرتب تشکیل میشود و برنامهریزیهای خوبی انجام شده است. شوراهای استانی در سطح کشور تشکیل شده و بسیاری از آنان فعال هستند. در شرایط کنونی خیلی بنای انعکاس گسترده اخبار جبهه مردمی را نداریم ولی با این وجود فعالیتها در حال انجام است و کار سازماندهی میشو.
رییس شورای مرکزی جبهه مردمی نیروهای انقلاب همچنین پیرامون انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز گفت: برای مجلس هم تمهیداتی انجام شده است و امیدواریم مقدمات کار برای زمان خودش پیشبینی و اعلام شود.
عدم تمایل جمنا برای رسانهای شدن جلسات استانی حاکی از آن است که اصولگرایان خوب میدانند که اگر زودتر از موعد فرآیند انتخاباتی خودرا آغاز کنند با بازخورد منفی در جامعه روبرو میشوند به همین دلیل علاقهای به رسانهای شدن جلسات خود نداشته و ترجیح میدهند در سکوت خبری برنامههای خودرا تدوین کنند. اما در اظهارات رحیمیان نکته پنهانی وجود دارد که نیازمند توجه بیشتری است.
رییس شورای مرکزی جمنا به جلسات استانی اشاره میکند و این گزاره به آن معنی است که تمرکز اصولگرایان برای کسب کرسیهای مجلس روی شهرستانها استانهایی جز تهران است. نتایج انتخابات مجلس شورای اسلامی و شوراهای شهر و روستا در سالهای ۹۴ و ۹۶ ثابت کرد که اصولگرایان تمامی پایگاههای خود در تهران را از دست دادهاند؛ از این رو آنها قصد دارند در سال ۹۸ تمامی نیروهای خود را از شهرستان و استانهایی غیر از تهران بسیج کرده تا بتوانند اکثریت بهارستان را صاحب شوند.
با توجه به اصالت محمد باقر قالیباف و همچنین محل خدمت رییسی در آستان قدس رضوی، به نظر میرسد مشهد پایگاه اصلی اصولگرایان خواهد بود؛ جایی که قالیباف به راحتی بتواند با کسب رای لازم خود را آماده ریاست بر پارلمان جمهوری اسلامی ایران کند.
معمای جامعه مدرسین و موتلفه
حزب موتلفه که این روزها کاملا رفتار انتخاباتی از خود نشان داده و گام اول آن حضور دبیرکل در جلسات جمنا بود، عصر جمعه جلسهای با مجمع مدرسین حوزه علمیه قم برگزار کرد. برگزاری جلساتی از این دست میان احزاب اصولگرا مسبوق به سابقه است اما نکته جالب توجه آن است که اعضای موتلفه علاقهای برای رسانهای کردن جزییات این جلسه ندارند و همین عدم تمایل شائبه انتخاباتی بودن این جلسه را تقویت میکند.
حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی این حزب در گفتوگو با اعتمادآنلاین گفت که در این جلسه حضور داشته اما صحبتی درباره جزییات آن مطرح نمیکند. او میگوید که هرگونه خبری درباره جلسه با جامعه مدرسین حوزه علیمه قم منوط به نظر خود جامعه مدرسین است و موتلفه قرار نیست در این باره صحبت کند. در جلسه روز جمعه شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم که اعضای شورای مرکزی حزب موتلفه هم در آن حضور داشتهاند، تاکید شده که مباحث محرمانه باقی بماند؛ مگر اینکه تصمیم جامعه مدرسین چیز دیگری باشد.
گفته میشود در دستورجلسه این نشست این موضوع تذکر داده شده که اطلاعاتی از جلسه بهوسیله موتلفه و بدون تصمیم قبلی منتشر نشود. در کنار این مباحث معمولا حزب موتلفه و جامعه مدرسین درباره مسائل انتخاباتی و کاندیداها هم اتفاقنظر دارند؛ از کاندیداها هم حمایت و نظرات و تصمیمات انتخابی خود را مشترک اتخاذ میکنند.
بر همین اساس به نظر میآید با توجه به تاکیدی که بر محرمانه بودن مباحث مطرح شده در این جلسه شده است و یک سالی که تا انتخابات ۹۸ زمان باقیمانده، این جلسه شاید آغازی بر فعالیتها و تصمیمگیریهای این حزب سیاسی و تشکل روحانی برای انتخابات پیشرو باشد.
یک فرضیه دیگر آن است که چون حبیبی در آخرین جلسه جمنا حاضر بوده، ممکن است پیامی را برای اعضای جامعه مدرسین از سوی جمنا مخابره کرده باشد. اما هرچه هست سکوت موتلفه درباره این جلسه و منتظر رخصت از سوی جامعه مدرسین شائبه انتخاباتی بودن این جلسه را تقویت میکند.
تخریب اصلاحطلبان، اسم رمز انتخابات
مدتی است فعالان سیاسی اصولگرا در مصاحبههای خود از هیچ تلاشی برای حمله یکجانبه به اصلاحطلبان و دولت مضایقه نمیکنند تا جایی که این روزها عنوان میشود چهرههای سرشناس اصلاحطلب حامی مکتب حضرت امام خمینی نبوده و حتی تهدید به پیاده شدن از قطار انقلاب میشوند.
هجمهها به اصلاحطلبان با چاشنی حمله به دولت است. جریان اصلاحات حامی اصلی حسن روحانی در کارزارهای انتخاباتی بود. این حمایت هم در سال ۹۲ با انصراف محمدرضا عارف و هم در سال ۹۶ با انصراف اسحاق جهانگیری که خود معاون اول رییس دولت یازدهم بود، مشهود است و این موضوع امروز دستاویز تخریب اصولگرایان شده است. این حملات با اظهارنظر دبیرکل موتلفه علیه حزب اعتماد ملی و دبیرکل محصور آن آغاز شد و هفته گذشته نوبت دولت رسید.
اسدالله بادامچیان عضو شورای مرکزی حزب موتلفه هفته گذشته در مصاحبهای با خبرگزاری ایلنا مدعی شد که مردم از رای به حسن روحانی پشیمان شدهاند. بادامچی به ایلنا گفت: «این ملت ۲۳ میلیون رای به آقای روحانی دادهاند خود مردم رفتند و رای دادند و حالا هم پشیمان شدند و در انتخابات بعد باید به دلسوزان و ناصحان گوش بدهند.» حال آنکه کدام نظرسنجی ثابت کرده مردم از رای به روحانی پشیمان شدهاند، مشخص نیست اما در شرایط کنونی که کشور به وحدت و همدلی نیاز دارد چرا برخی گروهها و احزاب سیاسی به دنبال ماهیگیری از آب گل آلودی هستند که هیچ نفعی برای کشور به همراه ندارد؟ به نظر میرسد جریان اصولگرایی شکست سنگین در انتخابات ریاستجمهوری سال ۹۶ را تاکنون نتوانسته هضم کند به همین دلیل است که این جریان با سواستفاده از برخی نارضایتیهای جامعه تلاش دارد تا از این نمد کلاهی برای خود دستوپا کند؛ غافل از آنکه مردم در واکنش به مدیریت ۸ساله و یکپارچه اصولگرایان در دوران دولتهای نهم و دهم به حسن روحانی اعتماد کرده و رای دادند.
در حمله به اصلاحطلبان و دولت موتلفه تنها نبود بلکه تندروهای جریان اصولگرایی نیز در این مسیر با آنها همراه شدند. پرویز سروری نماینده سابق مجلس شورای اسلامی شهر تهران نیز هفته گذشته در مصاحبهای با روزنامه رسالت و جام جم به اصلاحطلبان و دولت تاخته است.
سروری در بخشی از صحبتهایش در کمال تعجب از اصلاحطلبان خواست تا پاسخگوی چرایی کاهش ارزش پول ملی باشند. این نماینده سابق مجلس گفت: «کشور محکوم به تحمل اشتباهات آنها است و این به دلیل ناتوانی جریان اصلاحطلب است، آنها باید جوابگو باشند که چرا ارزش پول کشور این مقدار تحقیر شده، چرا وقتی مردم ما به کشورهای مختلف میروند باید احساس حقارت کنند.
اصولگرایان تندرو نیز که مدتی روزه سکوت گرفته بودند، مجددا فعال شدهاند. پیشگام تندروها علیرضا زاکانی نماینده جبهه پایداری در مجلس نهم است که اخیرا در برنامه رودررو حاضر شد و اظهاراتی درباره اصلاحطلبان، معتدلین و... مطرح کرد.
قالیباف سه مرتبه در انتخابات سال ۸۴، ۹۲ و ۹۶ کاندیدا شده است که با احتساب انصراف او در سال ۹۶، دو مرتبه موفق به کسب اکثریت آرا از سوی مردم نشده بنابراین بسیار بعید است که او یک بار دیگر قصد کاندیداتوری ریاستجمهوری را در سر داشته باشد پس تنها گزینه پیش روی قالیباف، انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی است.
قالیباف چشم به صندلی علی لاریجانی در خیابان بهارستان دوخته و برای رسیدن به آن از هیچ تلاشی مضایقه نخواهد کرد. حال این تلاش میخواهد سفر استانی باشد یا پیاده روی اربعین یا پیوستن به توییتر.